"Гаррі Поттер-8". Історія трансформації "приватного котеджу для дочки" в багатоквартирний будинок на продаж (документи)

 

 /data/blog/96431/a0681add5e6443a4297d3f3ba4c8bb60.jpg

 

Мешканці Івано-Франківська півроку борються проти будівництва багатоповерхівки, яку починали споруджувати як індивідуальний житловий будинок, у районі Калуського шосе – Гімназійної. Люди переконують, що за несанкціонованою забудовою стоїть колишній головний архітектор міста Ігор Гаркот...

 

ІСТОРІЯ ПРОБЛЕМИ

Вулиця Гімназійна (зараз перейменована в Лятошинського) була тихою вуличкою, на околиці міста з малоповерховими будиночками на півтора, рідко два поверхи, що визначає стиль і ритм життя її мешканців.

 

Тому незвичні для садибного будівництва роботи, які розпочалися в квітні цього року на одній із земельних ділянок під номером 17 площею 6,8 соток на нашій вулиці, викликали посилений інтерес мешканців.

 

Як виявилось забудовником є громадянка Возна Наталія Ігорівна, дочка колишнього головного архітектора міста Ігора Гаркота, який практично керував всім будівництвом.

 

Громадянка Возна звернулась в департамент містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради з проханням скасувати будівельний паспорт і надати містобудівні умови і обмеження на будівництво багатоквартирного житлового будинку.

 

Будівельний паспорт був виданий на будинок площею забудови 254 метри квадратні поверховістю в три поверхи, а містобудівні умови та обмеження надані на будівництво багатоквартирного будинку площею 252 метри квадратні поверховістю в три поверхи.

 

Територія, де зводиться будинок, є територією садибної забудови. Це підтвердив і Департамент містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. Відповідно, багатоповерхівку на цій ділянці зводити не можна. Так само і Ігор Гаркот обіцяв мешканцям сусідніх будинків, що будівля матиме лише два поверхи.

 

Відповідно до будівельного поверху так і є: перший поверх – гаражі, другий поверх – житловий. Та станом на 15 черевня мешканці побачили, що на садибній ділянці з’явились п’ять гаражів, що не відповідає містобудівним умовам та обмеженням.

 

Також в земельному кодексі вказані правила добросусідства, згідно яких будинок не мав би заважати жодному із сусідніх будинків.

 

Архбудконтроль надав відповідь на інформаційний запит мешканців вулиці Гімназійної: «За результатами позапланової перевірки встановлено, що будівництво об’єкта реконструкції незавершеного будівництва здійснюється з відхиленням від проектної документації та виявлено недостовірні дані, зареєстровані в декларації про початок виконання будівельних робіт".

 

Відповідно, цим наказом скасовано декларацію. Також Архбудінспекція видала припис на усунення всіх порушень. Окрім того ця ж структура ще 12 жовтня писала на адресу міського голови і на адресу департаменту архітектури лист з переліком виявлених порушень та просила скасувати містобудівні умови та обмеження. Та Департамент містобудування та архітектури досі їх не скасував.

 

Заступник міського голови Олексій Кайда доручив в. о. директору Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Олегу Барану підготувати до наступного виконкому документи, щодо скасування містобудівних умов та обмежень у зв’язку з порушенням процедури їх надання.

 

А також заступник міського голови зазначив, що забудівника буде повідомлено, а будівництво буде зупинено до повного розгляду даного питання.

 

Проте франківці, котрі купили квартири в даному будинку впевнені, що там все законно і вимагають від влади дати спокійно заселитися у куплені ними квартири.

 

Як говорить власник квартири будинку на Гімназійній, 17, боєць АТО Ігор Склеповий, дана ситуація виходить за всі рамки.

 

"Це неприпустимо. Ми заплатили за квартири. Будинок практично зданий. З документами все в порядку, - говорить боєць АТО. - Як можна щось відбирати, коли воно вже збудовано?".

 

Побували власники квартир в скандальному будинку на прийомі у заступника міського голови Олексія Кайди.

 

На зустрічі із мешканцями Олексій Кайда пообіцяв, що того часу, поки він особисто не побуває на будиівгництві, жодне рішення на виконком виноситися не буде, в тому числі і щодо скасування містобудівних умов та обмежень у зв’язку з порушенням процедури їх надання.

 

За словами місцевої мешканки Лілії Тирінової, зараз відбувається під'єднання до мереж водопостачання. Це відбувається незаконно, оскільки скасована Декларація про початок будівельних робіт. Все це відбувається у вечірній час 21-22 год.

 

Сусідка припускає, що під'єднання до мереж відбувається навіть без відома керівництва водоекотехпрому, оскільки і Марцінків і Кайда пообіцяли зупинити забудову.

 

"Також в короткі терміни після припису про припинення будівельних робіт було встановлене перекриття, утеплення будинку. Зараз швидкими темпами облаштовується прибудинкова територія", - каже жінка.

 

/data/blog/96431/1e2da12a9e72c47d0d7b0a3a9cd2df49.jpg

 

/data/blog/96431/4dfbba0a5829aeb61b8be64f75e6610f.jpg

 

/data/blog/96431/458620497b6a5d2e12675a29e7c49cdf.jpg

 

/data/blog/96431/173254019bd9fec6e1607643da904672.jpg

 

/data/blog/96431/5d4d6c42f6dfcdcd27399d263407e467.jpg

 

МЕШКАНЦІ КАЖУТЬ, ЩО НЕ ВІДСТУПЛЯТЬ ВІД СВОГО

На вимогу мешканців пояснити масштаби риття котловану під фундамент (практично на всю площу ділянки) Ігор Гаркот запевняв сусідів, що він будує приватний будинок для дочки, а фундамент так заливає, бо йому так намалювали проектанти (прізвище архітектора який робив будівельний паспорт за дивним збігом також Ігор Гаркот).

 

На той час ще довіряючи Гаркоту виходячи із його запевнень, сусіди надали дозвіл на підключення до систем водопостачання та водовідведення, які будувались за їх кошти.

 

Однак, вже в травні виникло питання стосовно дійсного наміру забудови ділянки, адже форма та облаштування фундаменту, кількість гаражів, «пляма» забудови змушували припустити, що реально здійснюється будівництво багатоквартирного будинку. На звернення мешканців до забудівників колишній головний архітектор Ігор Гаркот повторно запевнив, що вони помиляються і, що здійснюється будівництво приватної садиби на 2 поверхи.

 

Однак, станом на червень 2015 року, було збудовано два поверхи і будівельники продовжували будівництво. При цьому, на першому поверсі вже було збудовано 5 гаражів, тому стало чітко зрозуміло, що будується багатоквартирний будинок. Гаркот на прохання мешканців показати проект будівництва відповів, що він не зобов’язаний показувати свої документи, якщо ж людям треба, то нехай йдуть собі в Департамент містобудування і архітектури і беруть.

 

Тому мешканці були змушені 15 червня 2015 року колективно звернулися до міського голови, прокуратури міста Івано-Франківська та управління ДАБІ у Івано-Франківській області з прохання надати оцінку законності будівництва, що ведеться на ділянці №17 по вулиці Івана Лятошинського (Гімназійна-Проектна,1) у місті Івано-Франківську.

 

При цьому вони повідомляли, що будівництво не подібне на будинок садибного типу, так як на час подання заяви вже на першому поверсі було споруджено 5 гаражів, фундаментна подушка займала практично площу всієї ділянки, і зазначена ділянка знаходиться на території, яка згідно з генпланом міста (ДПТ) відноситься до земель житлової садибної забудови, на яких не дозволяється будівництво багатоквартирних будинків.

 

Відповідь на звернення мешканці отримали від Департаменту архітектури та містобудування міста, підписану головним архітектором п.Гайдаром, про те, що там споруджується садибний будинок, але ніхто на місце не виїхав, перевірку викладених нами в листі фактів не проводив.

 

В той же час, знаючи про невдоволення мешканців незаконним будівництвом, замість перевірки об’єкта, Департамент містобудування та архітектури в порушення законодавства в галузі будівництва і землеустрою видає протизаконні містобудівні умови і обмеження, дозволяючи будівництво багатоквартирного будинку на території садибної забудови. Містобудівні умови і обмеження затверджені одноособово п.Гайдаром. Після отримання містобудівних умов і обмежень Ігор Гаркот вже відкрито говорив, що будівництво багатоквартирного будинку це його комерційний проект і менше йому будувати не вигідно.

 

КЕРІВНИЦТВО МІСТА У ПРОБЛЕМУ НЕ ВНИКЛО

В дозвільних документах, (будівельному паспорті, містобудівних умовах) на думку мешканців, свідомо допущені помилки чи неточності. Зокрема, на титульних сторінках будівельного паспорту та містобудівних умов та обмеженнях вказана адреса зведення будинку вул.Калуське шоссе, а в схемах генплану, які є складовою цих документів вказане фактичне місце розташування земельної ділянки – вул.Гімназійна, що знаходиться на віддалі близько кілометра від Калуського шоссе.

 

Звертаючись до Департаменту містобудування та архітектури за будівельним паспортом на будівництво індивідуального житлового будинку, забудівник надала недостовірні відомості стосовно наміру забудови земельної ділянки, оскільки із самого початку мала намір здійснювати будівництво багатоквартирного будинку. Це підтверджується тим, що після отримання будівельного паспорту, одразу було розпочато будівництво з влаштуванням фундаменту на більшу частину ділянки та на всій площі першого поверху одразу будувалися 5 гаражів, а не приміщення першого поверху, зазначені в будівельному паспорті.

 

Тому, отримавши нові містобудівні умови та обмеження від 17.06.2015р., Ігор Гаркот з дочкою фактично не здійснювали жодного перепланування чи зміни конфігурації «індивідуального житлового» будинку для «реконструкції під багатоквартирний житловий будинок», а продовжили завершення будівництва багатоквартирного житлового будинку.

 

"Після наших неодноразових звернень архбудінспекцією проведено перевірку, за результатами якої скасовано декларацію про початок будівельних робіт та направлено листа міському голові та департаменту архітектури та містобудування з вимогою скасувати містобудівні умови та обмеження на забудову згаданої земельної ділянки. Натомість, Ігор Гаркот швидкими темпами споруджує 4 поверхи будівлі, де перший – це гаражі. При цьому фасад будинку не відповідає навіть кресленню, яке додане до нових містобудівних умов і обмежень. Зокрема, замість гаражів на кресленні зображено 5 вузьких дверей в підсобні приміщення,   впритул до яких розміщена стоянка на 6 автомобілів. Така фікція зумисне допущена, бо площа ділянки не дає змоги дотриматись вимог нормативного законодавства щодо розміщення дитячих майданчиків, місць для відпочинку дорослого населення, занять спортом, для стоянок автотранспорту та інш. Володимир Гайдар на нашу чергову заяву повідомив, що там все нормально, - розповідають мешканці Гімназійної. - При фактичному розміщенні 5 гаражів на першому поверсі будинку стоянка автомобілів перед гаражними воротами неможлива, іншого місця на ділянці площею 6,8 соток немає, тому   автомобілі мешканців будинків та їх гостей будуть паркуватись вдовж наших парканів або блокувати нормальний проїзд вулицею, підвищиться загазованість наших присадибних ділянок, що буде суттєво порушувати наші права і призводити до конфліктних ситуацій. Крім того, немає місця для сміттєвого контейнера дитячий майданчик в порушення ДБН розміщений майже впритул до будинку і на дуже близькій віддалі до сусіднього будинку, що також не додасть комфорту для проживання. Оскільки вхід для жильців знаходиться з тильної сторони будинку, практично відсутня можливість під’їхати безпосередньо до входу в будинок для транспорту екстрених служб (пожежної охорони, швидкої допомоги та ін..), тобто порушено вимоги будівельних норм і правил".

 

Мешканці кажуть, що поруджуваний будинок розміщений на близькій віддалі від існуючих сусідніх будинків, і на їхню думку порушує їх інсоляцію, суттєво затіняє сусідні ділянки, порушує приватність сусідніх садиб, на яку розраховували мешканці, будуючись у садибному районі міста, що буде призводити до постійних конфліктів, нервового напруження, стресів і подальшому втрати здоров'я.

 

"Розміщення 9-квартирного будинку на ділянці площею у 6 соток призведе до перевищення щільності населення на цій ділянці в 10 разів з порівнянні з нормативною. Громадські слухання з питання будівництва багатоквартирного будинку поміж будинків садибного типу на землях садибної забудови не проводились. Забудівником грубо знехтувано вимоги діючого законодавства України, зокрема, частиною 2 статті 2 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», визначено, що забудова земельної ділянки здійснюється в межах її цільового призначення, встановленого відповідно до законодавства. В статті 91 Земельного кодексу України зазначається, що власники земельних ділянок зобов’язані забезпечувати використання їх за цільовим призначенням, не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів, дотримуватись правил добросусідства.

Статтею 103 цього ж кодексу визначено, що власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо). 

Таким чином, в порушення статей 91, 103 Земельного кодексу України, статті 2 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» Н.Возна та її батько І.Гаркот здійснюють забудову земельної ділянки всупереч її цільовому призначенню та правилам добросусідства. Згідно ч.1 ст.376 Цивільного кодексу України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил, тобто будівництво багатоквартирного будинку на земельній ділянці призначеній для будівлі садибного типу є самочинним.

Цей факт підтверджується ще і тим, що після наших неодноразових звернень ДАБІ проведено перевірку, за результатами якої було скасовано декларацію про початок будівельних робіт, та направлено Возній Н.І. «Припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт, які не відповідають законодавству, будівельним нормам, державним стандартам та правилам, архітектурним вимогам» від 02.12.2015р., яким зобов’язано негайно зупинити будівельно-монтажні роботи та в 30-денний термін здійснити коректуру проекту у відповідності до чинних будівельних норм, стандартів та правил, у відповідності до цільового призначення земельної ділянки або знести об’єкт будівництва.

Про те, в порушення Припису ІгорГаркот посиленими темпами завершує будівництво, облаштовує територію та старається під»єднати до незаконного будівництва мережі.

Ми вважаємо, що наданням дозволу на розміщення багатоповерхового багатоквартирного будинку в садибній забудові грубо порушені наші права, проігнорована думка громадськості і дії працівників управління архітектури і містобудування міськвиконкому можна кваліфікувати як службове недбальство або службове підроблення документів.

Питання участі громадян   передбачено ст. 5  Закону України «Про основи містобудування» де визначено, що  при здійсненні  містобудівної діяльності повинні бути забезпечені урахування державних та громадських інтересів при плануванні та забудові територій, врахування законних інтересів та вимог власників або користувачів земельних ділянок та будівель, що оточують місце будівництва, участь громадян, об’єднань громадян в обговоренні містобудівної документації, проектів окремих об’єктів і внесення відповідних пропозицій до державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій", - кажуть мешканці.

 

За фактом видачі містобудівних умов і обмежень порушено кримінальне провадження та 29.11.2015 Р. внесено відомості до ЄРДР.

 

23 грудня відбулась виїзна нарада за місцем незаконного будівництва, на якій із забудовників, а точніше, з Ігоря Гаркота отримано усну обіцянку не продовжувати жодних дій, пов’язаних з будівництвом.

 

 

 

ЗАМІСТЬ ПОСТСКРИПТУМУ АБО ДАЛІ БУДЕ

Доки влада Івано-Франківська мудрувала над вирішенням земельного конфлікту у районі вулиць Калуське шосе – Гімназійна, інспекція ДАБІ поновила декларацію про початок будівельних робіт та відразу видала ще одну – про готовність об'єкта до експлуатації. Декларація про початок будівельних робіт датована 24 грудня 2015 року.

 

А вже за п’ять днів (!) на підставі цього документу інспекція ДАБІ видав декларацію про готовність об'єкта до експлуатації.

 

 

Управлінням ДАБІ в області розпочато перевірку зареєстрованих декларацій, які на переконання мешканців також будуть скасовані.

 

Проте, допоки не будуть відмінені містобудівні умови і обмеження, процес реєстрації та скасування декларацій може тривати безкінечно.

 

"В той же час з 2012 року І.Гаркот працює керівником відділу в одному із департаментів облдержадміністрації, і державним службовцем. Тому фактичне здійснення ним комерційної діяльності, яке він не приховує, напевне, відчуваючи свою безкарність, протирічить Закону України «Про державну службу», та, можливо, має ознаки корупційного правопорушення", - коментують мешканці.

 

Оскільки відповідно до ст. 25 Закону України «Про архітектурну діяльність» «Громадяни та громадські організації, які не беруть безпосередньої участі у створенні об’єктів архітектури, мають право захищати свої інтереси під час проектування і будівництва нових та експлуатації існуючих об’єктів архітектури відповідно до законодавства» мешканці Гімназійної спільно з громадськими організаціями будуть відстоювати свої законні права.

 

Ростислав Ковтун


Коментарі (1)

Eugene Kogut 2016.01.25, 00:51
Вони все це чинять через своє моральне убозтво і обмеженість.На превеликий жаль, живемо у спроектованій Кравчуком, Кучмою, Литвином і іншими Україні, де Гаркота ЗАКОН не питає: ЗВІДКИ гроші ? А донечка - безпомильний плід свого БЕЗСОРОМНОГО татуся-ЗЛОЧИНЦЯ
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1263
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2559
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2129
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2191
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6589 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2470 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

365

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1172

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1302

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1433
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

298
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

161
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

599
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

64
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26530
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

565
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10479 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

59
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

83
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

420
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

568
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

635