Виборні жнива

 

Вибори до Верховної Ради, що пройдуть у жовтні цього року, за прогнозом політологів, будуть найдорожчими за усю історію незалежної України. На проведення «великих перегонів» лише із Держбюджету виділять 1,2 млрд. грн. Оскільки ж, як відомо, добра половина економіки нашої держави перебуває в «тіні», то до офіційних коштів, що крутитимуться у «виборчому танці», варто додати щонайменше стільки ж, а то й більше, «тіньових» коштів.
Які бюджети місцевих виборчих штабів партій, хто і скільки заробить на парламентських виборах-2012, яку стратегію і тактику з початком виборчої кампанії обирають найбільш рейтингові партії на Прикарпатті, – цікавився «ЗК».


Безгрішні «сердечка»
Обласний штаб об’єднаної опозиції  «За Батьківщину» діє вже два місяці і об’єднав усі 7 політичних партій, що входять до політичного союзу.
«У нас діють на місцях міські і районні штаби, які працюють так само майже два місяці і вже встигли розгорнути свою діяльність, – розповідає голова обласної організації «За Батьківщину» Дмитро Шлемко. – У нас вже практично завершено створення так званих «мікроштабів», які будуть працювати на кожній виборчій дільниці. Там буде і керівник, і агітатори, і спостерігачі, і члени дільничних комісій. Це ті люди, які практично будуть вирішувати долю виборів на місцях. Тобто структура штабів у нас уже сформована. Тепер ми розгортаємо акцію, яка стане у нас центровою – «Україна проти Януковича» з виставленням наметів і підписанням заяв від третьої особи».
Членами дільничних комісій від об’єднаної опозицій, кажуть в обласному осередку, будуть лише перевірені люди, з досвідом роботи, які вже довели свою «вірність» партії.
«Агітатори у нас працюють на громадських засадах, в основному це люди, які є активістами, це депутати міських і районних рад, їх помічники. Це ті люди, які вже давно з нами, – продовжує Дмитро Шлемко. – Обласна організація має близько 20 тис. членів і це люди, які уже 13 років у політичній силі. У нас немає проблеми змобілізувати їх і сказати: завтра нам треба 5 тисяч, післязавтра – десять і так далі. Це люди віддані. Вони знають, що за це грошей не отримають, бо у нас грошей немає».
Фінансування, каже голова штабу, теж місцеве, зі столиці коштів поки не дають. Але «обіцяють виділяти вже з офіційним початком виборчих перегонів».
Реклама в опозиції, за словами Дмитра Шлемка, буде комплексною, але водночас і нічого зайвого.
«75% інформації люди отримують із центральних каналів телебачення, тож реклама на ТБ буде для нас прерогативою. Але і на місцях теж будемо активно працювати: проводити прес-конференції, випускати газети, вести агітацію у наметах», – наголошує Дмитро Шлемко.

Комерційна таємниця
«На відміну від інших партій Партія Регіонів свою передвиборну агітацію активізує саме з початком офіційної передвиборної кампанії, – розповідає заступник начальника штабу ПР з ідеологічної роботи Жанна Дутчак. – Ми свою «агітацію» проводили протягом цілого року. Причому не лише за допомогою реклами – організовували акції, різні соціальні програми. А тепер просто буде більше проектів, спрямованих конкретно на вибори. В нас вже затверджена стратегія передвиборчої кампанії, сформована структура партійних штабів. Штаби вже працюють».
Який конкретно штат у штабі партії – сказати відмовились, але наголосили, мовляв, кожен має свої чіткі завдання, згідно із стратегією. Відповідно до завдань – набрано і штат.
Про місячний бюджет виборчого штабу  ПР – теж ні гу-гу. Комерційна таємниця, – кажуть штабісти.
За словами Жанни Дутчак, при складанні передвиборної стратегії ідеологи Партії Регіонів дійшли висновку, що візуальна присутність як складова передвиборної кампанії, звичайно, потрібна (зовнішня реклама і т.д), але такі «фішки», як намети і бігборди, значної кількості виборців не притягнуть. Не на цьому Регіони цього разу концентруватимуться.
«Бігання з прапорами, агітація в наметах – у нас цього ніколи багато не було і не буде. У 2006 році ми пробували такі методи – вони виявилися малоефективними. Якщо і є реклама на бігбордах – то централізовано з Києва. І то лише у мінімальній кількості, аби люди бачили – Партія Регіонів є на цьому полі», – зазначає заступник начальника штабу з ідеологічної роботи.

«На власних потугах»
«Підготовка до виборів для нас складається з кількох пластів роботи, перший з яких – медійна робота, реклама і так далі, – розповідає заступник голови обласної організації ВО «Свобода» Василь Попович. – Також будемо проводити так звану «польову роботу» - ходитимемо «від хати до хати» з передвиборною агітацією, організовуватимемо зустрічі з кандидатами. Для нас важливе живе спілкування з виборцями, коли люди можуть почути відповіді на ті запитання, які не прочитають в газеті і не побачать по телевізору».
Зустрічі з виборцями «свободівці» планують робити з креативом, мовляв, щоб то не була «суха політика».
«Агітаторами у нас працюють лише свої, тобто члени місцевих осередків, люди від партії, і не за гроші», – додає Василь Попович.
Та і з Києва, кажуть в обласному осередку, поки що жодних коштів на агітацію не виділяли, поки усе своїми силами – «на власних потугах». Сподіваються, що з офіційним стартом передвиборних перегонів столиця щось таки та й виділить для регіональних організацій.

Знизу-вгору
«Якщо говорити про підготовку, то у нас немає якихось кардинально нових ідей, – зізнається голова обласної організації партії УДАР Роман Чернега. –  Основне для нас – це реклама шляхом проведення зустрічей із виборцями і так званий проект «від двору до двору».
Те, що деякі партії рекламували себе до початку виборчих перегонів, голова обласного УДАРу агітацією не вважає: «До того моменту, коли партії стають повноцінними суб’єктами виборчого права (а саме до 30-го липня), вони мають право поширювати інформацію про себе з метою розбудови партії. Тому це не вважається передвиборчою агітацією. Це – партійне будівництво».
Агітаторами від УДАРу будуть дві тисячі партійних членів обласної організації і працюватимуть вони, запевняють «ударівці», цілком на ідейних засадах.
«Щодо місячного бюджету, то варто відзначити, що будівництво УДАРу проходить від самого початку за принципом знизу-вгору. Ми не отримуємо коштів централізовано з Києва. Ми здійснюємо самофінансування і проведення виборчих кампаній у нас самостійне», – підкреслює Роман Чернега.

Таємниця – не таємниця
Хоча офіційно передвиборча кампанія стартувала лише з 30-го липня, більшість партій свою політичну рекламу запустили в народ набагато раніше. Одними з перших на вулицях Івано-Франківська з’явилися намети від Наталії Королевської з проектом «Народний список». Та й узагалі рекламна кампанія «Україна-Вперед!» у вигляді наметів і бігбордів дебютувала ще кілька місяців тому і була доволі значною.
«Основна інформація, яку ми маємо донести зараз до людей, це те, що стати кандидатом від «Україна-Вперед!» може будь-хто, зареєструвавшись на офіційному сайті та заповнивши анкету. Бажано тільки, щоб то була молода людина, – каже голова обласної організації «Україна-Вперед!» Олег Онопенко. – Ми записуємо людей також і у нас в офісі, маємо вже більше тисячі прихильників в області. Це молоді перспективні політики».
За словами голови обласного осередку партії, увійшовши до списку прихильників Королевської, усі бажаючі можуть у майбутньому брати участь у місцевих виборах, набиратись політичного досвіду. А поки що такі політики-новачки сидять у біленьких наметах «Народного списку», до того ж – безкоштовно, – запевняють працівники обласного офісу «Україна-Вперед». Якщо ж люди приходять у представництво і відразу питають, що вони отримають у фінансовому плані за рекламу «Україна-Вперед!», то таких корисливих молодиків до лав «УВ» не приймають – тут потрібні лише ідейні люди. Хлопці у наметах підтверджують, мовляв, уся робота на волонтерських засадах.
Місячний бюджет передвиборної кампанії штабу, кажуть, не таємниця, але він ще не затверджений остаточно, тож казати навіть приблизну цифру поки не хочуть. А рекламні бігборди і намети фінансуються з Києва.
«По всій області йде поголос, нібито нас фінансує Партія Регіонів, але то все закидають наші «друзі», – каже Олег Онопенко. – «Україна-Вперед!» іде на вибори самостійно».  

Умовні одиниці
Із розмови з керівниками обласних штабів політичних партій можна зробити висновок, що усі агітатори на Івано-Франківщині – цілковита безкорисливість, на 100% ідейні люди, що за свою працю нічого, крім блага для партії, не потребують. Ми вирішили з’ясувати,  наскільки така інформація відповідає дійсності і під виглядом звичайного івано-франківця зателефонували в офіси політпартій, начебто у пошуках роботи.
В офісі «Україна-Вперед!» повідомили, мовляв, зараз вакансій немає, але з 1-го серпня точно будуть. «Оплата залежить від того, що ви робитимете». Отже, молодики з наметів «Народного списку» все-таки злукавили щодо інформації про платню агітаторам. Вони, виявляється, таки не зовсім волонтери.
У Партії Регіонів, якщо ви не член партії, то і в агітатори вас не візьмуть, – зазначили по телефону. Цікаво також, що на сайтах вакансій в останні дні з'явилася низка оголошень про набір людей для участі у мітингах Партії Регіонів, повідомила «Українська правда». На такі хліби набирають людей начебто на 2-3 місяці, обіцяють регулярну платню і щоденні гарячі обіди. В обласній приймальні регіоналів подібні оголошення коментувати відмовились, мовляв, вони такою інформацією не володіють.
У ОО «За Батьківщину» людей набирають у виборчі комісії, але яка оплата – по телефону  не кажуть, спочатку, мовляв, потрібно прийти. Все решта – при безпосередній зустрічі.
Між тим, як свідчить практика минулих виборів в Україні, в середньому агітатор одержує близько 70-100 грн. у день – за роботу у наметах, спілкування з людьми, поширення поліграфії і таке інше. За одну добу роботи на виборчій дільниці офіційні спостерігачі зароблять 100-150 гривень. А ось члени виборчих комісій (залежно від бюджету кампанії політичної сили) від 300 до 1000 грн. Так звана «масовка», за махання прапором і присутність на мітингах – від 50 до 70 гривень.
Цікаво також, що відповідно до проведеного в червні компанією GFK Ukraine дослідження, 6,2% українських виборців готові проголосувати за кандидатів, які запропонують їм подарунки або гроші. Тож дехто може і на цьому заробить. Але, звичайно, за такий підробіток можна і покарання отримати.
Щодо рекламних агенцій, то наближення початку виборчих перегонів вони відчули, кажуть, лише поки як ажіотаж. Мовляв, багацько питають, цікавляться розміщенням реклами, але остаточно замовляти ще не поспішають. Хоча дехто і зараз уже забронював собі рекламне «місце». Хтось з 15 серпня вже замовив, хтось на жовтень забронював, а хтось – вже і на цілу передвиборну кампанію.
Між тим, як стало відомо редакції «ЗК» з поінформованих джерел, місячний бюджет виборчих штабів найбільш рейтингових політичних сил на Прикарпатті становитиме 50-80 тис. у.о. Значну суму коштів місцевим осередкам доведеться акумулювати на місцях. З числа «своїх підприємців».

 

Оксана ГЛУШКЕВИЧ, "ЗК"


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1030
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2422
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2062
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2097
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6376 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2390 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

262

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1080

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1119

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1329
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

204
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

541
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2000
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26442
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

498
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10401 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7942
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

486
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

346
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

501
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

571
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1514