CNN: в Брюсселі назріває криза, про яку ніхто не говорить

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Лейен (на трибуні) виступає під час підписання спільної декларації під час Конференції з питань майбутнього Європи в Брюсселі 10 березня 2021 року.


Вона визначала життя в Німеччині майже 16 років. Але зараз політична стабільність, якою країна користувалася так довго за часів Ангели Меркель, підходить до кінця, політик готується відмовитись від посади канцлера.

Донедавна консенсус полягав у тому, що попри те, що вона відступила і дозволила своєму наступникові боротися за вересневі федеральні вибори, Християнсько-демократичний союз (ХДС) і партія-сестра Християнсько-соціальний союз (ХСС) у Баварії все ще залишатимуться домінуючою силою в політиці Німеччини.

Минулого тижня шокове опитування поставило партію "зелених" попереду ХДС на 7%. Хоча джерела ХДС заперечували це як очікуваний підйом популярності після підтвердження Анналени Бербок своєю кандидатурою на посаду канцлера, довго очікувалося, що до наступної коаліції Німеччини певним чином увійде партія Зелених.

Подальші опитування також поставили Зелених попереду партії Меркель за "недільним питанням", щотижневим опитуванням, яке відстежує, як би голосували німці, якби вибори відбулися цієї неділі.

"Навіть якщо" зелені "не переможуть прямо, достатня частка голосів змусить ХДС скоротити багато" зелених "у коаліційній угоді, оскільки у них немає багато варіантів для партнерів", - говорить Кетрін Клувер Ешбрук, виконавчий директор проєкту "Європа та трансатлантичні відносини" в Гарвардській школі Кеннеді.

Попри цей підйом зелених, мало хто очікує якихось кардинальних змін у політиці в Німеччині, оскільки ХДС прийняв численні політики зелених за останні кілька років, а "зелені" перейшли вправо, щоб стати центристською партією.

Справді, Джем Оздемір, старший від "зелених", нещодавно заявив, що його партія не буде кардинально змінювати німецьку політику щодо НАТО, європейської політики чи підтримки Ізраїлю - три питання, які раніше були спірними.

Друге з цих питань повинно бути приємним для вищої ланки Європейського Союзу в Брюсселі. Німеччина, як найбагатша і найбільша держава-член, має величезний вплив у загальному напрямку європейського проєкту. За Меркель Німеччина в цілому підтримувала порядок денний ЄС, лише зрідка блокуючи певні пропозиції.

Незважаючи на те, що партія, здавалося б, не має апетиту до радикальних змін всередині ЄС, перемога "зелених" у Німеччині означатиме символічний кінець ери в Брюсселі.

Європейська народна партія (ЄНП), загальноєвропейська правоцентристська група, до складу якої входять члени всіх країн-членів ЄС, є домінуючою політичною силою в Брюсселі. Вона має більше обраних лідерів, ніж будь-який інший політичний блок в ЄС, і є найбільш представленою як в Європарламенті, так і в Комісії.

Сказати, що керівництво ЄНП тісно співпрацює з канцлером Німеччини, було б заниженням. А Урсула фон дер Лейен, чинний президент Комісії та член ЄНП, раніше працювала в кабінеті Меркель. Відсутність правоцентристського консерватора в Бундесканцлерамті було б найсильнішим показником того, що традиційні європейські партії перебувають у невизначеному майбутньому.

Урсула фон дер Лейен, нинішній президент Єврокомісії, раніше працювала в кабінеті Ангели Меркель.


Даніель Фройнд, німецький депутат від партії "зелених", пояснює, що дві найбільші сили європейської політики - підйом прогресивної політики проти правого націоналістичного популізму - стиснули з обох сторін такі партії, як ХДС.

"ХДС вже деякий час є партією, що змінює форми, адаптуючись у відповідь на будь-яку загрозу. Нещодавно це була ультраправа AfD (Alternative für Deutschland), тому вона пішла проти Європи та імміграції. Зараз ми з'їдаємо свої голоси, тому є сенс, що це рухатиметься більше у напрямку до нас ", - говорить він.

Дипломати та чиновники заявляють, що зараз відкрито говорять про те, що ХДС слабша, ніж була ще п’ять років тому, і виглядає як інша партія.

"Чесно кажучи, фон дер Лейен може легко стати членом партії "зелених", якщо поглянути на те, у що вона вірить", - каже німецький дипломат.

Навіть у випадку, якщо "зелені" не переможуть, коаліція "зелено-чорних" (ХДС/ХСС) виглядає все більш імовірною, і більшість спостерігачів у Брюсселі вважають, що вона буде абсолютно стабільною. Однак лише трохи більше ніж рік вона може зіткнутися з іншим вулканом, який очікує виверження в європейській політиці.

Наступні президентські вибори у Франції для Еммануеля Макрона виглядають далеко не безпечними. Опитування "Politico" щодо намірів голосувати 2022 року ставить Марін Ле Пен, лідера ультраправого Національного мітингу, на один крок попереду Макрона.

Її партія вийшла на перше місце на останніх європейських виборах і явно лякає Макрона, який наздоганяє Ле Пен з таких питань, як імміграція, і його звинуватили в ісламофобії за коментарі щодо боротьби з радикалізмом.

 

Опитування громадської думки щодо намірів голосувати на президентських виборах 2022 року ставлять Марін Ле Пен на один бал попереду Еммануеля Макрона.


Той, хто орієнтується ситуації у Брюсселі, знає, що якщо ви хочете зробити щось у Європі, вам потрібно залучити французів та німців на одну сторону. Зелено-чорний уряд у Німеччині та президентство Ле Пен у Франції можуть зробити це надзвичайно складним.

"Важко зрозуміти, як прогресивна, бурхливо прихильна до ЄС Німеччина та націоналістична Франція змогли б домовитись щодо величезних питань, таких як наша спільна політика щодо Китаю та Росії", - каже європейський дипломат.

Відомо, що Ле Пен має зв'язки з російським президентом Володимиром Путіним, і це може стати головною проблемою, якщо вона перекриє європейські спроби впоратися з нечесною російською поведінкою в Україні, у її поводженні з опозиційними діячами та в більш широкій агресії по всьому світу.

І хоча партія Зелених є ястрицею щодо Китаю, в коаліції, швидше за все, Німеччина буде продовжувати свою політику, намагаючись вплинути на зміни в Китаї, для збільшення торгівлі. Ле Пен не багато говорила про Китай, але застерігала від ізоляції Росії до точки, щоб підштовхнути її до обіймів Китаю, що, як ми можемо припустити, має місце певна ворожість.

Більш занепокоєння щодо інтеграції до ЄС полягає в тому, що Ле Пен більше не хоче наслідувати Великобританію "Frexit", але разом з однодумцями націоналістів бере все це зсередини. Таких політиків розкидано по всьому блоку, і перемога націоналіста у президентстві Франції стала б їх найбільшою перемогою з моменту обрання Дональда Трампа президентом США у 2016 році.

Європейська політика змінюється швидше, ніж багато хто в Брюсселі готовий визнати.
"Ми вже бачили великі тріщини між Францією та Німеччиною з Макроном на чолі. Те, що відбувається з Ле Пен, абсолютно невідомо", - говорить Клувер. "Я думаю, що люди просто паралізовані страхом, щоб думати про це, але насправді це набагато небезпечніше, ніж криза єврозони".
Навіть у випадку перемоги ХДС і Макрона політичний істеблішмент у Брюсселі повинен визнати, що апетит до чогось іншого формується вже давно. Якщо він не підготується належним чином, він може виявити, що старі друзі в Парижі та Берліні перестають бути настільки прихильними до стилю керівництва, який стає все більш непривабливим для їх виборців.

за матеріалами CNN 


30.04.2021 21182
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6456 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10881 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12155 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5799
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3728
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2959

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

492

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

756

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

744

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1055
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

404
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

455
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

539
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4083
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11621
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6646
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1148
08.03.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

427
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

286
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

402
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

690
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810