Українські реалії і глобальні тренди 2012 року

 

Україна не стоїть і не може стояти поза дією трендів, що розвиваються у світі. Вони формують всіх, і всі відчувають їх непереборну силу. Сьогодні мова йде про прискорення змін у світі. Під це прискорення кожен може вписати власні цілі: як окремі індивіди, так і цілі країни.

 

Швейцарські дослідники, наприклад, виділяють три основні сфери змін в світі: ресурси, організації і ті, хто можуть впливати і змінювати (The global trends report 2012).

 

Першими прогнозуються ресурсні війни, оскільки світ підійшов до нестачі ресурсів. Навіть кіберресурси відкривають нові площини для конфліктів.

 

Для нас такою конфліктною ресурсною ареною стане українська земля. Не кіберресурс, а земельний ресурс несе в собі початок нових конфліктів, де вже знаходяться основні фінансові гравці. Адже вони давно вже вважають сільське господарство одним із своїх інвестиційних проектів.

 

Хоча серед перших вкладень у них може звучати щось зовсім інше.

 

Наступним світовим трендом стає демократизація усього. Ця ситуація пояснюється тим, що сьогодні на все можна вплинути. Люди, які стоять перед мільйонами виборів, будуть спиратися на легітимність і релевантність як найважливіші фактори.

 

Відповідно зросте і важливість соцмереж для підказки правильного вибору. Мабуть саме це робить сьогоднішню конфігурацію "влада-суспільство" такою крихкою. Вона спирається не нежорсткі, а скоріше м'які зв'язки, якими слід весь час займатися.

 

Далі іде боротьба за створення і захоплення цінностей. Тобто йдеться про відхід від традиційних бізнес моделей, коли всі фірми виглядають і діють однаково.

 

В майбутньому зміниться сама форма конкуренції, яка буде підлаштовуватися під нові ніші споживачів. Якщо в минулому індустрія формувала все, то тепер центром стане споживач.

 

Правда, про це говорять досить давно, але ми ніяк не перейдемо до цієї парадигми, особливо в Україні.

 

Останнім трендом називають війну за цінності, оскільки світ стане товариствами вибору, де буде важко визначати мораль і етику наперед. Боротьба буде вестися за перемогу тієї чи іншої ідентичності.

 

Україна знову опиняється на перехресті впливів: ми готові прийняти і західні, і східні цінності одночасно, що говорить про те, що ми втрачаємо власну ідентичність. Як наслідок, Україна буде спостерігати підсилення медійних війн на власній території, які будуть прямо чи опосередковано направлені на імплантацію тієї чи іншої ціннісної системи.

 

І війна буде не лише на екрані, а й в головах. Це буде створювати не лише політичний, а й серйозний психологічний тиск на людей.

 

Для України важливим компонентом майбутнього стає можливість або неможливість її як країни утримати власний інтелектуальний капітал. І війна за цінності теж не виграється фізичними засобам, до простоти яких ми звикли.

 

Ялинка може закрити місце для протестів, але тільки ненадовго. Все рівно приходить нова ситуація, і ялинку треба знімати. А там лише пусте місце...

 

Наша економіка налаштована на роботу з фізичними цінностями (метал чи хімія, наприклад). Ми не вміємо породжувати ідеї і торгувати ними. Але майбутня економіка має бути саме такою.

 

Інтелектуалізація напряму пов'язана з демократизацією. Навіть останні російські вибори демонструють непрацюючу вертикаль влади в демократичних ситуаціях. Керована демократія можлива лише на телеекранах: в житті її немає.

 

Демократія повинна бути справжньою. В свій час Фукуяма вбачав в причинах розвалу СРСР саме те, що щоб перемогти економічно, країні треба було випустити уперед науковців і інженерів, а в них інше уявлення про демократію.

 

Тобто три (трохи відкориговані) глобальні виклики тепер мають наступний вигляд: ресурсні війни, демократичні війни та ціннісні війни. І Україна чітко стане їх об'єктом в 2012, бо вона немає від них ніякого захисту.

 

Наші власні виклики додаються до цього списку. Це війна за інтелект, якщо держава зможе і захоче її вести. Навіть президент Америки Обама сьогодні бере участь у намаганнях повернути молодь до природничих наук, а Пентагон оплачує перенавчання сценаристів з вчених, щоб привернути увагу до залучення молоді до проблем національної безпеки.

 

Вони чітко розуміють, що без цього Америки може не стати як передової держави світу в найближче десятиріччя.

 

Ще один наш власний виклик – це наша протестність, яка може мати або політичне, або економічне коріння. Але протестність ми сьогодні вивчаємо майже на пальцях, коли кожна сторона каже те, що їй здається.

 

Є зворотній приклад: американці зараз запускають в Афганістані секретний проект Nexus 7. Він дозволяє вираховувати протестність за тисячами параметрів, включаючи ціни на базарі в Кабулі.

 

Український виклик маємо і в нерівномірному розподілі багатства країни. Коли сильні мають все, а бідні, яких багато, нічого. Це, правда, і світова тенденція, але для нас вона більш хвороблива, бо твориться на очах.

 

Напруга в цьому сегменті автоматично буде зростати, бо навіть багаті країни не можуть її загасити, що демонструє рух "Окупуй Уолл-Стріт".

 

Таким чином маємо світові тренди (ресурси, демократизація, цінності) і власні виклики (інтелект, протестність, бідність).

 

Всі вони будуть обмежувати коло можливостей держави. Але треба навчитися на помилках Росії не будувати державу за рахунок суспільства, а діяти у зовсім протилежному напрямі.

 

Нова держава повинна допомогти піднятися новому типу суспільства, а не плекати радянський варіант підпорядкованості суспільства державі.

 

Георгій Почепцов, для УП


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

630
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1817 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1111 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

534
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6884 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11356 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

314

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1050

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1096

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1091
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

259
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1064
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

829
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

721
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2924
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4420
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18421
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

292
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

337
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

647
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

749