Віхи тижня від Фіртки: «Зимова» весна на Прикарпатті, Три опозиційні богатирі в Івано-Франківську, боротьба за "Галичину" та франківська краса на експорт


“Галичансько-Свободівські” перипетії в Івано-Франківській обласній раді, три опозиційні лідери розворушили зимово-весняний Івано-Франківськ, перші мітинги проти доріг та міський голова “он-лайн” – такими подіями і не тільки жило Прикарпаття минулого тижня.

 

Втім, про все по-порядку.

 

Мітингом по поганих дорогах. На 23-му році незалежності в Україні доріг не залишилося зовсім. Цієї весни (чи то ще й зими) вони остаточно сходять разом зі снігом. Тривалі нарікання громадськості на жалюгідний стан прикарпатських доріг позитивного результату так і не дав, а пізній прихід весни ще більш підсолив і без того катастрофічну ситуацію. Вихід тепер один – відкрите протистояння із владою, що і зробили минулого тижня в Заболотові на Снятинщині. Місцеві мешканці заблокували проїзд дороги і вимагали негайного її ремонту. Втім, така ініціатива є тільки краплею у морі всіх дорожні проблем області. А тому згуртування громадськості і загальнообласний мітинг можливо став би більш радикальним кроком, а ніж щоденне нарікання водіїв, численні коментарі до статей та пости у соцмережах усіх тих, кому вже набрид такий стан справ.

 

"Не дайте хліба, а дайте дорогу!": На Прикарпатті мешканці селища перекрили дорогу (відео)

 

Три опозиційні богатирі в Івано-Франківську. Яценюк, Тягнибок і Кличко зібрали в обласному центрі Прикарпаття велелюдний мітинг, щоб вкотре розповісти, як вони боротимуться проти бандитської влади.

До приїзду відомих гостей місцеві однопартійці постаралися на славу. Враховуючий той факт, що більшість комунальних підприємств у Франківську «тримають» «свободівці», то одразу ж містом пішли чутки, що вони як ніколи хочуть показати керівництву свою роботу та вміння боротися із стихією на місцях.

 

Акція "Вставай Україно" зібрала в Івано-Франківську велелюдний мітинг (фоторепораж)

 

Дурнєв за Яценюком. Акція опозиції «Вставай, Україно» в Івано-Франківську не обійшлась і без казусів. Вслід за Арсенієм Яценюком прибув до обласного центру Прикарпаття і його «друг» – Олексій Дурнєв. Вочевидь, телеведучий скандальної програми вирішив і цього разу не втратити моменту та подарувати лідеру ще один символ президентської влади. Однак, охорона спрацювала відмінно і його до лідера не підпустили. Однак, сама присутність Дурнєва в місті викликала неабияку цікавість зі сторони журналістів і громадськості – порцію уваги до своєї персони Дурнєв таки отримав, дещо відвівши увагу від самого мітингу.

 

Охорона не пустила Дурнєва до Яценюка в Івано-Франківську (додано фото)

 

Франківська краса на експорт. Вже не вперше прикарпатка представлятиме Україну на конкурсі краси світового рівня. Цього разу франківчанка Ганна Заяківськ, яку минулого тижня обрали «Міс Україна 2013» поїде  на «Міс світу 2013».

Чи зможе карсуня повторити успіх або ж навіть обійти свою землячку Олесю Стефанко, яка представляла Україну на конкурсі краси «Міс Всесвіт» побачимо вже у вересні. Саме тоді на Балі проходитиме церемонія.

 

Івано-Франківчанка виборола титул "Міс Україна 2013"

 

Міський голова он-лай. Понад дві години міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус демонстрував свою відкритість перед народом. Під час відео-чату, організованого сайтом «Владометр», він відповідав на запитання франківців. Говорили про різне – комунальну сферу, дороги, транспорт, культуру, європейські практики в місті, міську раду, навіть хабарі.

 

Відеочат з міським головою Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом на тему «Відповідальність політиків за виконання обіцянок»

 

14 весна без Чорновола. Минулого тижня згадали в Івано-Франківську пам'ять відомого українського політика Вячеслава Чорновола.

У 14 річницю загибелі видатного «рухівця» на поминальному віче зібралися керівництво Прикарпаття та небайдужа громадськість. Втім, попри непересічність постаті державного діяча, присутніх на такому заході за щораз стає все менше.

Чи то відсутність належного виховання підростаючого покоління чи то байдужість громадськості цьому пояснення, однак те, що брак постаті рівня Чорновола стає все відчутнішим в Україні – факт незаперечний.

А тому, учасники віча, вкотре закликали брати приклад і наслідувати великого прагматика, ціллю життя якого була незалежна Україна.

 

В Івано-Франківську відзначили річницю смерті Вячеслава Чорновола (фото)

 

«Галичина» спинила «Свободу». Та найбільшого розголосу не тільки в області, але й на всю Україну набрали події, які відбувалися минулої п’ятниці на сесії Івано-Франківської обласної ради. З легкої руки «свободівця» Ярослава Ткачівського генерального директора ОТБ «Галичина» Ольгу Бабій ледь не відправили у відставку.

 

Головна причина, за чутками полягає у тому, що сам Ткачівський вже доволі давно облюбував собі крісло керманича найбільшого комунального каналу області, а ще начебто і сама ж ВО «Свобода» не проти отримати «халявну» трибуну для висвітлення необхідної інформації. Не була осторонь й ВО «Батьківщина», у деяких партійців якої теж є певні зацікавлення серед комунальних ЗМІ.

 

Боротьбу за «Галичину» і саму ж Ольгу Бабій вели тільки однопартійці «нашоукраїнці», а ще колектив, який до останнього слова стояв у залі засідань стіною за своїм керівником. Мабуть, про сутички у стінах облради не чув тільки лінивий. Вже багато сказано і про самі події, і про позицію партій, і самої ж таки Ольги Бабій, яку після сесії забрала «швидка».

 

Втім, не буде зайвим: ОТБ «Галчина» і безпосередньо Ольга Бабій роками задавали темп медійному простору області. Заслугою її менеджменту є той рівень на якому перебуває комунальне телебачення Прикарпаття – у порівнянні із іншими регіональними каналами воно на голову вище. Тому і не дивно, що за останні 20 років Бабій не раз ставала  кісткою в горлі, як владі, так і опозиції.

 

Зміни потрібні, і про це говорять усі. Однак – не у такий спосіб. Декому, здається, потрібно тільки шоу. Кричати і звинувачувати може будь-хто. А ось альтернативу запропонувати – це вже інше питання. Поки що такої альтернативи для «Галичини» не запропонувала жодна із політсил, які в п’ятницю начебто зголосилися міняти систему.

 

А ще - дуже потішила позиція інших журналістів, які підтримали колег (прекрасно розуміють, що завтра на місці «Галичини» може бути будь-хто не тільки з комунальних ЗМІ, але й приватних) і згуртованість самого колективу ОТБ.

 

Цього разу перемогу, хоча й гірку, святкували медійники. А що буде завтра – це вже питання.

 

 

"Бійка за "Галичину" (фоторепортаж)

 

Схоже, «весняна» погода, яка «тішила» при карпатців ще увесь минулий тиждень, і знову ж таки змусила рятувальників і комунальні служби бути напоготові  із 1 квітня починає відступати. Сподіваємося, що нарешті весна таки відвідає наші оселі.

 

А сьогодні Міжнародний день сміху. Попри всі суперечки нашого життя, усміхаймося і світ навколо буде веселішим, добрішим і цікавішим. Успіхів нам у щоденній праці!


01.04.2013 1579 3
Коментарі (3)

мопсік 2013.04.01, 14:48
"Три богатирі" жжут!!!
Анастезіолог 2013.04.01, 14:50
Якщо і почнеться яка-небуть революція - то вона почнеться із автомобілістів!!! Ніякі заклики рятувати неньку Україну нікому не цікаві - з ними вже живемо 20 років і брешуть, і брешуть... і брешуть....... Тільки "народні" злободення гасла і прлоблеми здатні тепер вивести людей на вулиці!
соня 2013.04.01, 14:52
За філіжанкою кави погомоніло панство депутатське про погоду в області, про медіа прикарпатські, про моду...
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

517
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11010 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1841
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1738
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2742
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4599

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

337

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1041

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1452

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1326
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1703
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1513
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1227
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

597
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

672
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1867
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2092 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20366
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

341
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

696 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

727
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1077