"Тріснута" дитяча поліклініка

 

Як вже повідомляла "Фіртка", за інформацією, отриманою у міськвиконкомі, цієї зими тріснув фундамент міської дитячої поліклініки по вул. Тичини, 4.

 

 

До речі, кудись поділися дві букви «І» у її назві на фасаді поліклініки, і зникла вивіска про назву і підпорядкування даного закладу охорони здоров’я. Про те, що тротуарна плитка на підході до закладу, у такому стані, що можна ноги поламати, мовчимо… 

 

Отож, з приводу появи тріщин у фундаменті поліклініки редакція провела своє журналістське розслідування.

 

За останні роки вулиця Тичини перетворилася на суцільний будівельний майданчик. Старі одноповерхові будинки викупають багаті забудовники. Потім їх зносять і натомість виростають нові «красені» торгові центри, переважно чорно-білі коробкоподібні потвори зі скла і бетону. Один з таких торгових центрів, (правда на відміну від сусідніх, досить пристойний на вигляд), виріс ліворуч за 30-40 метрів від будівлі дитячої поліклініки.

 

Будівництво по сусідству спричиняло чимало, м’яко кажучи, незручностей відвідувачам і працівникам цього лікувально-профілактичного закладу, особливо при завезенні і розвантаженні будівельних матеріалів з боку вулиці Панаса Мирного. Але минув час, і десь близько двох років тому, об’єкт здали в експлуатацію, і все, як то кажуть, внормувалося.

 

 

В компенсацію за користування чужою територією, постійний шум і болото на вулиці навколо, і інші негаразди, забудовник вніс на рахунок поліклініки благодійну пожертву у сумі 11 тис. грн., (при потрібних 36 тис.) для ремонту коридорів на четвертому поверсі.

 

Паралельно у той самий час «розквасили» будівництво з іншого, вже правого боку поліклініки.

 

Якщо сусідів зліва адміністрація поліклініки знала, підтримувала хоч якийсь контакт, то будівництво справа, яке розпочалось приблизно у той самий час, і триває досі, вкрите завісою таємничості. Даних забудовників ніхто, за словами представників адміністрації, ніколи не бачив.

 

 

Крім того, за нашими даними, тут вже мінялися власник, замовник і кілька разів підрядчик. Довгий час в порожнині виритого котловану стояла вода, будівництво періодично затухає і знову відновлюється.

 

А найголовніше це будівництво розміщується на віддалі 10-15 метрів від поліклініки, від його правого крила, де розміщується відділення парафінолікування…

 

 

Тепер саме настав час повернутися до тріщин у фундаменті поліклініки. За даними експертів в усіх перегородках цокольного поверху у правому його крилі, (котре прилягає до вище описаного будівництва), утворились похило - горизонтальні наскрізні тріщини, розкритгя яких у місцях найбільшого просідання основи сягає 20-25 мм, створюючи, небезпеку не тільки для персоналу і пацієнтів парафіновідділення, але й для всієї поліклініки.

 

 

 

 

 

В зв’язку з тим, що просів фундамент виникла загроза падіння двох перегородок, тому їх терміново розібрали.

 

Слід зазначити, що тріщини у фундаменті з’явилися не цієї зими, а кілька років тому. Цієї зими тріщини тільки поглибилися і перегородки могли вже впасти комусь на голову…

 

Версії причин деформації перегородок і просідання підлог існують різні. Одні спеціалісти кажуть, що просідання підлог на 30-50-80 мм виникло внаслідок підтоплення насипного та ілистого-торфянистого прошарків ґрунту «поверхневими» та «дощовими» водами, які проникають у ґрунт через, нібито щілини осілого вимощення вздовж зовнішніх стін.

 

Інші спеціалісти наголошують на тому, що до того часу, поки поруч поліклініки стояв одноповерховий будинок з городом і сараєм, ніяких проблем з «дощовими» і «іншими водами» не було, і вони якось «минали» цю споруду. Відколи ж з’явилося сусіднє будівництво, спочатку у вигляді котловану з водою, а тепер багатоповерхової споруди, то у будівлі поліклініки з’явилися проблеми. І води звідкись стали «підтікати» і фундамент «став раптом просідати», і всі згадали, що будівля побудована аж у … 1976 році. Зауважте, дала тріщину будівля, яка до цього часу не тріскала і не просідала, і яка побудована не у 1876 році, а 36 років назад. Спостережливі люди зауважили, що у деяких наших житлових будинках, 1962-1970 рр. побудови, роками у підвалі стоїть вода і вони не тріскають. А тут на цокольному поверсі, у відділенні парафінолікування, де десятиліттями лікувалися діти, і ніколи не було підтоплень, з’явилися «води, які проникають у ґрунт через, щілини осілого вимощення вздовж зовнішніх стін» і фундамент тріснув…

 

26.01.2012 р. комісія по нагляду за будівлями відмітила розширення тріщин в перегородках цокольного поверху до 30-35 мм, збільшення вигину стіни допоміжного приміщення. Вже розроблено відповідний проект щодо укріплення фундаменту, вартість, якого складає близько 400 тис., але грошей у міському бюджеті на ремонт немає. Їх можна буде знайти тільки шляхом зняття коштів з інших об’єктів будівництва чи капітального ремонту.

 

Наприклад. Може зняти гроші з міської поліклініки №2 у якій вже 10 років відсутня гаряча вода, температура в приміщеннях взимку не піднімається вище 10 градусів тепла, а цього року під час морозів були заморожені стояки холодної води і каналізаційна мережа. Чи може зняти гроші з філії даної поліклініки, з педіатричного відділення №4, (вул. В.Стуса, 2), що перебуває у жахливих санітарних умовах і де приміщення не провітрюються через те, що роками не відкриваються вікна?

 

А ми мабуть знайшли ще одне джерело можливого фінансування укріплення фундаменту поліклініки. Нам здається, що хоч колись, а все-таки забудовники мають почати нести відповідальність за свої дії. А інакше у нас будуть з’являтися нові «Крематорії» і ще не один раз тріскатимуть фундаменти поліклінік, шкіл і житлових будинків.

 

Довідка. Міська дитяча поліклініка, що по вул. Тичини, 4 працює у дві зміни і разом з шістьма своїми філіалами обслуговує близько 42 тисчі дітей і підлітків. Вона була побудована в 1976 році. У цокольному поверсі розташоване відділення грязелікування, яке нині перепрофільоване на парафінолікування.

 

 

Тетяна Суха для агенції новин «Фіртка»


12.04.2012 Тетяна Суха 3095 10
Коментарі (10)

Василь Кузьмич 2012.04.12, 12:35
Добре що приїхала Татяна Суха і написала кілька статей про проблеми Івано-Франківська. Бо немає що читати все про політику та політику.
gryc 2012.04.12, 18:27
Гроші із заб(ий)дівникиів збирати, звісно, треба. І то не малі! І в будь-якому випадку! Але то не факт, що тут вони винні.
фщек 2012.04.12, 20:58
Фото надсилати за адресою firtka.if.ua@i.ua
Ну 2012.04.13, 14:37
Звикайте потроху вже зараз. Щоб потiм рокiв через 10, коли наша краiна остаточно перетвориться на щось типу Сомалi або Зiмбабве, не дивуватись - а як так сталося? Мiська лiкарня на Мазепи теж не айс. Там купу державних грошей вiдмили на ремонтi.
Вересова 2012.04.13, 19:51
Медична галузь у Франківську взагалі занедбана. Тут тріщина, там прорвало... Жах. Чим займається влада. Що не можна плитку перед дитячою поліклінікою покласти? Йдеш після дощу з під уламків плитки порскає вода.
ЛАРА 2012.04.15, 11:42
эТО ЦЕЛАЯ СИСТЕМА ОБРАЗОВАЛАСЬ И В ЭТОМ ЕСТЬ ЧЬЯ ТО ЗАИНТЕРЕСОВАННОСТЬ иЗ ВЕРХОВ ЭТИМ ЗАНИМАТЬСЯ НИКТО НЕ БУДЕТЁ вСЯ СИСТЕМА ВЫЛОЖЕНА ПОД них мЕНЯТЬ НАДО ВСЕХ И ВСЯ
Гниль 2012.04.15, 16:56
Ну тріслуло трохи, то й що. Ще сто років простоїть. Слава Ісусу Христу.
Андрес 2012.04.17, 09:39
Наш старий-новий Франківськ перетворюється на мотлох з новими будинками. Влада не вміло розбудовує місто, забудовуючи хаотично іторичні будинки!!!! Що в Києві робиться!, то що вже говорить про обласні центри. От вам і бізнес у владі. А ми Франківці лохи бо все оце ковтаємо і чемно кивеємо головами!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А Ви журналісти!!! чому мовчите???? сором!!!!! боїтесь???? (вибачте за можливу різкість висловлювань..... наболіло)
паучок 2012.04.19, 12:33
Цікаво , а хто так щиро це описав, можливо і в цьому хтозь зацікавлений??? не думали?
паучок 2012.04.19, 12:38
Також приходиш до думки переглядаючи фото, що пані Тетяна Суха не погано по процювала , адже такі детальні фото не без того, що не просто навмання зроблені, можливо також якись інтерес????
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1989
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1873
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1872
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5553 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2164 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1523

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

758

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

821

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1023

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1014
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1788
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3695
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10272
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26162
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10197 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7724
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

912
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

237
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

274
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

397
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1296
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

898