Карпатський “Дніпрогес” спустошить природу й “поховає” водний туризм

 

Екологічною загрозою номер один в Україні називають природоохоронці наміри масового спорудження міні-ГЕС на карпатських річках. Про це зокрема написав в «Українській правді» заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк.

 

Проблема набуває масштабного суспільного резонансу. Адже проект стосується не лише Верховинського району, про соціальну напругу в якому «Галичина» розповіла у вівторок, 6 березня. І не самої лишень Івано-Франківщини, де запланували спорудити, за різними джерелами, чи то 60, чи в перспективі й усі 150 таких об’єктів. «Дніпрогес» у Карпатах нашкодить довкіллю й інших гірських областей — Львівщини й Буковини, у кожній з яких має постати майже по два десятки міні-ГЕС, а надто ж Закарпаття з його нібито аж 330 станціями.



Всього ж заплановано спорудити в горах понад півтисячі ГЕС. Принаймні саме стільки їх перебуває нині на різних етапах проектування і погодження. Через те різні екологічні організації, які діють в Україні, оголосили про початок національної кампанії на захист карпатських річок під гаслами «Не допустімо шкоди природі Карпат будівництвом міні-ГЕС!», «Збережемо Карпати від міні-ГЕС, збережемо міні-ГЕС для зеленої енергетики!». Навіть створено ініціативну групу в мережі Facebook, до якої можна приєднатись (www.facebook.com/groups/318608194818363)…



Серед прогнозованих наслідків будівництва ГЕС, окрім спотворення гірського ландшафту й інших, про які «Галичина» вже писала в матеріалі «Напруга на Верховинщині», — в інтернеті обговорюють і ймовірну загибель риби, надто ж таких її видів, які занесено до Червоної книги й яких повно в гірських річках. Річ у тім, що майже всі заплановані ГЕС належать до так званих дериваційних. Технологія їхнього спорудження передбачає такий принцип роботи: воду з гірської річки направляють у трубопровід завдовжки (залежно від місцевості) від кількасот метрів й до кілометра-двох. Потім цей сконцентрований і цілеспрямований струмінь потрапляє на агрегат, крутить турбіну і нарешті виливається в русло позаду станції.



«Але ж ріка — це не лише вода, — журиться аспірант кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи Львівського національного університету ім. І. Франка, представник громадської організації «Екопоступ» Ярослав ІЛЬНИЦЬКИЙ, — а й безліч живих організмів. і коли вони потрапляють у турбіну, то їх буквально розмелює в ній!». Правда, свого часу чиновники й «гідропідприємці» заспокоювали екологів — мовляв, рибу від потрапляння в конструкції електростанцій убезпечать спеціальними заслінками. Проте всі заходи з рибоохорони, приміром, до яких вдалися на ГЕС на річці Пробійні в однойменному селі на Верховинщині, за твердженням очевидців, — це ґрати «на вході» до водогону такої величини, що можуть уберегти від потрапляння в трубу хіба що людину, а не рибу чи тим паче малька.



Та це лише одна загроза для водяної живності від ГЕС. Друга — та, що місцями річка чи потік, води яких спрямовують у «транспортну систему», по суті, пересихають-зникають, так би мовити, вилітають у трубу. Проте риба, яка не потрапляє у водогін, залишається…



— Цього літа бачив: головань кілограмів на шість лежав посеред каміння у сухому руслі, — написав у листі до нашої редакції активіст громадської ініціативи «Врятуймо Черемош!» з Верховини Іван МАКІВНИЧУК. — У Пробійні завжди повно риби було, а тепер місцеві хлопчаки вудочки на горище поховалиѕ У травні 2011-го перед обговоренням цього, сказати б, нового «проекту «ГОЕЛРО» в районній раді я звернувся до Федерації спортивного туризму України з проханням прокоментувати нашу ситуацію. Мені відповів її віце-президент Володимир СОКОЛОВ, який виклав у листі й думку провідного туриста України, майстра спорту СРСР, доктора технічних наук з питань очистки води Костянтина КАЗДОБІНА.



Гадаю, варто процитувати його слова: «Будова ГЕС на Черемоші змінить екосистему всієї річкової долини, знищить усі нерестовища в малих річках і потічках. Зрештою, й виробляти електроенергію можна буде лише протягом короткого періоду, оскільки Черемош багатий мінеральною суспензією. Така вода швидко замулить гідроагрегати, виведе їх з ладу. Що такі рішення — хибні, вже усвідомили на будові Катунської ГЕС у Росії. За помилки із замуленням б’єфів (фр. bief) — ділянка річки, каналу або водосховища, яка розташована безпосередньо біля шлюзу чи загати — вище й нижче їх. — Ред.). розплачуються й мільйони українців, котрі проживають у басейні Дніпра»…



Від тієї шкоди, якої може завдати міні-ГЕС живій природі, — всього крок до небезпеки для здоров’я людей. Бо ж чимало істот, які мешкають у річці — жаби, мікроорганізми, а також, зрештою, й водорості, — в процесі своєї життєдіяльності очищують воду. Тобто знищити все живе в річці означає й погіршити якість її води. Це, до речі, вже підтвердили наукові дослідження. Як повідомив в інтерв’ю телеканалу ZIK голова ГО «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро СКРИЛЬНИКОВ, фахівці Львівського національного університету ім. І.Франка взяли проби води вище та нижче розташування міні-ГЕС на потоці Пробійному і, порівнявши їх результати, з’ясували, що нижче станції вода за якістю на два класи гірша. «У природі такого не буває, щоби за якихось 600 метрів вода так сильно сама собою змінилася!» — б’ють на сполох захисники довкілля.



Про що ж це свідчить? У горах же не так багато криниць. Але і в тих, що є, вода не завше добра. Тож місцеві жителі здебільшого використовують для пиття і приготування страв воду з річок, потічків та інших природних водойм. Отже, екологічна шкода може призвести й до соціальних наслідків — до дефіциту питної води в регіоні.



Інша загроза — екологи кажуть, що всі запевнення, нібито міні-ГЕС попри основне призначення ще й захищатимуть горян від повеней, — цілковитий блеф. За їхніми словами, неправда, що труби і греблі захищатимуть від паводків. Максимум, на що вони здатні, — це витримати натиск повеневої стихії в горах лише декілька хвилин. Оскільки ж греблі міні-ГЕС, по суті, височітимуть понад людськими домівками й сінокосами, то уявімо собі, що діятиметься, коли внаслідок сильних чи затяжних дощів потоки в горах почнуть наливатися. Поки греблі стримуватимуть водяні вали, що летітимуть з гір, річки й потічки у тих місцях розливатимуться довкіл.



Далі ж може бути ще гірше. Якщо на Чорному Черемоші збудують, як запланували, не одну-дві станції, а каскад греблевих ГЕС, то екологи бачать і додаткові ризики для горян. імовірно, що коли така велика вода, яка була 2008-го, прорве греблю верхньої станції, то за ефектом доміно заваляться й усі нижні. Масштаби такої катастрофи, руйнування та людські жертви, до яких це призведе, годі й уявити. В реальності таких катаклізмів переконались у світі. Зокрема австрійці демонтують раніше збудовані в Альпах міні-ГЕС. Що такі станції неспроможні запобігати повеням у гірських районах, свідчить і досвід Швейцарії, запевняє еколог тамтешнього відділення Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) Дані ГОЙСЕРА…



Уже й не кажу, що коли гірські річки перекриють ГЕС, то вони стануть непридатними для екстремальних сплавів. Бо то настільки очевидно, що дивуєшся, як цього не взяли до уваги «нагорі», коли планували «Дніпрогес» у Карпатах. Як кажуть найбільш радикальні екологи, «закований» у труби півтораметрового діаметру Білий Черемош для туристів уже втрачено. Тож ідеться про порятунок хоча б його побратима, котрий, як згадував, може опинитись у трубі аж у кількох місцях. До речі, Чорний Черемош, ця найскладніша ріка України для любителів сплавів, — заказник місцевого значення. Будь-які роботи, що можуть призвести до порушення його гідроекологічного режиму, заборонено. Але на це, мабуть, ніхто з забудовників не збирався зважати. Тим часом голова Тернопільської федерації водного туризму Олександр РИБАКОВ, до якого теж звертався за консультацією вже згадуваний І. Маківник, висловився з того приводу однозначно категорично: «Побудова «трубних» ГЕС на проміжку «Шибене—Верховина—Устеріки» унеможливить розвиток водного туризму в регіоні».



Однак заступник голови ОДА Руслан ГУСАК каже, що коли проектували малі ГЕС, то майже все прорахували: вони не лише забезпечать електрикою села, а й підтримуватимуть стабільний рівень води у річках і потічках та захищатимуть горян од повеней. Але, за його словами, якщо екологи кажуть, що в майбутньому довкіллю буде завдано шкоди, то «це неприпустимо». і «якщо громади тих чи інших сіл виступають категорично проти будівництва ГЕС, то позиція людей для нас — понад усе. Не потрібно, щоби був громадський конфлікт. Тому шукатимемо інші місця для зведення гідростанцій, які й пропонуватимемо інвесторам під забудову. Маємо і їм іти назустріч, оскільки в багатьох випадках вони вже вклали кошти, час, зусилля у втілення в життя ГЕС-проектів», — демонструє позицію влади Р.Гусак.



Отже, як мовиться, далі буде. Проте ширше про проблему карпатського «Дніпрогесу» і справжні її корені, про міжнародний досвід експлуатації ГЕС та альтернативні шляхи виробництва електроенергії, до яких у світі вдаються задля збереження живої природи й довкілля взагалі, читайте принагідно в репортажі з сільського сходу в с.Зеленій на Верховинщині, на якому вирішуватимуть долю запроектованої тут чергової міні-ГЕС.


Василь МОРОЗ,

Галичина

 

Читайте також:

Врятувати Черемош


15.03.2012 Василь МОРОЗ 1272 3
Коментарі (3)

перець 2012.03.15, 21:06
Страшне перо не в гусака, а в Р. Гусака!
Вуйка 2012.03.19, 10:28
совсем рядом время когда энерго ресурсы будут в руках Расеи и тогда все смогут вставить себе трубы ......... ни чему время дэбилов не учит голодомор Колыма и т д. ну уж если вы сами не хотите быть независимыми то милости просим в Расею, дурнюку
Горец 2012.03.20, 14:40
засуньте себе в ............ ваш водный туризм вы ваще уже свихнуль с туризмом и этими дятлами на лодках, которые своим мега количеством будут вытягивать экономику сел из жопы вековой, вы уже совсем больны вашими комунистическими и западными мозгами.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

624
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1811 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1109 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

533
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6883 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11354 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

313

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1049

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1095

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1090
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

258
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1063
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

828
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

720
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2923
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4419
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18420
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

291
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

336
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

645
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

748