Попит на безпеку та мандрівники з арабських держав: туристичні тренди 2021 року

У 2021 році туристичні потоки у світі та Україні поступово відновились. На противагу 2020 року, коли туристична індустрія стикнулась з вкрай великими втратами та складнощами, цей рік став певним тестом для нової туристичної реальності.

Сьогодні під час вибору подорожі важливим є не лише вподобання та вартість, а правила в’їзду, карантинні обмеження та умови для безпечних поїздок.

Очікувано, що пандемія COVID-19, яка спричинила глобальну кризу, завдала значної шкоди туристичній сфері. Зокрема, йдеться не лише про прямі обмеження, як, наприклад, впровадження карантинних обмежень, закриття кордонів, заборона відвідування різних закладів, скасування авіарейсів, а й про опосередковані – заходи, які прийняли в інших сферах, дотичних до індустрії туризму: готельному і ресторанному бізнесі, транспортних перевезеннях, кіноіндустрії, санітарно-лікувальних та медичних послугах.

Тому, як бачимо, туристична індустрія – система, яка перебуває у тісному взаємозв’язку з багатьма елементами, і проблеми в одному з них суттєво впливають на загальну ефективність.

Враховуючи нові виклики, зумовлені пандемією COVID-19, актуальним запитанням наразі є стан та перспективи туристичної індустрії. Щоб отримати відповідь, Фіртка вирішила підбити підсумки туристичної галузі на Івано-Франківщині та проаналізувати напрямки, які матимуть попит у 2022 році.

Туристичний збір Прикарпаття у 2021 році

За одинадцять місяців 2021 року надходження від туристичної галузі в Івано-Франківській області становлять майже 11 мільйонів гривень. Це майже вдвічі більше, аніж в попередньому році. Станом на зараз, це 180%.

Зокрема,  у жовтні 2021 року туристичний збір склав 1,3 мільйона гривень. Більші щомісячні показники зафіксували лише у квітні та лютому – 1,8 та 1,5 мільйонів гривень відповідно.

Водночас цьогоріч гостями Прикарпаття найчастіше були мешканці сусідніх областей, а також Києва, Вінниці, Одеси, Хмельницького та Дніпра.

Заразом до бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади у 2021 році надійшло понад мільйон гривень туристичного збору.

Про це раніше під час презентації проєкту «Створення комунікаційної єврорегіональної Платформи "ідеальних" міст для переорієнтації туризму в Івано-Франківській області» розповіла начальниця Управління економічного та інтеграційного розвитку Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження  Івано-Франківської міської ради Надія Кромкач.

За її словами, резерви щодо збільшення надходжень до бюджету від туристичного збору можна досягнути завдяки реалізації великих інфраструктурних проєктів.

Як стверджує очільниця Департаменту, туристи позиціонують Івано-Франківськ як «ворота у Карпати», а тому важливо, щоб гості міста не лише проходили через ці ворота, а й затримувались тут, і відповідно поповнювали бюджет громади.

«Чим більше буде у нас відреставрованих будівель, чим більше інтерактивних атракцій у нашому місті й відповідно залишатимуть кошти та наповнення бюджету стане кращим», – стверджує Кромкач.

Наразі даних про туристичні потоки у 2021 році немає, проте, за прогнозами, кількість туристів, що відвідали Івано-Франківщину, однозначно перевищить показники 2020 року.

Потік туристів з Саудівської Аравії

Як інформує Державне агентство розвитку туризму, кількість туристів із Саудівської Аравії в Україні зросла вдесятеро. Цього року лише за перші дев’ять місяців країну відвідали 48 700 громадян Саудівської Аравії, що у десять разів більше, ніж у 2019 році. Водночас туристи з цієї країни у 2021 році витратили тут понад 96 мільйонів доларів.

Однією з головних причин, чому наша країна має попит у гостей із Саудівської Аравії, Кувейту, Об'єднаних Арабських Еміратів та інших держав Перської затоки є коронавірусні обмеження у світі та пряме авіасполучення з Королівства Саудівської Аравії до України.

Не менше вплинув й інтерес до України як до європейської країни. Зокрема, Україна для цих мандрівників – місце з мальовничою природою, великими містами для покупок за доступними цінами та приємним помірним кліматом, завдяки якому можна відпочити від аномальної аравійської спеки.   

Крім цього, навесні 2021 року один із відомих блогерів Саудівської Аравії відпочивав в Україні. Найімовірніше, його підписники, прочитавши хороший відгук, вирішили перевірити його правдивість на власному досвіді.

Туристи з багатих арабських держав – справжній "куш" для туристичної індустрії країни, яка відновлюється після року карантинних обмежень.  За даними об'єднання Visit Ukraine, за п'ять-сім днів відпочинку арабський турист у середньому витрачає 2 500 доларів.

Прикарпаття не стало винятком. Цього літа в області відпочивали чимало заможних туристів з Саудівської Аравії. Це не дивно, адже рівень сервісу у Карпатах близький до стандартів Європейського Союзу. 

Крім того, для зручності відпочинку іноземних гостей навіть адаптували роботу заклади харчування. Наприклад, поперекладали меню на арабську мову та додали до переліку страв їжу, яка готується відповідно до приписів шаріату.

Як наголосив начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Передерко, те, що в область у 2021 році приїхали так багато туристів з Саудівської Аравії є стимулом та поштовхом, щоб задуматися, що маркетинг, пов'язаний з іноземцями, необхідно підсилити.

«Наша область щодо туристичного розвитку та розміщення туристичних ресурсів неоднорідна. Як правило, більшість туристів у нас їдуть у гірські райони – Верховинський чи Косівський, на Яремчанщину та у Буковель.

Маємо поставити собі завдання – вирівнювати туристичний розвиток територій. Наразі акцент ставимо на Дністровський каньйон, Бойківщину, Покуття та Галич. Працюємо з громадами, щоб збільшити відвідуваність цих територій», – зауважив Передерко.

Водночас в.о. керівника Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Галина Макота, зазначила, що арабські туристи з країн Перської затоки – це особливий тип споживачів, який вимогливий до високих стандартів якості послуг проживання, харчування та дозвілля.

«Гостям найбільше припали до душі дестинації з розвинутою відпочинковою інфраструктурою, зокрема Київ, Львів та Буковель. Тут вони обирали проживання у три-, чотири- і п'ятизіркових готелях».

Внутрішній туризм

У 2021 році Прикарпаття посіло друге місце в Україні за кількістю внутрішніх туристів та кількостю іноземних туристів.

Очікувано, через локдаун та нестабільну ситуацію з поширенням вірусу інтерес до внутрішнього туризму зріс. Водночас, як йдеться у результатах опитування соціологічної групи «Рейтинг», за останні два роки лише 32% українців подорожували Україною як туристи.

Зокрема, подорожували країною з метою туризму за останні два роки 33% мешканців західних регіонів. Як стало відомо, мешканці Галичини віддають перевагу відпочинку у Карпатах та відвідуванню пам'яток природи. 

Найпопулярніший серед регіонів туристичний напрям в Україні – Одеська область, наступні – Львівська, Київська, Івано-Франківська, Закарпатська, Запорізька, Дніпропетровська, Херсонська, Черкаська та Харківська. 

Загалом популярними локаціями серед українських мандрівників є:

  • Карпати – 55% опитаних,
  • морські курорти Півдня – 48%,
  • природні пам’ятки – 37%,
  • цікаві міста України – 26%,
  • місця історичних подій, битв – 17%.

До слова, в Україні найпопулярнішими туристичними об'єктами, місцями та напрямками за кількістю пошукових запитів Google-Maps&Search за дев'ять місяців 2021 року стали Бакота, Асканія-Нова, Тустань, Синевир та Блакитні озера.

Серед міських парків та розважальних зон у пошуковиках першість цього року отримав аквапарк в Одесі, далі йдуть зоопарк у Києві, аквапарк у Затоці, аквапарк у Бердянську та Центральний парк культури та відпочинку імені Максима Горького у Харкові, який минулого року був на першому місці серед усіх запитів та Ботанічний сад у Києві.

Серед карпатських туристичних об’єктів – Буковель, Драгобрат, Яремче та Солотвино.

Зауважимо, що найчастіше Україною подорожує молодь віком 18-29 років, фінансово забезпечені люди, а також автомандрівники.  

Заразом найчастіше українці подорожують на автомобілях чи автобусами, рідше – залізницею. Водночас акціонерне товариство «Укрзалізниця» вже відкрило продаж квитків на поїзди нового графіку у Карпати, який почне діяти з 12 грудня.

Серед потягів нового графіку – сім таких, які курсуватимуть через територію Прикарпаття. Це, зокрема, поїзди №5/6 Маріуполь — Рахів; №15/16 Харків — Рахів; №55/56 Київ — Рахів; №95/96 Київ — Рахів; №25/26 Одеса — Рахів; №125/126 Миколаїв — Рахів; №130/129 Кременчук — Ворохта (з групою причіпних вагонів Полтава — Ворохта).

Очевидно, що внаслідок пандемії зовнішній туризм зазнає збитків. Проте, закриті кордони змусили мандрівників звернути увагу на внутрішній туристичний ринок. Своєю чергою цей ринок відреагував здебільшого конкурентоспроможними туристичними продуктами.

Як розвиватиметься внутрішній туризм надалі залежить, як від зовнішніх чинників, зокрема карантину, так і від суто галузевих – якості послуг та їхньої вартості у порівнянні з міжнародними аналогами.

Попри усі нюанси щодо туристичних сервісів та інфраструктури, Україна є туристично привабливою та може похизуватись величезним туристичним потенціалом.

Подорожі за кордон: найцікавіші напрямки у 2022 році

Ми живемо у світі зі складним туристичним середовищем. Позаяк вірус мутує, то ситуація з подорожами досі залишається незрозумілою. Зважаючи на сучасні реалії, важливо планувати поїздки за кордон так, аби між нескінченним бажанням людей подорожувати та безпекою був баланс.

Зокрема, видавництво, що спеціалізується на випуску путівників для туристів, Lonely Planet оприлюднило свій традиційний список найкращих напрямків для подорожей у 2022 році.

Список охоплює майже всю земну кулю: від походів по фіордах в Ісландії до перегляду модного показу в Нігерії.

«Сподіваємось, що у 2022 році туристична індустрія відновиться практично повністю. Проте, навіть якщо пандемія не відступить, список напрямків на 2022 рік щонайменше дасть можливість туристам помріяти про нові мандрівки», – наголошують експерти.

Сьогодні туристи обирають локації, де немає скупчення натовпу. А тому найпопулярнішими стають ті місця, де створені умови для безпечного відпочинку. Цей тренд буде незмінним і у 2022 році.

Десять найпопулярніших країн:
  1. Острови Кука.
  2. Норвегія.
  3. Маврикій.
  4. Беліз.
  5. Словенія.
  6. Ангілья.
  7. Оман.
  8. Непал.
  9. Малаві.
  10. Єгипет.
Десять найкращих туристичних регіонів:
  1. Вест-фіорди, Ісландія.
  2. Західна Вірджинія, США.
  3. Сішуанбаньна-Дайська автономна префектура, Китай.
  4. Лінія узбережжя Кента, Великобританія.
  5. Пуерто-Рико, США.
  6. Сікоку, Японія.
  7. Пустеля Атакама, Чилі.
  8. Регіональний мальовничий район (The Scenic Rim), Австралія.
  9. Ванкувер, Канада.
  10. Бургундія, Франція.
Десять міст, які варто відвідати у 2022 році:
  1. Окленд, Нова Зеландія.
  2. Тайбей, Тайвань.
  3. Фрайбург, Німеччина.
  4. Атланта, США.
  5. Лагос, Нігерія.
  6. Нікосія, Кіпр.
  7. Дублін, Ірландія.
  8. Меріда, Мексика.
  9. Флоренція, Італія.
  10. Кьонджу, Південна Корея.

Замість висновку

Індустрія туризму досі перебуває у цілковитій невизначеності від заходів, які приймають з метою боротьби з коронавірусом. Це, своєю чергою, стало поштовхом адаптовуватись до нових умов.  Зокрема, впровадження нових форм та видів туристичних послуг.

Оскільки подолати вірус COVID-19 наразі не вдалось, у сфері туризму й надалі доводиться шукати шляхи боротьби за утримання своєї частки туристичного ринку, знаходити нові методи підвищення своєї конкурентоспроможності та постійно підвищувати якість і безпеку туристичних послуг. У 2021 році Україні це частково вдалось. Чи вдасться це зробити наступного, 2022 року – питання відкрите.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також: 

Якщо зима тепла й безсніжна: куди податись туристу на Прикарпатті, коли на лижі зась 

Косів, Шешори, Яблуниця: куди поїхати туристу в Карпатах, окрім Буковелю

Безпечний похід у гори: що взяти, як підготуватись та куди піти новачкам


Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2014
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1880
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1879
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5582 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2173 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1533

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

772

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

838

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1045

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1023
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1796
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3702
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10293
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26180
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10213 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7741
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

921
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

262
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

288
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

405
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1306
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

908