Ти у мене Єдиний, тільки ти, ЄРЦ

 

Нарешті отримав днями перший рахунок від Єдиного розрахункового центру. Хоча «отримав» — це занадто голосно сказано. Рахунок лежав в калюжі (справа була ще до морозів) неподалік від поштової скриньки.

 

Текст поплив, але на щастя не надто сильно й читабельність збереглася. Ніжно, немов пелюстку троянди, я доніс мокрий папірець до батареї опалення.

 

Через деякий час папір підсох і, хоча пішов хвилями, знову став цупким і міцним. Можна було приступати до вивчення рахунку.

 

Всупереч моїм сподіванням в рахунку не були розписані послуги, за які знімається квартплата. Був лише вказаний загальний тариф, площа квартири й кінцева сума.

 

Справедливості ради, зазначу, що трохи нижче був рядок з наступним текстом «Стан розрахунків та детальну розшифровку послуг ви можете проконтролювати на сайті domivka.if.ua (кнопка Мій будинок).

 

Ну, я юзер вже досвідчений, тому легко дійшов туди, куди мене послали. Там, попри кілька помилок, я довідався, що окрім всього іншого, ще й мушу оплачувати експлуатацію номерних знаків на будинку. На моєму будинки, як повісили номери ще за совітів, так вони й висять. Втім, оскільки сума там мізерна — якихось 2 гривні на рік, то воно наче й нема чого галасувати.

 

Мені б ще хтось пояснив, що воно таке «технічне обслуговування конструктивних елементів», бо за цю послугу я маю платити 5 гривень на місяць. Воно, знову ж таки, сума наче невелика, але б хотілося знати.

 

Щодо обслуговування та поточного ремонту силової проводки (8 гривень на місяць) то в будинку проводка в жалюгідному стані. І хоча це нікого не обходить, 8 гривень витягни й поклади.

 

Про прибирання прибудинкової території мені навіть не зручно згадувати, особливо в контексті кучугур за вікном.


А ще я довідався, що обслуговування та поточний ремонт буд систем (так написано В.М.) здійснює ТзОВ «Бортняк». Хотілося б телефончик. Відкрито й доступно, без зайвого юзання.

 

А ще ніяк не міг пригадати коли і як я заключав договір з ЄРЦ. Нарешті (оскільки склерозом не страждаю) вирішив, що ніякого договору зі згаданою організацією я не заключав, хоча на сайті ЄРЦ текст типового договору присутній.

 

І виникає наступне питання. Чому організація, з якою в мене немає ніякого договору приносить мені рахунок за свої послуги? Український комунальний сервіс в дії?

 

Володимир Мулик, газета “Анонс-Контракт”.


02.02.2012 Володимир Мулик 2133 21
Коментарі (21)

мешканець 2012.02.03, 14:34
Тепер, при обслуговуванні ЄРЦ, підїзди зовсім не прибираються. Нам також принесли квитанції і кинули на поштові скриньки зверху всі разом, невже важко було покласти всередину скриньки?
пану володимиру 2012.02.02, 10:42
А з ЖЕО у вас був прямий договір?
Руслан 2012.02.02, 11:01
А ТЗОВ "Бортняк" - то не свободівська фірма? Бо ж тепер незламні борці за волю України постворювали купу "рогів з копитами" певно для протистояння українофобам:)))))))))))))))))))))))
житель міста 2012.02.02, 11:49
яка різниця хто що постворював хай навіть повбивалися би за гроші мені треба щоб було тепло і прибрано. а то навіть наші люди, сміття винести не можуть своє з підверей. неговорячи про забиті каналізації памперсами як мені говорили ремонтники біля будинку. Якщо це нормально забивати мусорними кульками та памперсами та різного роду трусами то ніколи в нас не буде порядку.І хто би неприйшов до влади чи соловей чи марцінків чи анушкевичус все одно проблеми були є і будуть люди отямтеся не забивайте каналізаці всяким непотрібо
мешканець 2012.02.02, 12:38
А пан Мулик правий. Договір з ЖЕО у мене був і зберігається до тепер. Договору з ЄРЦ немає і ніхто навіть не дзвонив і не нагадував, що мені потрібно або переукласти договір чи заключити інший. До того ж, якщо у мене не анульовано договір з ЖЕО то він є дійсним дотепер, а відтак платити гроші за квартиру іншій компанії, з якою у мене немає ніяких юридичних відносин просто не законно. Ще одне - в ЖЕО у мене була переплата і не маленька. То якого біса я маю платити за квартиру ще якусь суму, чому ЄРЦ не може просто списувати мені кошти з рахунку ЖЕО, а не ставити мене в позу рекса і стягувати додаткову плату. Ще одне на сайті ЄРЦ написано, які органіазції виконують пенві роботи, але телефонів немає. Тобто і спитати немає з кого. І ще - з часу створення ЄРЦ я не бачив щоб хочаб хтось прибирав прибудинкову територію, обслуговував ангшлаги на будинках чи перевіряв будинкові системи. То скажіть, за що маю платити? за квадратні метри, які приватизовані і в яких я сам роблю ремонт, міняю стояки, проводку, чищу вентканали. за під"їзд, який самі прибираємо, миємо, лампочки вкручуємо.... ЄРЦ - це теж компанія типу "роги і копита". і не здивуюсь, коил прийде час і прокуратура скаже людям - ця система є незаконною і ви не мали права їй сплачувати кошти. Але гроші ніхто вже не поверне.
vlad 2012.02.02, 22:12
єрц ще гірше ніж Жео .я два тижні телефоную у єрц 750600 та 1580 щоб позбивали бурульки на вул.Чорновола 26.та безрезультатно!реніше телефонував у жек то наступног дня або бурульки позбивали або хочаб обгородили стрічкою!те саме вул.Львівська 7а каналізація вже 2 тижні топить підвал сморід страшнющий!Жек хоть щось робив а ці повний аут!люди куди ви платите гроші!!!!вони абсолютно нічого не роблять.!!
Труба 2012.02.03, 15:04
«технічне обслуговування конструктивних елементів» - це коли абвалиться дашок над входом, чи відвальться кавалок балкону, че не приведи Господи, щось страшніше - то ваші квитанції будуть доказом, що послуги надавались і ці надавачі може за щось й відповідять. Ну це так. Але якщо їм треба буде прибудинкова земля, то їх висновку вистарчить аби вас переселити в Конче_Заспу, а на цьому місці збудувати Межигіря. Десь ось так..
x 2012.02.03, 15:24
ЛЮДИ НЕ ПЛАТІТЬ ЄРЦ НІЧОГО-ЦЕ НЕ ЗАКОННО,пишіть скарги в прокуратуру
Вадим Войтик 2012.02.04, 16:28
Доброго дня всім. По суті питань. Перше. Скарга на бурульки була одна, 24 січня. Ми її негайно передали в департамент. Висотні та спеціальні роботи можуть виконувати лише спеціалізовані структури. Друге. Договір укладено в момент передачі будинків нам на баланс в порядку ст. 634 ЦКУ. Закон не вимагає укладання письмового договору, як не вимагає цього для Вас у момент купівлі-продажу продуктів в магазині чи проїзду в маршрутці. За укладанням саме письмової угоди Ви можете звернутись в будь-який з офісів ЄРЦ. Третє. Бортняк - не свободівська фірма. Достатньо поспілкуватись з її керівником для цього. )) Четверте. Переконаний, що прибирання сходових буде ефективнішим, якщо скарги на це будуть не в анонімних коментах, а через персональний кабінет на сайті домівка чи за тел. 750-600.
Руслан 2012.02.05, 05:44
Отже, ясний фуй: Єрц створили для того, щоби передавати скарги в департамент.
мешканець 2012.02.05, 10:10
укладання договорів з балансоутримувачем переждбачає житловий кодекс України, який можна почитати на сайті Міністерства регіонального розвитку та ЖКГ України. Раджу всім пошукати цей сайт, ну в кого є інтернет, і побачите, як нас дурять. бо там чітко записано - має бути договір, в якому вказано ті послуги, які надаються і в квитанції теж має бути чітко розписано, за що плачу і яку суму. Якщо такого договору немає, а його немає у більшості громадян міста, і не потрібно посилатися на ст. 634 ЦКУ, оскільки в комунлці діє інший кодекс, який підкріплений нормативними документами, які зобов"язують укладати договори, то будь-яка оплата є юридично незаконною. Далі, якщо ЄРЦ взяло на себе утримування будинків то чому прибирати сходові мають лише пілся скраг мешканців, а не до їх поступлення. Як би не було, але ЖЕО прибирали сходові хоч раз у тиждень. Наразі ЄРЦ існує 4 місяць, жодна прибиральниця в під"Їзд не заходила. Мешканці чистять все самі, то якого біса потрібно платити за ту послугу, яку ЄРЦ не надає? ДЛя збагачення рахунку ЄРЦ? і ще, чому шановний Войтик не відповів, де гроші, які були на рахунках ЖЕО як оплата майбутніх періодів? Сумніваюсь що він не дочитався чи випадоково пропустив цей момент. Таких моментів по місту досить багато. Висновок - ЄРЦ вкрало людські гроші. Шановні мешканці - читайте житловий кодекс бо нас дурять і нагрівають. І якби міський голова прочитав ці документи то наврят чи би погодився на таку структуру як ЄРЦ. Але здається він все читав, і якщо дав згоду на обдурування людей, значить має звідти відкат.
я 2012.02.05, 10:21
знайшов я ст. 634 ЦКУ. Здається нас мають за дибілів. Стаття 634. Договір приєднання 1. Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. 2. Договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов'язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору. 3. Якщо вимога про зміну або розірвання договору пред'явлена стороною, яка приєдналася до нього у зв'язку зі здійсненням нею підприємницької діяльності, сторона, що надала договір для приєднання, може відмовити у задоволенні цих вимог, якщо доведе, що сторона, яка приєдналася, знала або могла знати, на яких умовах вона приєдналася до договору. Якщо з ЄРЦ ми укладали би договір то люди, хто підписував хоч якісь документи, що у вас написано - договір на надання послгу чи договір приєднання? Чи має право ЄРОЦ укладати договір приєднання чи це просто, зюридичної точки зору, якась патка. в будь-чкому разі, укладаючи навіть атких договір і кожного з нас мають запитати і взяти письмову відповідь, що ми згодні приєднатися до утримання будинку спільно з ЄРЦ. Автоматично чи умовно, без відома сторони приєднання цей договір укладатися не може. у нас таких договорів немає тому платити ми не маємо права, до того ж такий договір обмежує, а то і зовсім забирає у нас право на власні побажання, претенезії і.т. і може вважатися як обмеженням людських прав і свободж, які надаються Конституцією України. І ще, чому це в ЖКГ ЄРЦ використовує саме аткий договір, адже в кодексі чітко сказано, що має бути договір про надання послуг, а не договір приєднання. тобто ми як стадо баранів, яке ЄРЦ водить по лісі, поки не зажене до вовка в пастку.
я 2012.02.05, 10:31
а , до речі, цей доовір, зі списку договорів для бізнесу. А у нас, здається, комуналка місцевого рівня і мешканці не бізнесмени. і бізнесових угод ніхто не укладав.
antonio 2012.02.05, 10:42
1.Знаєте хто би що не робив всерівно буде недогода. 2.Ну прийшли хлопці змінили 350 чол.на 100 приблизно 3.Ну щось повино змінюватися в цьому міст. 4.Покрайні мірі хоч видно що є сайт є ским звязатися є де залишити заявку. І на останок: Ми є власнками будинку а не ЄРЦ воно ж там не живе, не сере кожний день,не засмічує каналізаційні труби памперсами і трусами. Кожен несе відповідальність що твориться в нього в будинку.
Ntalia 2012.02.05, 11:50
Позвонила я на цей номер 750-600. Хотіла дізнатися свій особовий рахунок, щоб зайти на особисту сторінку. "Мила" дівчина по хамські спитала мою адресу і також по хамські послала мене...в ЖЕО. Коли я попробувала її розпитати чого ж в ЖЕО, скільки розмов про ваше ЄРЦ, вона зовсім по хамські мені відповіла, щоб я не морочила їй голову... Структура нова, а секретарки з старих ЖЕО, чи не можете, шановні, собі ціни скласти? Звідки така пихатість? Ви ще не почали працювати, а вже змучилися від людей та їх звернень?
Петро П. 2012.02.06, 10:52
е ж не секрет, що 0.11 коп -додаткова плата за послуги єрц, а це 3 мільйони кожен місяць, куди діває ціі кошти єдиний центр в якому працює заледве 40 чоловік???? просто це структура з конкретною ціллю - поповнити передвиборчий фонд сича до жовтня 2012!!!
Думайте, що пишете!!! 2012.02.06, 12:09
Шановні, «надбавки на квартплату в розмірі 0.11 грн» – це чиясь умисно придумана маячня. Немає такої надбавки, як і немає «щомісяця понад 3000000 грн викачується з людей». Якщо не володієте правдивою інформацією – НЕ БРЕШІТЬ!!!
я 2012.02.06, 12:56
не обвинувачуйте людей, себто платників квартплати в брехні. Вони лише цитують слова Войтика, який особисто підтвердив, що плата за роботу ЄРЦ в розмірі 0, 11 коп. ісує і вона іде, аби платити працівникам ЄРЦ зарплату. І там працює не 40 осіб а 20. Хоча нічого паритися. Почитайте газету Галичина де є стаття про розслідування Антьимонопольного комітету. Найбільше зауважень до роботи ЄРЦ, а саме мова про укладення договорів між балансоутримувачем, яким є ЄРЦ та споживачем, якими є мешканці. Договір приєднання, яким апелює Войтик, є незаконним і порушує житловий кодекс України. Тому у кожного з нас немає ніяких юридичних відносин з ЄРЦ. І всі платіжки вони можуть запхати собі в одне місце. І нараховувати пеню чи щтрафи, за неоплату комнупосолулг вони не можуть. Будь-хто виграє суд з ЄРЦ бо вони діють незаконно. Думаю пілся Антимонопольного ЄРЦ займеться прокуратура. Люди - не ведіться і читайте закони. Правда на нашій стороні.
Мешканець! 2012.02.06, 22:23
зробіть порядок у підЇзді №1 буд198 вул.Вовчинецька! підходячи до будинку.ви побачите з лівої сторони велику тріщину.яка стоїть вже багато рокі,із кожним днем вона стає все більша!!!((( Заходячи в підїзд вас зустрінуть пари з підвалу,та аромат стічних труб!!!!!!!( Решта ви побачите самі,неможливо заходити в такий підїзд!!( Соромно за вас!!!( Чекаємо результату!!!!!!! Дякую за розуміння!!!!!!!!!!
Тарас 2012.02.17, 13:39
як у нас, в Україні, завжди: діло - праве, тільки люди -- ліві ;-))) створення ЄРЦу не продумане... тому і буксуватиме... договір приєднання - повна маячня! неоплата рахунків ЄРЦу не тягтиме жодних правових наслідків для мешканців... оскільки його укладення не передбачене законодавством про ЖКГ... ось
Наталія 2020.06.04, 08:57

Галицька 99. Ринви старі,   протікають жахливо. Треба їх міняти!!!!Позамокали  балкони, кинувся грибок.  Будинок новий, а грибок вже сильний@!!Зробіть щось!!! За що ми платимо такі великі гроші за обслуговування будинків!

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

572
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2232
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1980
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2008
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6000 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2285 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

149

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

970

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

978

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1220
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

459
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1915
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3814
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26328
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

408
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10324 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7866
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

418
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

418
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

497
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1429
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

1022