Західні ЗМІ: гризуни нищать електромобілі Tesla, завдаючи збитків на тисячі доларів

Все більше і більше випадків пошкодження щурами електромобілів Тесла


Ілон Маск може мати проблеми з щурами. Шанувальники електромобілів південноафриканського мільярдера кажуть, що щури, миші та гризуни переслідують їх. Попри те, що покупці витратили десятки тисяч доларів на придбання дорогих автомобілів, Тесла відмовляється відшкодовувати збитки.

Сара Вільямс, 41-річна лікарка, яка живе на Манхеттені та використовує свою Теслу, щоб їздити на роботу в Бронкс, розповіла The Post про тривожний випадок, коли вона придбала свою модель у 2018 році в дилерському центрі Tesla в Парамусі, штат Нью-Джерсі, у травні після того, як її кондиціонер перестав працювати.

Мертвий щур у Теслі Сари Вільямс

Коли Вільямс - яка заплатила за свою машину 59 200 доларів - поскаржилася, компанія відмовилася допомогти. Ремонт зайняв більше ніж місяць, і, за її словами, витрати сягнули понад 5 000 доларів.

Попри неодноразові обіцянки, що дорогий автомобіль буде готовий незабаром, Вільямс не змогла забрати своє авто на момент публікації - майже через два місяці.

"Більшість автовиробників використовують соєві боби в порівнянні з олією в ізоляції проводів для нових автомобілів, оскільки це дешевше і краще для навколишнього середовища", - написав у електронному листі до Вільямса радник служби обслуговування Тесла Хосе Соліс, яким вона поділилася з The Post.

"Використання цього матеріалу не вважатиметься "дефектом" у дизайні чи застосуванні... Враховуючи, що надто багато факторів поза контролем Тесли, ми не можемо покрити це в рамках гарантії чи ремонту".

Соліс має рацію, така ситуація не лише у Тесла.

Автовиробники роками вислуховують скарг на їхню, мовляв, "смачну" для щурів проводку на основі сої. І, як і Тесла, всі вони відмовились відшкодовувати збитки, стверджуючи, що щурі, які нищать, обгризаючи частину автомобіля, є результатом природи, а отже, не їхньою проблемою.

Пошкодження від щурів в Теслі Сари Вільямс

"Це вже давно встановлений факт, що гризунів тягне обгризати електричну проводку в будинках, автомобілях чи де-небудь ще, де вони навіть можуть зробити кубло", - заявили в "Honda" у червні після спроб чоловіка з Іллінойсу подати колективний позов.

Поки що проблема Tesla здається унікальною лише тим, що уникнула судових розглядів, пов’язаних із використанням соєвих матеріалів. Але це може змінитися, оскільки кількість скарг на щурів у Tesla, як видається, зростає разом із популярністю бренду, який зараз оцінюється в 632 мільярди доларів.

Тобі Бейтсон, британський винахідник, який придумав продукт, призначений для утримання щурів від транспортних засобів, заявив, що його компанія відчула особливий інтерес з боку водіїв Tesla.

"Ми отримуємо багато запитів від власників Tesla, оскільки вони, схоже, вразливі до проблеми", - сказав він, додавши, що за минулий рік до його компанії звернулися близько 150 власників Tesla з проблемами, які пов'язані з гризунами.

Генеральний директор Tesla Ілон Маск у дитинстві мав прізвисько "Ондатра"

Бейтсон продає продукт під назвою RatMat, який він описує як "електричний паркан", який утримує гризунів від проникнення в транспорт. У Нью-Йорку RatMat розповсюджується компанією Kips Bay під назвою HoneyDoBoys, яка стягує від 1500 до 1700 доларів за одну систему розміру місця для паркування, повідомив власник компанії Пол Турціо.

Бейтсон сказав, що окрім пошкодження проводки, деякі власники Tesla сказали йому, що їхні гальмівні троси гризуни гризуть "до того моменту, коли машина стане непридатною для використання".

Серед інших власників Tesla, які скаржилися на щурів, є користувач форуму Tesla Motors Club, який зрозумів, що його 5-місячний електромобіль пішов "спати" після того, як миші пошкодили шланг охолоджуючої рідини, який також може бути виготовлений із сої матеріалів, хоча незрозуміло, чи це стосується Tesla.

"Мабуть, це не рідкість, особливо з електромобілями", - скаржився користувач.

Цього року власник Tesla поскаржився на Reddit, що його нову модель не можна було завести через два тижні після її доставлення через пошкодження щурами. Кілька інших користувачів також скаржились на збитки від мишей та білок на форумі.

Тесла не відшкодовує пошкодження гризунами згідно з гарантіями
LightRocket через Getty Images

Ми не одразу отримали відповідь на запит про коментар від Tesla, яка належить Ілону Маск, який у дитинстві отримав прізвисько "Ондатра", згідно з профілем New Yorker 2009 року.

Скарги продовжують надходити, оскільки занепокоєння щодо щурів зросло загалом.

Кількість скарг щодо гризунів на гарячу лінію 311 у Нью-Йорку зросла на 80% у березні, коли економіка відновилася, до понад 2906 скарг, проти рівня березня 2019 року - 2395, нещодавно повідомляв Bloomberg.

Однією з причин може бути те, що щури були змушені змінити свої звички під час пандемії, коли їхні звичні джерела їжі зникли, у пошуках їм довелося снувати в спустошених офісних будівлях, повідомляє Pest.co.uk.

"Ми готуємось до напруженого 2021 року", - сказала Дженні Ретбоун з Pest.co.uk.

Тим часом все більше Тесла вводяться в уражені щурами райони, такі як Велике яблуко. На цей момент щонайменше одна модель 3 використовується - і, як очікує Business Insider, в найближчі роки очікується введення в експлуатацію ще сотні.

Вільямс каже, що не рекомендувала б будь-яким іншим жителям Нью-Йорка купувати Тесла, поки компанія не захистить свої машини від гризунів.

"Вони відкрили бардачок і гризун випав", - пригадує власниця Тесли Сара Вільямс.

"Для мене, якщо я швидко їду по шосе і тягнуся до чогось у своєму бардачку, а виповзає щур - це може бути катастрофою", - сказала жінка. "Хто подбає, якщо у вас є ця чудова автівка, і щур гризе дроти?"

за матеріалами NY Post


15.07.2021 1053
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

714
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

545
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1634
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2910
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2419
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2402

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

431

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

569

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1418

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1498
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

526
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

387
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

768
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

148
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

265
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26875
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

725
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

284
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

289
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

610
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

922
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

813