У Коломиї скандал з місцевим "Еліта-центром" (відео)

/data/blog/38653/3363b95ff9d798a943c74d75249e84f7.jpg

У писанковій Коломиї вирує скандал із пайовиками будівельних кооперативів “Аквамарин” і ”Олександрит”.


Люди вважають себе ошуканими. Адже так званого “елітного” житла, в яке вони мали поселитися ще п’ять років тому, нема. І ніхто не знає, чи взагалі буде. Новобудова перетворилася на довгобуд з багатьма невідомими. Обдурені люди написали десятки звернень до тих, хто мав би їхні права захистити. У обширному переліку - лист уповноваженому Президента з прав людини, уповноваженому Президента з прав дитини та голові Івано-Франківської ОДА. А ще зверталися за допомогою до народних обранців. Отримали відписки.

 

Засновниками кооперативу “Аквамарин” у минулому були нинішні перші особи міста - міський голова Коломиї Ігор Слюзар та його перший заступник Тарас Яворський. Сьогодні вони заявляють, що до того не мають жодного відношення. Будівельні роботи давно припинилися, у будинку немає ні вікон, ні дверей, а дах лише у мріях пайовиків… А без покрівлі, як відомо, будинок швидко почне руйнуватися. Мабуть тому і спілкування із обманутими пайовиками таке емоційне.

 

Наталія Демченко, п’ять років чекає на викуплену квартиру:

Мама моя за кордоном оце працює 10 років, в неї троє дітей і вона хотіла хоч одному помогти, і всі ми по квартирах живем, і ніяких зрушень”.

 

Тетяна Старець, ретельно сплачує пайову участь:

Виплатили за два роки все, працювала уся сім’я, а тепер мій брат дальше на заробітках, мама дальше на заробітках, - щоби заробити на нову квартиру, тому що ці гроші пішли, ну не знаємо - ми не віримо вже ні в що”

Люди втомилися чекати. Почали самоорганізовуватися. Із конкретним переліком претензій до засновників, які колись роздавали обіцянки про елітне житло в перспективному мікрорайоні, збудоване в короткі терміни. Все це, як тепер показало життя, - виявилося банальною брехнею.

 

Сергій Стецюк, керівник ініціативної групи обманутих пайовиків:

” Неможливо добитися ніяких результатів від забудовників, якщо вважати, що основним забудовником і засновником є люди, один з яких є мером на даний момент, другий - його заступником + Хочемо, щоб він нам показав усі документи, якісь кошториси, якісь проплати, бо то, що ми зараз знаємо, - величезні кошти були взяті в людей, це десятки мільйонів гривень, а роботи, зроблені на ці гроші - абсолютно не видно”

На черговій зустрічі, на яку запросили і знімальну групу ZIKу, пайовиків зібралося більше, ніж зазвичай. Не на камеру казали, що декого із пайовиків навіть пробують залякувати. Буцімто виженуть з кооперативу і не віддадуть гроші. Голови кооперативу змінюються ледь не щомісяця. Люди йдуть знову до міського голови, колишнього засновника. Коло замкнулося.

 

Євген Том’як, обманутий пайовик:

Я представляю себе і думаю, ще сто інших пайовиків, які мають таку саму ситуацію. Вважаю, що людина, яка заснувала цей кооператив, має нести відповідальність до кінця,- нехай він сьогодні і є на більш поважній посаді”.

 

Нещодавно порушено кримінальне провадження проти засновника будівництва, тепер першого заступника міського голови Коломиї Тараса Яворського - за отримання хабаря в сумі 40 тисяч гривень. Люди бачать в діях засновників та посадових осіб кооперативу ознаки шахрайства та службові зловживання. А міський голова Ігор Слюзар, засновник кооперативу “Аквамарин”, вбачає у діях ошуканих пайовиків перш за все політичний аспект та інтриги політичних опонентів.

 

Ігор Слюзар, міський голова Коломиї, засновник будівельних кооперативів у місті:

На цьому грають політики, на жаль це дуже негативно, я як посадовець впливаю на сам процес політично - ми пробуєм привести до тями політиків, бо буде дуже недобре, якщо результат буде негативний, але все одно,- всі рішення мають приймати загальні збори”

Політика - політикою, а пайовики, як завжди, залишилися винні. Але здаватися люди в жодному разі не збираються.

 

Наталія Демченко, ошуканий пайовик:

Я готова прийти до цього власника, нашого пана-засновника, який це нам пообіцяв, готова взяти свою дитину за руку і прийти до нього - я знаю, що в нього розкішні апартаменти. Прийду до нього і буду в нього жити - скільки я ще маю по квартирах тинятись”.

 

Народне ОКО


29.07.2013 986 3
Коментарі (3)

Марта 2013.07.29, 15:08
Людям би вже пора зрозуміти, що весь будівельний ринок в нас у руках можновладців, а для них закони не писані. По всій країні "радує" людей Азарівська програма "доступного" житла, а це взагалі афера узаконена державою.
Мао 2013.07.29, 16:15
На то й лохи щоб їх розводити... У франківську є з десяток надійних фірм які на ринку купу років і побудували пів міста, клієнти давно заселились і не мають проблем. Не людям треба запхатись в якісь Аквамарини..., щеб дали гроші кооперативу з назвою Лохомарин
гість 2013.07.30, 10:29
не можна звинувачувати простих людей, вони навчені 70 роками влади, яка реально відповідала за справи. От тоді б за таке була адекватна відповідь шахраїв, з повною конфіскацією.А зараз що - все покривається зверху, туди ж і відкати стікаються. А де прокуратура ?
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1922
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1838
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1838
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5413 43
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

990
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1745
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10229
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26111
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10161 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

129
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

231
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1258
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

857