Традиції на сучасний лад: де і як на Івано-Франківщині святкуватимуть Маланку

В Україні 13-14 січня - це не просто святкові дні, це відгомін традицій наших предків.

І свято Маланки, і свято Василя заміксовані та укорінені віками пласти язичницьких та християнських ритуалів та культів, пише Фіртка з посиланням на Івано-Франківщину туристичну.

Маланка на Івано-Франківщині проходить особливо яскраво. Тут театралізоване карнавальне дійство щороку розширює межі фольклору завдяки сучасним персонажам політикам, артистам тощо.


ПІСТИНЬ

13 січня вночі учасники дійства маланкують у ґаздів у хатах, а 14 січня в центрі села збираються щедрувальники із довколишніх сіл. На відміну від традиційної Маланки, де переодягаються, як правило, чоловіки, у Пістині залюбки маланкують гуцульські ґаздині.

З часом маски й персонажі оновлюються і тут даються взнаки злободенні проблеми та модні віяння. Часто поруч із Чортом можна побачити якогось відомого політичного діяча чи героїню телесеріалу. 

Ряджена ватага рухається селом з жартами, сміхом, вигуками. На вулицях можна зустріти будь-яку нечисть, від малого до великого. Відбитися непросто. Якщо вас тільки злегка побили віником, вважайте, що пощастило. Можуть і водою облити, і сажею вимазати. Народ найбільше веселять чорти, які кидають перехожих у сніг, лякають дітей, жартують з дівчатами й молодицями.

Та якщо раніше маланкарі ходили вулицями пішки або їздили на прикрашених конях, то зараз вони будують велетенські конструкції на своїх автівках. Таке дійство нагадує бразильські карнавали, щоправда, учасники не в купальниках, а на вулиці - сніг (зазвичай J) та холод.

Згодом усі збираються біля імпровізованої сцени в центрі Пістиня, де відбувається основне театральне дійство. Сценарію пістинська Маланка, як правило, не має, «актори» багато імпровізують. Та будьте певні, нестримні танці та жартівливі сценки запам’ятаються на все життя.

БАБИН

«Бабинцка Миланка» автентична назва карнавалу, що його напередодні свята Старого нового року влаштують тутешні гуцули.

У 2019 р. колоритна Маланка із села Бабин розширила свої масштаби і на Старий Новий Рік збірною командою вирушила до Косова. У центрі міста влаштували справжній карнавал. До головної ялинки міста на мотоциклах, УРАЛі, фірах з’їхалися переодягнені колядники, аби показати свої вікові традиції й влаштували справжній фестиваль з колядою, конкурсами, смачними пригощаннями.

Минулоріч маланкарі обіграли президентські потуги Юлії Тимошенко. Згадали Путіна. Не забули про патрульних поліцейських та реформованих лікарів, вояків та торгашів. Показали циганів, жидів і самих гуцулів. Відтворили вівчарську ватру під справжні троїсті музики. Повеселили глядачів повії і залицяльники. 

У 2020 р. маланкуватимуть у селі, без виїзду до Косова. Початок - 13 січня надвечір.

КОСМАЧ

Традиційно 13 січня, напередодні Нового року за старим стилем, в селі Космач відбувається свято Маланки.

Космач налічує 32 присілки, в кожному з яких є своя Маланка. Наприклад, у центрі села кількість учасників перевищує 300 осіб, а на присілку Ведмежий святкують дитячу Маланку. Від хати до хати Маланка крокує у супроводі народних музикантів та співає Щедрівки. Групи щедрувальників здійснюють величальні новорічні обходи і поздоровлення, під час яких піснями славлять господарів, бажають їм здоров’я й достатку на весь рік, за що й отримують щедру нагороду.

Головні святочні дійства це - щедрування, парубочі та дівочі. Вважається, що коли хлопець отримав відмову від дівчини, він може спробувати «позалицятися» ще раз на Маланку. На це видовищне дійство приходять подивитися з навколишніх сіл.

БЕЛЕЛУЯ

Наймасштабніша серед покутських маланок - у Белелуї. Опівдні на місцевому майдані збирається все село - повболівати за перебраних зі свого кутка під час битв ведмедів, чортів, жидів та смертей. Перед тим, обходячи хати свого кутка, співають традиційні маланкарські пісні. Це роблять не хлопці в масках чортів чи смертей, а дорослі чоловіки у звичайному вбранні, які йдуть слідом за кожною ватагою. На майдані біля Залізного мосту в три раунди борються маланки Великого Кута, Соківни та Берестова.

Маланка у Белелуї - унікальна у тому, що у ній переберійно-вульгарний елемент відсутній як клас. Ніяких масок політиків. Лише ті персонажі, котрі споконвіку були у маланці: Коза, Ведмідь, Смерть, Чорт, Жид, Маланка і Василь.  

У солом'яні ведмеді йдуть лише кремезні і сміливі. Це їхній власний вибір - носити на собі важкий костюм (вага його часом складає 30-50 кг). Битви ведмедів - дуже видовищні. У очеретяних ведмедів з Белелуї немає крил, але вони таки літають - переможця ведмедячих боїв підкидають у небо. Потім вже йдуть двобої чортів, смертей і жидів. Інші персонажі, як от лікарі, маланки тощо, у дуелях участі не беруть. За старим звичаєм, під час битви суперник намагається просунути руку під пояс свого супротивника і повалити його на землю. Тому перед самим двобоєм ремені затягують якомога тугіше.

Після кількох годин поєдинків Маланки обходять всі хати, де є незаміжні дівчата. Кавалери-судді, які збирають гроші під час ритуалу, влаштовують танці.


Читайте також:

В центрі Івано-Франківська влаштують Парад Маланок

В центрі Івано-Франківська влаштують Парад Маланок

Тимошенко на візку та Путін: як на Прикарпатті маланкували (фото)

На Прикарпатті вже вдруге пройшов унікальний фестиваль «Битва вертепів» (фото+відео)

Українська Маланка з’явилась на сторінках The Guardian (фото)


02.01.2020 1998
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

561
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1746 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

523
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6870 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11323 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

300

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1031

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1076
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

238
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1045
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

678
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

257
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735