Виборча кампанія на Прикарпатті: по дві колони і від влади, і від опозиції


Головна боротьба на Прикарпатті на парламентських виборах розгорнеться між політичними силами правого та націонал-демократичного спрямування.

 

Керівник штабу об'єднаної опозиції депутат парламенту фракції БЮТ-Батьківщина Дмитро Шлемко заявив, що об'єднана опозиція та "Свобода", йдучи на вибори двома колонами, розраховує набрати в Івано-Франківській області 80% голосів виборців.

 

Проте, як інформує ВВС Україна, політологи кажуть, що так званий "феномен Свободи", що мав місце на останніх місцевих виборах у Західній Україні, коли ця права політична сила виборола більшість у кількох обласних радах, на парламентських виборах навряд чи повториться. Однак чималу частку галицького електорату партія Олега Тягнибока таки собі забере.

 

Внесе свої корективи у розподіл голосів і поява "Удару" Віталія Кличка. Його кандидати зареєстровані у кожному із семи виборчих округів області. Ще не так давно об'єднана опозиція закликала партію Кличка приєднатися до них, зараз же, агітуючи прикарпатців, називає "Удар" "провладним проектом".

 

Чимало своїх кандидатів висунула і "Наша Україна" Віктора Ющенка, а також кілька інших партій право-ліберального спрямування.

 

Загалом на думку експертів, цьогорічна виборча кампанія на Прикарпатті має три основні тенденції. Перша – виборці так і не побачили повністю узгоджених кандидатів на кожному одномандатному окрузі від опозиційних сил. Друга – це велика кількість чорного "піару" та замовних матеріалів у пресі. І третя – системне "розбещення" виборців через так звану благодійність.

 

Загалом на Прикарпатті сім одномандатних виборчих округів. У майже кожному із них балотується понад 10 кандидатів у депутати. А в виборчому окрузі №86 з центром у місті Долина й взагалі - 23 охочих сісти у парламентське крісло.

 

Організації, які стежать за виборами, кажуть, що цього року "нарізання" виборчих округів суттєво змінилося. За словами голови Івано-Франківського обласного відділення Комітету виборців України Юрія Лисюка, є чимало логістичних "промахів", пов’язаних насамперед, із доставкою виборчих бюлетенів до окружних комісій.

 

Опозиція vs. опозиція

Попри підписання об'єднаною опозицією і "Свободою" угоди про співпрацю, у деяких округах представники цих опозиційних сил боротимуться за мандати між собою. Яскравим прикладом неузгоджених домовленостей стали округи з центрами в Коломиї, Снятині, Долині та Надвірній.

 

Винятком є хіба що 83-й мажоритарний округ з центром в Івано-Франківську, де опозиція підтримала голову обласної ради, представника "Свободи" Олександра Сича.

 

У кількох округах ось уже два роки місцеві бізнесмени, представники політичних партій, які входять до об'єднаної опозиції, напрацьовували ґрунт для виборів. Через свої благодійні фонди витратили, за підрахунками КВУ, не менше 5-ти мільйонів гривень. Відповідно здобули чималу прихильність в своїх округах, однак кандидатами від об'єднаної опозиції так і не стали. Серед них – Юрій Дерев'янко та його партнер по бізнесу Володимир Грабовецький, які входили до "Фронту змін", а зараз працюють у "Благодійному фонді Юрія Дерев'янка".

 

Всупереч рішенню партії, вони йдуть на вибори самовисуванцями, і, як прогнозують у КВУ, забиратимуть значну частину голосів від опозиційних кандидатів, висунутих "Батьківщиною".

 

Руху "Чесно" також твердить про те, що під виглядом "самовисуванців" балотуються відверто провладні кандидати, а деякі із них взагалі є членами Партії регіонів.

 

Яскравий приклад - очільник обласних регіоналів, депутат парламенту Василь Чуднов. Це йому стало погано у Верховній Раді після того, як його картка проголосувала за суперечливий мовний закон. Василь Чуднов балотується у Снятинському, Косівському та Верховинському районах. Він вирішив не асоціювати себе на виборах із Партією регіонів і зареєструвався як самовисуванець.

 

Координатор руху "Чесно" в Івано-Франківську Тарас Случик цю ситуацію охарактеризував так: "Якщо проаналізувати особливості Прикарпаття, то бачимо, що влада йде двома колонами. Одна колона – це публічні члени Партії регіонів, які балотуються під її прапорами, але практично не мають шансів виграти. А інша колона – це формально незалежні самовисуванці, які реально претендують на місце у парламенті нового скликання. Ці люди переважно дистанціюються від влади, і позиціонують себе як хороші управлінці та патріоти свого округу".

 

Боротьба за Франківськ

В Івано-Франківську головна боротьба розгорнулася між кандидатом від об'єднаної опозиції, головою обласної ради, активістом "Свободи" Олександром Сичем та самовисуванцем, директором відомого гірськолижного курорту "Буковель" Олександром Шевченком.

 

Лідерство в окрузі місцеві соціологи наразі віддають голові облради. Проте, ось уже два місяці Івано-Франківськ заклеєний передвиборчою агітацією Олександра Шевченка, а усі охочі пенсіонери Івано-Франківська можуть три дні безкоштовно відпочити на "Буковелі". І це далеко не повний перелік благодійних акцій від кандидата.

 

Тим часом, щодо Олександра Сича застосована, на думку більшості експертів, технологія "клонування". ЦВК в одномандатному виборчому окрузі №83 з центром в Івано-Франківську зареєструвала ще одного Олександра Сича. Кандидатів відрізняють тільки по-батькові. Причому Олександр Сич–другий став ним лише за місяць до виборів, змінивши власні ім'я та прізвище.

 

У цьому округу також балотуватиметься мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, якого підтримує "Наша Україна".

 

Важко прогнозувати результати виборів у 88-му виборчому округу із центром у Коломиї. Тут кандидатом у депутати зареєструвався депутат парламенту, керівник творчого об'єднання "Остання Барикада" Олесь Доній, а його основним конкурентом є самовисуванець Богдан Гдичинський, який останнім часом очолює службу міністра юстиції Олександра Лавриновича, однак раніше працював заступником голови правління "Укрнафти".


07.09.2012 999 15
Коментарі (15)

я за удар 2012.09.07, 14:24
Ой, УДАР дійсно внесе корективи в розподіл голосів і то дійсно не малі. Думаю, що обєданана опозиція ще почухається в голову, що таки не домовилась свого часу з Кличком. УДАР зараз має фору. І правильно. Як мінімум 20% будуть їхніми на виборах.
Гриць 2012.09.07, 14:26
З усіх "опозицій" так і не зрозуміло, хто ж "найопозиційніша"? А УДАР добре зробив, що не приєднався до "об'єднаних", а то б розчинився там, глови би втратив, так як і своє обличчя. Насправді саме УДАР В.Кличка і є тією силою, яка могла б дати поштовх і здійснити якісь зміни. А те що їх звинувачують у співпраці з владою, то хай краще на себе дивляться.
max 2012.09.07, 14:32
Старі обличчя від виборів до виборів вже давно набридли. Бігають з однієї партії в іншу, з партійних у безпартійні, з владних до опозиційних і т.д. Народ все бачить, тому Кличко може не хвилюватися, він авторитет має. І не тільки у спорті, як вийде "на пенсію", то у Верховній Раді ще попрацює. 40 штиків буде мати
так 2012.09.07, 14:37
а соціологію якусь хоча б можна провести в цьому краї?????????????????? Цифри? Цифри!
Дідо без газет 2012.09.07, 14:42
ще би добре зробив Фронт, якби не приєднався до Батьківщини
% 2012.09.07, 16:33
невідомо, насправді, хто ближчий до влади - самовисуанці чи службовці від опозиції на зразок Диріва і Сича
Настя 2012.09.07, 17:28
Віталій Кличко, звичайно, молодець. Вірю, що він - нове обличчя. Але подивіться, кого він набрав у свій список: Палійчук, Парфан, Гірник... Пинзеник... Ці люди вже були ( до речі, в каманді В.Ющенка, якого, виходить, зрадили). Що нового вони зроблять? А нічого.
Гніздовський 2012.09.07, 19:25
№ 23 у списку «Удар» Чернега Роман Тарасович, - Голова Івано-Франківської обласної організації політичної партії «УДАР». Працював 04.2007 – 09.2010 Заступником начальника з правових питань відділення реалізації нафтопродуктів ВАТ “Укрнафта” по Івано-Франківській області. 09.2010 – д/ч Доцент кафедри конституційного та міжнародного права Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ.
Гніздовський 2012.09.07, 19:26
Роман Чернега з 2007 р. – д/ч Помічник-консультант депутата обласної ради Гдичинського Б.П. (на громадських засадах) http://udar.if.ua/biography/chernega-roman-tarasovich Тесть Р. Чернеги, Чуприна Володимир Степанович. Відкрите акціонерне товариство “Укрнафта", Начальник Нафтогазовидобувного управління «Надвірнанафтогаз». Полковник міліції (ДАІ) у відставці, депутат Івано-Франківської міської ради у 1998-2002, 2006-2010 роках. Коллега ще одного мента ДАЇшніка Гдичинського Богдана – нині керівника служби міністра юстиції України, котрий зрадив БЮТ і тепер очолює фракцію партії регіонів у Івано-Франківській обласній раді. В минулому - заступник голови правління компанії "Укрнафта", що контролюється Коломойським.
Гніздовський 2012.09.07, 19:29
Олігархи на виборах: Коломойський ставить на Кличка, Пінчук розкладає у всі кошики.Читайте, http://www.pravda.com.ua/articles/2012/09/7/6972227/
гніздовському 2012.09.07, 22:50
але нє, та нашо чернегу, краще нам сюда ківалова, допкіна, кернеса, кого ше такого цікавого кандидата хочете в цій раді бачити?
насті 2012.09.07, 22:52
Ви, панєнко де мешкаєте? Кандидатів треба знати, якшо ви цікавитеся політикою. Гірник не йде з кличком....Будьте уважні , що тут пишете.
НАСТЯ 2012.09.08, 18:13
Мешкаю на Прикарпатті і добре обізнана з політикою, зокрема, місцевою та її фігурантами. Вам мало названих імен, якщо Гірник і не йде на мажоритарний округ? Можу ще вам додати Наливайченка, І.Геращенко, Гурвіца, Куніцина.... Це нові обличчя? Це нові бажання покращити собі і так не бідне життя.
тролям ХВР 2012.09.09, 00:44
замовна примітивна псевдоаналітика. "Попри підписання об'єднаною опозицією і "Свободою" угоди про співпрацю, у деяких округах представники цих опозиційних сил боротимуться за мандати між собою. Яскравим прикладом неузгоджених домовленостей стали округи з центрами в Коломиї, Снятині, Долині та Надвірній." - БРЕХНЯ! У всіх округах об'єднана опозиція виставила тільки ОДНОГО кандидата.
Гайовий 2012.09.12, 21:13
в Долині на вибори йде ще один брехливий мент, який видурює в людей гроші наперед роздаючи посади і багато дурнів вірять цьому. де дихне там брехне! звати його - Місько Семечка
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1939
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1848
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5447 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2142 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

726

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

784

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

979

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

994
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1759
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10243
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26126
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10169 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7701
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

881
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

176
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

244
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1264
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

869