В Івано-Франківську назріває нова Врадіївка?

 

Після бунту жителів Врадіївки проти міліцейського свавілля, можливість відновлення справедливості в окремо взятому селі, місті чи містечку стала не такою вже утопічною.  

До редакції "Української правди" звернулися мешканці Івано-Франківщини, які попросили розповісти про "черговий міліцейський бєспрєдєл" і знущання над їхнім знайомим.

Хоча масово воювати проти місцевої влади люди поки не готові, вони вже не бояться говорити про наболіле. "Вони хочуть об'єктивного розслідування справи", - написав співрозмовник УП і передав номер телефону жінки Катерини, яка розповіла про жахи Івано-Франківського СІЗО.

"Українська правда" не може стверджувати, що всі факти, викладені Катериною, є правдивими. Але описані нею події за участі Івано-Франківського УМВС, а також версія місцевого слідчого викликають підозри щодо нелюдських методів роботи людей у погонах.  

 

"З мого чоловіка вибивали неправдиві свідчення. Він порізав собі вени"

Після того, як Олега Гавриліва забрали у СІЗО, його дружина Катерина залишилася з двома маленькими дітьми в розбитому будинку. Під час затримання міліціонери розбили двері і перевернули будинок догори дном, каже жінка.

"Це було о 6 ранку, приїхало 6 машин, всі люди – у цивільному. Вони зламали двері, побили чоловіка прямо в хаті, мене притиснули до стіни, погрожували пристрілити собаку", - починає свою розповідь Катерина.

За словами жінки, міліціонери хапали з її дому все підряд - на цих речах навіть теоретично не могло бути відбитків пальців її чоловіка. Забрали навіть телефони і фотоапарат, яким Катерина намагалася зробити фото розбитої хати.

Лише через певний час вона зрозуміла, що сталося – її чоловіка підозрюють у спробі пограбувати чужу квартиру.

Справу спочатку порушили за ч.3 ст. 185 Кримінального кодексу (крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на 6-7 років, але пізніше перекваліфікували на більш тяжку - п. 5 ст. 185, де вже передбачено від 7 до 12 років тюрми.

Крім Олега Гавриліва, міліція затримала його брата і сусіда, інкримінуючи їм спробу крадіжки, вчинену "в особливо великих розмірах або організованою групою".

 Олег Гаврилів і Катерина Жидочин з сином. Фото надані Катериною

Коли жінка змогла "пробитися" у СІЗО, то не впізнала свого чоловіка. Навпроти неї сидів сильно побитий хлопець з перебинтованими руками, головою, вибитими зубами і синцями на обличчі. Виявилося, що в ізоляторі Олег намагався порізати собі вени.

"Я була в шоці. Бачу перед собою людину, а половини людини нема. Коли я побачила, що у нього нема зубів, я спитала, що сталося. Він каже: "Коли затримували, мене вивезли в ліс і били". Це він мені так шепнув через ґрати. Потім його ще дві години били в машині. Після того він порізав вени. Коли прийшла перевірка, вони сказали, що він просто спить, а потім сусід по камері випадково розкрив ковдру і побачив кров. А "шили" його навіть не в той день, на наступний", - розповіла Катерина.

Чоловік розповів, що внаслідок катувань вимушений був зізнатися у тому, чого не скоював.

"На нього дуже сильно тиснуть, йому сказали підписати зізнання в тому, що він не робив. Каже, він розуміє, що це тяжка стаття, але іншого виходу не було", - каже жінка.

 Олег з дітьми

Катерина каже, що хоче привернути увагу до своєї історії, щоб врятувати свого чоловіка – інакше його "заб’ють на смерть". Втім, за її словами, ніхто з її сусідів чи місцевих мешканців не організовував акцій, і вона бореться з "безчинством міліції" самостійно.

Єдиний, хто вступився за жінку – місцевий депутат Юрій Романюк, який на прохання Катерини направив депутатське звернення начальнику ОУ УМВС області Олегу Салу, а також начальнику місцевого департаменту з питань виконання покарань в області.

"Я одна, з двома дітьми – 6 і 2 років. Я звернулася тільки до депутата і до адвоката, який вивчає справу і каже, що вона шита білими нитками. За місяць розслідування вони "нашили" йому 17 епізодів і вже передають справу до суду, прокуратура погодилася одразу", - розповіла жінка.

Дружина Гавриліва стверджує, що докази причетності її чоловіка до злочину – вигадані.

"Все базується на розповіді якоїсь жіночки в барі, яка не знала навіть прізвищ, але розповіла, що саме мій чоловік і ще двоє людей обікрали ту квартиру. Насправді мій чоловік був того дня у Долині, він їздив машиною, але нікого не грабував", - розповідає Катерина.

 

Вона припускає, що на її чоловіка намагаються "повісити" чужий злочин, оскільки раніше він був судимий за хуліганство. "Вони просто пробили по базі і затримали мого чоловіка. А ще затримали його брата і сусіда, які ніколи не притягувалися", - каже вона.

На питання, за що саме її чоловік поніс покарання минулого разу Катерина відповісти не може. Каже, це було ще до їхнього знайомства і не вона не вникала в обставини тієї справи.

 

"Він заснув, а зранку прокинувся, а зуби випали"

Слідчий Юрій Боричко, який веде справу Гавриліва, у коментарі "Українській правді" підтвердив, що обвинувальний висновок вже складено і справу передано до суду. Слідчий розмовляв з кореспондентом УП бадьорим голосом і, здається, не почув у своїй версії подій нічого дивного.

Розмову з Боричком УП передає повністю:

- Дружина Гавриліва стверджує, що її чоловіка побили у СІЗО, вибивали з нього неправдиві свідчення. Вам про таке відомо?

- Ніхто на нього не тиснув, свідчення ніякі не вибивав. Під час затримання у нього вилучено достатньо речових доказів, і він особисто написав явки з каяттям

- Але дружина бачила на тілі чоловіка сліди побоїв, зокрема, вибиті зуби.

- Мені Гаврилів казав, що він заснув, а зранку прокинувся, а зуби випали. Він ще просив мене, щоб я йому купив клей, щоб їх приклеїти. Він особисто у мене в кабінеті приклеював ці зуби.

- Вибачте, але ви самі вірите у цю версію? Вона виглядає дещо неправдоподібною…

- Я можу вам показати коробочку від клею. Тим більше, там були конвоїри (від УП – за словами дружини Гавриліва, близько 3 місяців тому її чоловіку поставили нові зубні коронки, але клеєм їх не кріплять).

- Чудово, то ви готові пустити журналістів у СІЗО і показати те, про що кажете, допустити їх до підсудного?

- З даного приводу я вам нічим допомогти не можу, оскільки досудове розслідування закінчено. Я вже дозволи на побачення не надаю, дозвіл надає тільки суд міста Червоноград Львівської області (Гаврилів зареєстрований у Дрогобичі Львівської області). Ми саме направили документи туди.

- Чи відомо вам, що Гаврилів намагався покінчити життя самогубством?

- Наскільки мені відомо, він порізав вени в СІЗО. Я у нього запитував, у зв’язку з чим, він сказав, що це його особисте… Наскільки я володію інформацією, він там щось з дружиною посварився.

P.S. Під час підготовки матеріалу кореспондент УП шукав в інтернеті контакти Івано-Франківського СІЗО і натрапив на коментарі людей щодо давньої практики катування у даній установі.

 

А наприкінці 2011 року в СІЗО стався ще один "прикрий інцидент" – за твердженням родичів, затриманого 32-річного Ярослава Склипового в ізоляторі забили до смерті. 

Незважаючи на те, що судмедекспертиза підтвердила наявність у Склипового черепно-мозкової травми і перелами кісток, родичі так і не змогли довести, що хлопець став жертвою тортур.  


Анна Григораш, УП


10.07.2013 2088 4
Коментарі (4)

хе-хе 2013.07.11, 10:08
На фотках бачу відвертого вору з зірками на колінах - "не стану на коліна". очі пацанські - масляно-хитрі. Молодці менти. що пресують такого штемпа.
Уважно будемо 2013.07.11, 10:42
Для звільненого райпрокурора Врадіївки знайшли нове "тепле місце" Нардеп від "Батьківщини" Андрій Парубій, який наразі перебуває у смт Врадіївка, де минулого тижня зґвалтували 29-річну Ірину Крашкову, розповів, що для звільненого райпрокурора Сергія Мочалка уже знайшли нове місце. "Щойно перевірив інформацію, яка в чергове обурила громаду. Виявляється районного прокурора Врадіївки, якого минулого тижня демонстративно-показово зняли з посади за прикриття злочину,сьогодні уже призначили заступником прокурора в сусідньому Кривоозерському районі!!! В тому ж Первомайському окрузі. Ну хіба не мафія?!! Цю систему треба не реформувати,а докорінно змінювати! Так, як це зробили в Грузії!", – написав Парубій на своїй сторінці у Facebook. Як відомо, 26 червня у селищі Врадіївка Миколаївської області двоє міліціонерів і таксист затягли в автомобіль 29-річну Ірину Крашкову, вивезли її в лісосмугу біля села Сирово, побили й зґвалтували.
Мирон 2013.07.12, 19:21
що то за брєд!!!
[9] 2013.07.13, 15:01
В Україні почали компанію дискредитації ментів. З того ж починали "революціонери" в Єгипті. Знищення правоохоронної системи - на користь банді янука.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

549
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11054 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1846
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1750
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2748
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4604

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

348

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1047

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1460

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1331
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1709
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1519
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1233
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

603
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

678
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1873
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2115 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20374
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

350
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

701 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

737
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1082