Хмельницький: куди піти і що подивитися

 

Так, тут немає львівського шику чи одеського гумору, київських масштабів або чернігівської давнини. Натомість є фантастична краса Південного Бугу, шарм міста-денропарку і романтичний затишок центру. Тільки в жодному випадку не вирушайте на вечірню прогулянку Хмельницьким: занадто великий ризик закохатися назавжди! :)

 

Що подивитися в Хмельницькому: цікаві місця

Складаючи маршрут і обираючи, що подивитися в Хмельницькому, звільніться від стереотипу а-ля «місто-базар». Уважний відвідувач помітить, що це чудове місто для мандрівки, відпочинку та розваг. Просто воно не так швидко відкриває свої таємниці…

Пам’ятник Богдану Хмельницькому: парадокси історії

Пам’ятник Хмельницькому, так чи інакше, відкриває екскурсію містом, яке носить ім’я «батька Богдана» від 1954 року. Хоча не все так однозначно… Самі хмельничани, до речі, досі з гордістю користуються давньою назвою міста – Проскурів (Плоскирів), відомою вже понад 500 років.

Джерело фото: wikipedia.org, автор – Igor Turzh.

Майдан Незалежності: мандрівка до центру

Є в Хмельницькому і свій майдан Незалежності, де знаходиться обласна державна адміністрація. Колись це місце називалося «площею Леніна», був і відповідний пам’ятник. Однак все це було змінено, знесено та перейменовано ще в 1991–1992 роках. Тепер перед облдержадміністрацією знаходиться пам’ятник «Віра, Надія і Любов».

Джерело фото: panoramio.com, автор – VLADiMIR К.

Драмтеатр: в гості до прекрасного

Страшенно смішні вистави, трагікомедії… Музично-драматичний театр ім. Старицького – це і сміх, і трагедія, і роздуми, і навіть балет. З креативними жанрами мирно співіснують «звичайні». Зокрема, «Сто тисяч» І. Карпенко-Карого, «Кайдашева сім’я» Нечуя-Левицького – і не лише вони.

Джерело фото: panoramio.com, автор – Ruslan Daniluk.

Філармонія: у царстві музики

Хочете почути «маленькі шедеври великих композиторів»? А «пісні, народжені любов’ю»?.. Тоді вирушайте у Хмельницьку обласну філармонію. Якщо ж ви потрапите до міста на початку весни, то можете стати гостем великого свята музики – це неперевершений Хмельницький камер фест.

Джерело фото: wikimedia.org, автор – Sergey ant.

Костел Святої Анни: гостина у єзуїтів

Майже всі ми вживаємо слово «єзуїтський» у досить специфічному значенні. Тільки от чи багато ми насправді знаємо про самих монахів-єзуїтів? Адже їх можна зустріти і в України. Наприклад, у Хмельницькому. В мікрорайоні Гречани, де мешкають отці-єзуїти, знаходиться римо-католицький храм Святої Анни (один із небагатьох, що був відкритий у радянські часи) та історичний цвинтар, котрий теж традиційно вважається католицьким. Адреса – вул. Західна Окружна, 14 (якщо не орієнтуєтеся в місті, краще візьміть таксі).

Джерело фото: se.pl.

Куди піти з дитиною в Хмельницькому

Шукаєте, куди піти з дітьми в Хмельницькому? Перш за все зверніться до цих пам’яток та цікавих місць. Найвідоміший центральний сквер Хмельницького – ім. Тараса Шевченка – це далеко не все, що можна відвідати у місті над Південним Бугом.

Ботанічний сад Хмельницького університету: природна краса

Ботанічний сад, що належить Хмельницькому національному університету, радо відкриває свої двері великим і малим відвідувачам. Тут зростає понад 20 тис. рослин, серед них – магнолії, тюльпанові дерева, лілії, айстри, проліски. А також багато таких рослин, які ваші діти могли зустрічати хіба у підручниках з біології.

Джерело фото: wikiwand.com.

Парк ім. Івана Франка: спорт і читальня

Центральний парк ім. Франка знаний як «спортивний» і «книжковий» парк Хмельницького. Це давній парк, що розмістився між вулицями Франка і Проскурівською та залізничною колією. Парк добре підходить для дозвілля з дітьми: тут встановлені дитячі майданчики та є розгалужена рекреаційна зона.

Джерело фото: wikiwand.com.

Краєзнавчий музей: цікава наука

Мандрівка до Хмельницького обласного краєзнавчого музею – нагода торкнутися історії краю та зробити корисну зупинку у своєму маршруті. Музей працює щодня з 8:00 до 17:00, у п’ятницю – до 16:00. Неробочі дні: неділя, понеділок та остання середа місяця. Поспішайте: тут можна дізнатися ту історію Проскурова, яка залишилася лише на фото…

Джерело фото: skyscrapercity.com.

Аквапарк «7 океан»: гідророзваги

«7 океан» – добре місце для відпочинку з дітьми, сім’єю та друзями. В аквапарку багато різноманітних розваг як для зовсім юних відвідувачів, так і для дорослих. Графік роботи: з 7:00 до 21:00 щодня. Ціни за годинні розваги стартують від 60 гривень.

Джерело фото: best-reklama.com.ua.

Театр ляльок: у світі казки

Академічний театр ляльок «Дивень» допоможе дітям разом із батьками зануритися у справжню казку. Класика («Івасик-Телесик», «Лисичка, Котик та Півник», «Козенята та сірий Вовк» і т. д.), нові вистави («Чумацький шлях», «Сумна-весела казка» тощо) або переосмислення відомих сюжетів (наприклад, «Код Буратіно, або Що відкриває золотий ключик») – обирайте на свій смак!

Джерело фото: dyven.org.

Куди піти з дівчиною в Хмельницькому

Куди можна піти з дівчиною в Хмельницькому, якщо не надто добре знаєш місто? На щастя, варіантів не бракує. Парки, сквери, вишукані розваги, ресторани – якщо визначилися з бюджетом, можемо вирушати!

Парк ім. Чекмана: романтика над Бугом

Парк культури і відпочинку імені Михайла Чекмана знаходиться на правому березі Бузького водосховища. Це ідеальне місце для побачень: до ваших послуг алея скульптур та павільйони (для чудової фотосесії), літній театр, естрада і танцмайданчик, а також місця для відпочинку. Любителі екстриму зацікавляться атракціонами. У парку розташовані спортивні й дитячі майданчики і навіть міні-зоопарк.

Джерело фото: panoramio.com, автор – hammer-drak.

Монотеатр «Кут»: незвичні враження

Хмельницький міський монотеатр «Кут» – унікальний театр не лише для України, але й для всієї Європи. Це стаціонарний театр одного актора. В «Куті» є власна зала для глядачів і навіть затишна кав’ярня. Тут демонструють вистави в одному з найскладніших видів мистецтва Мельпомени – монодрамі.

Джерело фото: kipt.sumdu.edu.ua.

Центр міста: романтичні куточки

Здійснюючи прогулянку центром, не забудьте завітати на вулицю Гагаріна, де знаходиться Хмельницький РАГС. Ця вулиця нагадує затишний бульвар, оформлений доволі креативно та в у відповідному романтичному дусі. Ця фотосесія вам запам’ятається :)

Джерело фото: galleryua.com, автор – Ruslan Daniluk.

Дендропарк «Поділля»: пікнік на природі

Що робити в Хмельницькому, коли в центрі вже набридло? Вирушайте у «Поділля»! Цей заповідний дендропарк знаходиться у мікрорайоні Виставка (перехрестя проспекту Миру і Старокостянтинівського шосе). Дендропарк – чудове місце, куди сходити, аби відпочити душею і тілом. Якщо пощастить, тут навіть можна натрапити на багато рідкісних видів рослин і квітів.

Джерело фото: mapio.net, автор – Alex_67.

«Ресторація Шпігеля»: час на романтичну вечерю

Серед багатьох смачних закладів Хмельницького варто виділити особливо «Ресторацію Шпігеля». Навіть якщо це не «просто» романтична вечеря, а освідчення чи святкування заручин – тут все відбудеться на найкращому рівні!

Джерело фото: spigel.km.ua.

Безперечно, дорогою вам зустрінуться й інші пам’ятки Хмельницького. Аби відпочинок був комфортним, лишається тільки обрати готель – і можна вирушати в дорогу.

 

ua.igotoworld.com


20.07.2016 18411 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1860
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1806
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1806
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5322 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2102 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1468

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

663

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

731

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

921

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

958
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1699
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3624
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10200
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26073
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10129 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7668
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

852
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1355
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

335
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1224
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

818
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1031