Жертовне теля або післямова після отримання хабара

 

Поки інформаційна стрічка у глибоко-патріотичних областях Галичини забита тріскотнею укрсучнаціоналістів про «Чин і Самопожертву Героїв Крут» (нагадаю – це коли недосвічених і фактично беззбройних хлопчаків боягузи-політикани кинули на поталу більшовицькій орді), хочу звернути увагу читаючих громадян на іншу, вже новітню історію.

 

Можна навіть провести певні аналогії, бо у обох ситуаціях крайніми виявилися безневинні, у обох історіях винуваті досі обвішані регаліями, званнями і незаслуженими почестями. Бо якщо у трагічній історії із Крутами та заколотими комуністичними багнетами ліцеїстами винні старпери УНР (старі пердуни АВТ.) Михайло Грушевський і Володимир Винниченко, які успішно пересиділи лихоліття Червоного Молоху і навіть насмілювалися згодом у діаспорі, десь у віденьких кав`ярнях щось там патякати про «історію України без брому». То у нашій ситуації: одні – зі статусом депутатської недоторканості якісно і натхненно «працюють на телекартинку» у Верховній Раді, а безневинний чоловік – десь аж у хорватській тюрмі, в м.Враждін.

 

Мова йтиме, зрозуміло, про Володимира Колковського, колишнього депутата, колишнього свободівця і колись успішного бізнесмена-забудівельника.


Фрагментарно нагадаємо читачам той типовий випадок із життя нашої франківської укрсучеліти, коли спецпідрозділ СБУ «АЛЬФА» затримав 9-го жовтня двох (ну дуже впливових!) депутатів міської ради та «головного архітектора» міста під час передачі хабара у сумі всього-навсього 30 тисяч зелених американських рублів.

 

Отже, за порядком. Оперативно затримали, згодом прокурори зафіксували, як годиться, зі своїми понятими, факт передачі хабара, але потім чомусь відпустили. Кажуть про заступництво ну дуже вже впливових високопосадовців… Події розгорталися блискавично. Настільки блискавично, що «масовка» партійної підтримки, яка збіглася із мегафонами та істеричними вигуками «про провокацію Коломойського» рятувати керівників виборчої кампанії найвищого посадовця області, навіть трішечки «заробила», підібравши, розказують, невідомо ким і для чого розкидані на місці затримання хабарників спеціально мічені СБУ-шниками 50-доларові купюри в сумі п`яти з половиною тисяч. Наступного дня – радісна ейфорія «визволителів» і розгублені обличчя «визволених» на прес-конференції у їхню честь і в честь «рук, які ніколи не крали». Салютів не було, звиняйте… Хіба кумедний пів-годинний пікет під прапорами однієї радикальної політсили, якраз під дверима СБУ.

 

Згодом – прогнозоване внаслідок цього корупційного скандалу дворазове зростання рейтингу кандидата від політсили, яка повністю контролює фінансові потоки, безконтрольність і бардак у місті Івано-Франківську.


Після того – хто захотів, то став нардепуком від славетного, супер-чесного, супер-патріотичного і супер-морального Франківська, а хтось – і нині за гратами. Тому поговоримо про того, хто цього дійсно потребує, – тобто загратованого Володимира Колковського.

 

Після детального вивчення обвинувального акту «за фактом одержання директором департаменту містобудування та архітектури міськвиконкому» гр.Гаркотом О.Т. та постанови «про притягнення як обвинуваченого» гр.Колковського В.З., мені захотілося звернутися за коментарем до когось із досвічених юристів Галичини. Один із таких погодився інкогніто прокоментувати цей франківський парадокс, коли справа про чиновника-хабарника вже розглядається судом, де в судовому засіданні присутній тільки директор департаменту Олег Гаркот, а В.Колковського ще навіть жодного разу не допитали. Більше того, – затриманого Володимира Колковського позбавили будь-якої можливості оскаржити свій статус обвинуваченого чи навіть оскаржити постанову про порушення кримінальної справи.

 

Тому процитуємо коментар фахівця-юриста.

«З матеріалів справи виглядає, що В.Колковський не є посадовою особою, яка наділена організаційно-розпорядчими функціями, а такою особою є саме держслужбовець 9-го рангу Олег Гаркот. Смішно, що правоохоронні органи видають бажане за дійсне, обвинувачуючи Колковського в отриманні хабара. Один лише факт того, що гр.Колковський станом на 9-те жовтня 2012 року (дата передачі хабара) перебував за кордоном і фізично не був спроможний отримувати чи передавати хабар, свідчить про притягнення цих фактів «за вуха».

 

Незрозумілим до сьогодні є т.зв. оперативний запис в Ютубі розмови між Колковським та особою Л., яка провокувала на хабар. Достеменно чути, що один другого виводить спеціально на розмову про вирішення будівельних питань, їх деталізацію, спонукає співрозмовника до викладення конкретних прізвищ. Присутність дитини на задньому сидінні наводить на думку, що сценка в автомобілі підлаштована умисно, а обличчя Колковського в кадрі наштовхує на думку про провокативність ситуації. Не згадує про цей факт і орган досудового слідства. Чи не є це дивним? В Кримінальному кодексі України є ст.370 щодо провокації хабара. Кулуарність розгляду цієї справи якраз наштовхує на певні роздуми».

 

Ось такий розлогий коментар юриста, знаного фахівця з кримінального права. А тепер перейдемо до власних оціночних суджень.


По-перше, чому немає депутатських звернень чи депутатських запитів від новообраних нардепуків модної зараз в Галичині політсили? Хіба це не справа честі і гонору «вивести на чисту воду прокурорських посіпак злочинного режиму», які з метою дискредитації укрсучнаціоналістів організували провокацію із врученням хабара чиновнику Гаркоту, вже одне прізвище якого у Франківську є символом чесності, порядності і бездоганної репутації?

По-друге, цікавлять підстави долучення оперативного відео бесіди Колковського із колегою-забудівельником Л., але без фігурування тієї суми, яку перед об`єктивом прихованої камери перераховують чомусь аж двічі. Чи встановлені і чи порушена кримінальна справа проти осіб, які буцім-то мали бути лобістами оборудки, яких Колковский на відео називав «Віктор» і «Роман»?

По-третє, яким чином і якими важелями впливу звичайний депутат міської ради на громадських засадах, один із 60-ти рівноцінних колег-депутатів, зміг натиснути на чиновника О.Гаркота, щоби той (цитую обвинувальний акт) «висловив йому категоричну вимогу дотримуватись попередніх домовленостей з Колковським В.З. та подавати до департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міськради документи, необхідні для отримання містобудівних умов та обмежень для будівництва громадського центру».

Бо може статися і таке, що на затриманого у Хорватії В.Колковського «повісять усіх собак», а О.Гаркот залишиться «білим і пухнастим», отримавши свої три роки умовно, продовжуючи знову свою успішну бізнесову діяльність…

 

Руслан Коцаба


30.01.2013 Руслан Коцаба 1893 17
Коментарі (17)

Олег 2013.01.30, 11:42
Цитую є саме держслужбовець 9-го рангу Олег Гаркот. Пане Руслан Гаркот не може бути держслужбовцем, може бути хіба що посадовою особою органів місцевого самоврядування.
Бан 2013.01.30, 12:10
Свободу не спинити! Свободівці - сучі діти, злодії і корупціонери, але це НАШІ сучі діти...
адвокат 2013.01.30, 13:57
А де у тій справі про хабарництво свободівець Онуфріїв?, Балагура? Вони що підвозили Гаркота брати хабаря? не думаю що якщо б даний хабар був лише для Гаркота то він би брав його наодинці і без свідків і їх би (Балагуру і Онуфрієва)не наймав. А те що в момент затримання їх було троє то і хабар призначався не для одного Гаркота.Не потрібен той хабар і Балагурі, так як в нього і так бабла хватає і без тих 30 тисяч. Так що той хабар був призначений ОРЛЕГУ ГАРКОТУ І РОМАНУ ОНУФРІЄВУ. Тільки постає питання :А що прокуратура чи СБУ забули про Онуфрієва чи то так має бути, чи свободівцям певними документами дозволено брати хабарі? А щодо Колковського то він не хабарник , а рішайло і передаточна ланка, який взявся вирішувати чужі проблеми та передавати хабарі.
Реаліст 2013.01.30, 14:28
Сильно написано!!! Дійсно, чому Марцінків дотепер не скористався нагодою з трибуни ВРУ озвучити вимогу до СБУ і ГПУ розслідувати “кричущі факти провокацій проти Свободи” ? Відповідь можна знайти на оперативному відео 9 жовтня: придивіться, який вираз “повної ...опи” на обличчях Гаркота і Онуфріїва!!! Жодного обурення у міміці, жодних висловів про провокацію – лише сором і передчуття буцегарні! http://www.youtube.com/watch?v=QjGJ3CVk8uQ
до олега 2013.01.30, 14:37
Шановиний Олеже, служба в органах місцевого самоврядування, це саме тут працює і по сьогоднішній день О.Гаркот, прирівнюється до державної служби, а отже є тотожною. Тому службовцям органу місцевого самоврядування і присвоюється і ранг і категорія державного службовця.
правда 2013.01.30, 14:39
Якраз Марцінків і Сич тим займаються в києві, щоб не чіпали правоохоронні органи місцевого ф-ра по справі хабаря по якій проходить і Гаркот і Колковський
11 2013.01.30, 15:23
Всьо то звичайно файно. Колковський може і не винен, але то нічого не міняє. Жоден з фігурантів справи ніякої кари не поніс і не понесе. Це найгірше. Бо ми говоримо корупція, а коли когось ловлять, то всі згадують про політичні переслідування. "Свобода" зараз рішає земельні питання у місті. І архітектурні також, бо Олег Гаркот то їхня людина. І нема чого відмазуватись. А "Свобода" тепер не може рипатись, бо інакше всі "грішки" донецькі прокурори пригадають. Попандос повний...
До слова 2013.01.30, 16:10
Тільки не потрібно перетворювати Колковського на жертву аборта.
Микола 2013.01.30, 16:47
Та кому що не ясно. Хто стикався з міською радою розуміє - гроші брав Онуфріїв. Всі інші статисти.
za svobodu 2013.01.30, 17:36
Коцаба не впускає можливості за пару зелених облити брудом свободу і хоче заставити всвх забути про те, як цей горезабудівник ,який винен купу грошей людям та квартир інвесторам,брав хабар в машині
oleksandr 2013.01.31, 11:37
про цього супер успішного бізнесмена колковського ти Руслан розкажи людям які по 5-6 років чекають на житло на вул,довженка,кисилевській,бельведерській та ін,,,розкажи тим людям,які вложили в нього та вйого фірму гроші,купили нерухомість,позичили та лишились нізчим і шукають вихід з ситуаціі знову ж таки за своі гроші,,,а те що він вирішував різні питання і за це брав гроші, немалі,прикривався онуфріівим свободою-це факт,щей потім підставив всіх та облив неправдивими свідченнями,,розкажи це балагурі якого опозорив на всю краіну,,вникни в ситуацію,а то таке враження що це замовна стаття,якою мама хоче надавити на свободу щоб вони вирішували чужі проблеми якогось хабарника,яких усюди повно,,,
Руслан Коцаба 2013.01.31, 14:27
Вельмишановні коментатори! Роз`яснюю всім, що я завжди допомагаю слабшим, а Колковський зараз саме такий, бо його "кинули" свободівці, яких він від початку фінансував, позбавивши політичного лобі та депутатського мандату. Таким чином, Володя навіть не може попросити політичного притулку в Хорватії, а про неможливість нормально захищатися чи "зливання" всіх гріхів на нього - я вже у статті написав.... Ще раз перепрошую, але Володя Колковський - мій колишній депутат-порівець, гроші були не для нього особисто, а самі знаєте для чиєї виборчої кампанії, тому тут про незавершені будівництва чи квартирні ордери не йдеться! Його мусимо захищати, просто так, бо його незаслужено роблять злочинцем!
гринджоли фореве 2013.01.31, 23:23
щойно перечитав коментарі і в мене сладається враження що одні на публіку пишуть про одне а інші про друге. питання не в тому чого свобода не захищає, це і так зрозуміло (колковський їх фінансував і було ок, а зараз вони у Верховній зраді отримали доступ до коштів, а боротись за колковського - це вже ризик для іиіджу бо той нібито хабарник). Насправді цікаве інше - прокуратура каже, що колковський нібито з гаркотом брав хабар разом (в сумі 30 000), але в той же час гаркот зазнався, що 30 000 хабаря він отрмав для себе. То де ж тут правда. Додатково настерігає ще й інше - при передачі був присутній один забудовник (Балагура), якого прокуратура відпустила відразу, а іншого забудовника (конкурента першого), що до - речі був на той час за-кордоном, прокуратура хоче посадити (ну або принаймні призупинити бізнес). Вас це не дивує. І на останок - щодо відео - хто трохи знає статті - може побачити що якщо колковський і десь там заплутався між балагурою та гаркотом - то можливо хіба лише тим - що допомагав пану з відеокамерою під кермом рішити вапроси, не більше і не менше. Чи може він там вимагав, погрожував??? Думаю все зрештою зрозуміло і так
ку м 2013.01.31, 23:36
Вимагав!!!! Та той Ламай аж зі шкіри ліз - так просив того молодика помогти, і такий був вдячний що аж ледве не цьомався. ФУ ГИДКО ТАК В ДУПУ ЛІЗТИ ЩОБ БИ ТАМ НЕ БУЛО
11 2013.01.31, 23:38
Prokurory u nas ne donecki a dniprovski - pora znaty
11 2013.02.01, 10:00
Пшонка уже дніпропетровський? Відколи? Ця справа не регіонального рівня. Її курують на найвищому рівні, тобто в Генпрокуратурі. Тому я і казав про донецьких прокурорів. А стосовно файного хлопця Влодка Колковського. Навіть без цієї заворухи його давно пора було посадити. Скільки він людей кинув, то важко порахувати. Наприклад, на території школи №1 побудував будинок, в який вже купу років не можуть люди вселитися. І взагалі всі будинки він приймав в експлуатацію через суди, бо за нормальною процедурою не міг здати. Надто багато недоробок. Про якість його житла і писати не хочу. Напевно гіршого забудовника у місті нема. Тому якщо його відлучать від будівництва, то всім стане краще. Бракороби нам не потрібні... А хабарники і поготів...
Крути 2013.02.01, 23:24
Сучаснi крути - це, коли пластунiв cкеровують кричати за "Свободу" пiд адмiнiстрацiю. Хто пустив у Пласт Партiю? Позбавили хоча би дiтей своэi полiтизацii'
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1120
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2479
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2087
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2136
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6455 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2419 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

292

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1117

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1142

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1358
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

239
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

562
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2027
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26478
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

525
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10428 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7970
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

507
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

371
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

520
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

594
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1544