ЖІНОЧИЙ "МІСЯЧНИЙ" ЕГОЇЗМ РУЙНУЄ УКРАЇНСЬКЕ ЖІНОЦТВО

Важко тепер в Україні бути українкою.  Наше теперішнє жіноцтво підпало під вплив різноманітних ідеологій, занесених переважно з брутального і бездуховного Заходу. Ці ідеології викривлюють споконвічне призначення жінки. В цих вченнях жінці пропонується виснажлива і безглузда боротьба за повну рівність з чоловіками. Хоча не треба мікроскопа, щоби побачити біологічну, фізіологічну, психологічну різницю між чоловіком і жінкою.

До того треба додати принципову різницю у світовідчутті. Українська традиція передбачає повагу до жінки, але нам пропонують вимагати від чоловіків не цієї традиційної поваги, а сконструйованої кимось «системи гендерної рівності», яка жодним боком не пристосована до українського самобутнього життя. Й це не лише обтяжливо, але й образливо. Адже в українському світі (на відміну від Заходу і так званого «руського міра») жінка займає особливе місце. Вище, у певному розумінні, за місце чоловіка. Можна навіть сказати, що українки – природні, від давніх часів «феміністки». У правдивому, традиційному розумінні цього слова.

Коли зараз у нас заводять мову про фемінізм, то перше, що спадає на думку – нахабні ногаті і цицькаті дівулі з «Фемену», які борються за щось незрозуміле, оголюючись у публічних місцях. Про них мова не йтиме, адже ми всі розуміємо, що цьому «рухові», скоріше за все, симпатизують переважно темні окультні сили, які хочуть перекодувати українську жіночність на свій копил.

Мова йтиме про два різновиди українського національного фемінізму, які я називаю «сонячним» і «місячним». Ці різновиди фемінізму закорінені в українському минулому. «Сонячний» фемінізм, яскравою представницею якого вважаю Ліну Костенко, веде свій початок від праукраїнських служительок Хорса-Сонця, які несли народу духовне і світле, примиряюче та об’єднююче Слово родової правди. Сутність «сонячної» традиції у назві «Берегині».

«Місячний» фемінізм (до «публічних» представниць якого я відношу, серед інших, співачку Руслану та письменницю Забужко) має за джерело нічні (проте не темні) енергії Місяця, не духовні, а тілесно-пристрастні, чимось близькі до вузько-родового (кревного, сімейно-ужиткового) чаклунства давньоарійських жінок-віщунок, які могли лікувати, зваблювати і відмолювати, але не мали доступу до тих вселенських небесних джерел духовності, що охоплюють щирою і безкорисливою любов’ю усю українську людність.

«Сонячний» (духовний, всеохоплюючий) український фемінізм у нас майже знищено. Останні його представниці розділені, коло розірвано. «Сонячні» - переважно старшого віку і не мають гідних послідовниць. «Місячний» українській фемінізм, навпаки, є активним, але за своєю природою він продукує в жіночому середовищі лише «нижчі», простіші форми жіночої самобутності, з більшою присутністю егоїзму, прагнення до успіху, владності тощо.

Я цікавилась діяльністю різноманітних українських національних жіночих організацій (на кшталт Союзу Українок), але раз за разом знаходила там лише «місячну» енергетику в її багатьох різних проявах і видах. Ця енергетика спонукає до громадянської активності, але активності вузько спрямованої. Ця енергетика найлегше сполучається з політичними амбіціями та змаганнями за владу і гроші. «Місячні» феміністки можуть іноді захоплюватися лідерами, далекими від світовідчуття правдивих (етнічних) українців. Але на практиці організовані в жіночі громадські об’єднання «місячні» українки не піднімаються вище простенького старосвітського «просвітянства».

Розсвареність, порабщеність українського жіноцтва, відсутність в ньому широкої національної духовної солідарності є наслідком первинності егоїстичного, невіддільного від «місячної» традиції української жіночої самобутності. Тої самобутності, що її й далі називатимемо «фемінізмом», пам’ятаючи про умовність терміну та його чужинське походження.

Ми повинні відшукати жінок-носіїв «сонячної» традиції і поставити їх лідерами справжніх українських жіночих організацій. Таких організацій, які не отруєні «інтелігентською» звичкою красиво забалакувати всі питання, не отруєні боротьбою егоїзмів за лідерство, владу і гроші.

Лідерство «сонячних» українських феміністок  буде незаперечним, як є незаперечним літературний геній Ліни Костенко. Істинним природним Берегиням, як я вже переконалася, не треба доводити своє лідерство інтригами і красномовством. Від них лине така непереможна сила, що всім оточуючим стає ясно, що перед ними Істинна Провідниця, Істинна Мати Дітей Ранку.

Політичне відродження українства має початись з жіночих організацій нового типу, на чолі яких стоятимуть Берегині Хорсової Традиції.

Ми бачимо, що політичні партії західного типу, які були бездумно скопійовані українцями у 90-их роках,  постійно породжують зрадництво і легко руйнуються антиукраїнськими силами. Їм не стає внутрішнього духовного стрижня.

В давній Україні, за часів Святої Хорсової Держави (яку тепер прийнято називати Трипіллям), на чолі громади стояли не жадібні до влади і слави і тому жалюгідні чоловіки-воїни, а жінки-Берегині. Тому українці так потягнулися за Юлією Тимошенко. Майстри створення публічних образів (серед яких є розумні люди, які читають книжки про нашу минувшину) надали їй зовнішнього вигляду «сонячної» Берегині (давньоукраїнська сонячно-колова коса, вишивані червоні знаки на одязі, білий колір блузок і гольфів) і на цей образ миттєво, у єдиному пориві (котрий не мав і не має досі «раціональних» пояснень), відізвалися серця українців, їхня закорінена в душах і у крові родова пам’ять. І це показово.

Ми таким чином знаємо, яким має бути образ. Треба наповнити його УКРАЇНСЬКИМ ЗМІСТОМ! Скажемо відверто, що якраз того ЗМІСТУ у Юлії Володимирівни не було.

 

Постскриптум:  Хочу подякувати усім тим, хто підтримав мене після публікації мого роздуму про українську мову. Незважаючи на шаленство українофобів та «інтелектуалів» з так званого націонал-ліберального (насправді бездуховно-космополітичного) табору, нам вдалося відстояти свою позицію. Багато з моїх друзів і знайомих не очікували, що у ІСТИННОГО УКРАЇНСТВА виявиться так багато щирих оборонців. Для тих, хто питає про збірку «Зорекрай», відповідаю: я дала збірку на редагування знаним і досвідченим письменникам-українцям. Вони дещо мені порадили і означили свої зауваження. Я зрозуміла, що маю дещо переробити і це не піде майбутній книжці на погіршення. Окремі вірші буду пропонувати для прочитання на «Фіртці».

І ще одне – нещодавно я була в Києві, якраз у справах свого поетичного збірника. І раптом чую: «Потяг НОМЕР ОДИН – Київ-Москва відбуває….», - мене аж сіпнуло. Чому цей поїзд у нас і далі, вже 20 років незалежності – НОМЕР ОДИН? Чому не зробити номером першим потяг Київ-Івано-Франківськ, або, нехай, Донецьк-Львів. А потягу до Москви дати якись інший номер, скажімо, №66… Але, думаю, це буде темою мого іншого допису.


26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

642
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1868 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1120 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

544
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6895 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11376 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

324

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1060

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1103

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1100
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

269
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1071
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

840
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

732
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2941
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4428
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18431
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

299
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

344
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

655
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

761