Війна за «Княгинин»

 

/data/blog/44743/c6597b54dcce10bdc2dab6beb5a3d2b9.png

 

Працівники Івано-Франківського ОДОСП «Княгинин» вже давно помітили: директор їхнього підприємства ніколи не святкує свого дня народження на цій посаді двічі. Його швидко звільняють. А кожна чергова кадрова ротація неминуче спричиняє на підприємстві нову хвилю турбулентності.

Остання «зміна руки» пройшла на диво спокійно. Втім, затишшя, як виявилося згодом, було прелюдією чергової бурі пристрастей, яку нині можемо в повній мірі лицезріти. Ситуація неординарна,  що називається «з родзинкою»: чинне керівництво звинувачує екс-очільників у неправомірному присвоєнні ексклюзивних княгининських торгових марок і безсоромному «штампуванні» їх як свою продукцію. Іншими словами – у виробленні горілки-двійника з майже ідентичними етикетками та фірмовим заводським торговим знаком.
Тим часом опоненти впевнені: їхній продукт ніякий не клон франківського, а за всіма стандартами навіть «натуральніший» за нього, і право на використання фірмового бренду вони отримали на законних підставах та заслужено. А керівництво держпідприємства зумисне замовчує окремі факти справи, шукаючи відповідального «на стороні» за власний недолугий менеджмент.

Атака клонів
Директорське крісло «Княгинина» завжди було предметом торгу та пожадань багатьох. Адже ринок алкоголю — місце концентрації надприбутків та круговерть солідних капіталів, не завжди «білих». «ЗК» уже писав про події на підприємстві річної давності, коли з посади з гучним скандалом було зміщено Ніну Гаркаву. Тоді ОДОСП на кілька тижнів перетворилося на майданчик адміністративних «з’ясувань» між усуненим директором та новопризначеним керівником – Тарасом Гебурою. Врешті затяжний «армреслінг» закінчився не на користь останнього. У березні цього року, за рішенням суду, Ніна Гаркава повернулася у крісло директора, яке займає і сьогодні.
Засвоївши урок і вдруге опинившись біля стерна франківського спиртзаводу, Гаркава провела не лише кадрову зачистку  (протягом тижня був звільнений Тарас Гебура та ще кілька «його» людей), а й зважилась на ризикований крок – зміну одного з головних дистриб’юторів продукції. У жовтні ОДОСП розірвало співпрацю зі своїм партнером з 2007 року – фірмою «Галичинатабак» та змінило його на калуський торговий дім.
Нічого не віщувало біди, завод помалу готувався до найспекотнішого для нього сезону продажів — до новорічних і різдвяних свят. Та вже на початку листопада над підприємством  почали нависати хмари. Ніна Гаркава отримала тривожну звістку – екс-партнер «Галичинатабак» готується випустити власну горілку, причому теж «Княгинин». Згодом, за словами директора, з’ясувалося, що в період її відсторонення від справ заводу,  50% права на фірмовий торговий знак «Княгинина», в тому числі букву «Ф», було передано приватній фірмі «Самсон-ІФ», гендиректором якої є колишній керівник франківського ОДОСП та за сумісництвом засновниця «Галичинитабак» Любов Сухомлин.  
«Мені із власних джерел стало відомо, що виготовлена етикетка під маркою Княгинин, і на львівському заводі «Гетьман» готуються «лити» НАШ продукт! – розповідає Ніна Гаркава. – Ми відразу ж подали до суду, і 22 листопада отримали ухвалу, де суддя прямо написала: заборонити «Гетьману» та будь-яким іншим особам, крім Івано-Франківського ОДОСП, використовувати наші знаки для товарів і послуг. А сама ухвала про забезпечення позову «виконується негайно, її оскарження не зупиняє її виконання та не перешкоджає подальшому розгляду справи», – цитує текст документа директор.   
Перша партія «клонованої» оковитої, датована 21-м листопада, переконує Ніна Гаркава, де-юре мала б стати останньою: згідно з ухвалою, львівський завод мав зупинити розлив наступного дня. Втім де-факто ситуація інша: Гаркава демонструє «ЗК» пляшку-двійник із датою розливу 24-го числа.    
«Якщо завод не припинив розлив 24 листопада, то, певно, є продукція, випущена ще пізніше», –  припускає керівник і додає: за її інформацією лише у грудні на «Гетьмані» планують розлити  300 тисяч чверткових пляшок «лжеКнягинина» та 125 тисяч півлітрових».
«Це великий обсяг. Щоб зрозуміти – це майже 40-50% наших обсягів виробництва, – продовжує керівник. – Це серйозний підрив економіки заводу. Вже не кажучи про те, що я не знаю, що у тих пляшках. Колектив знімає з себе за це відповідальність».
Крім того, свої міцні напої «Галичинатабак» відпускає місцевим підприємцям на гривню дешевше за спиртозаводські, що само собою більш привабливо для ритейлерів. Для франківського виробника така конкуренція у майбутньому загрожує втратою до 50% ринку реалізації і, відповідно, солідною прогалиною у бюджеті зі всіма наслідками.  

Оригінальніший  за оригінал?
На «Галичинатабак» звинувачення на свою адресу відкидають. Директор підприємства Максим Сухомлин (син вже згаданої вище Любові Сухомлин) переконує: половину права власності на торговий знак франківський спиртзавод добровільно відчужив на користь «Галичинитабак» ще у 2010 році, а «великі очі» з цього приводу керівництво ОДОСП чомусь робить лише зараз.  
«Перед наданням у 2010 році 50% права власності на бренд була попередня домовленість між нами і заводом про розробку нових марок, – пояснює директор. – Ми це право отримали не просто так. Справа в тому, що усі ці марки розробляв не завод, а «Галичинатабак», і повністю за свій рахунок – у мене є всі квитанції. Завод просто «ліпив» вже все готове на продукцію».
Коли у вересні ОДОСП припинило співпрацю з фірмою «Галичинатабак», як з дистриб’ютором, «Галичинатабак» вирішив виготовляти власну горілку.
 «До того ж, крім ухвали суду від 22 листопада, є ще одна – від 29 листопада, яку вам на заводі чомусь не показали,  – продовжує Максим Сухомлин. – Зважаючи на те, що ОДОСП не є одноосібним власником торгового знаку (у березні цього року «Галичинатабак» продав свої права на бренд фірмі «Самсон-ІФ», гендиректор Любов Сухомлин – ред.), в ухвалі від 29 листопада суддя дійшла висновку, що «в заяві представника позивача щодо забезпечення позову слід відмовити, оскільки така заява є передчасною і не обґрунтованою». Інакше кажучи, суддя скасувала дію ухвали від 22 листопада, резюмує Максим Сухомлин.  
«Ви зрозумійте, люди купують «Княгинин» не тому, що це така «класна» горілка, а тому, що ми свого часу зробили її «класною» і впізнаваною, – впевнений керівник. –  Ми ж займалися розкруткою її як бренду. І чому це заводські торгові марки, якщо ми «від» і «до» розробляли їх за свій рахунок. Чому ми маємо комусь їх дарувати?».
Серед іншого, Максим Сухомлин наголошує: на першому місці завжди має бути споживач, і він повинен споживати якісний продукт. «Ви запитайте в покупців, яка сьогодні якість горілки у франківського заводу – я особисто чув багато скарг, – каже очільник «Галичинатабак». – Якісний «Княгинин» був ще у 2007 році, коли завойовувався ринок. На підприємстві в ті часи був інший технолог. Ми у горілці «Княгинин» відновили ту якість, за яку цю торгову марку поважають, і яка останнім часом зіпсувалася. Тож нехай покупець сам судить, який «Княгинин» йому купувати».

Розсудить покупець?
І справді, який? Відрізнити дві пляшки франківського і нефранківского «Княгинина» – досить важко. Інша форма тари, десь напис на етикетці під іншим кутом, десь трохи модифікований торговий знак, ото й усе. Любителі хильнути – ті так точно приглядатися не стануть. Та, зрештою, пересічному покупцеві все одно, якої форми на улюблену оковиту нагвинчена кришечка та чиї реквізити на звороті. Інша справа – що всередині. Якщо те, в якій тарі напій кращий, визначити можна принаймні на смак, то хто з них має більше право називатися «Княгинином»?.. Одна сторона – творець та штовхач, власне, бренду, інша – первинний та знаний його виробник. Звичайно, можна говорити, що конкуруючим підприємствам варто зійтися у вільному спарингу в ринкових умовах, але чи в однакових умовах будуть державне і приватне підприємство?
Місця на франківському алкогольному ринку вистачить далебі не усім. Втиснутися у щільну горілчану шеренгу на міських прилавках не так просто навіть бувалим. Переваги приватників очевидні: налагодженіша збутова політика, більші навички роботи з клієнтами, просування свого товару на ринку і так далі… Державний виробник, своєю чергою, має ширшу мережу фірмових магазинів. Але, звиклий працювати в дистильованих умовах, скоріше за все, програє підприємницькій «хватці» в умовах вільної конкуренції на нейтральній території. Чи правильно, якщо підприємство з багаторічними традиціями ось так просто підмінити?
На гадку приходить ще одна обставина: сьогодні, як і рік, і два, і три тому, у приватизації «Княгинина» не бракує зацікавлених суб’єктів, яким «лежачий» завод набагато більше до вподоби, ніж активно працюючий на державу. Свої інтереси в цьому, без сумніву, мають і попередні, і чинні керівники…
Як би там не було, останнє слово у цій заплутаній справі скаже суд.

 

Західний кур’єр


12.12.2013 2435 65
Коментарі (65)

Петро 2013.12.13, 09:51
Вчора вечором писав відгук чомусь його вже нема.Хочу звернутися до Фіртки чому правдиві відгуки зникають?
Роман 2013.12.13, 10:08
Навіщо брихати що горілку недоливають.! Хтось бачив в магазині пусту фляшку? Галичинатабак зробила фальсифікат і тепер обгаджує франківську горілку.
Богдан 2013.12.13, 10:32
Покупець розсудить сам,яка горілка краща.А на Ів-Фр ОДОСП директор Гаркава(прихильниця нинішньої влади в державі) дбає не не про народ ( читай Євроінтеграцію), а про свою власну кишеню (читай митний союз).
Софія 2013.12.13, 14:41
Яка різниця в кого які політичні погляди. Мене як покупця цікавить якість франківського продукту, він провірений роками а львівяни хай пють свою а ми свою.Хай назвуть іі по іншому а ми покупці будем самі вирішувати що пити, а то купляємо франківську княгинин а це виявляється львівська підробка!!!!!!!!!!!
василь 2013.12.13, 14:53
те що княгинин спортився це факт бо керівництву завода всерівно у них інші стратегічні плани забрати цей завод залишити один цех і 50 чоловік і лити що хотіти а на людей і якість плювати спитайти когось на заводі що там робится всі мовчать бо тіні своєї боятся ганьба
Іван 2013.12.13, 17:42
Для чого писати не правду? хто знає керівництво що воно хоче а що не хоче,Бувше керівництво а саме Гебура Тарас із Сухомлин Любкою вкрали знак та логотип Княгинин і тепер із-за цих кадрів потерпає завод і його працівники 300 чоловік.Ось що головне ба Галичина-табак приватна структура і робить що хоче,ось кого треба наказувати
Працівник 2013.12.14, 01:23
Повірте про нас як про працівників менше всього на заводі і думають,зп по декілька місяців не бачимо...з таким керівництвом заводу з історією не довго залишилось...роблять все для того щоб його довести до банкрутства і продати територію під забудову...
Йосип 2013.12.15, 15:36
Прочитав вчора статтю і стало цікаво,що за клон Княгинина з"явився.Купив у магазині франківський і львівський княгинин для порівняння.Звернув увагу,що львівський це той самий завод,що й мороша.Спробував оди і другий,різниця незначна,правда львівський трішки м"якший і менше чути спиртом але думаю,що це ненадовго,бо перші партії у всіх виробників кращі від наступних
мирослава 2013.12.16, 09:15
гаркава виконує роль поліцейського на заводі при бандитах києвських і франківсьих .за добру оплату (5000 дол.в міс)служить виганяє людей,не задумуючись про те що людські прокльони впадуть на її рідних.а щодо дискредитаціі попереднього керівництва то вона сама така сумський ТД організувала для сина і не виключенощо там і розливає горілку.
Закон і справедливість 2013.12.17, 11:49
Тарас Михайлович, хто його знає... Все можливо: чужа душа - темний ліс. Навіть якби таке й було, ця таємниця - ніщо в порівнянні з тими інтригами і авантюрами, які плете теперішнє тимчасове керівництво ОДОСП, чи не так, Ніно Миколаївно? :) Ви ж літня жінка, Вам би сидіти вдома, варити борщі, гратися з внуками, а Ви... Не солідно Вам займатись брудними ділішками... І до речі, для загального розвитку, якщо ви не ознайомлені з історією заводу: у 1998 році торгову марку "Княгинин" привласнив тогочасний генеральний директор Яковець І.І., оформивши на себе права інтелектуальної власності. Саме по цій причині на сьогоднішній день ОДОСП боргує Яковцю велику суму коштів.
Ресторатор 2013.12.17, 12:59
Зверніть увагу на те,що за останній час більшість кафе,колиб та ресторанів Івано-Франківська та області відмовились від франківського Княгинин через низьку якість продукту.Не вірите запитайтесь у підприємців.
Підприємець 2013.12.17, 13:13
та ні,це зараз не хочуть купляти цю львівську підробку,бо спочатку понабирали,думали що новинка княгинин , а тепер як скоштували то навіть дешевша ціна не спонукає купити.І до речі франківці цю горілку зроблену у львові вже лити не будуть,
Франківець 2013.12.21, 12:51
а чьо ти себе патріотом називаеш,що ти такого зробив щоб так себе називати крім навязування своїх корисливих мотивів...кожен з нас має право вибору і не треба нас споживачів у цьому обмежувати...і скажу з власного досвіду чим більше людям хочуть щось навязати тим більше бажання виникає зробити навпаки!!
Патріот 2013.12.24, 09:34
а ти чьо чьокаєш? який ти франківець??а може закон і,;бомба та т.д.,як ти ще себе називаєш???але якби себе не називав ти постійно брешеш та й брешеш не надоїло???
Франківець 2013.12.24, 14:10
Мені то до одного місця шо там писали твої бомби закон і ...називаеться як тьолка сам придумавсам обідився...я відстоюю суто свою думку...а і доречі як всі знають найбільше кричить -ловіть злодія хто? сам злодій так шо якшо ти всім брешеш то не треба на всіх оточуючих міряти своє пальто...думаю шо ми на цьому поставим крапку...
Підприємець 2013.12.24, 22:38
У Івано-Франківській області є лише три алкогольних фірми яким можна довіряти -Прикарпатський торговий дім -Савсервіс -Галичина табак
ПТД 2013.12.26, 19:47
алкостилю і галичинітабак скоро торба
IQ 2013.12.26, 20:57
Горілка КАЛУШАНКА рулить!!!
Ілья 2013.12.12, 23:24
Пробував я ту львівську ГІВНО
Микола 2013.12.12, 23:26
Основне щоб якість була хорошою,бо особисто для мене немае різниці чи вона на заводі Мороша льеться чи на ОДОСП.Ситуація дійсно цікава,але все ж думаю що остання крапка буде за споживачами такими як ми з вами а не за судом...
Славік 2013.12.12, 23:27
Брав горілку у Словянці і фірмовому Княгинин небо і земля. Народ спробуйте взяти у фірмовому магазині. Рекомендую
Іра 2013.12.12, 23:29
Наше це є наше. А Львівську хай п'ють у Львові.
Ігор Петрович 2013.12.12, 23:35
Максимку - завод святкував 135 років надіюсь твої квитанції датовані 1878 роком. Ха-Ха
Віталій 2013.12.12, 23:35
Чесно кажучи за якість ребристоі княгинин я уже вкурсі бажала б бути кращою, а ось нову варто спробувати, завод все таки з іменем тай іміджем своім мабуть дорожитиме, тим більше виходячи на ринок з новинкою думаю що виробник якість змушений буде тримати хорошу хоча би на початках.
Сергій 2013.12.12, 23:42
Пийте нашу роками провірену
Оля 2013.12.12, 23:45
Франківці купуйте наше
Олег 2013.12.12, 23:52
Куда дивиться влада? Чому покупців дурять?
Віра 2013.12.13, 00:01
прочитала відгуки під статтею...народ писати можна багато...але якість скаже дійсно все сама за себе...я довиряю тильки свому досвіду...спробую і переконаюсь
Славік 2013.12.13, 00:09
Чув шо на нашому заводі у фляшки не доливають по 50 грам горівки у півлітру і плюс 40 градусів теж немае...( 38-37 максимум) дурять нас народ зі всіх сторін дурять...цікаво куди лишній спирт діваеться???
Євгеній 2013.12.13, 11:52
Мене, особисто, ніколи якість оригінального Княгинина не підводив, а от розлита хто зна де, в нічні зміни (бачив в магазині дату на пляшці 5:08) і не ясно з чого горілка не викликає довіри...
Гість 2013.12.13, 14:49
Франківці завжди пили свій продукт. Зявились якісь люди і зводять наклип. Ганьба якщо ти з франківська
Вікторія 2013.12.13, 17:53
Горілка Княгинин франківського спиртзаводу супер!!!!а ці клони це взагалі не горілка,хай галичина сама п'є таку гидоту з осадом,і називає цю горілку не Княгинин а галичина-табаківка або гебурівка
Петро Васильович 2013.12.13, 17:57
дійсно василь ти що верзеш? це клони хочуть щоб державний завод закрився,бо в тої любки з галичини чоловік при владі,і вони думають що можуть все у державному заводі красти,не буде ТАК! МИ НЕ ДАМО, ГЕТЬ клонів
галя 2013.12.13, 21:52
Прочитавши в газеті статтю я була щаслива бо накінець люди визнають правду що заводом вирують ті люди що думають що це їх власність,ввозять горілку із сумщини і обливаються грязью інших людей.
ніна миколаєвна 2013.12.13, 23:01
Пишуть люди які навіть не знають що таке завод і що таке люди,ім це не потрібно ім потрібна тереторія а не люди і завод бо це іх гроші,а ще іх собачка які дадуть іх пітер щоб дали кусочок хліба. А ви напишіть правду про все!!!........
василь 2013.12.13, 23:08
н.м.ви дуже гарний оратор досвід у вас є
Патріот 2013.12.24, 16:20
слухай ти маразматік?тобі пити вже точно не можна,ти пишеш всякі дурниці,обстежся
обізнаний 2013.12.16, 20:19
сухомлин була директором 1місяць 2011року а не 2010,не брешіть.А якби Гаркава і її молода команда менше крала і більше працювала ,то би не допустила такого спаду виробництва і таких збитків.І нема чого звинувачувати ,як Азіров,папередніків ,коли у самих рило в пушку.І якщо би була змога - сама би відтяпала шматок інтелектуальної власності заводу,але от біда -нема нових видів горілок, нема кому зробити. Халепа :)Ситуація на виробництві - як в Україні: колектив мовчить, "керівництво" нагліє... Нічого, і на них знайдеться свій Майдан :) P.S. Ви б краще працювали над кредитами заводу, аніж брехливо спростовували правдиві слова обізнаних людей. Щасти вам, коментаторе)
Міша 2013.12.16, 20:22
Якщо хтось в курсі,то скажіть звідки так багато мабуть що краденої заводської горілки ,бо нераз пропонували по ціні 18-20 грн. за фляшку.Я купував і вона нічим не відрізняється від тої що й у фірмових магазинах Княгинин
Славік 2013.12.16, 22:21
навіщо брихати що не доливають...)? Шановний Романе це констатація факту що недоливають у кожній бутилці що зійшла з ліній заводу мінімум по 25 мл недолито здаеться небагато але на ящику це уже мінус одна бутилка...хто не вірить перевірте самі.візьміть мірку і переконайтесь...це і є відповідю на запитання яке задав Михайло...взяти всередньому що в місяць з лінії заводу сходить 35.000 ящиків , то що в нас виходить -1750 ящиків горілки йде плюсом крадеться і продаеться за тих 18-20 грн як пише Михайло...саме обідно що за це все платимо ми шановні кінцеві споживачі,завдяки тому що нас дурять...можливо тому хто купуе одну бутилку це не замітно але підприемцям і власникам кафе це прямі збитки від співпраці з нашим самим чесним і гуманним заводом ОДОСП))
Андрій 2013.12.16, 23:14
А чи існував би зараз такий бренд як "Княгинин", якби не Галичина Табак. Хтось хоч розуміє скільки часу і роботи затрачено "Галичиною Табак"? І що, взагалі, за "калуський дистрибютор"? Звідки "така честь" реалізовувати такий відомий бренд. Може теж варто поставити питання теперішньому керівництву.
Євгеній 2013.12.17, 08:47
Торгова марка "Княгинин" існує з 1998 року, а з "Г. Т." завод співпрацював з 2007 року, так що звичайно що існував би прекрасно такий бренд. І, доречі, Г. Т. виконувала свої прямі обов'язки по розкрутці бренду, які прописані договором, так що не треба тут плакати що перетрудились сильно.
тарас михайлович 2013.12.17, 09:19
А кажуть що Максим Сухомлин - гей. То правда?
Бімба 2013.12.17, 16:08
Підприємець і ресторатор - одна і та ж людина, яка, ведучи монолог сама із собою,намагається реабілітувати завод. Чи не керівництво ОДОСП це часом? Інакше, хто б іще був зацікавлений у підвищенні продажу горілчаних виробів "Княгинин" і придумував таким чином ці хитромудрі монологи? Цікаво, таке лікується?)
Бомба 2013.12.17, 17:00
Максиме вітаю тебе з наступаючим новим роком,бажаю великої любові щоб накінець твій ротик був зайнятий чимось приємним
Вася 2013.12.17, 17:02
максимка приходи ко мне на сеновал...)))
Спілка гомосеків 2013.12.17, 17:05
максиму суховроту.збори в піонерському парку в 21.00.ти сьогодні - пасивний!!!!
Закон і справедливість 2013.12.17, 17:30
Якби я була Максимом, обов"язково б прийшла... Шкода, шо я не він. Люблю нові знайомства)а ти, я бачу, добре обізнаний у активності і пасивності. Очевидно, практику маєш вражаючу. Ех, зацікавив ти мене Максимом, треба нарешті уже з ним познайомитись. Судячи зі всього, хлопець тебе зачепив. Слуууухай, може ти закохався?
Катя 2013.12.17, 18:17
Практично усі відомі на сьгодні марки горілки Княгинин запатентовані не заводом а ПТД і Галичиною-Табак,які у свій час вклали у розкрутку цих марок немало коштів і праці.То чому вони повинні дарувати ці марки комусь задарма.
Максим 2013.12.17, 18:23
Я може і гей,але судячи з ситуації,яка склалась,то я активний,бо нагнули не мене,а я нагнув вас Тарас Михайлович,Вася і Бомба!!!
Європеєць 2013.12.18, 09:03
прочитав коментарі і я приємно вражений,я зрозумів горілка це другорядне.Приємно розуміти що в наш час,в нашій державі є такі люди, які можуть чесно і відкрито не ховаючи очей сказати і визнати привселюдно що він гей.максим молодець!
Ірина 2013.12.18, 12:18
Франківці пийте львівську горілку вона якісна.
Марина 2013.12.18, 13:27
Франківці пийте тільки франківське,а саме Княгинин - не зраджуймо наших традицій,а львівську нехай п'ють львівяни,звичайно якщо захочуть її пити
Євгеній 2013.12.18, 15:44
Ірина, застрілься!
Франківець 2013.12.18, 22:30
Ну ви ребята жжоте))) прям борьба на виборах за електорат...прочитав от 3 сторінки ваших коментів і поняв шо пересікаються інтереси двух сторін які всьо нікак неможуть поділити ринок...писак тут бачу хватае, но для любого здравомислящого человека основне це якість товару,і його особистий досвід...такшо попробувати оновлений Княгинин полюбому кожному треба шоб було з чим порівнювати...конешно тому хто е прихильником ТМ Княгинин, тому шо е такі кому вона сто років не треба...це суто лічне дело кожного споживача...скажу збоку споживачів оця шуміха біля ТМ Княгинин нікому не вигідна , бо люди почнуть ставитись до нього з недовірою,крім вашого славного бренда е багато інших рекламу яких цілодобово крутять,такшо ребяти дивітся шоб ви собі самі не викопали яму,займайтесь чесною конкуренціею а не обсиранням друг друга...мир вам
Закон і 2013.12.18, 17:59
Як у вас все тут серйозно... Хтось радить спиватись, хтось - стрілятись. Люди, ви шо, не при пам"яті?)Краще б пішли на Майдан відстоювати свою громадянську позицію. Гляди, може й владу змінимо. А заодно - і аеспешну банду з ОДОСП виженемо. Всім приємного вечора)
Спілка гомосеків 2013.12.18, 18:01
максимка,чому пропустив наші збори без поважної причини? завтра отримаєш "два наряда вне очереди"
Патріот 2013.12.19, 08:54
та ти не франківець взагалі а львівянин,і думаю не зі сторони споживачів як пишеш,обманювати не гарно
Спілка гомосеків 2013.12.24, 16:22
Максік сьогодні збори,приходь без запізнень а то накажемо)))
Я 2013.12.24, 21:58
Мені цікаво чому усі п"ють пиво Львівське розлите у Запоріжжі,Немирів розлитий у Росії і Білорусії і ін. головне щоб продукт був достойний!!! І немає різниці хто його виробляє.Чомусь ніхто не звертає уваги на то донецьке гівно типу "ЧАРКА" і на горілку з 5грн. під корком які розливаються у підвалах і кришуються теперішньою владою люди добрі будьте мудрими!!!
Я 2013.12.25, 17:05
фірм в області є багато, а завод один державний,
АЛКО СТИЛЬ 2013.12.25, 21:49
Якщо завод ДЕРЖАВНИЙ то це погано,бо ДЕРЖАВНІ установи контролюють ДЕРЖАВНІ органи!!! Відповідно:контролю ніякого немає а коїться лише "бєспрєдєл" такий як на Франківському Княгинин і в загальному у державі.Контролю якості немає,на складах заводу стоїть купу горілки невідомого походження,завод роздає горілку всім підряд незважаючи на договора з дистрибютором,а відповідно,що за горілка стоїть на вітринах у магазинах і хто її привіз невідомо.Був би один дистрибютор по Княгинин був би і порядок з Княгинин.Я особисто у франківській горілці розчарувався!!! Не та вона,що раніше була.
Галичина табак 2013.12.26, 13:36
хочу відкрити секрет,львівська горілка-гівно в порівнянні з Княгинин,от такі справи
Я 2014.01.13, 17:30
ОДОСП рулить)))
Покупець 2014.01.14, 20:37
Яка різниця франківська чи львівська? Ви подивіться скільки фальсифікату на ринку Івано-Франківщини,по магазинах,особливо у селах,купу горілки з підробленими акцизними марками про що свідчить додаткова наклейка поверх акцизки,а податківці та інші правоохоронні органи не приймають ніяких мір,хоч і знають про це!!! ФІРТКА якщо можете то проведіть своє розслідування що-до цієї загадкової додаткової наклейки яка клеїться поверх підробленої акцизної марки особливо це стосується горілки з грошима під корком,бо гроші під корком прямо суперечать закону про індекатив
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

637
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1855 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

541
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6892 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11362 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

321

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1055

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1100

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1096
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

265
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1068
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

835
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

729
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2936
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4424
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18427
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

296
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

341
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

651
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

756