В Івано-Франківську громада взялася за начальника обласного бюро медико-соціальної експертизи

 

 

З відповідним листом в правоохоронні органи звернувся депутат Івано-Франківської облради Сергій Адамович.

 

Текст листа:

 

"До мене як депутата Івано-Франківської обласної ради звернулися працівники та громадяни, що проходили процедури медико-соціальної експертизи в Обласному бюро медико-соціальної експертизи Івано-Франківської області з метою сприяння у комплексному вивченні проблемних питань, що стосуються зловживань своїми повноваженнями з боку начальника бюро Кулайця Михайла Івановича, - пише у групі в соціальній мережі С.Адамович, - з усних та письмових відомостей отриманих від скаржників стали відомі наступні факти.

 

Кулаєць М.І. як начальник Обласного бюро медико-соціальної експертизи Івано-Франківської області приховує факти незаконного стримування направлених хворих на огляд МСЕК головами лікарських консультаційних комісій в Коломийському та Косівському районах Івано-Франківської області з явними ознаками інвалідності, чим порушує інструкцію про встановлення груп інвалідності №561 від 05.09.2011 року.

 

Одним з фактів є те, що хвора Полюк Марія Юріївна, жителька с. Уторопи Косівського району не могла пройти процедури огляду в МСЕК більше року, хоча згідно чинного законодавства їй по анатомічному дефекту належить третя група інвалідності без переогляду. Причиною цього стало те, що Полюк М.Ю. надала відомості як свідок в судовій справі, що дискредитували Кулайця М.І.

 

В робочий кабінет п. Кулайця М.І. замовлено офісних меблів на 26 тис. гривень, в той же час як не забезпечуються життєво необхідні проплати для функціонування служб обласного бюро МСЕК. Так, в зимовий час в приміщенні Коломийської МСЕК, що знаходиться на вулиці Чорновола 32, м.Коломия, температура повітря в приміщенні становить на рівні плюс 10-14 градусів Цельсія, стіни приміщення промерзли і заражені грибком, що зумовлює грубі порушення санітарно-гігієнічних вимог.

 

М. І. Кулаєць використовує санітарний автомобіль, який призначений для виїздів комісій до хворих осіб, що за станом здоров'я не можуть прибути на огляд в приміщення медико-соціальної експертної комісії, у власних цілях.

 

Так, водій Стасюк Ярослав Антонович, довозив донедавна М.Кулайця на роботу та з роботи, на різноманітні наради, що відбуваються в Україні, і навіть було здійснено поїздку в м.Моршин, у зв’язку із захистом кандидатської дисертації дочки М. Кулайця. В той же час пальне для виїздів до важкохворих інвалідів часто буває відсутнє.

 

Створена система М.Кулайцем полягає у забезпеченні паливно-мастильними матеріалами (при їх відсутності) та запчастинами для санітарних автомобілів безпосередньо членами комісій. Так, складений річний графік виїздів медико-соціальних експертних комісій області в райони області (всього в області працює 11 комісій), і на цих виїздах в райони заздалегідь плануються для огляду хворі переважно першої та другої груп інвалідності (цим хворим по стану здоров'я важко прибути на огляд в приміщення МСЕК).

 

Зрозуміло, що якщо пальне для санітарного автомобіля відсутнє, то виїзд до хворих в район стає неможливим.

 

Відповідно до додатку№1 наказу ОБ МСЕ від 11.11.2009 року №220 для проведення виїзних засідань МСЕК слід використовувати тільки службовий транспорт закріплений за комісіями. При відсутності ж пального для забезпечення виїздів, М.Кулаєць "закриває" очі звідки комісії беруть пальне для санітарного автомобіля, чому слідує виникнення наступної проблеми - списання пального в дорожніх листах водіями, відповідно проводиться "скручування" спідометрів.

 

У випадку ДТП при плановій поїздці медичної комісії на санітарному автомобілі з необлікованим пальним відповідальність буде нести голова комісії та водій (дані з інструктажу інженера по техніці безпеки департаменту охорони здоров'я).

 

Іншими обставинами є те, що за деякими відомостями за час роботи на посаді головного лікаря (з 2008 року) М.Кулаєць придбав три автомобілі для особистого користування та своєї сім’ї, а також нерухомість на першому поверсі новозбудованого будинку на вул. Шевченка 35а.

 

Окрім вищезазначених обставин майнових зловживань як начальника Обласного бюро медико-соціальної експертизи Івано-Франківської області, ним здійснюються зловживання своїм посадовим становищем і у сфері кадрового забезпечення та трудових відносин діяльності цієї установи. М.І. Кулаєць будучи начальником Обласного бюро медико-соціальної експертизи Івано-Франківської області, водночас отримує 0,25 посадового окладу лікаря - реабілітолога на спеціалізованій кардіологічній MCЕК протягом останніх чотирьох років, але фактично ніяких обов’язків там не виконує, оскільки завжди на засіданнях кардіологічної МСЕК відсутній (про це свідчить відсутність підписів М. Кулайця в актах огляду, в журнaлах протоколів кардіологічної МСЕК, ним не заповнено ні одної індивідуальної програми реабілітації інваліда, що є прямим обов'язком лікаря - реабілітолога).

 

Даний факт поєднується із тією обставиною, що на роботу в кардіологічну МСЕК прийшов молодий спееціаліст, лікар-реабілітолог Голей ганна Антонівна, яка прийнята лише на 0,75 ставки, (на даний момент Голей Г.А. знаходиться в декретній відпустці по догляду за дитиною, тоді як М.Кулаєць надалі отримує державні кошти за 0,25 посадового окладу лікаря- реабілітолога).

 

Окрім того, М.Кулаєць здійснює прийом на роботу нових працівників з грубим порушеннями кваліфікаційних вимог до кандидатів. Так, при призначенні на посаду голови спеціалізованої психіатричної МСЕК в 2011 році був прийнятий Масляк Володимир Миколайович, який є родичем М.Кулайця.

 

Даний кандидат не відповідав кваліфікаційним вимогам визначених (посадовою інструкцією голови MCЕK затвердженою 29.08. 1997 року начальником управління медико-соціальної експертизи МОЗ України В.В.Маруничом), а саме: - не був на момент призначення членом психіатричної МСЕК - не мав стажу роботи в галузі медико-соціальної експертизи 5 років.

 

В тому ж році на посаду терапевта обласної МСЕК був прийнятий молодий спеціаліст Штефюк Олександар Володимирович. Однак після звернення голови обласної МСЕК Полутранка О.Б. в обласну прокуратуру з підстав відсутності необхідного стажу роботи в терапії – 3 роки, відсутності атестаційної категорії по терапії, відсутності первинної спеціалізації з медико-соціальної експертизи, був переведений на посаду лікаря - реабілітолога спеціалізованої профпатологічної МСЕК.

 

Наступним фактом є переведення у лютому 2014 року на посаду терапевта Коломийської міжрайонної МСЕК з посади лікаря - реабілітолога цієї ж МСЕК Вишиванюк Христину, яка також не відповідала кваліфікаційним вимогам на займану посаду: 1. відсутній взагалі стаж роботи по терапії при кваліфікаційних вимогах - 3 роки; 2. не мала відповідної атестаційної категорії;

 

Ще одним фактом порушень є прийняття на посаду юриста обласного бюро медико-соціальної екслертизи Озарка Любомира Івановича, мати якого є сестрою дружини М. Кулайця. Окрім того, відповідно до наказу МОЗ України №33 від 23.02.2000 року - посада юриста передбачена тільки на обласній МСЕК.

 

Тому Озарко Л.І. закріплений у штатному розписі не в обласній МСЕК, а в штаті адміністрації обласного бюро медико - соціальної експертизи і фактично здійснює функції особистого адвоката начальника обласного бюро медико - соціальної експертизи М.Кулайця від співробітників цієї установи.

Більше того, судові засідання в яких відповідачами є медико-соціальні експертні комісії відвідує голова комісії, а при потребі за власний кошт наймає іншого юриста, тоді як п.Озарко Л.І. не приймає участі в судових засіданнях. Останнє судове засідання відбувалось в Долинському районі, в якому приймав участь голова спеціалізованої профпатологічної МСЕК Л. Білоус разом із залученим на підставі договору юристом".

 

Автор цього депутатського звернення Сергій Адамович зазначає, що "на підставі вищенаведеного, керуючись функціональними повноваженнями прокуратури України, як органу уповноваженого здійснювати загальний нагляд за додержанням чинного законодавства України, прошу розглянути дане звернення по суті, вжити всіх заходів з метою перевірки і дослідження вищеописаних фактів, та у випадку наявності підстав, притягнути винних осіб до юридичної відповідальності. Про результати розгляду звернення прошу повідомити мене письмово.

 

Згідно ст. 13 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та їх посадові особи, а також керівники правоохоронних та контролюючих органів, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, розташованих на території відповідної ради, до яких звернувся депутат місцевої ради, зобов’язані у десятиденний строк розглянути порушене ним питання та надати йому відповідь. Вдячний за розуміння та надіюсь на позитивну співпрацю! З повагою, депутат обласної ради _________ С.В. Адамович" 

 

Бріз


28.03.2014 2895 19
Коментарі (19)

Ми 2014.03.28, 18:24
Той,хто сяде в крісло Кулайця, - замовник компроматів на нього.Знаємо,чиїх це рук справа! Але, пане Адамовичу,зрозумійте.що в наступника Кулайця апетити і хватка в рази більші! Ану,візьміться ще за того,хто подав Вам матеріал. І до теми: найбільш корумпована в пана Кулайця - кардіологічна комісія.
Іван 2014.04.02, 22:27
люстрація автору статті, і нехай не прикривається депутатами, нехай набереться сміливості сказати це відкрито. А то схожий на боягуза, який боїться за свої брехні перед людьми відповідати!
Вітер 2014.03.28, 13:25
Давно пора цю хабарницьку структуру перевірити!
1 2014.03.28, 15:40
Ганьба таким лікарям, які за гроші дають інвалідність. А без грошей і інвалід інвалідність не отримає. Так вони керують роками. Це лікарська мафія.
люстрація 2014.03.28, 15:44
Треба їх маєтки перевірити!
Василь 2014.03.28, 16:15
Цей пан раніше "сидів" на ліцензіях в керівному апараті обласної охорони здоров'я і приторговував цими ліцензіями.Лікарі та фармацевти добре пам'ятають цю особу.
11 2014.03.29, 16:49
А саме, що цікаво, що Кулаєць тут ні до чого. Він сам потерпає від свавілля того жирного лікяряшки, який керує страми маразматиком, як маріонеткою..... І бідний Кулаєць вже джва роки веде війну, бо Олінійчуку ніяк не всрецься.... шукає собі теплого містечка...... це все його кур справа....і його прихвостів!!!!! Стаття замовна, друзі відкрийте очі, щироко, дуще широко..... А то ми всі так чемно мовчино, боємося сказати правду..... Олінійчука посадити за зловживання,,,,, і це ВЕЛИКА ПРАВДА!!!!! І про це всі знають , скільки це падло всяло грошей, скільки крові людям попило.....
11 2014.03.29, 17:23
А знаєте хто замови статтю,.... це жирна свиня, яка всім заправляє,.... я думаю, що працівники даної установи зрозуміли, ого я маю на увазі...... Ти жирна падлюка, запам"ятай, що в житті інснує принцип БУМЕРАНГА,,,,, і обов"язково ти жирна свиня - його зустрінеш......
11 2014.03.29, 17:24
І ще, якощо п.Адамович взявся за цю справу, то повірте він теж куплений.......
лікарка 2014.03.30, 08:29
Остатній хам, а на рахунок юриста теж правда, діє по приказах Кулайця і бореться з незгодними лікарями, та проблемними хворими, давно була чутка за те що Олійничук туди дуже пнеться то це був би кошмар, бо Олійничук - це противник всього людського, він має відповісти за свої діла
Експерт 2014.03.31, 16:37
Балачки про Олінійчука-це окозамилювання. Вже всім відомо,що він ні на яку посаду не вернеться.Ми побоюємось,що на місце Кулайця мітить молодий вовкодав з про"регіон"івським корінням,який вже встиг в Олінійчука багато чого перейняти нелюдського...
ірина 2014.03.31, 17:33
то що Масляк В.М. став головою психіатричного МСЕК, це ще не означає що він є лікарем, який не відповідає своїй кваліфікації...перш ніж друкувати перевіряйте факти, бо тоді ви просто брудно пліткуєте!!!
Експерти 2014.03.31, 19:49
Як-то кажуть-на злодію шапка горить. Але ми на увазі мали зовсім не Масляка В.М. ...
МИ 2014.03.31, 21:58
пане Адамовичу хочемо сказати, що Кулаєць М.І.-це порядна людина, яка користується авторитетом серед медичної громадцькості не тільки області, а й держави.Перш ніж друкувати ці наклепи трепа переконатися в їх достовірності. Просто замовники не можуть вгамуватися і всякими способами боряться за посаду!!!!
Юра 2014.04.01, 14:04
Лікарі всі хабарники, а особливо у такій структурі. Мій тато інвалді третьої групи, проходив медогляд на вул. Франка у начальника Білоуса Л.І. так от той нахал немає нічого Божого останні копійки у батька за групу видер, щей сказав благодійні заплатити... питання для кого? чи замало дав????
медик 2014.04.01, 14:17
Про цю структуру знаю багато. Начальник кваліфікований спеціаліст, колишній держслужбовець сам свого часу працював при ньому. А їх юрист, та нормальний хлопчина і такий що всіх вислухає та допоможе, а все, що пишуть повна нісенітниця.. от комусь посада потрібна тай все.. А Олінійчука ще з тих часів коли він в Городенки починав керувати знаю, це ще та сволота рідкісна, всім допекла...
Наталя 2014.04.02, 17:41
М.Кулаєць - хам, якого ще треба пошукати.Манія величності переслідує його по життю. Давно пора на пенсію. дорогу молодим та порядним. Головне не помилитись з новим призначення. Новий керівник повинен бути милосердним та справедливим до нещасних.Ніхто не знає, що кого чекає у житті.
Галичанин 2014.04.04, 18:20
Автор "листа" - Р.Антонюк та його прихвосткі. Цього ХАБАРНИКА,підлабузника та поплічника Олінійчука, давно вже треба вивести на "чисту воду", а він ще до влади лізе. Хай краще правоохоронці займуця його маєтками та землями.
Для Галичанина, медика, екс 2014.04.04, 23:13
Шановні скажіть мені - а чим жеж вам Олінійчук так завинив ? Знаєте пишуть боягузи, або чиїсь шістки( в даному випадку знаєм чиї ). Я ось думаю а в лице Олінійчуку ви це скажете? Думаю що ні. Таке враження що найбільший ворого це він. Люди схаменіться. МЕДИКИ ДЕ ВАША СОЛІДАРНІСТЬ? Пам'ятайте сьогодні ця Поповичо-система з'їсть його а завтра вас
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

816
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

623
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1694
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3038
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2468
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2446

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

52

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

610

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

607

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1469
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

216
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

577
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

430
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

220
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

301
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26936
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

759
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19591
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

312
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

325
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

652
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1082 1