Володимир Данів: Якщо не дамо зелене світло громадським формуванням, є реальна небезпека втратити державу

Про сучасний стан, перспективи функціонування, співпрацю з правоохоронними органами та владою, а також про необхідність створення єдиної системи об’єднаних громадських формувань України з охорони громадського порядку і державного кордону розмірковує Володимир Данів – керівник Івано-Франківського обласного громадського формування.


Що говорить законодавство про Вашу законну діяльність?


Відповідно до Закону України від 22 червня 2000 року № 1835-III «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» громадяни України мають право створювати в установленому порядку громадські об’єднання для участі в охороні громадського порядку і державного кордону, сприяння органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам, Державній прикордонній службі України та органам виконавчої влади, а також посадовим особам у запобіганні та припиненні адміністративних правопорушень і злочинів, захисті життя та здоров’я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, а також у рятуванні людей і майна під час стихійного лиха та інших надзвичайних обставин.

Такі формування можуть бути створені на засадах громадської самодіяльності, як зведені загони громадських формувань, спеціалізовані загони (групи) сприяння Національній поліції та Державній прикордонній службі України, асоціації громадських формувань тощо.


Яким є реальний стан проблеми громадських формувань правоохоронної спрямованості?


Абсолютна більшість соціологічних досліджень свідчить про те, що чинні в Україні громадські формування справляють помітний вплив на політичне та громадське життя суспільства. Поряд з тим, з'являється багато нових, так би мовити, «псевдоформувань», які переслідують свої власні корисливі цілі. Тому необхідно монополізувати та популяризувати громадські формування, вони мають перебувати під особливим контролем держави, щоб їхніми членами ставали кращі з кращих, задля реалізації інтересів громадян. Наше формування є саме таким.

Серед чинних громадських формувань на особливу увагу заслуговують громадські формування правоохоронної спрямованості на кшталт колишніх народних дружин. Сьогодні їх називають громадськими формуваннями із забезпечення громадського порядку та державного кордону, які діють за погодженням з обласними територіальними органами поліції, основним завданням яких є допомога поліцейським у реалізації правоохоронної та сервісної функції поліції, виявлення основних проблем суспільства, котрі спонукають громадян до вчинення злочинів та правопорушень, і, найголовніше, попередження, профілактика злочинної протиправної діяльності громадян та державних службовців.


Яка роль громадських формувань у процесах профілактики правопорушень і злочинів?


Громадські формування, на моє переконання, покликані здійснити величезний прорив у цьому напрямі. Так, для прикладу, робочий день у Китаї розпочинається із фізичної зарядки з метою запобігання захворюваності, підняття бойового духу. На жаль, у поліцейських, у зв'язку із зайнятістю, руки не доходять до профілактичних заходів, подворові обходи практично не здійснюються і ще багато проблем не вирішуються. Де є проблеми суспільства, їх необхідно долати дієвими методами та способами, одним із яких є цілеспрямовані дії громадських формувань у боротьбі з правопорушеннями та злочинністю.


Що Ви можете сказати про правовий статус члена громадського формування?


Необхідно прописати особливий, незалежний від інших державних органів правовий статус громадських формувань щодо охорони громадського порядку. Члени таких формувань повинні мати повноваження щодо затримання небезпечних правопорушників, підозрюваних у вчиненні злочинів до часу прибуття слідчо-оперативної групи (ст. 207 КПК). Населення має знати про ефективне функціонування громадських формувань, їхня діяльність повинна популяризуватися через ЗМІ.


Яка роль громадських дружин у формуванні суду присяжних в Україні?


Наша судова система знаходиться на шляху реформування, де першочерговим завданням є створення суду присяжних з метою запобігання корупції та побудова справедливого суду, куди змогли би входити представники громадських формувань, які своїм професіоналізмом, чесністю та порядністю довели б, що вони гідні такої місії попри те, що менталітет, культура, звичаї і традиції нашого народу спонукають до обману і, за великим рахунком, Україна ще не готова до впровадження інституту суду присяжних. Громадські формування повинні функціонувати за типом приватних поліцейських агентств, які успішно діють у багатьох країнах світу, у яких працюють колишні працівники поліції, спеціалісти, професіонали своєї справи і де 90% населення звертається до них, а не до державних поліцейських структур, успішно реалізуючи, втілюючи в життя правоохоронну та сервісну функцію поліції.


Чи є необхідність створення єдиної Інтернет-платформи громадських формувань щодо охорони громадського порядку?


Безумовно, що так. В умовах глобальної діджиталізації суспільного життя варто створити єдину платформу в Інтернет-просторі, точніше сайт, куди можна було б одразу після виявлення того чи іншого правопорушення надсилати повідомлення, відеоматеріали про факт правопорушення. Це дало б можливість поліції швидше реагувати на порушення правового характеру, а на побутові правопорушення  відправляти дільничного інспектора чи навіть члена громадського  формування для забезпечення охорони громадського порядку.


Скажіть, будь ласка, яка роль громадян у діяльності громадських формувань?


Держава – для людей, а не для чиновників. Громадянам слід надати можливість участі в процесах державотворення, цим вони відчуватимуть власну відповідальність за ті ініціативи, які пропонують. Державні посадовці повинні бути ефективними менеджерами і сприяти цьому або вказувати на недоліки чи прорахунки, якщо вони є.

Чиновники мають бути не каменем спотикання, а дороговказом на шляху добробуту кожного з нас. Така співпраця стане своєрідним наріжним каменем, де кожний громадянин буде себе відчувати необхідною складовою цілісного механізму, розуміючи та усвідомлюючи, що від його вчинків залежить доля багатьох.


Як нормативно врегульовується питання діяльності громадських формувань?


Громадські формування не зможуть нормально функціонувати без належного правового та необхідного матеріально-технічного забезпечення. Безумовно, вони потребують нормативного врегулювання з боку держави.

Крім цього, наукова спільнота повинна продукувати наукові праці, та ідеї, напрацювання на вказану тематику, розвинути її на належному теоретико-методологічному рівні, популяризувати задля того, щоб у майбутньому найцікавіші ідеї знайшли своє відображенням у нормативно-правових актах держави.

З цією метою нам необхідно вивчити передовий досвід закордонних країн в аспекті функціонування громадських формувань, особливо сусідньої Польщі, яка вже має тут багатий досвід. Звичайно, не слід забувати і про впровадження на практиці наших вітчизняних напрацювань. Варто відзначити, що законодавча база є застарілою, недіючою, потребує перегляду та доопрацювання.


Не викликає сумнівів роль громадських формувань щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, чи не так?


Насамперед мова йде про оперативне повідомлення органів поліції про водіїв, які перебувають у нетверезому стані за кермом, мчать на шаленій швидкості, є сімейними дебоширами, ведуть зухвалий щодо інших спосіб життя і, найголовніше, збагачуються з незаконних джерел. Безпека дорожнього руху на сьогодні є проблемою номер один в Україні, адже щоденно гине величезна кількість людей, особливо у вихідні та святкові дні. Реальний стан справ, пов'язаний зі смертністю людей, можна назвати другою війною. Необхідно прикладати максимум зусиль, щоб боротись з цими та іншими негативними явищами. Треба вести пропаганду безпеки дорожнього руху, вирішувати проблеми автошляхів, укомплектовувати штат працівників, які будуть стежити за безпечними умовами керування автотранспортом, зрештою, повертатися до напрацьованого вітчизняного та запозичувати провідний міжнародний досвід за вказаною проблемою, особливо що стосується встановлення сучасних систем відеонагляду.


Якою є довіра звичайних мешканців до громадських формувань?


Ми бачимо, що усі державні органи вичерпали кредит довіри громадян. Політична система Верховної Ради України прогнила зсередини. Так, відбулось повне перезавантаження органів влади, однак новій владі необхідна серйозна підтримка і допомога у процесах державотворення у надскладних умовах.

Якщо політичні партії, органи місцевої та державної влади не виправдовують надії та сподівання громадян, треба прибігати до чогось дієвішого, мобільного. На наше глибоке переконання, саме громадські формування і є тим інститутом громадянського суспільства, якому громадяни України в нинішніх умовах здатні висловити кредит довіри. Чому так? В умовах воєнного стану армія виявилася небоєздатною і на захист Батьківщини пішли волонтери і небайдужі громадяни.

Так і сьогодні в умовах тотальної корупції та масового зубожіння людей саме небайдужі громадяни з активною громадянською позицією, високим рівнем вихованості, людяності, моральності, порядності, культури та принциповості, а також освітньою складовою здатні впоратися із надскладними завданнями і викликами, які стоять перед державою. Якщо не дамо зелене світло громадським формуванням, є реальна небезпека втратити державу. І ці процеси з боку сусідніх держав уже розпочалися.


Чим будете займатися у місцях позбавлення волі?


На особливу увагу заслуговує робота із засудженими у місцях позбавлення волі з метою їхньої соціалізації та становлення на шлях виправлення. Громадські формування у цих процесах також можуть відіграти неабияку роль. Безперечно, в умовах тоталітарного суспільства про нормальне функціонування громадських формувань годі й вести мову, вони не могли функціонувати на демократичних засадах. Йдеться про демократичні суспільства з високим ступенем розвитку правової та соціальної держави. Цим, власне, вони і відрізняються від народних дружин, які функціонували у СРСР.


Як плануєте взаємодіяти з волонтерським корпусом?


На особливу увагу заслуговує взаємодія громадських формувань з охорони громадського порядку з волонтерськими громадськими формування, метою яких є боротьба з антисоціальними явищами у людському середовищі. Так, сьогодні у нас велика кількість вчителів, лікарів, адвокатів, спеціалістів своєї справи, які готові поділитися накопиченим досвідом, надати власні тренінги, консультації, тобто допомогти завоювати довіру тих чи інших соціальних інституцій з тією метою, щоб творити діла милосердя, простягнути руку допомоги ближньому у біді та горі. Такі заходи можуть проводитися кожного тижня, наприклад щосуботи чи, зрештою, один-два рази на місяць.


Яким чином повинна здійснюватися популяризація громадських формувань?


Суспільство являє собою складну соціальну систему, суб'єктами в якій є не лише громадяни та державні органи, а й громадські об'єднання, як особливі інститути громадянського суспільства, які у провідних країнах світу функціонують на правовій основі, користуються особливою повагою та авторитетом і, безумовно, між ними усіма існує чіткий вертикальний зв'язок. Нам потрібно вивести діяльність вітчизняних громадських формувань на якісно новий рівень, популяризувати їх.


Яким чином громадські формування можуть допомогти у вирішенні проблем громади?


Основною метою кожного територіального громадського формування є об'єднання всіх громадських формувань задля забезпечення охорони громадського порядку як цілісної системи з чіткою ієрархічною структурою та завданнями. Особливо мова йде про боротьбу з т.зв. «наливайками», які процвітають у кожному регіоні і заробляють більше, ніж елітні ресторани; коли аптеки продають нарковмісні препарати без рецепту лікаря, а крамниці – алкогольні напої неповнолітнім тощо.

Як правило, у кожній області є злочинні угрупування, які жорстоко розправляються з активними та небайдужими громадянами, які намагаються протистояти цим злочинним проявам. Мова йде про підпал автомобілів, будинків, заподіяння шкоди здоров'ю і життю членів формувань. Саме тому така діяльність потребує особливого контролю з боку органів Національної поліції, які повинні співпрацювати злагоджено, оперативно, мобільно, динамічно і наступально у боротьбі зі злочинністю, а також безумовної легалізації з боку держави. Сьогодні спостерігаємо досить позитивний досвід функціонування громадської організації «Потон» на чолі з Павлом Оніщенком у м. Харкові, в інших містах України.


Як плануєте допомагати органам місцевого самоврядування?


Основним завданням будь-якого громадського формування є допомога державній владі загалом та Національній поліції зокрема, спільна координація дій у забезпеченні публічного порядку і безпеки на засадах партнерства. Задля повної незалежності громадські формування  повинні існувати не при обласних територіальних органах поліції, а з їх погодження, як самостійна ієрархічна структура з територіальним центром у м. Києві. Членів формування після відповідних навчань можна включати в мобілізаційний резерв для територіальної оборони в регіонах, що дає можливість акумулювати сили і засоби ЗСУ чи НПУ у найбільш значущих і гарячих точках. Мова йде про стихійні лиха, заворушення чи військові дії тощо.


Назвіть основні завдання громадських формувань


Серед основних завдань можна виокремити такі як: сприяння поліції у забезпеченні публічного порядку і безпеки та боротьбі зі злочинністю, допомога ДСНС при подоланні стихійних лих чи інших надзвичайних ситуацій,  екологічна безпека держави, наприклад вирубка лісів. Як відомо, у зв'язку з подорожчанням ціни на газ та електрику люди почали масово вирубувати ліси.

Необхідно задуматись над введенням мораторію на вирубку лісів, особливо в Карпатах. Що стосується забруднення навколишнього природного середовища, то Україна фактично перетворилася на «тотальне сміттєзвалище», людям ніде відпочити на природі. Муніципальна та державна влада повинна активно втрутитися у ці процеси. Громадські формування будуть сприяти екологічній інспекції у боротьбі із несанкціонованими сміттєзвалищами, особливо в прибережних зонах. Хто може краще виявити цих осіб, як не члени формування, які проживають в конкретному населеному пункті і майже все знають. Сьогодні, ми активно займаємося організацією наведення порядку біля Манявського водоспаду, де існує проблема з прибиранням сміття у зв’язку з масовим відвідуванням туристів, тощо.


А яка роль громадських формувань у здійсненні громадського контролю?


Громадські формування дають можливість кожному члену суспільства, кожній людині показати свою активність у соціально значущих справах, що сприяє формуванню громадянської позиції, громадянських якостей у сучасного покоління. Виявляється, що основною проблемою взаємодії громадських формувань з органами державної і муніципальної влади є небажання співпрацювати у тісній взаємодії, адже саме громадські формування є додатковим різновидом контролю державної влади. Головним завданням є необхідність вироблення чітких принципів діяльності громадських формувань, а саме: непідкупність, бажання допомогти і завадити людському горю.


Які проблеми здатні вирішувати громадські формування сьогодні?


Громадяни схильні звинувачувати в усіх своїх бідах владу, зокрема і поліцію. Нашим головним завданням є усвідомлення того, що держава розпочинається з мене особисто. Ми повинні задатися питанням, а що я сьогодні зробив для своєї держави. Водночас, люди часто не задоволені наявністю сміття навколо їхніх будинків, що зумовлено появою в таких місцях кримінальних проявів.

До речі, у зарубіжній соціології такий стан називається «теорією розбитих вікон». Громадяни нашої області особливо нарікають на безхатченків, які розпивають спиртні напої, галасують, справляють природні потреби у невстановлених місцях. Поліція, власне, повинна стежити за громадським порядком. Однак, вважаю, що до цих процесів мають долучатися небайдужі громадяни, адже самотужки нам впоратись з цими та іншими проблемами не під силу. Раніше діяли «витверезники», а сьогодні закони лояльні до таких громадян.

З іншого боку досить приємно, що Івано-Франківськ розбудовується такими великими темпами, водночас виникає необхідність побудови хоспісів, притулків, шкіл. Забудовники повинні допомогти у цих справах, навіть якщо мова йде про людей, які на превеликий жаль з тих чи інших обставин стали на інший негативний шлях. Ми подивімося скільки будинків побудовано, а жодної школи, жодного хоспіса не побудовано, діти змушені навчатися у дві зміни, а також  необхідно врахувати той факт, що жителі сільських місцевостей масово переїжджають до міст. Це також відображається на стані злочинності соціальних процесах суспільства.

Чимало людей незадоволені наявністю п'яних, які часто агресивно поводяться у громадських місцях, а також нічними походеньками  підлітків, які без мети бовтаються вулицями часто у нетверезому стані. Люди стурбовані наявністю навколо них наркоманів і наркопритонів - цей фактор останнім часом особливо зустрічається серед молоді, що є досить серйозною ознакою криміналізації соціального простору. Є також незадоволені наявністю галасливих сусідів і гучних вечірок по сусідству. Ці та багато інших проблем безумовно не можуть не відображатися на стані злочинності.

Дедалі частіше підлітки вештаються вулицями, розпиваючи спиртні напої, вживаючи наркотичні та психотропні речовини. Нам необхідно звернути увагу на те, що відбувається сьогодні у школах і гуртожитках. За даними оперативних джерел, ситуація є кричущою. Молодь - це майбутня генерація і саме від неї залежить майбутнє країни.


Як держава має сприяти ефективному функціонуванню громадських формувань?


Головне завдання нинішньої влади – дати вказівку, посприяти у створенні Всеукраїнського об'єднання громадських формувань з центром у м. Києві. Нині на території України, відповідно до чинного законодавства про участь громадян в охороні громадського порядку та державного кордону створюються окремі формування, які не відповідають вимогам і критеріям такого об’єднання, більшість у  своїй діяльності переслідують корисливі цілі чи взагалі можуть являтися організованими злочинними групами, які діють виключно у своїх власних інтересах.


Що побажаєте мешканцям нашої області?


Передусім бажаю бути законослухняними громадянами. Ми повинні об’єднати зусилля, щоб допомагати людям. Вірю: рано чи пізно справедливість запанує. Прошу громадян та органи влади нашої області повірити нам. Разом ми велика сила і ми обов’язково переможемо!

Лілія Горковенко


Коментарі (3)

анонім 2019.08.20, 15:25

не можна давати владу громадським формуванням. так як показала практика - вони діють в інтересах осыб які платять...неодноразові проплачені акції таких груп це вже показали... є практика подібних "активістів", які творили що хотіли і їм нічого за це не було і це ще не по них не було  законодавства....це просто будуть ОЗГ прописані законом.

Анонім 2019.08.22, 07:55

Про це в статті і пишеться, що є псевдо формування, а тут пропонується всі формування об'єднати в єдину систему, для того, щоб формування, які переслідують особисті цілі припинили своє існування. Формування повинні виконувати свої завдання на засадах співпраці і взаємодопомоги правоохоронним органам та органам державної влади. Таким чином держава буде мати дієвий конроль за їх діяльністю. 

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

739
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2307
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2026
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2043
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6174 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2329 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

201

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1023

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1011

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1272
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

120
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

500
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1959
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26385
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

447
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10361 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7901
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

454
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

301
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

456
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

531
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1464