"СВОБОДА" ніколи не пукала в муку!..." або Міськрада проти «примх Кремля»

 

Депутати Івано-Франківської міської ради у вівторок, 15 листопада, зібралися на позачергову сесію, щоб висловити протест проти можливого вступу України до Митного союзу. 45-ма голосами політичну заяву схвалили, втім, в ефективності таких жестів обранці й самі сумніваються.

 

Сесія припала на день народження міського голови обласного центру Віктора Анушкевичуса. Очевидно, святкування уродин мер повважав приємнішим і мудрішим проведенням часу, ніж героїчну боротьбу з «рукою Кремля» в сесійній залі. І, схоже, він мав рацію.

 

Звернення до Президента України, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради та голів парламентських фракцій, в якому франківські депутати висловлюють "занепокоєння активізацією переговорів про вступ України у так званий Митний союз", зачитав секретар міської ради Руслан Марцінків. У заяві обранці закликають владу припинити "потурати примхам Кремля та діяти на догоду путінсько-медвєдєвського плану створення нової Московської імперії". Депутати також висловили готовність "всіма способами підтримувати та сприяти пришвидшенню євроінтеграційного курсу України". Разом з тим, сесія звернулася до міських та обласних рад України, де переважають національно свідомі сили, із закликом спільно висловити обурення щодо можливого вступу України у Митний союз під стінами Верховної Ради.

 

 

Попри патріотичний пафос заяви, без образ у раді не обійшлось. Незадоволений зверненням виявився лідер фракції "УДАР-Громадський форум" Юрій Соловей. Саме він раніше першим запропонував провести спільну сесію місцевих рад під парламентом, і от тепер вийшло, що «свободівська» більшість зазіхнула на його славу. "Там не стояло питання Митного союзу, ми ставили питання політичних репресій, ми ставили питання Податкового кодексу, скасування пільг чорнобильцям і про пенсійні реформи", - нагадував Соловей свою пропозицію. «Свобода» ж наполягала, що саме Митний союз - головна загроза для України. Суперечка затягнулася на півгодини.

 

Врешті в дискусію між "Свободою" та фракцією Солов'я втрутився депутат від Партії регіонів Богдан Федьків. "Законодавчо закріплений в Україні курс на євроінтеграцію. І будь-які розмови про Митний союз і тим більше вступ туди - це грубе порушення закону. Поки чинний цей закон, ніхто нікуди не збирається вступати, - намагався заспокоїти депутатів регіонал. - Тому розмови про Митний союз - це політичний піар, так само як і ідея поїхати в Київ, провести засідання нашої ради".

 

Врешті депутати зійшлися на тому, що під Верховною Радою, крім загрози Митного союзу, вони обговорять політично-економічну ситуацію в країні. Правда, конкретну дату виїзду до Києва не визначили. Мовляв, це залежить від депутатів інших обласних центрів.

 

 

До теми:

 

Градус політичної дискусії різко понизив франківський політик і редактор інтернет-телебачення «Народне око» Руслан Коцаба. Не встигли депутати отямитися від важливості моменту, як він ошелешив їх провокативним питанням: «Чи не вважаєте ви подібні політичні заяви, які приймає міськрада, пуканням в муку?»

 

Відповіді обранців, як-то кажуть, залишимо без коментарів.

 

Ярослав Бачкур, "Батьківщина":

- Акції непокори потрібні. Але їх виконання десь на тому рівні, що ви сказали...

 

Юрій Соловей, "Громадський форум":

- Як на мене, ці звернення лягають на стінку якогось чиновника в Адміністрації Президента для того, щоб закрити чергову діру на цій стіні. Жодного ефекту після прийнятих звернень різними місцевими радами України ми не бачимо. Тому і була ініціатива провести засідання депутатів місцевих рад, щоб публічно заявити про цю позицію. Щоб чергові наші звернення не лежали під пилюкою в Адміністрації Президента, а щоб влада зрозуміла і дослухалась до пропозицій депутатів місцевих рад.

 

Богдан Федьків, Партія регіонів:

- Це можна назвати по-різному, але я вважаю, що громадяни можуть вільно висловлювати свою точку зору, в тому числі і колегіально на засіданні сесії. Я не бачу в цьому нічого поганого. Я не голосував за це рішення, бо вважаю, що це політичний піар і це звернення не має ніякої юридичної сили. Завдання депутатів міської ради - займатися тими проблемами, заради вирішення яких їх обирала громада.

 

Роман Харук, ВО "Свобода":

- Я думаю, що "Свобода" ніколи не пукала в муку. "Свобода", коли збирається, то дуже чітко висловлює свою позицію. І саме «Свобода» як одна з засновників спротиву проти Януковича, дуже активно бере участь у всіх акціях.

 

Василь Бойчук, "Батьківщина":

- Я вважаю, що заяви потрібно приймати. Сьогодні вийшло як піар: одна політична сила хоче перехопити ініціативу в іншої, а фактично втрачається сенс того, заради чого збиралися і говорили. І тепер, коли немає конкретної дати, скоріш за все, нічого з того не вийде. А можливо, і не хотіли їхати. В принципі, заяви потрібні, але робити заяву на заяву, щоб змінити іншу заяву, я вважаю некоректним.

 

Марія ГАВРИЛЮК,

Галицький кореспондент


20.11.2011 Марія ГАВРИЛЮК 1624 4
Коментарі (4)

Руслан Коцаба 2011.11.20, 12:32
дякую за цитування! Хто бажає глянути на відео цього делікатного і цнотливого опитування, то вам сюди: http://oko.if.ua/2011/11/17/42385/
Фронтмен 2011.11.20, 18:36
А "Фронт Змін" ВЗАГАЛІ НЕ ПУКАЄ!!!!
ще про каку 2011.11.21, 15:08
Пан Коцаба відомий своєю делікатністю і цнотливістю у дискусії. Як і змістовністю та успішністю в політичній діяльності. Справжній приклад мужнього "непукання в борошно". Десь так, приблизно, і з паном Солов'єм.
справді? 2011.11.23, 11:45
Ну а ці шоу пана Коцаби на стометрівці це що??? такеж "пукання", але якщо люди, а тим більше політики не будуть опиратися, то зверху вирішать, що "писанкове прикарпаття" вже настало і можна ще вільніше мочити свій народ. А так може хоч задумаються, курва ці франківчани вперті, ми вже рік мочимо, а вони далі своє...робіть висновки, бути безмовними баранми з дешевою ковбасою в писку і заявами про "покращення" чи можливо голодними, але до гідного життя. Я взагалі не розумію де були критикани попередніх скликань місцевих рад, коли ті гребли під себе все що можна, котрі продали усі клаптики землі у місті і пробачте ніхєра не робили.
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

565
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2794 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2527
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6678 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2975
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2558

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

370

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1176

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3085
23.10.2024

Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. 

17027
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

637
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

911
23.10.2024

Після початку повномасштабної війни з росією капеланська служба стала невіддільною частиною Збройних Сил України.  

253
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

685
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

2035
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34568
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27346 1
25.10.2024

У Східному регіоні частки тих, хто з цим хоче, і тих, хто не хоче перемовин, статистично значуще не відрізняються від інших регіонів (відповідно 39% і 43%).  

140
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

365
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

456
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2195