Вікторія Пилипів: Не можу дочекатися, коли знову піду на тренування

 

У День святого Валентина 18-річній півзахисниці жіночого футбольного клубу «Нафтохімік» і молодіжної збірної України Вікторії Пилипів вистрілив у голову син кримінального авторитета. Своє перше після виходу з коми інтерв'ю спортсменка дала «ФАКТАМ».


 Нагадаємо, 14 лютого члени жіночої футбольної команди «Нафтохімік» з міста Калуш Івано-Франківської області вирішили відзначити День закоханих. Дівоча компанія поїхала в обласний центр, в місцевий клуб «Ді джей кафе». Коли вони вже виходили з розважального закладу, у вестибюлі до однієї із спортсменок став чіплятися якийсь хлопець. Дівчина намагалася позбутися настирливого залицяльника, але той не відставав. І тоді її 18-річна подруга Віка Пилипів обурилася: «Ти бачиш, що вона не хоче з тобою йти, чого чіпляєшся?» У відповідь почула лайку ...
 


«Донька потрапила в те ж відділення, де рік тому врятували життя і її брату Віталію»

 

- Подруги Віки розповідали, що все відбулося миттєво, - згадує Олена Володимирівна, мама Вікторії. - Моя дочка сказала тому хлопцеві: «Що я зробила тобі, що ти мене матом криєш?» У відповідь він витягнув пістолет і ... вистрілив їй в ліву скроню. Почалася паніка. Всі кричали, не знали, що робити. Працівники кафе так розгубилися, що не зметикували натиснути «тривожну кнопку». Можливо, тоді міліція приїхала б швидше і злочинця вдалося б схопити ...

Вночі в Богородчани, де живе наша родина, подзвонив тренер: «Віка у лікарні». Ми з чоловіком помчали в Івано-Франківськ. У лікарні вже були тренер, подруги Віки. Лікарі зробили томограму. У доньки констатували черепно-мозкову травму, численні переломи кісток черепа, забій головного мозку. Медики сказали, що постараються кулю не чіпати, а спробують поки використовувати інші методи лікування. Вдень Віке стало трохи краще. А до вечора утворилася гематома. «Потрібна операція», - повідомили лікарі.

Донька перебувала в тому ж відділенні, де свого часу лікувався мій старший син Віталій. Рік тому його знайшли у парку побитим і добу лікували у місцевій, Богородчанського, лікарні, запевняючи, що «травм немає, все ціле, просто треба за допомогою крапельниці промити його від алкоголю чи наркотиків». Потім експертиза показала, що в крові у сина не було ні того, ні іншого. Я благала районних лікарів відвезти Віталіка в область. Нарешті, розуміючи, що самі не впораються, вони все ж таки відправили його до Івано-Франківська.

У лікарню сина привезли практично напівмертвим, в комі. Виявилося, у нього була важка черепно-мозкова травма, пошкоджений мозок. Операцію на головному мозку тоді зробив нейрохірург Сергій Михайлович Паскар. Віталік вижив і після місяця перебування в комі прийшов в себе. Хоч і залишився інвалідом (після травми він майже втратив зір), але я була дуже вдячна лікарям за те, що вони його врятували. Тому, дізнавшись, що Віка потрапила в те ж відділення, що і Віталій, стала просити, щоб операцію робив саме Сергій Михайлович.

- Віку привезли у важкому стані, вона була без свідомості, - розповів «Фактам» нейрохірург Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Сергій Паскар. - У неї був роздроблений череп, в області рани - осколки кістки. Пробивши скроню, куля від травматичної зброї увійшла у верхні шари головного мозку. Коли стало зрозуміло, що операція неминуча, ми разом з колегою (лікуючим лікарем Вікі) Андрієм Мирославович Павлюком справили декомпресивної трепанацію черепа, зібрали осколки кісток, витягли з мозку кулю. Операція тривала близько двох годин ... Дівчинці пощастило. Таке поранення могло виявитися смертельним.

- У цей час ми всі переживали за Віку, - говорить Олена Володимирівна. - Особливо Віталік, який у мою відсутність наглядає за братами і сестрами. У мене шестеро дітей: Віталію 24 роки, Віке 18, є ще троє школярів і п'ятирічна Ангелінка.

«Мамо, що я можу зробити для Віки?» - Постійно повторював син. Пізніше, коли знадобилася кров, Віталій сказав: «Грошей у мене немає, хоч кров здам». Але тоді на прохання про донорство відгукнулося так багато людей, що кров сина не знадобилася. Надлишки крові донорів я вирішила віддати лікарям - для інших хворих.
«Ми будемо боротися, щоб Віка швидше повернулася в команду»

- У комі Віка пробула тиждень, - продовжує мама. - Коли вона вийшла з коми, ми всі так зраділи! Хоча часом донька кудись «відпливала», видно було, що свідомість у неї ще плутається. У минулий вівторок їй зробили нову операцію: складали кістки на обличчі під лівим оком. Слава Богу, все пройшло добре. Я дуже вдячна лікарям - завідувачу нейрохірургічним відділенням Юліану Худецький, нейрохірургам Андрію Павлюку та Сергію Паскар, хірурга-стоматолога Олександру Катеринюку - за те, що врятували мою дочку.

- У нас в команді є свій лікар, він підтримує зв'язок з лікарями лікарні, - розповів «Фактам» директор жіночого футбольного клубу «Нафтохімік» Михайло Овчар. - Наш клуб та благодійний фонд «Прикарпатський футбол» виділили гроші мамі Віки на лікування доньки. Всеукраїнська профспілка «Футбол України» теж допоміг з коштами. Рішення про надання фінансової допомоги для лікування постраждалої спортсменки прийняла і Федерація футболу України.

Віка - студентка другого курсу факультету фізичного виховання педагогічного університету імені Стефаника. Це врівноважена, комунікабельна дівчинка з гарним почуттям гумору. У команді вона вже п'ять років. У збірної України з футболу - з 16 років. Ми всі бажаємо їй подальшого одужання.

- Після таких травм вона зможе грати?

- Сьогодні загрози для життя немає, це вже добре. Але Віке належить лікуватися ще близько двох тижнів. Потім медики визначаться з оком, який після травми осліп. Вивчаємо питання, де краще лікувати зір - у Києві чи в Одесі. Будемо боротися за неї як за гравця, щоб Віка швидше повернулася в стрій. Наші вихованки виступають зараз у Сочі на міжнародному футбольному турнірі «Кубанська весна» у складі молодіжної збірної України. Виступають добре, виграли три гри, перемігши збірні Естонії, Румунії та Азербайджану. Але головний тренер жіночої збірної Наталя Зінченко в інтерв'ю місцевій пресі зізналася: «Нам явно не вистачає в складі Пилипів».

Міліція встановила особу того, хто стріляв. Це раніше судимий 28-річний Віктор Корягін (на фото), мешканець Івано-Франківська. Подейкують, що він син відомого в минулому кримінального авторитета на прізвисько Корч. Підозрюваний не одружений. Його телефони відключені, вдома він не з'являвся. Як було встановлено, Віку він бачив уперше і причиною агресії не могли стати дружні або любовні «розбірки».

Керівник обласної міліцейської прес-служби Костянтин Кулак повідомив «Фактам», що розпочате кримінальне провадження за статтею «Замах на умисне вбивство з хуліганських мотивів».

«Санкцією цієї статті передбачається покарання у вигляді позбавлення волі від семи до п'ятнадцяти років, - сказав Костянтин Кулак. - Корягін оголошений у розшук ».

«Фактам» вдалося поговорити з Вікторією по телефону

- Віка, ти вже можеш самостійно пересуватися? - Ставлю запитання дівчині, яка майже місяць перебуває на лікарняному ліжку.

- Раніше могла тільки сидіти в ліжку. Мама мене піднімала, і я сідала. А вчора перший раз пішла! Мама зі своєю знайомою тіткою Ірою вивели мене в коридор. Я перебирала ногами, а вони мене тримали.

- Ти щось пам'ятаєш про те, що трапилося?

- Взагалі нічого. Пам'ятаю, що ми гуляли з дівчатами. А далі - провал. Коли прийшла до тями, не могла зрозуміти, що роблю в лікарні. Мама намагалася особливо не говорити, що сталося, але від лікарів я чула уривки розмов про те, що у мене з голови витягнули кулю, що міліція вже знає прізвище хлопця, який стріляв.

Я попросила подруг по команді, щоб принесли мені ноутбук. Він залишився в кімнаті гуртожитку, де я живу. Побачила в інтернеті, що про цей випадок багато пишуть, що люди бажають мені одужання. Було трохи дивно і дуже приємно, що стала такою відомою. Хоча краще бути відомою як спортсменка, а не як пацієнтка. (Сміється.)

- Як ти себе почуваєш?

- Щось ліве око погано бачить - не реагує на світло. Попереду в мене ще одна операція - будуть вставляти титанову пластину в те місце, де череп вирізаний.

* Фотографуємо, Віка повернулася правою стороною, щоб не були видні шви на голові і лівій половині обличчя (фото Василя Середюка, спеціально для «ФАКТІВ»)

- Хлопець у тебе є?

- Ні ще, я поки мрію тільки про футбол. І. .. про щеня хаскі. Хоча у нас удома живуть і черепахи, і кролики декоративні, і рибки, і папуги, і собаки, і кішки. Але хаскі, знаєте, досить дорога собака.

- Тренер молодіжної збірної з футболу сказала, що в Сочі на турнірі «Кубанська весна» «явно не вистачало в складі Пилипів».

- Приємно це чути. Я дуже скучила за тренерам, по дівчаткам з команди. Не можу вже дочекатися, коли знову піду на тренування!

P.S. Всі, хто хоче підтримати Віку, можуть подзвонити її мамі Олені Володимирівні за телефоном (097) 7571098.


15.03.2013 4118 1
Коментарі (1)

Софія 2013.03.16, 12:54
Коли я в 14 років за другим разом виграла в шахмати (мене вчив грати син одного з крупних начальників)він мені поцілив пружиною в око від ненависті.Око було закривавлене, і до цього часу не примружується. Напевне Віка дуже сильна спортсменка?
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1120
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2479
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2087
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2136
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6455 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2419 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

292

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1117

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1142

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1358
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

239
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

562
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2027
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26478
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

525
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10428 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7970
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

507
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

371
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

520
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

594
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1544