Дванадцять кроків до великої мети

 

 

Мабуть, не існує більш важливої риси

характеру ніж тверда рішучість.

Людина, яка хоче стати великою або,

так чи інакше, залишити слід в цьому житті,

повинна відважитися не лише подолати тисячу перешкод,

але й перемогти,

не дивлячись на тисячу невдач і поразок.

 

Теодор Рузвельт

 

Що спонукає нас ставити перед собою цілі та крок за кроком рухатися до поставленої мети? Що створює передумови вибору – куди піти вчитися, ким стати, чим займатися, в який спосіб заробляти на життя?

Cамореалізація! Ми завжди хочемо довести собі й оточуючим, що ми гідні представники роду людського, ми можемо внести лепту в загальний розвиток громади чи людства, наші таланти та здібності будуть корисні для розуміння та наслідування, ми варті перебування серед еліти.

Проте, не завжди наші погляди та прагнення мають розуміння і підтримку. Як правило, подібні цілі ставлять перед собою також інші індивіди роду людського, які переконані у своїй правоті, сповідують свою філософію розвитку суспільства та свого місця в ньому, одночасно відкидаючи  перебування в ньому інших.

Виникає питання – що потрібно зробити для того, щоб одержати бажаний результат? Чи потрібно діяти відповідно до постулату: мета виправдовує засоби? Яким чином ваші дії відіб’ються на вашому майбутньому? Чи важлива для вас думка оточуючих? Ось на ці запитання ми і спробуємо відповісти, користуючись досвідом, набутим людством.

 

Усвідомлення того, що є істотна різниця між тими, хто знає свій шлях, і тими, хто ним іде, розділяє суспільство на два табори. Можна довго і переконливо доводити всім своє бачення того чи іншого моменту буття, критикувати недолугих світу цього, так і не зробивши жодного кроку назустріч меті. Та можна поступити інакше: визначити мету і ступити на шлях, що веде до неї!

Три шляхи ведуть до вершини розуму: власний досвід, наслідування та запозичення. Найлегший – останній, найблагородніший – другий, найважчий – перший. Вибирайте такий, що веде до мети.

 

 

I. Перший крок. Перший крок до того, щоб куди-небудь попасти – це вирішити, що ви не збираєтеся залишатися там, де знаходитеся. Цей постулат, з одного боку, інколи важко буває втілити в життя через нашу лінь, а з іншого – живеш собі потихеньку, обростаєш стосунками, надієшся на світле майбутнє, а там і час спливає.

Але, якщо ви людина, яка прагне здивувати, випередити, бути найкращою, то прислухайтесь поради великого полководця Юлія Цезаря:  “Великі справи треба здійснювати, а не обдумувати безкінечно”.

Пам’ятайте: сонце світить для всіх! Ви можете сидіти у затінку або вийти, щоб воно світило вам в обличчя.

 

II. Не бійтеся заявити про себе! Чи пригадуєте ви епізод із фільму “Троя”, де на початку фільму на полі битви сходяться два великі війська греків та фесалійців? Перед битвою два царі домовляються, щоб не гинули війська, застосувати випробуваний метод: один кращий воїн проти іншого. І тут цар Фесалії покликав свого найкращого воїна Багріса – сильного, високого – ростом більше двох метрів воїна, загартованого боями та прикрашеного шрамами, який одним свої виглядом наводив жах на противника. Та коли цар греків – Агаменнон покликав Ахілеса – найкращого з грецьких воїнів, його серед війська не виявилося. Тоді за ним до табору послали малого хлопця. Підліток, подаючи зброю та допомагаючи Ахілесу сісти на коня, сказав: “Той воїн, з ким вам доведеться битися, величезний. Мені таких не доводилося бачити. Я би побоявся з ним вступати в бій”. На що Ахілес відповів хлопцю: “І тому невідомим будеш ти!”. Ахілес переміг суперника в бою і здобув собі славу.

Сьогодні ми знаємо, хто такий Ахілес. А хто такий той хлопчина, котрий побоявся?! 

 

III. Поспішайте! Поспішайте з розумом. Як правило, щоб досягнути мети швидше за інших, не обов’язково бути найкращим спринтером. З цього приводу французький письменник Оноре де Бальзак колись сказав: “Справа не в тому, щоб швидко бігати, а в тому, щоб вибігти раніше”.

Та навіть якщо ви у цьому спринті будете випереджати інших, не забувайте, що ви забираєте перемогу в своїх суперників, які не зупиняться до тих пір, поки буде битися їх серце. І якщо на фініші ви раптом будете другим  і на цьому етапі не здобудете того, чого  хотіли, не переживайте, - ви здобудете неоціненний досвід. Пам’ятайте: є речі, яких не можна навчити. Щоб їх засвоїти, їх треба пережити.

Та коли ви уплуталися в бійку, ідіть до кінця і не старайтеся лавірувати відповідно до можливого розвитку ситуації. Непослідовність карається. Стосовно цього британський політик Девід Ллойд Джордж у свій час досить доречно висловився: “Немає нічого найнебезпечнішого, ніж перейти прірву у два стрибки”. Стрибайте раз і впевнено.

Шлях до мети не буває легким. Висока мета вимагає великих зусиль. А цього добитися у спокійній обстановці майже неможливо. Тільки в боротьбі народжується щось дійсно варте зусиль. Мир – це справа жінок і боягузів, імперії народжуються у війнах.

 

IV. Ключ до успіху. Ключ до успіху – зосередитися, і вже не вагатися. Зосередитися на ідеї та спільно з однодумцями крок за кроком її впроваджувати. Ви повинні створити команду патріотів та професіоналів. Перші будуть локомотивом справи, другі – наповненням, щоб не рухатися порожняком. Згадайте крилатий вислів: “Кадри вирішують все”. З цього приводу чеський письменник Карел Чапек сказав: “Є декілька способів будувати сади. Кращий із них – доручити цю справу садівникові”.

Разом з цим, унікальність становища не в ідеї, яка є ключем до успіху! Унікальність становища у вашій здатності здійснити цю ідею. А для цього потрібно бути радикальними й енергійно рухатися вперед. Буде ідея – люди прийдуть самі.

 

V. Вірте! Початок і завершення всіх великих справ забезпечує віра в свої можливості. Будьте сміливими – і щастя прихилиться до вас. 

При досягненні мети сумніватися треба тільки при виборі одного з двох шляхів реалізації, і то не довго, бо ці шляхи оберуть інші. Президент США Франклін Рузвельт щодо цього мав свою думку: “Єдиною перешкодою здійснення наших завтрашніх планів можуть бути наші сьогоднішні сумніви”.

Не сумнівайтеся на початку і вірте протягом всього шляху, йдучи до мети, бо за мить до великої перемоги інколи бувають дрібні ускладнення. Найголовніше в цей момент – зберігати сконцентрованість і продовжувати вірити.

 

VI. Фліртуйте! Напевно, почувши слово флірт, зразу перед очима виникає сцена обміну люб’язностями між чоловіком і жінкою. Якщо мета – жінка, або жінка може приблизити мету, тоді картина правильна.  Однак, флірт, у ширшому значенні, – це розвиток у собі й інших самоповаги шляхом встановлення теплих і щирих взаємовідносин. А взаємовідносини, що побудовані на основі взаємовигідних стосунків, прискорюють досягнення поставленої мети.

 

VII. Він передбачає, проте мене передбачити неможливо. Робіть вчинки, на які ніхто не очікує. Тоді ніхто не буде в змозі швидко щось вам протиставити  у відповідь. Робіть їх несподівано та з розумом.

Якось один учень під час екзамену почав відповідати на питання  білету і раптом, ніби перервавши себе, звернувся до викладача: “Іване Івановичу, знаєте, це місце завжди було для мене хвилюючою загадкою. Чому виходить так, що...” – і тут він поставив перед викладачем запитання, на яке повинен відповісти сам... Розрахунок простий: учень знає, що цей викладач захоплений своїм предметом і готовий розтанути, якщо хоч хтось із учнів побачить тут “хвилюючі загадки”. Як це не курйозно, педагог почав із жаром розтлумачувати “допитливому учню”, який складав екзамен, те, що слід би було почути від нього самого. А “допитливий учень”, знаючи матеріал досить поверхово, шляхом маніпуляції заробив собі високий бал, якщо не найвищий.

 

VIII. Щоби не було звично, поступайте незвичайно. Перфоманс – ось модне нині слово. Руйнуйте уставлені категорії та визнання і незмінно продукуйте нові напрямки. Завжди шукайте щось нове у своїх діях, навіть якщо в цьому напрямку вже протоптана доріжка і все всіх влаштовує в такому вигляді, як є.

Існує згадка про випадок, який стався в давнину. Один князь, здається навіть, великий, попросив подати про співачку інформацію так, щоб її прочитав кожен.

 Газета досить просто справилася із цим завданням, помістивши інформацію догори ногами. І, звичайно, її прочитав кожен.

 

IX. Поговори з кожним особисто, і справи підуть відмінно. Не завжди донесення думки через кольорову поліграфію чи засоби масової інформації дає бажаний результат. Особисте спілкування, очі в очі, розкаже про вас більше, ніж любування висококласною фотографією і текстами, яка ви мудра та чудова людина. Живе спілкування не має собі рівних.

У 1989 році японський прем’єр-міністр потрапив під підозру. Тривало слідство, але попереду були нові вибори у парламент. І тоді він обійшов всіх своїх (20000!) виборців і перед кожним особисто вибачився за себе. І що би ви думали?!

Його переобрали на новий термін.

 

X. Наслідок. Ви повинні усвідомлювати значимість поставленої мети. Мета буває різна – від одержання першої роботи до очолювання великого підприємства. Чим більший престиж людей, які стоять поруч з вами, тим більше шансів досягнути мети.

 

XI. Проба грошей не коштує. Пробуйте! Пробуйте! Пробуйте! Казати, що не вийде, не здійснивши жодної спроби, – проявляти слабкість і невпевненість у власних силах. Пробуйте і не бійтеся здаватися з невигідного боку. Встидатися треба поганих вчинків, а не спроб добитися мети. І якщо з першого разу не вийшло, проаналізуйте ситуацію, попрацюйте над помилками, послухайте мудрої поради від тих, хто для вас є авторитетом, чи просто від справжнього друга, але все одно пробуйте. І, як кажуть: “Краще сорок раз по разу, ніж ні разу сорок раз”.  Із пісні слів не викинеш.

 

XII. Увага до інших – собі на користь. Проявляйте толерантність та ввічливість до людей, які вас оточують. Цим ви досягнете розуміння та сприйняття вашої позиції, і допомога, яка вам, можливо, колись буде потрібна, прийде до вас не тільки з одного боку, а  звідусюди, а це, повірте, в більшості випадків має значення. Як кажуть, будьте простіше, і люди до вас потягнуться.

Ніхто в цьому світі неспроможний реалізувати за вас ваші плани. Тільки ви самі можете здійснити те, що під силу тільки вам. Недарма кажуть, що Бог допомагає тому, хто сам собі допомагає.

Йдучи до мети, ви зустрінете багато людей, які будуть вам допомагати, і таких, хто буде вам шкодити. Та обов’язково використайте це собі на користь. Мудрі японці з приводу цього кажуть: “Якщо ви на шляху не зустріли перешкод, значить ви не відбулися. Купіть їх за великі гроші”. Просування по нерівній дорозі робить вас сильнішими, додає вам знання і мудрості. А поєднання цих двох начал – знання і мудрості - робить можливим все.

Просуваючись вперед і здобуваючи або не здобуваючи те, чого ви хотіли, вас будуть допікати думки про тих, хто вже чогось досягнув, цікавити їх досвід, способи, якими вони йшли до мети. І час від часу ви  будете ловити себе на думці, що не такі вже й особливі індивіди займають становище там, де місце іншим. Це все відбувається тільки тому, що хтось не побажав у свій час поставити собі за мету стати кращим і досягти висот. Це все відбувається тільки тому, що немає усвідомлення того, що кожна душа приходить в цей світ реалізувати себе, а не жертвувати собою заради іншого.

Та коли ви будете цілеспрямовано йти до мети й асоціювати себе з Великими світу цього, згадайте слова видатного французького письменника-мораліста Франсуа де Ларошфуко: “Слава Великих людей повинна вимірюватися способами, якими вона була досягнута”.

Мета тим і приваблива, що, досягнувши її, ми можемо визначити наступну і, знову, крок за кроком, окремо чи разом рухатися вперед. І як заповідав один з найвідоміших президентів США  Теодор Рузвельт, допоки б’ється ваше серце,

 

“РОБІТЬ, ЩО МОЖЕТЕ, ІЗ ТИМ, ЩО УМІЄТЕ, ТАМ, ДЕ ВИ Є!”

 


08.01.2013 Василь Даниш 4674 3
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2023
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1883
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1882
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5591 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2177 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1535

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

777

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

848

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1051

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1025
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1798
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3704
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10296
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26187
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10216 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7744
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

923
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

270
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

304
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

408
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1308
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

910