Факти і міфи будівництва «Мазепи, 35А» (документи)

 

http://www.blitz.if.ua/include/img/medium/csm_zabudova_49e53fef6f%20(1).jpg

 

Команда проекту «Побудовано в Івано-Франківську» дослідила скандальний житловий будинок по вулиці Мазепи, 35А. Зазвичай ми інформуємо про незаконні будівництва та порушення будівельних норм. Саме з цією метою ми вирішили перевірити скандальний багатоквартирний будинок і знайшли низку цікавих фактів.

 

Багатьом мешканцям Івано-Франківська відомий скандал довкола будівництва багатоквартирного житлового будинку по вулиці Мазепи, 35А.

 

У 2013 році частина невдоволених іванофранківців перекрила вулицю Мазепи з вимогою припинити «будівельне свавілля», мотивуючи грубими порушеннями будівельних норм під час зведення будинку по вул..Мазепи, 35А.

 

Резонанс у ЗМІ були настільки масштабними, що Івано-Франківська міська рада прийняла рішення визнати це будівництво незаконним, знести будівлю та подати до суду на Держахрбудінспекцію з вимогою скасувати декларацію на початок ведення будівельних робіт.

 

Проте 21 квітня 2015 року Верховний Суд України постановив відмовити у задоволені позову Івано-Франківської міської ради та визнав багатоквартирний житловий будинок по вул..Мазепи, 35А законним.

 

Проект «Побудовано в Івано-Франківську» нижче публікує тільки факти на основі документації та матеріалів судових засідань.

 

 

Про землю

 

Замовник будівельних робіт по вул..Мазепи 35А є приватне підприємство «Прогрес-Буд ІФ». Генеральним підрядником виступила приватна фірма «Галицький двір».

 

Будинок зведений на земельній ділянці площею 0,199 га, яка знаходиться у приватній власності підприємства «Прогрес-Буд ІФ». Державний акт на право власності видано ще у 1994 році. Спочатку земля була зареєстрована за фірмою «Прогрес-Прут». У 2007 році ПП «Прогрес-Прут» внесло зміни в Статут та змінило свою назву на «Прогрес-Буд ІФ». Відповідно до цього ж Статуту, «Прогрес-Буд ІФ» зберегло за собою усі майнові права, в тому числі, і право на земельну ділянку.

 

Сама земельна ділянка відноситься до земель житлової та громадської забудови. Цільове призначення - для будівництва багатоквартирних житлових будинків.

 

10 січня 2014 року році Департамент архітектури та містобудування у своєму листі підтвердив, що поверховість забудови довкола об’єкту по вул. Мазепи, 35А відповідає функціональному призначенню земельної ділянки та, згідно генплану, є територією малоповерхової та багатоквартирної житлової забудови, де дозволено будівництво як малоповерхових, так і багатоквартирних житлових будинків.

 

Це стало можливим після 1 січня 2011 року, коли увійшли в дію зміни до законодавства згідно Наказу Державного комітету України із земельних ресурсів від 23 липня 2010 року. Тому з 2011 року Закон дозволив будувати багатоквартирні житлові будинки на всіх земельних ділянках, які відведені під житлове будівництво.

 

Пізніше цього ж року Департамент архітектури та містобудування надіслав міському голові Віктору Анушкевичусу зауваження до проекту рішення виконавчого комітету «Про зупинення будівництва».

 

У документі йдеться, що, відповідно до чинного генерального плану міста, територія, на якій будується житловий будинок на вул.Гетьмана Мазепи, 35А, відноситься до територій малоповерхової та багатоквартирної житлової забудови.

 

Відтак, дозволено будівництво як малоповерхової, так і багатоквартирних житлових будинків. Тому вести мову про здійснення будівництва багатоквартирного житлового будинку на вул..Гетьмана Мазепи, 35А з порушенням містобудівної документації не коректно.

 

 

Дозвільна документація

 

9 березня 2011 року Департамент архітектури та містобудування Івано-Франківського МВК за підписом Ігора Гаркота видав містобудівні умови і обмеження на багатоквартирний житловий будинок з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вул..Мазепи, 35А на переданій у постійне користування земельній ділянці. Замовником проектної документації виступило ПП «Прогрес-Буд ІФ».У містобудівних умовах і обмеженнях зазначили і поверховість об’єкту – 8 поверхів з мансардою.

 

27 жовтня 2011 року ДАБІ видала декларацію про початок виконання будівельних робіт. Дозвіл видано на багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями громадського призначеннями. ДАБІ видала дозвіл, згідно декларації, на будівництво 8 поверхового житлового будинку з мансардою.

 

24 листопада 2014 року ДАБІ видала декларацію про готовність об’єкта до введення в експлуатацію. В документації зазначено 8 поверхів з мансардою.

 

 

Суд ставить крапку

 

У жовтні 2013 року після скандалу та інформаційного резонансу про незаконність цього об’єкту, Івано-Франківська міська рада прийняла рішення визнати це будівництво самочинним та подала до суду на ДАБІ з вимогою скасувати видану у 2011 році декларацію на початок будівельних робіт.

 

Справа будівництва, із якого зробили скандал, за 2 роки пройшла усі рівні судових інстанцій. Останнє слово у цій справі сказав Верховний Суд України.

 

21 квітня 2015 року Верховний Суд України постановив відмовити у задоволені позову Івано-Франківської міської ради. «Враховуючи те, що обставини, які стали підставою для перегляду справи Верховним Судом України, не підтвердилися, у задоволенні заяви міськради слід відмовити», - йдеться у рішенні суду.

 

Головною мотивацією говорити про незаконність даного будівництва була інформація про те, що ПП «Прогрес-Буд ІФ» під час будівництва самовільно захопило сусідню прибудинкову територію. Під час судових процесів за постановою прокуратури м.Івано-Франківська проведено будівельно-технічну експертизу та надано висновок, який долучений до матеріалів суду. Так, пункт 8 будівельно-технічної експертизи говорить: «На час проведення огляду земельної ділянки по вул..Мазепи, 35А не було виявлено ознак самозахоплення земельної ділянки ПП «Прогрес-Буд ІФ» під будівництво та благоустрій 8-ми поверхового будинку».

 

 

Гроші

 

27 травня 2015 року замовник будівництва ПП «Прогрес-Буд ІФ» сплатив пайову участь до фонду соц.- економічного розвитку міста у розмірі 599 тисяч гривень. Через кілька місяців, внаслідок протоколу, розбіжностей фірма ще доплатила в міський бюджет. В результаті, сума внеску до міської казни склала більше 800 тисяч гривень.

 

 

На сьогодні

 

Івано-Франківський міськвиконком уже кілька разів поспіль відмовляється прийняти рішення про присвоєння адреси цьому багатоквартирному будинку, мотивуючи тим, що справа по об’єкту знаходиться в судах. Адреса будинку, згідно проектів, повинна бути «Мазепи, 35Б».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нагадаємо, Вищий господарський суд зобов'язав Господарський суд Івано-Франківської області переглянути позов Івано-Франківської міської ради щодо знесення самочинно збудованого житлового будинку на вул. Гетьмана Мазепи, 35-А.

 

У жовтні минулого року Івано-Франківська міська рада звернулась з позовом до приватного підприємства "Прогрес-Буд ІФ" про зобов'язання знести самочинно збудований житловий будинок за адресою вул. Гетьмана Мазепи, 35-А. Позовні вимоги міськрада мотивувала тим, що будівництво восьмиповерхового будинку здійснено на земельній ділянці, яка була надана в постійне користування відповідачу і призначена для будівництва малоповерхових будинків.

 

6 жовтня господарський суд Івано-Франківської області зупинив провадження у справі, посилаючись на декларацію Держархбудінспекції про готовність об’єкта до експлуатації. Однак Львівський апеляційний господарський суд скасував ухвалу суду першої інстанції і передав матеріали до Господарського суду Івано-Франківської області на новий розгляд.

 

Вже цьогоріч Вищий господарський суд підтвердив апеляційну постанову. Тож Господарський суд Івано-Франківської області змушений переглянути справу. Люди, які купили квартири у скандальній багатоповерхівці, неодноразово зверталися до міської влади з проханням присвоїти цьому будинку поштову адресу. Однак міська рада визнала будинок по Мазепи, 35-А самочинним будівництвом і відмовилася переглядати свої рішення.

 

Нагадаємо, вже декілька місяців людям не можуть присвоїти поштову адресу у новобудові, де вони придбали квартири. В листопаді минулого року виконком знову не присвоїв адресу скандальному будинку на Мазепи,35А

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У Франківську можуть знести восьмиповерхівку

Мешканці Мазепи-35а про свободівських членів міськвиконкому: Для них ми сіра маса...


15.02.2016 2579 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

951
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2382
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2047
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2077
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6310 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2369 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

236

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1060

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1042

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1309
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

173
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

525
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1983
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26419
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

477
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10388 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7927
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

472
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

332
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

478
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

550
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1499