Земля розбрату. Керівництво сільськогосподарського кооперативу звинувачують в аграрному рейдерстві

Українці споконвіку були хліборобською нацією. Тож земля завжди була і є для наших людей найголовнішим скарбом, найбажанішим надбанням та, на жаль, головним джерелом розбрату…

Відібрати землю в українського селянина хотіли завжди: іноземні загарбники, місцеві пани, примусові колгоспи. Втім, останнім часом, з відкриттям в Україні ринку землі, технологія відбирання земель у селян, схоже, виходить на "якісно" інший рівень.

До редакції Фіртки звернулася Ганна Заводовська, мешканка села Тишківці Городенківської міської територіальної громади Коломийського району. Стверджує: Сільськогосподарський виробничий кооператив імені Т.Г.Шевченка самовільно захопив та незаконно обробляє земельні ділянки, які перебувають у її власності…

Зі слів жінки, торік вона успадкувала від померлого у 2014 році діда дві земельні ділянки – площею 1,17 та 0,79 гектара.

Обробляти землю самотужки не могла, бо ж працює вчителькою. У родині вирішили, що працювати на землі буде чоловік Тарас. А щоб він міг вільно вести на землі одноосібне фермерське селянське господарство, домовились оформити передачу йому земельних ділянок в оренду.

Оформили договір, замовили у спеціалізованій організації уточнення меж земельної ділянки в натурі та встановлення межових знаків та…

Виїхавши на місце, люди з подивом для себе виявили: земля вже обробляється і засіяна соєю.

Тут варто відзначити: перед укладенням договору оренди Ганна Заводовська замовила у районному управлінні Державного земельного кадастру витяг про успадковані нею земельні ділянки.

Відповідно до вказаного документу, земельні ділянки не мали жодних обтяжень та обмежень. Це означає, що перебувати в оренді на момент замовлення витягу вони не могли.  

Крім того, нагадаємо, землю жінка успадкувала і при реєстрації права власності на земельні ділянки, їх перевірку на наявність тих чи інших обмежень та обтяжень здійснив нотаріус.

В обох випадках про жоден договір оренди землі не йшлося, а отже жодних інших користувачів земельної ділянки, крім самої власниці та її чоловіка-орендаря бути не могло.

Жінка зробила висновок: хтось самовільно захопив та обробляє її земельні ділянки.

Хто міг обробляти її землю, жінка здогадувалась. Насправді, чи не найбільшим землекористувачем у селі Тишківці давно вже є місцевий сільськогосподарський виробничий кооператив імені Т.Г. Шевченка. І на адресу керівництва кооперативу вже були нарікання з боку деяких місцевих селян щодо неправомірного, на їх думку, користування їхніми землями (про це нижче).

Тож першим, до кого звернулася жінка за поясненнями, став голова кооперативу, депутат Городенківської міської ради Роман Неміш.

«Я зателефонувала до Неміша і спитала, чи то він засіяв, на що він відповів, що не знає. Я йому назвала кадастрові номери і повідомила, що викликала представників організації, яка має встановити межові знаки.

Тоді він відповів, що я дію незаконно, оскільки вказані земельні ділянки перебувають в оренді. Мовляв, читайте закони. Своєю чергою я відповіла: я читаю закони і згідно закону моя земля в оренді не перебуває», - розповіла Ганна Заводовська.

Після такого спілкування жінка, не довго думаючи, подала до головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області заяву про самовільне захоплення її землі.

Там викликали Романа Неміша для давання пояснень. І він такі пояснення надав, принагідно представивши договори оренди земельних ділянок, що їх свого часу нібито уклав з ним покійний дід Ганни Сергій Загрібаєв.

А ще голова СВК імені Т.Г. Шевченка звернувся до суду з позовом до Ганни та до державного реєстратора, який зареєстрував договір передачі Г.Заводовською землі в оренду своєму чоловікові, а також подав до поліції заяву про неправомірні, на його думку, дії державного реєстратора.

Мовляв, землю в оренду чоловікові Ганни передано незаконно, а відповідно і реєстрація такого договору є незаконною. На підтвердження своєї правоти, до суду та до правоохоронних органів Роман Неміш також подав наявні у нього договори оренди земельних ділянок.

Втім, як стверджує наша героїня, особисто у неї до наданих головою СВК копій договорів виникла ціла низка питань.

Так, у тексті договору вказано, що земельна ділянка перебуває «на території Тишківської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області» (виділений текст від Фіртки).

Нагадаємо, що село Тишківці до 2020 року входило до складу Городенківського району і лише із запровадженням у 2020 році адміністративної реформи населений пункт включили до складу Коломийського району. Та й надрукований строк оренди у 10 років від руки виправлено на «15».

Ще більше питань виникло у Ганни Заводовської до договорів, які подав Роман Неміш разом з позовом до Городенківського районного суду. Річ у тім, що це… зовсім інші договори – і за формою, і за змістом. І строк оренди «15 років» в них надруковано, а не написано ручкою поверх числа «10», як це було у вказаному вище попередньому варіанті, і земельні ділянки відповідно до тексту документів розташовуються вже на території Тишківської сільської ради Городенківського (а не Коломийського) району.

«Певно, Роману Немішу вказали в ДЗК на наявні у договорах недоліки, і він їх виправив», - припускає Ганна Заводовська.

Воно, можливо, так і було. От тільки, нагадаємо, Сергій Загрібаєв – дід Ганни Заводовської – помер у 2014 році. То яким чином у 2021 році міг з’явитись виправлений оригінал договору? Містика чи щось інше?

Зауважимо, разом з позовом Роман Неміш подав до суду та правоохоронних органів матеріали реєстраційних справ з договорами оренди, витягами про землю та іншими документами, які датовані 2012 роком.

У витягах про землю дійсно вказано, що на земельні ділянки з 25 грудня 2012 року діють обмеження – вони перебувають в оренді СВК ім. Т.Г. Шевченка терміном на 15 років.

От тільки витяги датовані 1 лютого 2018 року. Яким чином витяг 2018 року міг потрапити до реєстраційної справи, яка датована 2012-тим роком?

Ще раз нагадаємо, на момент вступу у 2020 році Ганною Заводовською у спадок та передачі землі в оренду її чоловіку – жодних обмежень у реєстрі не було.

Знову містика?

В містику не вірять правоохоронці. За вказаними фактами 28 грудня 2020 року слідчі Городенківського відділення поліції Коломийського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області розпочали кримінальне провадження №12020095150000081 за частиною 2 статті 358 Кримінального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за складання чи видачу працівником юридичної особи незалежно від форми власності, який не є службовою особою, складання чи видача приватним підприємцем, аудитором, експертом, оцінювачем, адвокатом, нотаріусом, державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем або іншою особою, яка здійснює професійну діяльність, пов’язану з наданням публічних чи адміністративних послуг, завідомо підроблених офіційних документів.

Та й сама Ганна Заводовська заявляє, що здаватись не збирається і відстоюватиме свою позицію усіма доступними правовими способами. Хоча й розуміє: це буде не просто, адже Роман Неміш – особа впливова – депутат Городенківської міської ради, секретар комісії з питань земельних відносин, природокористування, планування території.

Варто відзначити, Ганна – не єдина мешканка Тишківців, яка має претензії до керівництва СВК ім. Т.Г.Шевченка.

Її батьки також вважають себе ошуканими. Зі слів Івана Заводовського, батька Ганни, свого часу – ще у 2001 році, коли лишень утворився кооператив, він та його дружина передали СВК свої паї в оренду терміном на три роки.

Після закінчення цього терміну жодних договорів щодо пролонгації оренди не підписували. Коли ж захотіли забрати свою землю з кооперативу і вести одноосібне селянське господарство (і для цього були підстави, адже Іван, раптом, дізнався, що його виключили зі складу засновників кооперативу), виявилось, що їхні земельні ділянки – в оренді ще принаймні до 2026 року.

Роман Неміш видав їм договори, які підписані у 2011 році. Проте Іван та Ольга Заводовські стверджують, що підписи під документами – не їхні…

У схожій з Ганною Заводовською ситуації опинився навіть колишній голова Тишківської сільської ради Іван Пронич.

«У 2013 році отримали земельну ділянку мої два сини – 1,98 гектари для ведення особистого селянського господарства. Минуло дев'ять років. Виявляється, що у нас є договір оренди», - розповів він кореспонденту Фіртки.

Іван Пронич стверджує: щойно він зареєстрував у 2020 році право власності на землю, як Роман Неміш подав на реєстрацію договір оренди вказаної земельної ділянки, нібито підписаний у 2013 році.

От тільки договір складено з урахуванням реалій після адміністративно-територіальної реформи 2020 року. Тобто місцем укладення договору було вказано «Тишківський старостинський округ Коломийського району», чого у 2013 році бути не могло. Адже на той час село Тишківці перебувало у складі Городенківського району.

«Коли я почав забирати землю у 2020 році, коли зареєстрував право власності, він (Роман Неміш – ред.) реєструє одразу договір 2013 року, де написано не «село Тишківці Городенківського району», як було до 2020 року, а з 1 січня 2020 року стало: Коломийський район, Тишківський старостинський округ. Договір 2013 року – Тишківський старостинський округ Коломийського району. Підробка документів страшна. Підпис – просто прізвище «Пронич» і все. Цей договір оренди ніхто не підписував», - зазначає Іван Іванович.

Зі слів ексголови села, реєструючи такий договір, реєстратор навіть не звернув увагу на той факт, що на той момент вказана земельна ділянка вже мала обтяження, адже перебувала у заставі для отримання кредиту.

«Це рейдерство стопроцентне. Вони нічого не бояться і їм все сходить з рук…», - обурюється Іван Пронич.

Невдоволені селяни неодноразово направляли колективні звернення до різних інстанцій – до Городенківського міського голови Богдана Кобилянського, до голів Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича та обласної державної адміністрації Світлани Онищук, до Служби безпеки України, Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру і навіть до Президента України.

Також родина Заводовських письмово зверталася безпосередньо до Романа Неміша з приводу повернення їм землі, яку вони вважають захопленою.

Роман Неміш усі звинувачення відкидає. Стверджує: усі договори оренди укладено законно і за всіма ними кооператив регулярно сплачував орендну плату та податки державі.

«Пояснюю: договори укладені в 2011 році. Десять років люди по них отримували орендну плату. Я платив усі податки. На сьогоднішній день договори укладені на 15 років. Ще п'ять років СВК ім. Т.Г.Шевченка має користуватись (земельними ділянками – ред.) Я вам скажу, як договори укладались. Були люди від моєї команди – йшли по селу від хати до хати. Справа в тому, що були такі (селяни – ред.), які не могли прийти сюди… Крім того, за участі голови сільської ради є акт передачі земельних ділянок, де моя печатка і підпис цих людей», - зазначив Роман Неміш.

З його слів, в цей час законність договорів оренди, в тому числі у випадку Ганни Заводовської, розглядають суд та правоохоронні органи.

«Поліція слідство веде – мене викликали, я інформацію надав, всі матеріали представив. Все направили на експертизу. Як буде, так буде. Хай дають на експертизу, хай все буде у правовому полі… Суд вирішує у правовому полі.

Згідно з договором і згідно з законом, якщо людина помирає умови виконувати потрібно. Так що, якщо є договір на 15 років, а її дід помер, вона вправі через п'ять років зі мною вже не укладати оренду.

Все вирішується у законному порядку. Мене не врятують тих два гектари землі… Є закон і згідно з законом десять років я їм платив чесно орендну плату. Вони не заперечують, що отримували орендну плату… Є законний договір, за який я платив податки… Які можуть бути до мене претензії?», - зазначив керівник СВК.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Вимагали хабар за землю: на Прикарпатті судитимуть голову сільської ради та його заступника  

Більше, ніж минулоріч: відомо, скільки коштів надійшло до місцевого бюджету від сплати за землю 

Понад 25% мешканців західних областей вважають, що земля не може бути об'єктом торгівлі 

Найменше в Україні: відомо, скільки ділянок продали в Івано-Франківській області 

Опитування: понад 45% мешканців західних регіонів не мають у власності земельних ділянок


04.10.2021 Сергій Білий 11857
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

679
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1943 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

558
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6905 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11400 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

339

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1085

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1117

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1112
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

75
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

287
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1085
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

755
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2952
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4446
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18444
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

78
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

326
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

355
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

666