Хунта не буде. М. буде

 

 

"…навести порядок любим методом якщо до того дійде. Хунта не буде !!! Слава Нації !!!"

 

В принципі отак би мала реагувати словесно, а краще - безсловесно, дієво верховна влада суверенної унітарної держави, що турбуєтсья про самозбереження і безпеку своїх громадян.

У нас багато ганять есбеушників, що часто не ефективно і іноді геть по-зрадницьки ставляться до своїх обов’язків, то міліцію(поліцію), коли вони підло  спекуються Сашка Білого, але Гепу Аваков вітально толерує. І критикують, нічого брехати, часто-густо більш чим справедливо.

Ми всім повинні щиро бажати довгих літ життя абсолютно усім, до 120, як у Біблії. Поміж тим нам варто знати і те, що в Італії, наприклад, свого часу вирішили поборитися з мафією старим-добрим способом фізичної ліквідації,  - і проблема набула помітної вирішеності після серії невдалих спроб ліквідувати організовану злочинність легальними методами.

А в Америці на початку минулого століття пішли дещо іншим шляхом, легальним, себто законним.  Там посадили Капоне і ще кількох топових головорізів та злодіїв не за "більше зло", а за "менше",  не за убивства, що купу скоїв їх кривавий Аль і не за відмивання грошей, заборонену чорну торгівлю , а за несплату податків. Але ж посадили, хоч американці не першовідкривачі гуманізму в культурі, як італійці…

А ми більше дружимо з першими, тому бажаймо легальної справедливості, все-таки.

От як би було звивисто-справедливисто, якби Косюка чи Бахматюка покарали за жорстоке поводження з курочками, качками і індиками, а Коломойського за не шанування  дня Суботнього під святинею "Укрнафта". Відтак і не придерешся, що, мовляв, той поганий, бо краде, як усі, і автоматично затикаєш рота як глобалістам, так і сіоністам, перманентним нашим союзникам, сподіваємося.   

Та на в нас депи приймають часто всякі зайві закони, нехтуючи законами майбутнього і такого необхідного теперішнього.  Сто відсотків  - потрібні дострокові вибори.

У нас, жарти в бік, як ми всі знаємо, мафія куди крутіша за італійську - це українська, олігархічна. А дуже помітну роль посіпак-головорізів,  малої мафії,  утриманців  великої мафії,  невдовзі у нас можуть почати грати браві хлопці в камуфляжі, що називають себе героями війни(ой, не всі, не всі...).

Вже писав, що нерозбірлива героїзація вояків, кожного, хто називає себе таким і патріотом, носить хакі і бойові патрони,  здатна призвести до ура-хунти в краях ПроЕвропейських Українських.

Є такий тип людей, про яких відомий добрий і шляхетний  авантюрист Косцюшко(ветеран і герой кількох війн і революцій в різних країнах і материках світу) якось сказав, відповідаючи на запитання рядового французського жандарма: " Є війна за справедливість, є війна за свободу, є, звичайно, війна за захист і за напад. І є війна за війну, як  і нікуди ніколи не зникне війна, що проти всякої війни".

Ось він правосекторальний, постярошеніанський, сільськоніцшеанський тип воїна: "воюється, бо воювати не можеться і одночасно все робиться, аби війна з Ордою припинилася  враз - тотальною поразкою свого брата чи перейшла на рівень якогось «Хамасу»". Хлопам си хоче, аби їх франківчани любили, а  внутрішні-вороги - окупанти боялися, і для цього всі шляхи і методи відкриті – змусити ! Бо кіко тої зими? Все одно так чи не так вмирати, а літо тіко не на сему світі.

Боюся непевного припущення, але як би Довбуш прийшов до влади, то селяни б, можливо, за кілька років стали колективним Дзвінчуком і гори, що біля Бубнища називалися б тепер Потоцького котрогось. Щісті шо  так сі стало як стало ?!..

І Якудза колись починала як мила компанія ренегатів, добровольців, що  б’ється з грабіжниками простих людей. Подальша їхня еволюція усім, гадаю, відома. І потепер  технологічно суперрозвинута і етично-самурайська Джапанія не годна побороти вщент широко розгалужену і суворо ритуалізовану  банду. 

Перетікання з героя у бандити іноді відбувається тому, що людина побудована архетипно, тобто з відповідними стійкими і мобільними психічними і соціальними типами поведінки, які змінювати різко, а то й взагалі непотрібно, якщо вони, звісно, не є шкідливими. Не всім до снаги  конструктивно  і плодотворно з моделі воїна перескочити на модель царя, та й чи потрібно це ?.. Зате в модель деспота чи лакея темного царя, точніше, князя,  ще й як можливо.

Маю сумніви, що комусь з нас хочеться, щоби світлий ореол останньої надії Батьківщини  - воїна -  був сплюндрований кількома десятками чи сотнями носіїв хаотичних стихіалів.

Зате всім напевно хочеться, аби спецслужби і в цілому всі правоохоронні органи нашої держави реагували рівнозначно на небезпеку усім без приналежності до соціальної страти громадянам, так і на небезпеку підривної діяльності "ружних хероїв".

Але то треба спочатку бути ружному спецслужбісту трохи самому героєві, героєві в собі і не для себе одного і свого начальника.

Поки в нашій країні постане професійна армія, де, надіємося, психічні і інтелектуальні дані мужніх охотників будуть на вагу срібла до ваги золота - моральних та фізичних пріоритетів кращих громадян нації. І справжні воїни АТО будуть в пошані та гідно – в усіх значеннях цього слова –  жити, бо вони вибороли життя для себе та інших високодостойною ціною, а не понтами.  Інакше, ЛатіноАмерікано, хунта, контра-баста... Но пасаран , сеньйор Педро, дон Бенітес енд мучос амігос.

Критерієм, бодай таким критерієм, чесності і шляхетності самопроголошених "захисників інтересів трудящих" стане далеко не на першому місці війна з "порошенцією і призначеними ними внутрішніми ворогами в  краях Черемоша й Прута", а, наприклад, за правду людей, родичів яких збили п'яні судді, проти хабарних чиновників, за законну відповідальність арабів-безпредєльщиків - майже любими методами. Тоді й не буде контрдій  - любими методами. Майже любими.

Мало-помалу ми розуміємо, що і наші спецслужби і нова поліція, поступово правоохоронні органи змінюються на краще, прогресують в професійній і моральній площині, хоча їм на перешкоді зубато стоїть ватага старої системи. І її карабінною громадянською війною не здолати, тільки мирною громадянською.

 

 

Поміж тим різдвяно-новорічні атракції тривають. У не тільки у славному селі Вашківці рядять славну Меланку. Але там все особливо красно і класно. Дійство Меланки у Вашківцях (так має бути і в цьому році) мало поступаєтсья Венеціанським маскарадам. Маски там цікаві, якісні і до палітри різноманітні. Так, щоправда не в самих Вашківцях, поблизу вздрів маски з пап'є маше, що до болі нагадують карикатруні машкари Бені і Петі. Путін чомусь у ремісників-умільців куди шляхетніший, хоча й страшніший.

У Вашківцях ( повсюдно в Україні, де тримаються традиції  Меланки) є цікава традиція так званої борянки. Це коли вночі, в режимі ноктюрн після слабкого діурного денного бешкетування, як то божевільна воля-сваволя "ведмедя" в хатах людей,  влаштовується масштабна бійка стінка-на-стінку. Це є в багатьох традиціях світу, в Іспанії і Африці, практично повсюдно по континентах, вона апелює до колись утраченої спільної, примордіальної традиції. Вона знаменує бій, який меланкуваті проводять на мосту під річкою(міжсвіття так зване над долиною океанічного небуття).Бій темних сил зі світлими.

Більш посвяченим зрозуміло з того одне: світлі сили - тимчасово світлі і темні є темним теж на період. В індійських трактатах написано, що боги зранку  - демони вночі і навпаки. Такий цикл, коловороття.

 

Можна обрати будь-яку маску, баби, діда, дідька лисого, жида пархатого, злого кацапа чи якусь з тих, про які я згадав вище, модерніші, модніші і потлумитися на містичному  мості за "світлих" чи "темних". А можна носити маску "героя" чи "всемудрого  шляхетника", не знімаючи ні в свята, ні в будні, і  все одно граючи на світанку чи в присмерках ночі за когось...

Дві давні українські традиції, які не рівномірно і не рівноцінно благородні й корисні для країни. Якоїсь треба позбутися, очевидно, як би вони не споріднювалися в символічному значенні.

Вихід з цього один або два, якщо ми бажаємо, щоби весела меланка традиційно раз на рік не зробилася щоденним явищем до несхочу безжартісним  і кривавим: стати християнсько-демократичною державою або по-старозавітньому  - а-ля  ізраїльтяни чи араби в Палестині/Ізраїлі.

Чи то мені одному, святеннику, здається, що перше трошки  краще. А воно потребує терпіння і дії, що за плодами пізнаються.

 


14.01.2016 Яв Назар 2048 0
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

660
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1914 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1128 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

551
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11392 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

332

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1069

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1113

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1107
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

276
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1079
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

847
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

746
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2947
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4439
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18438
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

317
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

351
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

662
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

767