Священик просить гурт Дзідзьо не використовувати матюки

 

/data/blog/81888/dc34b96f0106b9961202f28bbbb574ef.jpg

 

Священник УКГЦ  Олег Кобель написав відкритого листа гурту Дзідзьо, в якому просить не використовувати ненормативну лексику.

 

Наводимо текст повністю:

 

"Лист тата до Дзідзя.

Заставив себе, сів і почав писати цього листа. Одного разу я вирішив догодити своєму сину і пішов з ним на ваш концерт. Це було у Стрию. Дитина попросила про подарунок для неї: придбати квитки на концерт Дзідзя і сходити туди всією родиною. Скажу відверто, я не горів бажанням. Але ця мольба в очах сина робить часом з нами татами нереальні речі. Ми пішли туди, спочатку було весело. Але і сказати те, що я чув себе незручно, це нічого не сказати. І не тільки тому, що я священик, а тому, що тато і українець. Я намагався не надто на все звертати увагу, але від тексту деяких пісень я втягував голову в плечі, по самі вуха. Річ не про ваш професіоналізм, з цим все нормально. Супровід, імпровізація, харизма - цього не віднімеш. Скажу чесно, мені в дечому імпонує ваш самобутній стиль, задумка проекту, ідея та креатив. Не скажу, що це щось нереально круте, але є щось із вашої творчості, що я подивився чи послухав не раз і не два. Я щиро сміявся, коли ви колядували на Церкву чи писали лист до св. Миколая. І пісня про айфон мені також сподобалася. Ви напевно помітили, що як артист досягли певного успіху (це важко не помітити). Принаймні вас пізнають на вулиці (розумію, як це звучить тут і зараз :) ) На вашому концерті я бачив тридцятилітніх чоловіків, які ледь стримували сльози. Що вже говорити за дітей, які просто шаліли.

Я маю велике сподівання, що ви, як християнин повинні розуміти те, який вплив може мати творчість на підростаюче покоління. Чимало відео з ненормативною лексикою, пісні з недвозначними натяками і багато іншого є, від чого я б хотів своїх дітей огородити. Може прийшов час щось змінити і використати свою популярність і творчий підхід на щось добре? Я не прошу щось кардинально міняти. Просто подумати, чи той самий хлопчик і дівчинка не скаже перший в житті матюк після повторення його за вами чи Лесиком. Або хлопець, який підспівує пісеньку про "два круги" " чи про те, як він "хоче ту малу" - що буде з ним далі. Є море тем, які можна переспівати і це буде цікаво не лише дітям, а і дорослим. Погодьтеся, що пісня має нести в собі щось інформативне і повчальне. Є дитячі пісні, які я і ви слухали у дитинстві і любимо слухати зараз. Я їх спокійно можу наспівати своїм дітям. А ваші, на жаль, не можу. Я далекий думати, що для вас головне гроші. Мої знайомі, що вчилися з вами відкликалися про вас, як простого і талановитого хлопця, а зараз чоловіка. Не впевнений, що так відразу зможу вплинути на вас і ваш гурт. Але даю радше думки для роздумів. Сьогодні інтернет, порнографія, різноманітні надуживання зруйнували життя не одній молодій людині. Чому б не направити свої зусилля на те, щоб зробити дітей та молодь кращими, більш думаючими.

Мені сподобалися на концерті ваші патріотичні гасла, спогади про Скрябіна, я витягував свою голову з пліч, щоб почути і побачити більше. І це, повірте, сприймалося від вас, як щось належне. Мені до вподоби, що ви обдаровуєте дітей подарунками і збираєте кошти на АТО. Але цього не буде достатньо, щоб приглушити докори сумління, які я чомусь переконаний, у вас повинні час від часу з'являтися. Не переживайте за те, що втратите фанів. Ви здобудете більше, якщо просто добре подумаєте, як це зробити. Талановита людина повинна примножувати свої таланти. Тому бажаю, щоб ви примножили талант живої віри. Частіше свідчіть зі сцени, що ви християнин і бажання нести в народ несмак і аморальний зміст відпаде само по собі. На концерт прийде тато, мама і діти, бо почують щось, що їх збагатить, а не зруйнує. Я дуже хочу наступного року сам особисто купити квиток своїм дітям і похресникам на ваш концерт, якщо знатиму, що я там не втягуватиму голови, а буду вертаючись з концерту повторювати слова ваших пісень.

Не знаю, можливо я хочу багато. Але напевно цього самого б хотіли і ваші батьки.
Щиро бажаю вам успіху і надхнення до змін! Щастя не в тому, що щось "проканає і повезе", а у важкій праці над самим собою, що ви продемонстрували до цього. Це навіть може бути доброю темою для якоїсь вашої пісні.))".


17.07.2015 788 1
Коментарі (1)

FrMykola Mykosovskyy 2015.07.18, 08:50
Чому не варто матюкатися: 1. Мат не прикрашає. 2. Мат — це непристойно. 3. Мат принижує людину. 4. Мат — звернення до диявола. 5. Мат — прокляття. 6. Мат — гріх. 7. Мат ображає. 8. Мат — гниле слово. 9. Мат повертається. 10. Мат убиває. І це ще далеко не всі причини...
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

2355 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

1687
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

5485
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

15718 13
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

3784 1
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

3619

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

388

13 червня 2024 року США та Україна підписали двосторонню безпекову угоду, яка має декларативний характер. Документ не буде ратифікований Конгресом США, бо являє собою декларацію про наміри без чітких гарантій безпеки.

441

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

1573

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

2920
19.06.2024

Часті дощі та висока вологість повітря сприяють розвитку фітофтори на томатах. Це — грибкове захворювання, яке вражає листки, стебла й плоди.

2669
14.06.2024

Причин швидкого набору ваги може бути багато. Це може бути спричинене зміною способу життя або ж вказувати на серйозні проблеми зі здоровʼям.

536
08.06.2024

У Богородчанах на Івано-Франківщині з вересня 2024 року відновить роботу місцеве тепличне господарство, що простоювало вісім років.

1704
17.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

923
13.06.2024

Вознесіння Спасителя — це один із великих Господських празників літургійного (церковного) року.

680
09.06.2024

Війна змусила багатьох замислитись, чому Бог допускає таку страшну ситуацію в Україні?  

828
04.06.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

1187
20.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

22120
20.06.2024

Під час опитування респондентів просили висловити згоду або незгодну з рядом тверджень. Одне з тверджень: «Зеленський має бути Президентом до кінця воєнного стану».   

258
17.06.2024

Івано-Франківська ОВА посіла дев'яте місце у рейтингу.    

666
12.06.2024

Більшість українців — 63% — вважають, що критика окремих дій влади має бути або бути в конструктивних рамках, які б не розхитували ситуацію в країні (50%).  

651 1
08.06.2024

Більшість українців віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

1123 1