Енергія майбутнього: Наукове містечко допомагає мешканцям Прикарпаття бути енергоефективними

 

 

У вересні минулого року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відкрилось Наукове містечко «Нова енергія».

 

Ідейники та засновники проекту "Нова Енергія"  - ГО "Бюро розвитку інноваційних технологій", кафедра енергетичного менеджменту та технічної діагностики ІФНТУНГ переконані, що відкриття такого потужного навчально-розважального комплексу є важливим не лише для мешканців Івано-Франківська, а й для західного регіону в цілому, оскільки наукове містечко прийматиме й туристів. 

 

Тут мешканцям міста та області подають інформацію у вигляді гри, відвідувачам на різноманітних відкритих виставкових експонатах демонструють дію відновних джерел енергії, все у доступному і цікавому форматі.

 

Керівник проекту "Нова Енергія", директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНТУНГ Максим Карпаш ділиться ідеєю створення містечка:

 

«Останні вісім-десять років ми займались питаннями енергоефективності, тобто навчанням, роботою з енергетичного аудиту, консультуванням зацікавлених у цій темі. Також ми задіяні в багатьох міжнародних проектах, які пов’язані з енергетикою. Коли почали аналізувати це питання на національному рівні виявили те, що українська економіка є найменш енергоефективна на континенті. Навіть порівнюючи з іншими країнами СНД, республіками колишнього Радянського Союзу, ми все рівно найменш енергоефективні, навіть від Росії відстаємо. І це катастрофа. Проте коли ти на дні – ти точно знаєш, в якому напрямку рухатись – тобі догори. Ми зрозуміли, що насправді шлях до виходу з цієї ситуації один – змінювати свідомість споживачів, через навчання, переконання. Ми це робили, проводили багато тренінгів, семінарів. В класичному варіанті це як лекції, практичні завдання – та це все-рівно не працює. Треба думати про наступні покоління, найлегше змінювати свідомість у наймолодших, оскільки чим старша людина, тим важче її переконати, її звички залишаються незмінними. Тому ми вирішили сфокусуватися на дітях, не випускаючи з виду всіх інших.

Акцент на дітях шкільного віку та молодших, до 6 років. Вивчивши закордонний досвід, ми вирішили створити таке наукове містечко. Взагалі у нас в планах зробити  набагато більше, тим не менше це перший крок»
, - каже Максим Карпаш.

 

Наукове містечко «Нова енергія» проводить для батьків з дітьми цікаві пізнавальні майстер-класи, у дорослих і дітей є можливість переглянути цікаві ролики.

 

« Ми працювали над цікавим проект з індійськими вченими та науковцями, декілька разів їздили до них у місто Калькутту, і там дізнались про їхній науковий центр «Наукове місто» - в центрі міста, площею у десятки гектарів. Це було в 2008 році, тоді у нас виникла ідея створити в Івано-Франківську таке містечко. Але на той час все залишилось на стадії задуму, оскільки для реалізації потрібні кошти, яких не було», - згадує науковець.

 

В 2011 році наше місто приєналось до угоди мерій енергоефективних міст. Тобто місто взяло на себе зобов’язання до 2020 року розробити та реалізувати план енергоефективного розвитку – на 20% скоротити споживання енергії, на 20% зменшити викиди CO2 та перейти на 20% відновних джерел.

 

Тоді місто звернулось до науковців для написання "Плану дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року".

 

«Під час написання ми думали чим зайняти окремий блок плану - інформаційно-просвітницьку кампанію, і пригадавши ідею з містечком запропонували створити такий центр в Івано-Франківську. Вже тоді він отримав назву «Нова Енергія», і відтоді ми назву не змінювали. Після цього почали активно шукати команду, збирати людей, шукати фінансування. Але поки дійшло до діла, вже був 2014-ий – важкий рік для пошуку інвестицій. Але нам пощастило в 2015 році», - пригадує М. Карпаш.

 

31 березня 2015 року проведено відкриту науково-практичну конференцію на тему «Енергоефективні екотехнології України», яку відвідали більше 300 учасників провідних фірм та наукових установ не лише з Івано-Франківська, а й з усієї України.

 

У травні того ж року з метою реалізації рішень конференції керівники 30-ти провідних університетів, підприємств та інших інституцій підписали Меморандум про співпрацю та наміри.

 

Наукове містечко «Нова енергія» відкрили 21 вересня 2016 року. З того часу тут провели більше десятка різноманітних заходів: тематичних семінарів, тренінгів для дорослих, навчань для дітей, різноманітні гуртки на постійній основі.

 

«Ми соціальний стартап, повністю зорієнтований на суспільство, на його потреби. Мені здається енергоефективність має стати релігією нашого суспільства, тому ми повністю сфокусовані на цьому. Крім постійно діючих екскурсій та цієї експозиції також організовуємо з’їзди, для шкіл у нас проводяться екскурсії, конкурси. Єдиний сектор, який ми ще не охопили – це пенсіонери. Проте це треба зробити, адже у цієї категорії населення є багато вільного часу і вони ніким не охоплені, ніхто ними не займається. Ми хочемо збирати пенсіонерів, щоб люди приходили, спілкувалися і доносити до них інформацію про енергозаощадження, прості речі з енергоефективності. Думаю, для пенсіонерів це робитимемо безкоштовно, хоча як показує наш досвід роботи до платних речей люди відносяться серйозніше. Це така психологія, коли є невеличка оплата людей це трохи стимулює, дисциплінує. А дисципліна в навчанні це дуже важливо, вона інколи заміняє волю», - впевнений Максим Карпаш.

 

Науковець зазначає, навчання цінне коли у ньому є 3 складові: віра, воля та інтерес.

 

Тому «Нова енергія» пробуджує інтерес. Наука тут подається через екскурсію, експозицію. У містечку показують, що може технологія. Воля людей - питання дуже індивідуальне.

 

«Наразі спостерігаємо тут проблему, можливо через оплату, через переконання батьків чи виховання в сім’ї. Та через щось треба пробудити волю, для того, щоб дитина чи доросла людина, чи той же пенсіонер хотіли прийти, вивчити, докласти свої зусилля, увагу. Це вже питання на яке ми простим переконанням вплинути не можемо.

Сьогодні ми впливаємо на інтерес, бо він стимулює людей до пошуку варіантів. Зараз найпростіший варіант – коли люди зменшують споживання, за рахунок шкоди собі. Коли скручують батареї, і в домі холодно – це шкода комфорту. А енергоефективність - це коли ти витрачаєш мінімум ресурсів і при цьому залишаєшся в нормальних комфортних умовах для життя», - каже ідейний засновник наукового містечка.

 

Максим Карпаш зазначає, інтерес до «Нової енергії» уже пробудився, відвідати його приїжджають з інших районів області.

 

«Ми робимо в цьому напрямі перші кроки, десь про нас дізнаються, приїжджають шкільними автобусами. Містечко відвідали мешканці Тлумача, Галицького району. Ми спілкуємось, запитуємо у них, що би вони хотіли. От для мене до прикладу було шоком, що у деяких школах немає мікроскопа. Тобто якісь старі ніби є, але вони не працюють, у них нічого не видно. Тут ми купили новий, виводимо зображення на монітор, показуємо дітям. Дітей це необхідно, вони із захватом слухають лекції, роздивляються пікселі. Ми намагаємось по-простому показати їм різні речі, але наочно. Це стимулює до вивчення чому воно так, що таке ці три крапочки, чи можна їх змішувати і таке інше», - розповідає М. Карпаш.

 

В рамках просвітлення мас на тему енергозбереження і альтернативних джерел енергії співпрацює з науковим містечком «Нова енергія» й фонд Олександра Шевченка «Новий Івано-Франківськ».

 

«За прикладом муніципалітетів західних країн в нашому місті необхідно постійно проводити цілеспрямовану інформаційну роботу з мешканцями міста щодо формування і утвердження енергозберігаючих принципів у громадській свідомості та поширенні політики енергозбереження.

Європейський досвід говорить, що якщо Ви не зацікавили дитину у віці до 12 років питаннями енергоефективності, енергозбереження та клімату – далі вже пізно. Тут ми великі надії покладаємо на проект Наукового містечка «Нова енергія» при Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Ми хочемо організувати пізнавальні екскурсії для школярів, для людей пенсійного віку та для максимально можливих верств населення, щоб всі на місці побачили, як це все працює, як виробляється вітрова енергія, це представлено у науковому містечку, як працює сонячна батарея , щоб вони на практиці зрозуміли, що це таке.

Відповідно є ознайомчі курси, як підвищити енергоефективність, як в цілому так і в своїй оселі. Курси розраховані на різні верстви населення, тому що, до прикладу, дітей змалку привчають, виходячи з кімнати виключати світло, для дорослих людей цікаво, як зменшити втрату тепла через вікна у власних домівках, як зекономити на енергоносіях тощо », - розповідає керівник енергетичних програм Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ» Андрій Кір’янов.

 

В рамках цієї роботи плануються екскурсії для школярів по виборчій дільниці народних депутатів Віктора Шевченка та Олександра Шевченка. Мова йде про Івано-Франківськ, Калуський, Рогатинський та частину Галицького району.

 

«Таким чином ми хочемо донести до більшої кількості людей розуміння того, наскільки важливою є енергоефективність у повсякденному житті. Дані заходи реалізуються в рамках раніше запропонованої нашим фондом програми «Івано-Франківськ - енергоефективне місто». У програмі ми приділяємо особливу увагу просвітницькій кампанії», - каже Андрій Кір’янов.

 

Основний фокус у науковому містечку робиться на молоді, оскільки тут створене доступне та легке до сприйняття середовище для вивчення матеріалу в межах та поза навчальним курсом, у міждисциплінарний та творчий спосіб. Відвідування таких містечок створює умови для побудови інноваційного способу мислення у молоді.

 

Наразі такими поступовими кроками науковці «Нової енегрії» йдуть до кінцевої ідеї створення Центру науки, до прикладу такого, як у Варшаві.

 

Також, за словами Максима Карпаша, є новий проект побудови на місці котельні центру спільного користування для всіх шкіл міста.

 

«Будівля сама по собі буде побудована за принципом пасивної архітектури, тобто вона фактично не буде споживати енергії для свого функціонування. Ми хочемо, щоб кожен, хто хоче відремонтувати, побудувати новий навчальний громадський заклад зможе прийти до нас взяти проектно-кошторисну документацію безкоштовно і її використовувати для себе. Разом з тим це буде місце для регулярного проведення уроків з природничих наук. Там планується 2,5 поверхи і хочемо облаштувати все так, щоб була можливість проводити уроки астрономії. Цього немає де проводити в місті, а тут хороше місце, оскільки мало освітлення і університет вночі повністю виключається», - поділився ідеєю науковець.

 

Відвідування містечка є безкоштовним, також відбуваються екскурсії з гідами, за аналогом американської системи: студенти старших курсів проводять екскурсії по містечку, це є платною послугою, вартістю 150 гривень за годину.
Як зазначає Максим Карпаш в містечку проводяться вікторини, різноманітні конкурси.

 

Нещодавно містечко «Нова енергія» організовувало тренінг з енергоефективності для представників ОСББ. На реальних прикладах відвідувачам демонстрували, як заощадити на тарифах, розповідали, як використовувати зелений тариф, "теплі кредити".

 

Учасники тренінгу з енергоефективності дізнаються, як проводити енергоаудит, із максимальною вигодою утеплити та термомодернізувати житло та як уникнути помилок. Також мають змогу випробувати роботу тепловізорів.

 

 

Наступний тренінг відбудеться 19 лютого за адресою Карпатська,15 в Інноваційно-виставковому комплексі ІФНТУНГ.

 

Крім того, минулої неділі у містечку презентували 3D-школу. Науковці з Нової Енергії презентували програму навчання для дітей віком від 10 років, які прагнуть дізнаватися щось інноваційне, хочуть опанувати ази 3D друку та моделювання.

 

 

Присутніх на заході ознайомили з концепціями геометричного моделювання та переходу від віртуальних моделей до твердотілих. Учні 3D школи зможуть вивчити принцип роботи 3Dпринтерів, різні види сучасних технологій 3D друку, сканування, моделювання за допомогою програм.

 

На завершення курсу кожен учень 3D школи отримає власноруч змодельований та роздрукований на 3D принтері брелок, іграшку або корисну деталь у побуті, а також 3D копію самого себе. Наукове містечко запрошує дітей записуватися на навчання у 3D школу на курс "3D. Віртуальність у реальність!". 

 

 

 

 

 

Також з лютого стартує фотошкола "Нова енергія". Для початківців пропонують фотокурс тривалістю два місяці по 2 двохгодинні заняття в тиждень. Тут обіцяють цікаві заняття та закріплення знань на практиці під час проведення фотопленерів. Завершаться курси виставкою робіт та урочистим врученням дипломів.

 

Днями познайомитися з Науковим містечком "Нова енергія" завітали представники шкіл Івано-Франківської області. Містечко презентувало навчальні програми для школярів, а також свою екскурсійну програму Науковим музеєм. Освітяни були у захваті від експонатів наукового містечка: велогенератора, сонячної панелі, вітрогенератора, інтерактивної пісочниці. 

 

 

 

 

 

Наукове містечко «Нова енергія» це сучасна платформа для отримання знань та повноцінний розважальний навчально-тренінговий комплекс для дітей, молоді, дорослих та людей похилого віку, де вони зможуть ознайомитись з науковими досягненнями, новими розробками та новітніми технологіями у сферах енергетики та відновних джерел енергії (вітру, сонця, води). Головний вектор навчань та тренінгів - це роль енергії та енергоресурсів у житті людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У науковому містечку всі охочі можуть долучитись до науки через наочне та інтерактивне навчання , а також через експерименти на експонатах , що демонструють відновні джерела енергії в дії. Тут можна не лише повчитися, але і весело провести час з дітьми, до прикладу, можна позмагатись хто більше згенерує енергії на вело генераторі чи надрукує спроектовану власноруч модель на 3D принтері, перемогти у змаганнях у віртуальній реальності.

 

Для найменших відвідувачів розроблені спеціальні навчальні програми, під час яких діти віком 6-7 років зможуть познайомитися та навчатися моделюванню відновних джерел енергії з використанням конструкторів LEGO, Horizon, Gigo.

 

Додатково при Науковому містечку створено постійно діючий консультаційний пункт з питань енергоефективності та енергозаощадження, де професори та доценти університету проводитимуть тематичні майстер-класи та тренінги.

 

За час діяльності «Нову енергію» уже відвідали понад 3 500 прикарпатців, тут провели 125 екскурсій та більше 10 публічних заходів.

 

Науковці запрошують усіх бажаючих вчитися бути енергоефективними.

 

Олена БРИТАНСЬКА


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

574
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1768 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1093 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

526
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6874 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11329 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

303

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1034

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1089

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1082
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

243
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1050
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

816
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

689
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2913
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4414
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18408
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

265
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

328
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

637
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

739