Чому вакцина Pfizer проти COVID-19 не скоро з’явиться в місцевій аптеці

Робота з розповсюдження експериментальної вакцини проти COVID-19, яку розробили компанії Pfizer Inc PFE.N та BioNTech SE BNTX.O, готується після того, як компанії оголосили про успішні проміжні дані раніше в понеділок, але найближчим часом для широкої громадськості вона не надійде до місцевих аптек.

Дані, що призвели до рекордних для США запасів, показали, що експериментальна вакцина двох компаній є ефективною на 90% у запобіганні COVID-19. Вони все ще чекають даних про безпеку, які можуть надійти пізніше цього місяця.

читайте також: Дослідження: один зі зразків вакцини проти Covid-19 ефективний на 90%

Pfizer та BioNTech повинні змусити регуляторів підписати контракт, перш ніж зможуть розпочати доставку вакцин тим, кого держава вважає найбільш потрібними. Медичні працівники та люди, які проживають у будинках для престарілих, ймовірно, будуть в цьому списку.

Але складні вимоги до умов зберігання вакцини є перешкодою навіть для лікарень Сполучених Штатів і можуть вплинути на те, коли та де вакцина буде доступна для тих, хто перебуває у сільській місцевості чи бідних країнах, де ресурси обмежені.

Основне питання полягає в тому, що вакцину, яка базується на новій технології, яка використовує синтетичну мРНК для активації імунної системи проти вірусу, потрібно підтримувати при мінус 70 градусах Цельсія (-94 F) або нижче.

"Холодний ланцюг стане одним із найскладніших аспектів проведення цієї вакцинації", - сказав Амеш Адаля, старший науковий співробітник Центру охорони здоров'я Джона Хопкінса.

"Це буде складним завданням у всіх умовах, оскільки лікарні навіть у великих містах не мають приміщень для зберігання вакцин при такій наднизькій температурі".

Дійсно, одна з найпрестижніших лікарень США, клініка Майо в Рочестері, штат Міннесота, заявила, що наразі не має такої можливості.

"Ми говоримо про вакцину, яка потребує зберігання при мінус 70 або 80. Це величезна логістична проблема не тільки в США, але і поза західним світом", - сказав д-р Грегорі Польс, вірусолог та дослідник вакцин з клініки Мейо.

"Ми є головним медичним центром, і у нас немає таких сховищ. Це буде стосуватися всіх. Це логістична перешкода".

Прессекретар Pfizer Кім Бенкер заявила, що компанія тісно співпрацює з урядом США та державними чиновниками щодо того, як доставити вакцину зі своїх розподільчих центрів у США, Німеччині та Бельгії по всьому світу.

Детальний план включає використання сухого льоду для транспортування заморожених флаконів з вакциною як повітрям, так і сушею при рекомендованій температурі до 10 днів, сказала Бенкер.


В ЛЬОДІ

Державні та місцеві медичні працівники відповідають за зберігання та введення вакцин після їх того, як її доставлять.

Їх можна зберігати в морозильній камері з наднизькою температурою до шести місяців або протягом п'яти днів при температурі 2-8 градусів С — типі холодильного обладнання, яке зазвичай доступне в лікарнях, сказала Бенкер.

Блоки зберігання Pfizer також можуть наповнюватись льодом до 15 днів.

Але вакцина зіпсується приблизно через п’ять днів при нормальній температурі охолодження трохи вище 0. Генеральний директор BioNTech Угур Сахін заявив Reuters, що компанії наразі аналізують, чи можуть вони продовжити цей час на два тижні.

Moderna Inc MRNA.O, яка працює над вакциною на основі подібної технології, не потрібно зберігати при такій низькій температурі.

Інші вакцини, включаючи зразки від Johnson & Johnson JNJ.N та Novavax Inc NVAX.O, можна зберігати при температурі 2-8 градусів С, температурі звичайного холодильника.


РОЗПОВСЮДЖЕННЯ

Northwell Health, головна лікарняна система в Нью-Йорку, розширює свої потужності для зберігання ультрахолодних продуктів. Хоча можна вводити вакцину до того, як вона зіпсується, головний фармацевтичний директор Northwell Health Онісіс Стефас заявив, що лікарня вирішила, що доступ до морозильної камери забезпечить плавне розповсюдження.

Експерти заявляють, що вимоги до холодного зберігання можуть перешкодити можливості Pfizer дістатися до сільських систем охорони здоров'я та будинків для людей похилого віку або до менш заможних країн, які можуть не мати коштів на холодильні установки.

"Якщо Pfizer's є єдиною вакциною, яка буде дозволена протягом найближчих кількох місяців, ми турбуємося про справедливість, коли йдеться про розповсюдження її в сільській місцевості", - сказала Клер Ханнан, виконавчий директор Асоціації менеджерів з імунізації державної служби охорони здоров’я, які займаються вакцинами.

Поставки ультрахолодних морозильних камер вже обмежені, оскільки лікарні стикаються з запасами, сказав Стефас.

Деякі штати заявляють, що у них не вистачає морозильних камер з надхолодною температурою, згідно з документами, які штати подали до Центрів контролю за захворюваннями США.

У документах видно, що Нью-Гемпшир придбав додаткові морозильні камери з надхолодною температурою і, як і інші держави, лобіює адміністрацію Трампа.

Каліфорнія також заявила, що постачання ультрахолодних морозильних камер обмежене, і приблизно половина департаментів охорони здоров'я штатів прагне придбати або взяти в оренду додаткові товари для охолодження.

Він запропонував побудувати розподільчу мережу морозильних камер з надхолодною температурою, включаючи мобільні клініки для вакцинації, щоб охопити райони, що не охоплюються територією штату. Каліфорнія заявила, що не буде постачати вакцини в установи без належних можливостей для зберігання в холодильнику.

Без додаткового обладнання лікарі матимуть дилему: зберігати вакцини у звичайних холодильниках та розміщувати всі 975 доз у кожному контейнері вакцин Pfizer менш ніж за п’ять днів або поповнювати запаси сухим льодом і відкривати лише два рази на день, щоб продовжити життя вакцин, сказала Ханнан.

"Я думаю, що це буде важко, але виходячи із завдання і того, наскільки воно важливе, люди робитимуть все можливе, щоб забезпечити вакцинування", - сказав Стефас.

за матеріалами Reuters


11.11.2020 3307
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1872
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1810
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1810
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5336 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2108 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1471

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

675

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

735

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

925

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

960
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1707
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3626
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10205
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26079
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10134 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7670
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

855
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1357
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

339
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1227
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

824
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1034