Юрій Дерев’янко: Перед нами головне випробування — зламати злочинну систему, за якою жила держава в останні роки

 

 

Величезними втратами та важкою ціною далась Майдану перша перемога. Українці зуміли повалити кримінальний клан Януковича. Попереду залишається друге надскладне завдання — викорінити корумповану систему, яка кілька останніх років годувала державну верхівку.

 

Про це, а також про напружену роботу в парламенті народний депутат Юрій Деревянко розповів на зустрічі з громадою міста Надвірна. Цими днями депутат зустрічався з виборцями на своєму окрузі – у містах Надвірній та Яремче, селищах Отинія Коломийського і Солотвин Богородчанського районів.

 

Парламентські реалії

45 днів минуло з того часу, як українці повалили режим Януковича та до влади прийшли нові “старі” політики. За словами нардепа, за цей час вдалося збагнути, що владу змінити набагато легше, ніж переламати корумповану систему, яка відшліфовувалась роками. У цьому переконався Деревянко, працюючи в парламенті — нині єдиному легітимному органу влади.

Нині Рада складається з двох депутатських груп, що формують так звану Коаліцію. Більшість — це колишні представники опозиції, а також екс-регіонали та позафракційні, які своїм голосуванням підтримували курс Партії регіонів. І політичне минуле останніх неабияк дається взнаки, коли доходить до голосування за важливі для країни законопроекти, заявив Юрій Деревянко. Тому спрогнозував недовге майбутнє теперішнього складу Верховної Ради: “У цьому складі Верховна Рада проживе максимально до кінця цього року, бо вона не може працювати та нормально функціонувати. Більшість депутатів, звісно, не проти протирати штани у стінах Ради і до 2017 року. Якщо не зміниться склад парламенту, нічого не зміниться в Україні і не виправдаються сподівання народу, який такою ціною виборював шанс на краще життя для себе та своїх дітей”.

За словами Дерев’янка, нині на чинну владу чекають складні випробування. Адже високопосадовці отримали у спадок країну, де діє добре налагоджена схема, що забезпечує надходження величезних грошових потоків на саму верхівку. Відтак на людей, які отримали керівні державні посади, чекає величезна спокуса грішми. “Бачимо, що відбувається, коли у Раді зявляється законопроект, що ламає цю схему, коли  представники одних фракцій кажуть одне, а наступного дня приходять з іншими пропозиціями, мовляв, у них є запитання до цих законопроектів.  І таке відбувається з усіма фракціями. Однак це потрібно припиняти і нарешті змінити правила гри”

Формула ефективної влади за рецептом Деревянка така: посадовці мають боротися зі спокусами грішми та за довіру народу. Коли урядовці заявляють, що Україні потрібно затягнути паски, нардеп закликає їм самим долучитися до «економії». «Люди мають бути певні, що урядовці не розкрадатимуть кошти і не продовжать працювати за старими схемами. З  глибокою економічною та ще й задавненою кризою потрібно боротись. І це вимушені перші кроки, аби вберегти цілісність нашої держави, -  зазначив обранець, - Якщо нині уряд не буде демонструвати надлишкову прозорість своїх дій, руйнуючи корупційні схеми у своїх міністерствах, запроваджуючи тендери на держзакупівлі та ліквідовуючи готівкові ями.»

На українців чекають непрості часи, але ці кроки виправдані, впевнений депутат. За його словами, люди ще не відчули на собі урядову економію. Пересічним родинам важко буде втриматись на плаву, оскільки платити доведеться більше і податків, і за комунальні послуги, і не можна буде надіятись на соціальні виплати та надбавки, бо їх скасують. Єдина допомога від держави – субсидії на оплату комунпослуг, на них можуть претендувати 4 млн. українських сімей. «Усі ці рішення вимагав від України МВФ, аби надати фінансову допомогу. Фонд оцінює ситуацію так: якщо бюджет дає можливість красти та мати великі видатки, то спершу його треба скоротити та побороти корупцію. Це -  дві конкретні вимоги: не виконаєте вимоги, не отримаєте 3 млрд доларів допомоги, - пояснив Дерев»янко, -  Тоді  в уряді пояснили, якщо Верховна Рада не підтримає цей крок, то всім потрібно йти у відставку, бо іншого шансу врятувати державу нема. Це була абсолютно зрозуміла позиція».

 

Покоління “некст”

“Майдан спрацював, як лакмусовий папірець, який проявив величезну кількість людей,  ідейних, зі зрілою свідомістю та чітким бачення розвитку країни. Вони ніколи не були в політиці чи при владі, але добре розуміють, що посадовцям треба робити далі.  І коли я знайомився та знайомлюся з такими людьми, то розумію, що серед них у мене набагато більше однодумців, ніж у стінах Ради. Я добре розумію, що за ними — майбутня українська  політика”, - Юрій Дерев’янко.

Мова йде про авторів та усіх, хто долучився до створення «Реанімаційного пакету реформ». Відповідно до нього зміни у державі мають відбуватись  у 4 напрямках, зокрема,  боротьба з корупцією; реформування правоохоронної системи; зміна виборчого законодавства та відновлення довіри до судової гілки влади. Підтримують таку ініціативу 25 народних депутатів, які увійшли до міжфракційного депутатського обєднання “Платформа реформ”.

“Ми готові підтримувати  ініціативу громадськості, яка  представила своє розуміння та бачення курсу держави,  та вимагає від політиків дотримуватись обіцянок, - заявив нардеп, -  Від цієї співпраці ми отримали перші спільні перемоги - ухвалено закон про доступ до публічної інформації (дає право кожному отримати будь-яку інформацію про посадовців). Так само прийнято закон про держзакупівлі, відповідно до якого державні підприємства зобов’язуються оприлюднювати інформацію про те, що вони придбали, у кого саме та за скільки.”

Нині попереду реалізації наступних «реанімаційних кроків». Нардеп переконаний, основне завдання, яке потрібно втілити до президентських виборів – внести зміни до Конституції, щоби повернути її до зразка 2004 року, таким чином децентралізувати владу, збалансувати її між президентом, парламентом і урядом, змінити судову систему.

 

Політичний лікнеп

На зустріч з народним депутатом прийшли кілька десятків надвірнянців. Люди запитували про різне. Утім шквал емоцій викликали дві відповіді Деревянка на запитання про окупацію Криму та про вбивство Олександра Музичка, відомого як Сашко Білий, активіста Правого сектора. Річ у тім, що Юрія Дерев’янка призначили  головою парламентської тимчасової слідчої комісії, яка повинна з’ясувати обставини загибелі активіста.

«Жинили без мене», - прокоментував призначення головою ТСК Юрій Деревянко. Про це депутат дізнався зі стрічки новин, коли працював на профільний комісії ВРУ, коли розглядали його законопроект про захист прав громадян України на окупованих територіях.

«Зі мною на цю тему ніхто не розмовляв, ніякої згоди на головування я не давав. Взагалі був шокований з того, що відбулось», - пояснив згодом Дерев’янко і розказав, що зі слів нардепів-старожилів, призначення головою ТСК – покарання за надмірну активність у парламенті: «Я починаю аналізувати, чим міг так роздратувати, що зробив за останній час. Перший подразник, як я розумію, це заява до Міжнародного кримінального суду, де  в першій редакції були  12 імен, а після голосування залишилось тільки троє, Янукович, Пшонка і Захарченко. І друге, що могло зачепити, - ініційовані мною законопроекти щодо суддів Конституційного суду. Спершу депутати голосували «за», потім «проти». Стало зрозумілим, що руйнується шалена корупційна схема, яка комусь нині у парламенті або поза ним приносить 70-100 млн доларів щомісяця. За законопроектом звільненню підлягали ті судді, які знущалися над українцями, забезпечивши узурпацію влади режимом Януковича».

Загалом відбулося уже три засідання тимчасової слідчої комісії. За словами Деревянка, розпочату роботу він планує довести до логічного завершення, визначивши всі обставини смерті представника «Правого сектора» та притягнувши винних до відповідальності. Для цього керується кількома принципами: об’єктивністю (усі засідання проводять під прицілом відеокамер та  ЗМІ) та аполітичністю. Для цього до роботи в ТСК запросили незалежних експертів та представників «Правого сектора», аби якнайшвидше встановити правду.  

«Здалися без бою?» Багато людей не розуміють, як так сталося, що Крим опинився під окупантами. Про це найчастіше запитують, розповів Юрій Дерев’янко. За його словами, офіційна позиція влади : не стріляли, бо зберігали спокій та намагались уникнути провокацій. Утім реалії набагато сумніші. «Трагедія у тому, що військове керівництво відмовлялось виконувати накази головнокомандувача та відстоювати український Крим. Їх задовго до цієї операції опрацювали росіяни. А колишній режим зумисно руйнував армію, останнім кроком до цього стала кадрова ротація, коли усю військову верхівку замінили на росіян», - пояснив обранець. Відтак з трибуни Верховної Ради не могли оголосити, що усе військо Криму - дезертири. Це, на думку Дерев’янка, означало б повну деморалізацію армії та країни.

Депутат вважає, що Крим – українська територія,  яка тимчасово окупована Росією. Нині Україна не може повернути півострів військовим методом, бо тоді почнеться третя світова війна та порушиться баланс безпеки у світі.

«Радянський Союз розвалився без жодного пострілу. Системно роками весь світ вів економічну блокаду. Так само має статись і з Росією. Крім того, влада України має заохотити кримчан повернутися назад, створивши разючий контраст, поліпшивши рівень життя у державі», - переконаний нардеп.

 

Ні керівників, ні газу!

Надвірнянський район один з небагатьох на Прикарпатті, де донині несформовані виконавчі гілки влади, тобто нема голови районної державної адміністрації. Люди остерігаються, що таке затягування з призначеннями може означати «злий підступ» партійної верхівки. «Призначення турбують зараз усіх, -  наголосив Юрій Деревянко, -  Я звертатимусь до премєра Арсенія Яценюка та в.о. президента Олександра Турчинова, щоби не залишати район без керівництва. Керівники фракцій теж звертаються з проханням не зволікати».

Нардеп налаштований на співпрацю з будь-ким з будь-якої політичної партії. Вважає політична приналежність не є критерієм якості роботи керівника. У цій справі головне бажання поліпшити життя району та допомогти людям: «Майбутніх керівників РДА можна назвати політичними камікадзе, бо отримають надскладний спадок. Тому потрібно підставляти плече та працювати разом».

А ще у Надвірнянському районі чотири села Верхній Майдан, Красна, Ланчин та Саджавка уже сім років чекають на газ. Люди самі профінансували вуличні газопроводи та переобладнали свої оселі для газу. Аби добудувати 2 км газопроводу, нині потрібно близько 4 млн грн. Крапку у цьому питанні може поставити Івано-Франківська обласна рада, профінансувавши роботи. «Обласний бюджет змінено, тому це питання може вирішити сесія обласної ради, прийнявши рішення і виділивши кошти на завершення будівництва підвідного газопроводу», - підсумував народний депутат. І порадив людям не здаватися, а таки переконати обласних депутатів, аби ті допомогли їм у їхній біді. Для цього діяти, як у столиці, - усім гуртом приходити під стіни адмінбудівлі та вимагати свого.


08.04.2014 496 7
Коментарі (7)

всім 2014.04.08, 18:55
А Деревянко і є частиною цієї злочинної системи адже у нього всі пільги а насправді вам тоді люди повірять коли ви себе позбавите зарплати і пенсії у 15000 грн.
Таня 2014.04.08, 19:12
деревянку респект :))) я не знаю іншого депутата від області котрий такі гроші дає на округ, нехай хтось скаже що для Деревянка то копійки, але він все одно їх вкладає, а що зробив для міста той же Сич??? якби я жила на окрузі Деревянка я б за нього точно голосувала
Бандерівець 2014.04.08, 22:35
Дерев"янко - нормальна , адекватна людина (до того ж не бідна) , їздить на старенькому Лексусі , на відміну від Сича , який зразу купив Ленд Крузер 200 ....
просто Я 2014.04.08, 19:53
Цей депутат мудрий.Таких мало.Або таких нема. Вихований,гарний,розумний.Я рада за нього.
ІГОР 2014.04.08, 20:40
Справжній депутат Верховної Ради України !Розумний коректний та врівноважений!Так тримати !!
Петро 2014.04.08, 20:54
Це Вам не тушка-Купчак, за якого демократи агітували і "божилися", що не зрадить. Думаю, що він ще більше набере рейтингу, якщо продуктивно проведе роботу в слідчій комісії по розслідуванню загибелі Сашка Білого (Музичка).
Гість 2014.04.09, 13:36
Деревянко сам частина злочинної схеми. Його підприємство 3Т заробляло мільйони за адміністрування реєстрів мінюсту, поки Лукаш не прогнала. зараз напевно знову заробляє. Кожен хто реєструє право власності і т.дю. платить за це. відповідно все йде в кишеню Деревянку і т.д.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

787
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

610
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1683
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3011
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2460
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2437

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

588

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

600

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1459

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1531
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

561
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

423
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

797
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

194
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

293
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26928
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

753
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

317
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

316
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

642
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1045 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

841