Як "доросле" свято Миколая стало дитячим

Уявіть, перед вами чоловік середнього зросту - 167 сантиметрів, міцної статури, зі смаглявою шкірою. Має високе чоло, темно-карі очі, сиву шкіперську борідку. Ніс подібний на орлиний. Він не їсть м'яса, вживає тільки рослинну їжу.

Так, на думку професора Луїджі Мартіно, виглядав за життя Миколай Чудотворець, пише Фіртка з посиланням на BBC NEWS Україна.

Італійський науковець склав його портрет після ретельного вивчення мощів, які перебувають в місті Барі.

Дослідження відбулося 1953 року з дозволу Ватикану.


Микільське місто

Миколай Чудотворець здавна шанований в Україні. В цьому легко переконатися, відкривши, наприклад, мапу Києва початку ХХ століття.

Одразу впадає в око неабияка кількість об'єктів, назви яких так чи інакше пов'язані зі св. Миколаєм.

Церква Миколи Притиска на Подолі. Поштівка поч. ХХ ст, фотомайстерня Маркова

Порахуємо лише храми: Миколаївська церква на Аскольдовій могилі, Військово-Микільський собор ("Великий Микола") і Свято-Микільський Пустинний монастир ("Малий Микола") на Печерську, Миколаївський лікарняний монастир у Києво-Печерській лаврі, подільські церкви Миколи Доброго, Миколи Набережного і Миколи Притиска, Миколаївський собор Покровського жіночого монастиря, Микільсько-Йорданська церква, Миколаївський костел неподалік Олімпійського стадіону.

Додамо Миколаївську училищну церкву при IV чоловічій гімназії, училищну церкву Миколая Мірлікійського при І чоловічій гімназії та домову Миколаївську церкву в будинку генерал-губернатора.

Ще один храм, присвячений св. Миколаю, залишився недобудованим − йдеться про церкву Миколи Чудотворця на Звіринецькій горі, закладену 1916-го в пам'ять загиблих у Першій світовій війні.

Крім того, ікона Миколи Мокрого в Софійському соборі - предмет загальноміського поклоніння з давніх часів.

Микільські ворота на Печерськ - від них починалася вул. Микільська, на якій були розташовані Великий Микола та Малий Микола. Поштівка поч. ХХ ст, фотомайстерня Ґудшона і Ґубчевського

І то ще не все. В тогочасному Києві існували вулиці Микільська, Микільсько-Ботанічна і Притисько-Микільська, Микільський провулок, Микільські ворота.

А мандрівників, які в'їжджали до міста по Миколаївському ланцюговому мосту, зустрічала на правому березі капличка Миколая Чудотворця.

На жаль, буремне ХХ століття майже повністю стерло з топоніміки Києва сліди популярності св. Миколая.


Звідки подарунки

Святий Миколай мешкав в ІІІ й IV століттях на сході Римської імперії (нині територія Туреччини).

Сучасна традиція дарувати подарунки пішла від такого випадку.

Миколай дізнався (задовго до свого єпископства), що якийсь збіднілий чоловік не має посагу для своїх трьох дочок. А якщо їх не візьмуть заміж, то змушені будуть стати повіями. Миколай мав великий батьківський спадок і вирішив допомогти цій родині.

Знайшов убогу хату того чоловіка і вночі кинув у віконце мішечок із золотом - придане старшій донці. Наступної ночі те саме зробив для середньої.

На третю ніч зворушений батько вирішив з'ясувати, хто є благодійником. Миколай дізнався про це і, щоб залишитися невпізнаним, кинув золото не у вікно, а в димохід. Біля комину в кімнаті сушилися черевички (чи шкарпетки) наймолодшої сестри, і саме там вона знайшла чудесний дарунок.

Святий Миколай, фреска XII сторіччя

Відтак Миколаєві приписували безліч чудесних справ - спасіння трьох мешканців міста Міри, несправедливо засуджених на смерть, порятунок воєначальників, яких безпідставно звинуватили у підготовці заколоту проти царя, спасіння моряків, які потрапили в бурю тощо - частина з них, вочевидь, є легендами.

Натомість його стали вважати "другим після Бога заступником на землі": він допомагає знедоленим, рятує хворих, оберігає немічних, піклується про голодних. До речі, підтримує не лише людей, але й тварин.

Щоправда, в різних країнах Миколая Чудотворця сприймають по-різному.

За православною традицією, він - патрон мандрівників, ув'язнених та сиріт. У католиків - покровитель, головним чином, дітей. Саме з Галичини поширився по всій Україні звичай, за яким св. Миколай роздає дітям подарунки.


Почалося з Києва

У Східній Європі культ Миколая Чудотворця був започаткований саме в Києві − завдяки князеві Володимиру Красне-Сонечко. Він, за легендою, привіз 988 року з Херсонесу ікону св. Миколая, якою його благословили при хрещенні.

Князь-хреститель усіляко популяризував св. Миколая. Існує навіть версія, що він мав ще й друге - молитовне, таємне ім'я Миколай. Такий стан речей, між іншим, відповідав середньовічній церковній традиції.

Миколаївський ланцюговий міст з капличкою Миколая Чудотворця. Поштівка поч. ХХ ст.

Нові свята - 19 грудня (день смерті св. Миколая, "зимовий Микола") і 22 травня (день перенесення мощів з Лікії до Барі, "весняний Микола") - були введені до українського церковного календаря в ХІ столітті київським митрополитом Єфремом. Тобто майже тисячу років тому!

Ішов час. Люди пов'язували з небесним заступником і рятівником все нові й нові дива.

Кияни, приміром, вважали, що саме Миколай Чудотворець допоміг при затриманні нічного грабіжника. А іншим разом став у пригоді мешканцеві Подолу при стягненні боргу зі злісного неплатника. Ще й урятував малюка, який випав з човна в Дніпро і не вмів плавати.

Одесити цінили, що св. Миколай боронить людей на воді. Чи не всі одеські рибалки мали в хаті його ікону. І обов'язково брали її з собою, виходячи в море на промисел.

В Одесі Миколаївська церква не випадково знаходилася саме в Гавані. Символічно, під час пожежі вціліла. Казали: Миколай врятував. Поштівка кін. ХІХ ст.

Запорозькі козаки теж вважали св. Миколая покровителем мореплавців, а тому перед відплиттям у похід збиралися в церкві й служили молебень Угоднику Миколаю.


Пиво для перемир'я

Спрадавна в Україні склалися звичаї та виникли прикмети, пов'язані з днем св. Миколая. Святкували переважно дорослі, а не діти.

Найдавніший звичай - варити до "Зимового Миколи" пиво з ячменю нового врожаю. В одній давній колядці, записаній етнографом Олексою Воропаєм, йдеться про те, що всі лиха світу виникли через те, що нині "Святим Миколам пива не варять".

Як зварили пиво, то скликали багато гостей - і друзів, і ворогів. На стіл ставили, крім пива, пісну кутю, узвар, пироги та вареники з грибами й капустою тощо. Така трапеза була, за традицією, ще й актом примирення, прощення взаємних образ, а також повернення боргів. Казали: як не поверне борг до Миколи, не поверне ніколи.

На Західній Україні існувала традиція до цього свята пекти спеціальні пісні коржики — миколайчики.

Ну а покуштувавши пива, впрягали найкращих коней у воза і, співаючи, їздили селом, щоб дізнатися, "чи слизький сніг випав цього року". При цьому найулюбленішою з пісень була "А хто, хто Миколая любить".

Погода цього дня говорила про те, якою буде зима.

Якщо холодно, то і весь сезон буде холодним, а якщо тепло, то зима буде ясною, без сильних морозів.

Сніг, який випав до Миколая, свідчив, що зима буде морозною і суворою.

Дощ на Миколу - врожай на зимину.


"Микола на хліб ціну будує"

У давнину існувала традиція укладати на Миколая договори й угоди - вважали, що в цей святий день ніхто не зважиться на обман. Тож не випадково "Зимовий Микола" відкривав ярмарки - їх так і звали: Микольські, - де основним товаром був хліб.

Під час Микольських ярмарок встановлювалися ціни на хліб і борошно. Тому казали: "Микола на хліб ціну будує" або "Микольський торг всьому указ".

На Харківщині святкували триденні святки на Миколая, на які варили пісну кутю та узвар, щоб у прийдешньому році був багатий урожай зерна і плодів.

На Поділлі цього дня чекали "полазника" - людину з позитивною енергією, яка першою має зайти до хати. Але найкраще, якщо "полазником" буде сам господар. Тож він прокидався раніше, ніж звичайно, і йшов до хліва нагодувати худобу, примовляючи.

"Дай, Боже, добрий день. Щоби худібонька здорова була, і я з тобою, ще й зі своєю жоною".

І повертався у дім як перший відвідувач. Вважали, що інакше на сім'ю чекатиме велике горе.

На Київщині худобу ще й окропляли свяченою під час служби водою.


В черевичках і під подушками

Такі листівки кияни одержували з-за кордону й дивувалися, бо в Російській імперії подарунки приносив Дід Мороз на Різдво. Поштівок з написом "св. Миколай" не було. Поштівка поч. ХХ ст.

В Україні день св. Миколая став дитячим святом лише в ХІХ столітті, коли в Галичині почало розвиватися шкільництво. Але святкування не зводилося виключно до подарунків: діти старанно готувалися, вчили пісеньки та віршики, змагалися в різноманітних конкурсах.

Але до Центральної та Східної України ця "закордонна" традиція - Галичина перебувала в складі Австро-Угорщини - просувалася дуже повільно. Принаймні в спогадах про київське життя наприкінці ХІХ століття згадуються виключно різдвяні подарунки.

Зазвичай дітям дарували іграшки - дерев'яних конячок, яких можна осідлати, паровозики з вагончиками, що їздять по рейках, ляльок, які вміють говорити "ма-ма" тощо.

В радянські часи традицію святкування дня св. Миколая майже придушили, але 1990 року вона почала відроджуватися.

Нині вважають, що Миколай приходить до дітлашні з подарунками вночі з 18 на 19 грудня. При цьому на Західній Україні для подарунків ставлять на підвіконня черевички. Натомість на Східній Україні малята шукають подарунки під подушками.

За традицією, подарунки й солодощі мають отримати тільки слухняні діти (бо неслухняним Микола надішле символи покарання - різочки та шматочок вугілля). Але насправді одержують усі, а вимога слухняності спонукає дітей бути сумирними хоча б у першій половині грудня.

Цього року святий Миколай виглядатиме так

Також 19 грудня печуть тістечка-миколайчики, якими обдаровують не лише дітей, але й дорослих. Зазвичай тістечка мають форму сніжинок, адже вважають, що після дня св. Миколая настає справжня сніжна зима.


Читайте також:

Сваталися та укладали угоди: як раніше відзначали день Святого Миколая

У Коломиї дітей зі святом Миколая вітав оркестр (ВІДЕО)

Новорічно-різдвяні свята: скільки відпочиватимуть українці


19.12.2020 1063
Коментарі ()

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

678
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11197 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1893
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1789
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2790
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4646

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

411

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1086

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1495

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1359
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1741
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1559
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1267
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

640
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

720
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1908
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2232 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20406
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

388
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

733 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

774
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1119