Аналітична група «Фіртка-Магус»: Реальність небезпеки розколу України

 

 

 

Можна було б і не звертати уваги на крики Інни Богословської про здійснення сценарію «розколу України», звично рахуючи меседжі вже колишньої регіонали за політичну істерику. Проте, певні факти та тенденції вказують на існування такого кризового сценарію (або ж кількох сценаріїв), у яких війна українських політичних еліт перетвориться на протистояння регіонів.

 

Провокаційне загострення ситуації ніч з 29 на 30 листопада не вписується у рамки звичайної політичної логіки. Чи є логіка в жорстокому розгоні залишків Євромайдану після того, коли всі опозиційні лідери давали зрозуміти – Майдан закриваємо, переходимо до роботи у Верховній Раді та …підготовки до майбутніх майданів…

 

Проте, якщо дивитись на цю подію з точки зору перетворення Києва на «розгінний реактор» громадянської війни з територіально-позиціональним підтекстом, то логіка все ж таки простежується. В програмі «Свобода слова» на ICTV ввечері 2 грудня 39% аудиторії погодилось з тим, що революційні події після розгону Євромайдану можуть привести до розколу України принаймні на дві частини. Відсоток чималий, враховуючи, що перед голосуванням політики в студії на всі голоси переконували глядачів у тому, що ніколи не допустять такого сценарію.

 

Можна окреслити основні причини наявного занепокоєння:

 

1) В світі існують сили, зацікавлені в тому, щоби на території теперішньої України виникло щось на кшталт однієї або й кількох Придністровських Молдавських республік;

2) Аморальність, егоїстична мотивованість, низька компетентність та тотальна корумпованість переважаючої більшості українських політиків та чиновників не дає змоги надіятись, що вони зможуть гарантувати цілісність і соборність держави;

3) Революційна ситуація, немов вир, втягує до політичного протистояння широкі маси соціальних маргіналів, готових мобілізуватись під радикальними гаслами;

4) Світоглядно-цивілізаційна тріщина поміж Сходом і Заходом нашої держави ширшає;

5) Країна поступово занурюється в адміністративний та фінансовий хаос, у якому «неможливе та умоглядне» об’єктивно стає досяжним;

6) Відбувається територіальне подрібнення та кланове позиціонування українських політичних еліт. Вони стають все більш провінційними та все більш заангажованими на свої вузькорегіональні інтереси;

7) Такий атрибут державної консолідації, як армія, практично деградував і навряд чи, у випадку чого, зможе виконати ті свої функції, котрі передбачені Конституцією;

8) Відбувається регіоналізація великого українського бізнесу. Аграрний сектори та сектор нерухомості консолідується на Заході і в Центрі, а промисловий та енергетичний – на Сході.

 

Відповідно, сторонні спостерігачі поспішають накреслити картинки майбутнього, нарочита апокаліптичність котрих могла б викликати посмішку, проте сміятись чомусь не хочеться.

Ось цитата з прогнозів російського, скажімо так, спостерігача (щоби незаслужено не давати блогерові з розвинутою фантазією звання аналітика) Валерія Пантєлєєва: «Так или иначе, власть Януковича сломают и установят правительство под руководством Арсения Яценюка. О том, что будет именно он, уже недвусмысленно дают понять западные СМИ. И судьба самого Януковича представляется в тонах довольно мрачных.

А вот его ближайшему окружению не останется ничего другого как попытаться организовать противостояние в своем базовом регионе – на юго-востоке. Все равно их счета в западных банках будут к тому времени уже давно заблокированы (вероятно, это случится уже на днях). Новое правительство в Киеве под руководством Арсения Яценюка, конечно, попытается вытеснить их оттуда с помощью имеющихся в распоряжении воинских подразделений, прежде всего, 80 отдельного аэромобильного полка (Львов) и 95-й отдельной аэромобильной бригады (Житомир). На юго-востоке же попытаются собрать свою армию на базе Южного оперативного командования, костяк которого, вероятно, составит 6-й гвардейский армейский корпус.

 На сторону западных сил за американские деньги хлынут толпы наемников, совсем недавно оставшихся без работы из-за одного упертого офтальмолога. Россия, возможно, тоже будет оказывать скрытую военную помощь юго-востоку, в основном, техникой и инструкторами». 

 

Поки що жодний калібровий український політик не виступив із прямими закликами до сепарації певної української території. Але мусимо пам’ятати сумної пам'яті «ПіСУАР», який намагались проголосити рівно 9 років тому у Сєверодонецьку і не проголосили лише завдяки твердій позиції тодішнього Президента Леоніда Кучми. Багато з тих політиків, які сиділи у тому біло-голубому залі, де творився ПіСУАР, і слухали виступ Євгена Кушнарьова, тепер успішно перебувають на посадах нардепів, голів облдержадміністрацій і міських голів.

 

Ми можемо лише здогадуватись, на що здатна загнана в глухий кут і поставлена перед фактом втрати владних і бізнесових преференцій консолідована провінційна еліта.

 

Відомо, що втрата, або ж загроза втрати широкої легітимності часто-густо провокує політиків на пошуки її вужчих варіантів. Тим більше, що можна конвертувати сумнівну легітимність вищого рівня у безсумнівну нижчого. Легітимний лідер (або ж легітимна правляча політична сила) великої країни, у випадку безповоротного руйнування її державної цілісності, без значних перешкод здобуває владу над частиною або ж фрагментом країни. За новітніх часів маємо відповідні приклади в Югославії, Судані та Сомалі.

 

Фронтальний «відступ» донецької правлячої еліти на Схід на сьогодні уявляється лише як втрата провідних адміністративних та фінансово-економічних позицій. Є сумніви, що для формалізації цивілізаційного розколу як державного, в цієї еліти достатньо волі, цинізму та бажання піти під зовнішнє керування. Якщо ці сумніви виявляться безпідставними, картина вимальовується невтішна.

 

В принципі, для того, щоби у майбутньому довгий час контролювати ситуацію на території, яку тепер займає держава Україна, достатньо «відрізати» від її суверенного простору шматок розміром як одна-дві області та створити на їхній території формально незалежне (або ж умовно автономне) державне утворення. Особлива увага зовнішніх акторів у цьому аспекті спрямована на крайній схід держави та на Кримську АР.

 

Було б однобічним не назвати також ті причини, які додають нам оптимізму і дозволяють сподіватись, що розколу все ж таки не відбудеться:

 

1) Об’єктивне існування тої господарської та адміністративної цілісності, що визначає державність України, єдиної фінансової системи, єдиної валюти та єдиного соціального, правового, освітнього, культурного та комунально-договірного поля;

2) Визначеність легітимних державних кордонів України у системі міжнародних договорів, що гарантують суверенітет та цілісність нашої держави;

3) Історичне прагнення до соборності української держави, закріплене в гуманітарній традиції, культурі, мистецтві та народній міфології;

4) Центробіжні економічні, соціальні та господарські тенденції, пов’язані з несуперечливим столичним статусом Києву;

5) Наявність силових структур, спрямованих на передбачену законом профілактику та придушення сепаратизму;

6) Демографічне домінування титульної нації на всій території України, окрім Криму;

7) Інерція мислення широких верств народу.

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»


03.12.2013 753 6
Коментарі (6)

Тупе Муму 2013.12.03, 16:25
Розкол міг би відбутись, якби триголове Ющенко-2 змогло розхитати владну баржу. Але ж всі бачать отих вожденків та чують їхнє смішне белькотіння. Правильно робили студенти, що непускади триголовчиків на площу. Тепер все потоне в г.
НИК 2013.12.03, 21:28
СЕ ВАША СИЛЬНА РОЗРОБКА. АЛЕ Ё І НЕДОРОБКИ (НАВМИСНІ?) 1. МЕНЕ ШЕ ТРИВОЖИТ НЕЗВИЧНА АКТИВНІСТЬ УМОВНО ПРОПОЛЬСКИХ СИЛ (КАНАЛ-24, Садовий і наш анчоус, Возьняк і др. Митуси). Вони ще недавно оспівували відкол Галичини від ДаунБасу. А се і ё сей план - Даунів РФ, ЗУЗ-під ляхів, решта - як вийде. 2. НЕ ВИДІТ ВПРИТУЛ РОЛІ КИТАЮ ДЛЯ СПАСУ УКР. Тому так Яц гавкає, аби Яник не їхав у Китай, а говорив з імпотентнов опозицієв. І ЄС бурчит, що їго не буде на нараді МЗС. ЗМІ Москви тупо мовчєт - значит і їм се не подобаєсі. Цілком випадково у Пекіні буде і Байден. Там наші долє. бо лиш Китаю зараз треба єдину і стабільну Україну між Москвов і ЄС. Тому може відти Янук вернесі не проросійским, а проукр.. 3. Бог не видаст і свиня Майдан не ззіст
slava 2013.12.03, 22:23
А чому "аналітична" фіртка не дає оцінки діям Корчинського, якого жваво залучає як дописувача, встидно стало за нього (за себе), чи кишка тонка?Мені видається ця тема актуальною для вас і для читачів поготів.
Трезор 2013.12.04, 15:20
Корчинський класний провокатор (це мінус, бо він провокує в проектах влади) і суперовий літератор-есеїст, інтелектуал, аналітик (це плюс). За друге ним можна лише захоплюватися.... Корчинського давайте і далі, хоча про перше всі вже знають і будуть враховувати! Фіртка молодці.
Станіславів 2013.12.04, 16:39
Фіртка-Магус-Колгосп-Дойрка НАПИСАЛА Щось мудре. Клас !!!
фахівець 2013.12.06, 14:26
Нічого нового не дізнався, непрофесійна аналітика. Тема розколу- далеко не нове слово щодо майбутнього України. Наразі це питання знову набуває своєї актуальності але його реалізація, з огляду на безліч складних обставин, виглядає на сьогодні малоймовірним.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

520
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11015 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1841
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1738
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2743
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4599

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

338

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1041

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1452

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1326
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1703
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1513
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1228
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

597
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

672
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1867
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2092 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20367
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

342
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

696 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

728
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1077