Традиційний філософський квартирник "Під Абсент" звернувся до філософії Карлоса Кастанеди. Цього разу "під текілу"

 

 

В традиційний перший четвер місяця - 2 травня, о 17.30  в Меморіальній квартирі академіка художника Володимира Чернявського Традиційний філософський квартирник "Під Абсент" звернувся до філософії Карлоса Кастанеди - антрополога (доктора філософії з антропології), письменника, етнографа, мислителя езотеричної орієнтації, містика... Традиційно квартирник відбудевся за сприяння Культурологічної Фундації "Цинамонвий Хрущ". В звязку з темою квартирнка - тався виключний і не-Традиційцний випадок, абсент був замінений на текілу:). Галюценогенні кактуси замінили сушені яблука.

 

Доповідач розповів про філософію Кастанеди, зокрема зупинився на ключових її елементах: Видінні (та його стимулюванні), Силі, та на концепції "Шляху Воїна" - як аналогу концепцій внутрішнього Джихаду в ісламі та внутрішнього Крузейду в Християнстві.

 

Присутні активно взяли участь в обговоренні філософії Карлоса Кастанеди. Говорили про історичні витоки індіанського шаманізму та магіки, про "стимулятори" Видіння (галюциногени) та небезпеку "звикання" до них та як наслідок звернення із Шляху "на (духовні) манівці" - на сурогатний шлях.

 

Шлях Воїна, - відмітили присутні, - це, за кастанедою, місток між соціально обумовленим станом свідомості до стану без будь-яких умовностей (та обумовленостей), тобто до стану повної Свободи (як кінцевої мети Шляху). Шлях Воїна - це свого роду методика боротьби із внутрішніми демонами егоїзмів та нездорового егоцентризму, який має метою не заміну цінностей, а відмову від цінностей. Всі людські проблеми є в своєрідному "когнітивному дисонансі" - конфліктом між цінностями та реальними діями. Кінець Шляху Воїна, за Кастанедою, - це стан, який називається Людина Знання, або стан Свободи (головно від ноші минулого, потреб в самоствердженні, визнанні, хибному егоцентризмі). Важливим елементом на Шляху є віднайдення Вчители, але найголовнішим фактором успішності Шляху Воїна чи Шляху Серця є - Віра. Так говорив Кастанеда...

 

 

ДОВІДКОВО (з Вікіпедії):

Ка́рлос Кастане́да (ісп. Carlos César Salvador Araña Castañeda) (*25 грудня 1925 — †27 квітня 1998) — американець перуанського походження, антрополог (доктор філософії з антропології) і письменник, етнограф, мислитель езотеричної орієнтації, містик, автор 12 книг-бестселерів, присвячених шаманізму і викладу незвичного для західної людини світогляду. Сам Кастанеда користувався терміном 'магія', однак, за його словами, це поняття не повністю передає суть вчення, заснованого на традиціях древніх і нових «видячих» чи «видців» (від англ. — «seers»).

Починаючи з Вчення Дона Хуана в 1968 році, Кастанеда написав низку книг, які описують свою підготовку до магічного переходу. Книги, написані від першої особи, розповідають про отриманий досвід під опікою «людини знання» на ім'я дон Хуан Матус. Його 12 книг було продано накладом у понад 8 мільйонів екземплярів 17 мовами.

З 1973 року Кастанеда зник із поля зору громадськості для подальшої роботи над своїм внутрішнім розвитком.

 

Учнівство в дона Хуана:

Карлос Кастанеда стверджував, що зустрів індіанця з племені які, мексиканського мага Хуана Матуса в 1960 році, що повністю змінило його життя. Спочатку Кастанеда в рамках антропологічної практики в Каліфорнійському Університеті в Лос-Анджелесі хотів досліджувати кактус пейот, і саме з цією метою звернувся до дона Хуана, який був знавцем місцевих рослин. Завдяки щасливому випадку їх звів разом спільний знайомий. Згідно з Кастанедою, дон Хуан, який вважав себе послідовником традиції магів (Толтеків), вибрав Карлоса в учні орієнтуючись на специфічну ознаку, яку дон Хуан називав особливою структурою його «енергетичного тіла». Як згодом виявилося, дон Хуан бачив у ньому нагваля, або лідера групи видців, здатного продовжити лінію магів, до яких належав дон Хуан. Згідно з книгами Кастанеди, «магія» Толтеків полягала в умінні змінювати своє сприйняття, що, дозволяє істотно розширити і навіть кардинально змінити уявлення про пізнаване і про життя в цілому. Тобто «магія» — це не фокуси з витяганням «чогось» з нічого, а практика розширення сприйняття за межі відомого людині. Також магія у вченні Толтеків не ставить за мету досягнення влади над іншими людьми, втручання в їх життя і здоров'я. Метою є так зване «згорання у вогні зсередини» — досягнення іншої форми існування в «енергетичному тілі». В кінці навчання Карлос Кастанеда був переконаний, що він є свідком абсолютно іншої когнітивної системи («синтаксису іншого типу»), ніж європейська. Терміном «магія» Кастанеда був незадоволений, оскільки вважав його неточним, тому згодом у пошуку більш точного терміну замінив його на слово «шаманізм», яке теж не цілком відповідало дійсності, тому що відображає знання про взаємодію з оточуючими духами, а це є лише невеликою частиною вчення.

У рамках підготовки магістерської дисертації на факультеті антропології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі Карлос Кастанеда вирішив провести польове дослідження. Його інтерес до польової роботи був відкрито підтриманий професором Клементом Мейганом. Думки інших вчених відрізнялися: вони вважали, що Кастанеда повинен спершу нагромадити необхідний багаж академічних знань. За словами Кастанеди, в рішенні провести польову роботу він керувався тим, що час, відпущений на вивчення розумових процесів корінних американських культур, стрімко спливав і можна було просто спізнитися. Місцем проведення даної польової роботи був штат Арізона, США, і штат Сонора, Мексика, а результатом багаторічної роботи — книга «Вчення дона Хуана» і знайомство з Хуаном Матусом.

Влітку 1960 ріку, плануючи написати статтю про лікарські рослини північноамериканських індіанців, Карлос Кастанеда почав свою роботу. Він вирушив в подорож Південним-Заходом США, також відвідавши Ногалес, Арізона, де вперше зустрів людину, відому в його книгах під ім'ям дона Хуан Матус, шамана з племені які. Незабаром він вирушив до дона Хуана в Сонору і протягом декількох років з перервами, в період з 1961 по 1965 роки, проходив в нього навчання. Восени 1965, в зв'язку з психологічним стресом, Кастанеда припинив учнівство і повернувся до Лос-Анджелеса. У 1968 рік у видавництво «University of California Press» опублікувало першу книгу, «Вчення дона Хуана», завдяки якій він отримав ступінь магістра. Книга відразу ж стала бестселером, як і всі наступні роботи автора. Багатомільйонні тиражі його книг зробили Кастанеду мільйонером.

У 1968 році Кастанеда повернувся в Сонору і відновив навчання в дона Хуана. У 1971 році вийшла у світ книга «Окрема реальність», а в 1972 він опублікував книгу «Подорож до Ікстлану», за яку отримав докторський ступінь. У даній роботі зміщуються акценти з використання «рослин сили» --> на вчення шамана по підвищенню усвідомлення, назване ним «магією», або «Шляхом воїна». Поступово Карлос Кастанеда огортає свою особистість туманом. Зменшується число інтерв'ю, починається етап «стирання особистої історії». У 1974 році вийшла остання книга, що описує безпосередній досвід спілкування з доном Хуаном, — «Казки про силу», в якій, як виявилося, дон Хуан йде з цього світу, або «згорає в вогні зсередини». У наступних книгах Карлос Кастанеда працює зі своїми спогадами з метою розібратися в складній системі світогляду Хуана Матуса.

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

НАСТУПНИЙ ТРАДИЦІЙНИЙ ФІЛОСОФСЬКИЙ КВАРТИРНИК відбудеться в традиційний перший четвер наступного місяця - 6 червня, о 17.30. На цей раз темою квартирника "Під Абсент" буде філософія Бенедикта Спінози...  

 

ДОВІДКОВО:

Предметом філософських досліджень Спінози були:

-- (1) Субстанція - тобто те, що «існує саме по собі і представляється саме через себе». Субстанція (вона ж «природа», вона ж «бог» і «дух» - «Deus Sive Natura») існує тільки одна, тобто вона є "все існуюче". Таким чином, Бог Спінози не є особистісною істотою в традиційному релігійному розумінні: «в природі Бога не мають місця ні розум, ні воля». Субстанція нескінченна в просторі і вічна в часі. Субстанція, за визначенням, неподільна: подільність - лише видимість кінцевих речей. Будь-яка «кінцева» річ (конкретна людина, квітка, камінь) є частиною цієї субстанції, її модифікацією, її модусом.

-- (2) Атрибути (Субстанції)  – те, що складає сутність Субстанції, її фундаментальні властивості зокрема, такі як:

-- (3) Протяжність (яка є визначальною ознакою фізичного тіла, до нього через «нескінченний модус руху і спокою» зводяться всі «фізичні» характеристики речей)

та

-- (4) Мислення (Терміном «Мислення» Спіноза позначає нескінченну річ, яка є причиною (Природа Творяща) всього змісту і процесів свідомості (Природа Створена), як у самій собі: відчуття, емоції, власне розум і т. п. Субстанцію в цілому як річ мислячу характеризує «модус нескінченного розуму».

-- (5) Причинність. Причинність і є те, що багато хто називає «волею Бога», оскільки вона вічна і незмінна. Все має мати своє причинне пояснення, «Nam Ex Nihilo Nihil Fit (бо ніщо не відбувається з нічого)».

-- (6) Афекти. Під Афектами Спіноза розумів стан тіла і ідеї цих станів, які збільшують або зменшують активність людини. Він виділяв три види афектів - потяг чи бажання як прояв сутності людської природи і прагнення до самозбереження. Основних афектів, переживаючих людиною, три: задоволення, незадоволення і бажання.

Крім пасивних, природних пристрастей Спіноза виділяв афекти задоволення і бажання, пов'язані з активним станом душі, її прагненням до пізнання істинних або адекватних ідей.

Оскільки обмеження здатності душі до мислення або пізнання викликає незадоволення, то пізнання як прояв активності душі пов'язане тільки з афектами задоволення і бажання.

Згідно з ученням Спінози, людина піддається афектам, оскільки вона - частина природи. Вона не може не підкорятися її порядку і законам і безсила перед ними.

Природні бажання є формою рабства. Ми не вибираємо, щоб мати їх. Наша дія не може бути вільно, якщо вона підпорядкована силам поза нами. Розум та інтуїція (ясне безпосереднє осягнення) покликані направити наміри людини на любов до Бога.

 

 

Спінозу іноді ще називають філософом бароко за єдність найрізноманітніших елементів у його філософії. Філософія Спінози поєднує картезіанські метафізичні і епістемологічні принципи з елементами античного стоїцизму, середньовічного єврейського раціоналізму, ідеями філософів-гуманістів епохи Відродження і концепцій природознавства його часу.

Деякі дослідники знаходили у Спінози вплив каббали (іноді для обгрунтування критики спінозізму). Початок тлумаченню спінозізму як окультного вчення поклав німецький філолог І. Г. Вахтер. У каббалі він вбачав «спінозізм до Спінози».

Сам Спіноза визнавав, що знайомий з творами каббалістів, але відгукувався про них з деяким презирством, як про «пустомель» (nugatores): «Читав також і, крім того, знав деяких базік-каббалістів, безумству яких я ніколи не міг надивуватися». У сучасній історико-філософській літературі тема зв'язку Спінози і містичною єврейською традицією обговорюється порівняно рідко, і ідеї Спінози не ставляться в залежність від будь-яких окультних доктрин.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Напередодні 8 Березня в Івано-Франківську "Під абсент" говорили про жіноче начало світобудови (аудіофайли)

В Івано-Франківську на Традиційному філософському квартирнику «Під абсент» звернулися до індійської філософії

 В Івано-Франківську "Під абсент" поговорили про Час та Різдво

Традиційцний філософський квартирник "Під абсент" повернеться до класики "жанру"

Екхарт Толле і його бачення Шляху

В Івано-Франківську на Традиційному філософському квартирнику "Під абсент" говорили про "hic et nunc ". Дісталося і Фейсбуку

В Івано-Франківську «Під абсент» шукали Сенс


03.05.2013 2364 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2025
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1884
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1883
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5595 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2178 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1536

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

779

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

849

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1061

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1026
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1799
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3705
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10299
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26189
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10218 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7746
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

924
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

272
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

306
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

409
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1309
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

911