Обсерваторія на горі Піп Іван увійшла до найнезвичніших будівель України (фото)


В Україні уклали рейтинг найнезвичніших будівель, які «не соромно показати туристам, та й українцям варто подивитися». Серед них ‒ і прикарпатська будівля.



Список склало видання Взгляд.



Мало хто знає, що в Україні є своя Пізанська вежа, яка з кожним роком нахиляється все більше і більше. Знаходиться вона у Запоріжжі, на проспекті Металургів.

В Україні уклали рейтинг найнезвичніших будівель


Семиповерхову будівлю спроектував в 1938 році архітектор Іван Козлінер в рамках будівництва соціального містечка. І за неї був удостоєний Гран-прі на паризькій архітектурній виставці. Все б нічого, але до кінця ХХ століття будівля встигла нахилитися майже на 3 градуси від горизонту. Причина ‒ просіла земля. На початку 2000-х років вежу зміцнили. А ось дізнатися, чи нахиляється вона далі, не вдалося.



«Цим займався науково-дослідний інститут, ‒ розповіла архітектор Ленінського району Лариса Толок. ‒ У нас, на жаль, немає інформації, чи продовжує будинок нахилятися». Але деякі запорізькі скептики кажуть, що градус нахилу з моменту зміцнення збільшився.



На карпатській горі Піп Іван в Івано-Франківській області досі збереглися руїни старої астрономічної і метеорологічної обсерваторії під назвою «Білий Слон». Це найвисокогірніша будівля України, в якій жили й працювали люди. Адже обсерваторія розташована на висоті 2028 метрів над рівнем моря.

В Україні уклали рейтинг найнезвичніших будівель


Обсерваторію ще до війни спорудили поляки. Місцеві мешканці пам’ятають це грандіозне будівництво, адже будматеріали, а це в основному камінь, доводилося або підвозити кіньми на вершину гори, або носити прямо на плечах самим будівельникам.



Працює обсерваторія від початку 1938 року. Але напередодні війни звідти вивезли все найцінніше обладнання. У 1941 році там вже щосили господарювали німці, і будівля після грабежу спорожніла. Зараз її намагаються реконструювати зусиллями польських і українських учених.



Будинками-перевертнями в світі вже нікого не здивувати. У минулому році такий же з’явився в Ялті. Правда, в «будинку-навпаки» ніхто не живе ‒ його використовують як музей.

В Україні уклали рейтинг найнезвичніших будівель


Двокімнатний будинок побудували в Криму, недалеко від селища Лівадія ‒ на території театру морських тварин. Автор і власник незвичайної споруди Ігор Кінчик пускає туди всіх охочих сфотографуватися.



«Будинок зроблений із звичайних будматеріалів, ‒ розповів він. ‒ Площа ‒ 50 квадратних метрів. Там є дві кімнати і кухня. Все, як у звичайному маленькому будиночку, тільки сам будинок перевернутий. Усередині все теж догори дриґом: столи, ліжка, стільці і всілякі дрібниці, прибиті до стелі».



Будівля Чернівецького національного університету ‒ одна з визначних пам’яток Чернівців. Вона входить до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До університету тут розташовувалася резиденція православних митрополитів Буковини і Далмації.

В Україні уклали рейтинг найнезвичніших будівель


Центральна й найкрасивіша будівля комплексу побудована в 1863 році на місці старого будинку єпископів. Тодішній єпископ Євген Гакман добився від австрійського імператора дозволу на побудову. А вже в 1875 році тут було створено університет з трьома факультетами: теологічним, юридичним і філософським.



«Зараз тут 17 корпусів, але головним вважається так званий Синодальний зал ‒ один з найкрасивіших залів Європи. До речі , незважаючи на те, що тут була резиденція православних митрополитів, зал прикрасили єврейськими зірками Давида, ‒ розповіли в адміністрації. ‒ Таким чином православні митрополити подякували місцевій єврейській громаді, яка давала гроші на його споруду.



Готель «Бон Бон » в Донецьку за два роки свого існування встиг прославитися на весь світ. Незвичайна і химерна архітектура будівлі нагадує стиль Антоніо Гауді, чий недобудований собор в Барселоні досі викликає масу суперечок. Втім, адміністратор Саша Титова з порівнянням не згодна.

В Україні уклали рейтинг найнезвичніших будівель


«Наш готель виконаний в стилістиці, у якій працював австрійський художник Фриденсрайх Хундертвассер, ‒ розповіла вона. ‒ Ми славимося не тільки оригінальним дизайном триповерхової будівлі, а й інтер’єром номерів. Кожен із них виконаний в оригінальному стилі». Завдяки незвичайному задуму, міні-готель користується популярністю.



Найбільший храм України знаходиться в Черкасах. Це ‒ Свято-Михайлівський кафедральний собор, названий так на честь архангела Михаїла.

В Україні уклали рейтинг найнезвичніших будівель


Цікаво, що автором проекту і керівником будівництва є владика Софроній, митрополит Черкаський і Канівський (в миру Дмитро Дмитрук). До прийняття сану владика встиг попрацювати в молодості на будівництвах, а пізніше навіть став почесним членом Академії архітектури України.



«Конструкція храму за проектом така, що при будівництві не використані балки, перемички або панелі. Все цілісне. Так спеціально задумав владика Софроній, ‒ розповідають місцеві.



Після офіційного відкриття храму в 2002 році центральний парк Черкас, де стоїть церква, теж назвали Соборним. До революції на місці храму був цвинтар, а в радянські часи ‒ парк розваг, що багатьох ображало.



«Це дійсно найбільший храм України, ‒ розповіли в Черкаській єпархії. ‒ Сюди одночасно можуть прийти до 12 тисяч парафіян. Його висота ‒ 74 метри, з яких 17 метрів припадає на куполи. Для порівняння Казанський собор у Санкт-Петербурзі має висоту дещо більше 71 метра. Площа храму ‒ понад 3 тисячі квадратних метрів.



«Китайська стіна в Луцьку» ‒ житловий будинок в Луцьку, розташований на проспектах Соборності та Молоді. Його довжина становить 1750 метрів.

В Україні уклали рейтинг найнезвичніших будівель


«Цей будинок був побудований в період з 1969 по 1980 рік архітекторами Василем Маловіцою і Ростиславом Метельницьким, ‒ розповів головний архітектор Луцька Ярослав Матвіїв.



Будівля споруджена у формі сот і об’єднує 40 будинків різної поверховості ‒ від 5 до 9 поверхів. У ньому 120 під’їздів. «Багато новоселів спочатку плуталося і частенько помилялося під’їздом, ‒ говорить Матвіїв. ‒ Але коли двори озеленили і розбили клумби, жителі почали орієнтуватися по них».



Ялтинський санаторій «Дружба» незвичайний не тільки для України: його внесли до списку 50 найдивовижніших будівель світу. Санаторій нагадує літаючу тарілку. Конструкція спирається на гору, а вікна кожного номера звернені до моря.

В Україні уклали рейтинг найнезвичніших будівель


«Дружбу» спроектував в 1980- х роках минулого століття відомий архітектор Ігор Василевський. Спочатку санаторій був інтернаціональним. Передбачалося, що в ньому будуть відпочивати трудящі не тільки Радянського Союзу, але й дружніх держав.



«Спланований санаторій так, що вікна кожного номера виходять до моря, ‒ розповів ялтинський екскурсовод Ігор Бортніков. ‒ Сама тарілка має діаметр 76 метрів і стоїть на трьох опорах, вбитих в скелю. Виходить, що гора тримає тарілку. Але візуально це непомітно: здається, що будівля висить в повітрі.


02.11.2013 988 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1004
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

810
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1928
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3285
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2574
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2561

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

271

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

752

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

712

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1641
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

391
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

747
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

636
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

373
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

404
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27063
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

862
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19700
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

452
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

415
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

748
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1392 4