«Зсунулися в обрив»: як завдяки GPS-моніторингу шукають туристів у Карпатах

У зв’язку зі снігопадами 17 січня у високогір'ї Івано-Франківської області очікується значна сніголавинна небезпека. Зокрема, прогнозують III рівень.
Туристам радять не йти в гори взимку, коли є висока лавинна небезпека та погані погодні умови, передає Фіртка.
«Потрібно цінувати своє життя. Треба мати добру екіпіровку, фізичну підготовку, мати з собою GPS, топографічні карти, а також навички та досвід перебування в горах.
Крім того, необхідно зареєструватися, залишити свої контакти і маршрут, щоб у разі необхідності фахівці знали, де вас шукати», — наголошують рятувальники.
Проте, не усі мандрівники виконують вказівки рятувальників, чим наражають себе та інших людей на небезпеку.
Так, вчора, 15 січня, під час сходження на Говерлу загинула 57-річна жінка. Її син та його наречена травмовані. Зокрема, туристи знали про погіршення погоди, але знехтували рекомендаціями рятувальників.
Тоді на синьому маршруті при сходженні на Говерлу троє людей зсунулися в обрив. Як встановили, внаслідок падіння 57-жінка загинула, а 32-річна жінка та 34-річний чоловік травмувалися. Усі вони мешканці Одеської області.
Після падіння 32-річна жінка змогла зателефонувати рятувальникам і повідомити про те, що сталося.
«Хід проведення пошуково-рятувальних робіт ускладнили складні погодні умови та сильний поривчастий вітер. О 14:40 годині  рятувальники доправили потерпілого чоловіка до бази Заросляк і передали медикам, а о 15:50 годині транспортували потерпілу жінку.
Тіло загиблої оглянули працівники поліції — слідів насильницької смерті не виявили», — розповіли правоохоронці.
Наразі поліцейські кваліфікують загибель жінки за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України з відміткою «нещасний випадок». 

Як стало відомо, хоча туристи й були розкидані один від одного по схилу, рятувальники оперативно знайшли постраждалих завдяки системі GPS-моніторингу.

«Рятувальники швидко знайшли потерпілих завдяки системі GPS-моніторингу. Одночасно працювали три десятки фахівців з кількох пошуково-рятувальних відділень. Витягнути потерпілих з тих місць, куди впали було непросто», — сказала у коментарі ТСН речниця Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Христина Перцович.

Розповідаємо, що відомо про GPS моніторингову систему для пошуку туристичних груп.

Наразі систему використовують лише на території Івано-Франківщини. Як зауважили рятувальники, GPS трекер покриває 100% території Івано-Франківської області. Для порівняння – звичайний смартфон покриває приблизно 70-75% території. 

Система складається з чотирьох компонентів. Зокрема, йдеться про апаратно-програмний пункт управління силами та засобами, який своєю чергою складається з серверного обладнання, п'яти базових станцій, розміщених на території області, пункту зв'язку оперативного чергового, мобільного місця роботи керівника пошукової-рятувальної групи та його робочого планшету.

У цей комплекс також входять GPS-трекери та радіостанції гірських рятувальників, рухомі базові станції, які приймають та підсилюють сигнал від трекерів.

«Усе це обладнання працює в одному комплексі, адже є одне інформаційне поле. Черговий вносить подію в систему, він оповіщує рятувальників, ставить задачі та відстежує, як це відбувається в реальному часі: де знаходяться туристи та рятувальники, яким маршрутом вони рухаються», — каже начальник 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи Держслужби з надзвичайних ситуацій в області Тарас Бринда.

Другий компонент —  автоматизована система прийому та обробки повідомлень про надзвичайні події від туристів. Вона дозволяє автоматично приймати усі види сповіщень, обробляти їх та ставити цілі пошуково-рятувальним групам.

Третій компонент — автоматизована реєстрація туристичних груп. Це стало можливим завдяки четвертому компоненту – мобільному застосунку «Порятунок в горах». Його мета – покращити комунікацію між рятувальниками й туристами та покращити ефективність роботи рятувальників.

Застосунок доступний на IOS та Android. Він підтримує чотири мови: англійську, українську, польську та румунську. Його розробка тривала близько року, під час якого рятувальники у співпраці з фахівцями та волонтерами удосконалювали програму.

Крім того, за умови реєстрації користувач може натиснути сигнал SOS, що направить виклик з точними координатами до рятувальників.

«Не потрібно шукати номери пошуково-рятувальних частин, досить просто завантажити застосунок», —  пояснив Бринда.

Також, наголошують рятувальники, окрім інформації про себе, потрібно залишати ще номер контактної особи, щоб у разі відсутності зв‘язку з заблукалим, рятувальникам не доводилось проводити зайві розслідування, що забирають додатковий час, який в умовах рятування життя йде на лічені хвилини.

Туристів закликають залишати відгуки про застосунок, щоб рятувальники могли удосконалювати проєкт.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Безпечний похід у гори: що взяти, як підготуватись та куди піти новачкам

Зустріч з дикими тваринами у Карпатах: як діяти та чому не варто панікувати

Попит на безпеку та мандрівники з арабських держав: туристичні тренди 2021 року


Коментарі (2)

Григорій Мельник 2022.01.16, 20:46

п.Тетяна! Не продукуйте недостовірну інформацію. Нижченаведений абзац вам, напевно, підказали в ТСН: "Як стало відомо....рятувальники оперативно знайшли постраждалих завдяки системі GPS-моніторингу". Так от, щоб ви знали, що ця система до цього випадку не має абсолютно ніякого відношення. Чи може хтось повірить, що потерпілі туристи встановилу цей додаток ("Порятунок в горах" на свої смартфони, зареєструвалися в рятувальній службі, яка, після цього, могла відслідковувати їхнє пересування. А коли сталося нещастя, хтось з туристів натиснув у додатку кнопку SOS?. Ні, вони подзвонили, як дотепер робили всі туристи. І їхні координати міг дати тільки мобільний оператор по здійсненому дзвінку. Але їм не допомогла би і описана вами ситсема GPS- моніторингу. А от хто міг не допустити цієї НС, та це працівники рятувального посту, який, за моєю інформацією є на базі"Заросляк". Без "кішок", льодоруба (або хоча би палиць) і вірьовки немо чого "рипатися" на Говерлу з її фірновими і обледенілими схилами. Та й ці засоби, самі по собі, нікого не врятують - треба вміти ними користуватися. А вас хтось вчив самозатриманню на сніжних схилах?

Аліна 2022.01.16, 21:04

Григорію, глянула.. цю інформацію надали у пресслужбі ДСНС, тому тут хіба брешуть рятувальники, але для чого їм це робити? Я наприклад, не бачу підстав не довіряти їм 

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

653
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1898 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

548
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6899 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11384 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

329

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1067

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1108

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1103
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

272
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1074
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

844
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

741
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2945
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4433
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18436
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

308
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

347
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

659
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

765