Відкрите врядування в Яремче: міська рада перейшла на електронну систему голосування

Багато років поспіль в Україні спостерігається криза довіри до влади та зневіра громадян у тих рішеннях влади, що сприяли б реальному зростанню добробуту. Великою мірою через це українці полишають свої міста чи виїжджають із країни, шукаючи інших способів налагодити економічне становище та бути почутими у своїх потребах.

Проєкт міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проєкт ПРОМІС) зосереджує свою роботу в регіонах України, зокрема, на підвищенні довіри громад до органів місцевого самоврядування. Активності спрямовуються на розвиток якісного діалогу влади з населенням, стимулювання відкритості, активізацію демократичного врядування високого рівня. Одним із таких регіонів є Яремчанщина.

У червні 2018 року в Яремче розпочалася реалізація проєкт «Забезпечення принципів відкритості та прозорості — запорука налагодження діалогу між владою та громадськістю», що був ініційований виконавчим комітетом міської ради та втілений за сприяння Проєкт ПРОМІС у рамках Фонду підтримки ініціатив із демократичного врядування та розвитку. Головними здобутками ініціативи є повністю оновлений зал засідань Яремчанської міської ради та встановлена система електронного голосування «Рада Голос».

Метою проєкт було зміцнення довіри місцевої громади до представників влади через застосування принципів відкритого врядування, а це насамперед передбачає відкритість і прозорість процесу ухвалення рішень міською радою.

Станом на 2018 рік у Яремчанській раді не було практики й засобів електронної системи для голосування, що значно сповільнювало роботу засідань і затримувало оприлюднення підсумків. Оскільки більшість рішень на місцевому рівні ухвалюють поіменним голосуванням депутатів, працівники міської ради оперативно опрацьовували дані вручну: результати повинні бути опубліковані на офіційному сайті впродовж дня, як цього вимагає Закон України «Про доступ до публічної інформації».

«Раніше депутати голосували в «ручному» форматі. Була присутня спеціальна лічильна комісія, яка займалася підрахунком голосів. Представник міської ради записував результати, готував список на підпис Голові ради, і аж потім інформація могла бути завантажена на сайт. З установленням системи «Рада Голос» процес голосування став не лише оперативнішим і зручнішим, а й абсолютно прозорим. Система дає змогу реєструвати присутніх депутатів. Кожен із них має пульт із трьома кнопками: «за», «проти», «утримався». У залі встановлено великий екран, куди буквально за декілька секунд виводяться поіменні результати голосування», — розповів Тарас Клим’юк, перший заступник міського голови.

Для повноцінної роботи системи електронного голосування було придбано спеціальне обладнання: пульти, радіочастотний ресивер, програмне забезпечення, світлодіодний екран, проєктор, ноутбук і необхідні комплектувальні. У грудні 2018 року представник компанії-розробника провів для депутатів детальний тренінг-інструктаж із користування системою. Додатково було підготовлено й розповсюджено короткий посібник із розʼясненнями суті та механіки використання системи «Рада Голос» як одного з кроків місцевої влади назустріч громаді.

Ольга Малахова, головна спеціалістка відділу інвестиційної політики виконавчого комітету Яремчанської міської ради, пригадує, що у 2018 році сесійна зала була в геть незадовільному стані. Завдяки підтримці Проєкт ПРОМІС зроблено капітальний ремонт: оновлено стіни, підлогу, стелю, замінено електрику й опалення. Також закуплено всі необхідні меблі.

Тож у травні 2019 року представники міської ради переступили поріг гарного сучасного приміщення зовсім іншої якості. Комфортні умови роботи створено не лише для депутатів і членів виконавчого комітету, але й для громади, яка бере участь у житті міської ради. Адже зал засідань у Яремчому виконує відразу кілька ролей: тут відбуваються планові сесії міської ради, наради, профільні комісії, громадські слухання, а також прийом громадян для вирішення їхніх особистих питань.

«Щотижня в залі засідань відбувається прийом громадян: наприклад, по понеділках приймає голова міської ради, по вівторках — його заступник, по середах — секретар. А на відкриті засідання міської ради приходять усі охочі жителі міста», — додала Ольга Малахова. 

Одним із завдань проєкт було забезпечити пряму трансляцію засідань сесій і профільних комісій міської ради задля того, щоб яремчани регулярно мали доступ до актуальної інформації про рішення місцевої влади. Міська рада уклала договір з радіостанцією, яка в майбутньому може забезпечити офіційні трансляції засідань міської ради.

Наразі ще розмірковуємо про формат і можливо, це будуть щоквартальні трансляції. Завдяки тому, що засідання міської ради планується транслювати, депутати зможуть бути більш відкритими перед жителями міста. Зокрема, виборці матимуть змогу розуміти, за які рішення голосують їхні обранці.

Для посилення довіри мешканців громади та забезпечення ще масштабнішої прозорості процесу ухвалення рішень наприкінці 2019 року Яремчанська міська рада презентувала новий офіційний сайт.

Потреба в такій активності була зумовлена, зокрема, результатами дослідження бюджетної прозорості м. Яремче, проведеного у 2018 році за підтримки Проєкт ПРОМІС та інших донорських організацій. Тоді стало очевидним, що інформування яремчан про діяльність місцевого самоврядування потрібно вдосконалити. Зокрема, було підкреслено необхідність в оновленні сайта міської ради, який виглядав застаріло, містив мало функціоналу та інтерактивних можливостей. Відтепер на ресурсі враховано всі зауваження: інформація чітко структурована, зручна в користуванні, регулярно оновлюється.

Через такі ініціативи та практичні трансформації із застосуванням засад відкритого урядування Проєкт ПРОМІС активно сприяє зміцненню довіри до органів місцевої влади. Утілення проєкт в м. Яремче допомогло не лише створити якісні умови для роботи міської ради та ведення діалогу з громадою, а й забезпечило зростання прихильності до місцевої влади загалом. Адже мешканці спостерігають прозоре ухвалення рішень, почуваються комфортніше й безпечніше у власному місті, стають більш відкритими до громадської активності.

Упроваджує в Україні впродовж квітня 2015 – грудня 2020 років Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.


09.09.2020 873
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

736
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2305
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2025
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2042
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6165 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2328 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

199

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1021

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1010

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1271
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

118
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

499
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1958
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26384
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

445
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10360 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7900
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

452
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

300
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

455
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

530
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1463