Кашпіровський йде в політику

На ватному ворожому  каналі Ваннюс, що віднедавна де-юре перестав належати Мураєву і перейшов до Медведчука з Портновим, цим горе-юристам, відбулися цікаві кадрові ротації.

Ведучою однієї з цих голімих передачок стала колишня учасниця талант-шоу «Битва екстрасенсів» на каналі СТБ, така собі симпатична брюнеточка з придуманими іменем і біографією. Не відслідковую спеціально всіх подій цього розплідника роспропаганди, можливо, стала вже не недавно. 

Своєю інтелектуальною обізнаністю  вона либонь затьмарить навіть самих Кацабу з Піхвошеком.

В інтернетрях мандрують інстаграмуляні фоточки відьмочки на Лисій Горі. Тривіальна шахрайка, епатажна кар’єристка, мінотарна мін’єтчиця головного продюсера чи суща екстрасенсориня – не суть речей. Зміст полягає в тенденціях, що прокралися вже давно в табуни вітчизняної еліти, спочатку інкогніто для громадськості, ну, а від недавніх пір, вочевидь, мало-помалу спливають на яву.

Те, що «багаті теж моляться», знаємо чудово із численних хронік президентських і урядових святкових літургій із лавр, від молящого Януковича з Азаровим в картузі і зі свічкою до самоканонізованого батька українського православ’я Порошенка з родичами. Ну і про приватні мощі, золоті каплиці на подвір’ях,  ікони і сакральні рукописи сімнадцятого століття депутатів теж всім давно стало відомо.

Весь цей кітч корені має не в християнстві – сущому – звісно, а в банальному криптошаманізмі, цілому букеті забобонів про те як умилостивити вищі сили, щоби в критичні часи  не втратити непосильною працею набуте і ще примножити щастячка.

Тут нічому дивуватися, архаїчні люди з айпедами, ролсройсами і цифровими швейцарськими рахунками – це ніякий не ексклюзивний парадокс в нашому суспільстві, це даність давньому поганському колективному несвідомому , недоцивілізованому, що тримає їх в конусі корупційної піраміди і тонусі всевладдя стосовно  великою мірою такого самого архаїчного низового суспільства.

Не лише Янукович їздив до шамана в Сибір, коли колінко травмував під час гри в сквош, і Ахметов має своїх татарських чародіїв, як стверджують певні люди, не такі вже й прості, ті часто практикують методи наведення порчі на Київське Динамо (між іншим з засиллям африканських футболістів в Європі ця практика набуває поширення).

Ходили чутки, знов таки, не з кухонь домогосподарок, про боротьбу Бахматюка з Косюком. Нібито відомий прикарпатець підключав невідомих мольфарів… Невідомо, чи земля вісохла і худоба віздохала в Косюка, але те, що останній трохи останнім часом схуд в агромонополії, якою охопив був всю країну кілька років тому, а Бахматюк поновив позиції в топах, – факт : )

Персональні каббалісти – давно необхідний кейс відомих єврейських магнатів в Україні, і це не для понтів, а для діла. Без чуток факт.

А про те як місцеві еліти іноді користуються послугами вуду-піпл, різних знахарок і активізаторів затребуваних енергій в собі та в інших – давно ходять історичні крилаті анекдоти.

Посполитий люд в цій царині зовсім не відстає, йому просто грошей бракує на віп-послуги, тому мусить стояти в черзі до обкладеної іконами і воском хати баби Наді, заздрячи не по-білому позачерговим гостям з чорного входу.

Пригадується, як одна старша жіночка, бідкаючись про ситуацію в країні, десь так року 2006-го, проклинала всіх її видимих і невидимих ворогів і казала, що «Ющенко – добрий, чесний і порєдний, просто його приворожили. Йому би до бабки мудрої сходити…Як буде сего року на Говерлі, най йому передадут, шо є така-то-така, живе там-то-там». Певно, забули передати.

Дежавю, знову сьогодні чується з уст народу про прокляття президента, про екстрасенсорну  руку КГБ, Юлькіні чари і Гарі Поттера, що поки що нікому невідомий, але наче ізраїльський Мешиах, от-от має вийти з підпілля і оголосити себе Спасителем Нації. Підпільний Кіндрат ймення йому чи як ?..

Роки йдуть, перли народні істотно не міняються, вони ростуть, множаться, міцніють якорями  в психіці мірою того як вихолощується вітчизняна наука і ігноруються парафіянами  ази  церковних статутів.

Як відворожити від Москви, корупції, беззаконня і бездіяльності бездарної  ? Тут рота мольфарів і завезених з школи Карлоса Кастанеди шаманів взагалі не підмога. Як можна шаманістами звільняти від шаманістів ? Бєса поміняти на бєса  ? Не гоніть бєса, вся суть системи цієї в модулюванні шаманами і бісами, зміна одних на інших, без істотних покращень для народного організму.

Здається, що ми прямуємо у відверту вже без прикриття Дурноляндію. В якій скоро вже ковток повітря не буде задурно, зате мільйонне портфоліо дурнославів і дурисвітів до ваших послуг.

Не здивуюся, коли незабаром співаки, артисти і просто харошиє люді поступляться в партійних іміджмейкінгах мольфарам, берегиням, екстрасенсам, астрологам, тарологам і футурологам по польотам ластівки. Артисти злиняють хто в Рашку, хто в Канаду, а врачєвать душу будуть з зомбоящиків всякі Вангуї і Вангіні. Тут залишаться лишень пенсіонери і залишені їм на догляд батьками за бугром онуки – найбільш  сугестивний контингент до всякого роду «чарівного».

В цьому проглядається логічна стратегія з утримання влади: чим бідніші і беззахисніші, тим ірраціоанальніші, марновірніші. Приклади африканських і деяких латино-американських країн мали би наші еліти надихати. І надихають, переконаний.

Для правовірних Томос і РПЦ, divide et impera, для лівовірних  Шпаргалка з Премудрості від мольфар-хаус і цілющий компот з заспиртованими ящірками в праймтаймі. Навіть останній оплот правоконсервативних цінностей на ТБ канал «Плюс + Плюс» розродився останньої вечірньої  суботи про «над-людей» і «спасіння нації в альтернативних науках», що вже говорити про багаторічну естебешну фуєту. Згадали «плюсовики», як би між іншим, окрім езотеричних одкровень від Бенюка, про призабутого на наших палестинах уродженця Вінницької області культового Кашпіровського.

З Кашпіровським в мене зв’язаний чи не перший файл пам’яті. На зорі 90-х, коли в прямому сенсі ходив під стіл, пригадується як в квартирі сусідів, поки ми діти бавилися, малознайомі дорослі дяді й тьоті смакували телесеанс таємничого дядька в чорному, з поглядом доброго чікатіли,  голосом і тоном гуманного партначальника, який примушував сусідів благоговійно і богонатхненно прикладати болюче місце до екрану «Берізки»… Ось від тоді почалася справжня Перестройка і Независімість, при чому тут Горбачов, Кравчук і Єльцин ?!

Не пам’ятаю, чи їм то помогло, а от чомусь в пам’яті скресають покращення кольору «Берізки» після того сеансу і майже ідеальне за барвистістю «Ну пагаді», їй-богу. А через якийсь час в тій хаті появися новенький «Електрон», сусід від сусідки пішов, вона захворіла на водянку,  впала в чорну депресію, а потім зайнялася «народним лікуванням і супутніми практиками», просто чудеса екстрасенсорики ! Далі був наш переїзд.

Один есбеушник в приватній розмові якось сказав, не зовсім жартома, судячи з тону, що ідеальним керманичем сучасної України був би саме Кашіпровський. Українець за походженням, сильний чоловік і такий харизмат, шо далі нікуди. Тільки Чумак з його зарядженою водою міг би бути йому прямим конкурентом.

Чумака вже нема на цьому світі. Кашпіровський насолоджується життям в ситому всіма буржуазними привілеями світі чи то Каліфорнії, чи то Флориди – його гастролі крутіші були навіть за Юри Шатунова, як бачимо. Себто, до всіх наших з вами  благ  – він ще й прозахідний, ну чим не ідеальна фігура ! Дарма, що вже під вісімдесят дядькові з горою м’язів, країна теж віком з Трипілля і горами сили, що ух-ух.

ХеЗе, що буде завтра, якщо ця та інша дуристика, деградація не спочине з миром і війною.  Гіперболи гіперболами, та допускаємо подібні борди вже тепер: усмішлива, обіцяючи морда в вишиванці, справа свій піп (не священик), зліва свій мольфар, за спиною фон мальовничого села з казковими маєтками, ретушування наймитів і слоганчик: «Нагодую, вилікую, благословлю.  Пуп Пупченко.»  Альтернативи альтернативних можливі:  « Не дам здохнути голодною смертю, відчитаю, проведу в світі духів. ».

Нинішній наш «Кашпіровський» меджикмен воістину великий. Він також вчинив кілька чуд. Перше, вибачився , мовляв, не вгадав з пророцтвами про терміни закінчення війни, ну, а решта чуд добре відомі:                                                 

містика вугілля з України через Роттердам без матеріалізації в Нідерландах і назад в наші матерії сюди; проросійський кандидат Бойко, рука Кремля в час війни, стає власником Київгазу, а його вишки старанно забуваються в папках чудака генпрокурора; чудо чудес, коли Ротенберг, права чи ліва рука Путіна, перебуває в США під санкціями, а в нас під блатом, бо це вигідно його компаньйону Фірташу, ну, і Порошенку, як наслідок. А таких та інших чудесій тьма тьменна !

Але це все минуле і теперішнє, а на грядуще цей кашпірок вангує про дивовижні стратегічні зміни в 2020, одразу після переобрання.

Є інший, що ходить в пророках, колишній високий військовий, що не пішов на війну і не розбудував добротно армію за час свого перебування на посаді Міністра оборони, він обіцяє справедливу диктатуру. Але забуває розказати про свою мускулатуру,  яка підгодовується протеїнами з рук Льовочкіна і того ж Фірташа. І де свою команду він загубив, що один у полі воїн ? І хто такий закарпатський жулік Балога, що тепер опікується його виборчою кампанією.

Диктатура реально потрібно. Точніше, авторитаризм, бо диктатура це поняття часів Античності. Позитивний гібридний авторитаризм – відносно новітнє. Ми живемо при негативному гібридному авторитаризмові, коли при видимості прав і свобод здійснюється за сприяння і потурання глави держави – визначальної особи в країні – великі злочини.

Очікувати чудес і чудотворців в нашому реалі не доводиться. Та прихід позитивного автократа гібридного демократа за підтримки активної частини населення і цілком конкретних вимог до нового очільника держави, виписаних в новому Суспільному договорі та моніторинг цього договору з їх підписантами – завдання не таке вже й віртуальне.

Або back to USSR і вуйка Вангуйка.


03.10.2018 Назар Яв 7137
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

636
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1849 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1116 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

540
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6891 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11361 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

320

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1054

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1099

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1095
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

264
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1067
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

834
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

728
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2932
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4423
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18426
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

295
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

340
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

650
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

755