Справа Ониськіва: за крок до вироку

 

Прокуратура вимагає для Андрія Ониськіва, звинуваченого у вбивстві з корисливих мотивів, покарання у вигляді 14 років позбавлення волі, а його адвокати просять суд виправдати і звільнити свого підзахисного.


У четвер, 13 вересня, в Богородчанському районному суді завершилося судове слідство у кримінальній справі про звинувачення 29-річного Андрія Ониськіва, сина колишнього першого заступника мера Івано-Франківська Богдана Ониськіва, у вчиненні вбивства з корисливих мотивів, пише Галицький кореспондент.

 

Нагадаємо, що Ониськіва-молодшого звинувачують у вбивстві 26-річного івано-франківця Михайла Слободяна, якого знайшли убитим пострілом з пістолета в потилицю 27 березня 2010 року у закинутому бункері на території колись секретного військового містечка в Богородчанському районі.



За версією слідства, Андрій Ониськів тривалий час підтримував ділові стосунки з Михайлом Слободяном, зокрема, позичав у нього гроші для розвитку бізнесу і мав перед ним невиконані боргові зобов’язання. Корисливі мотиви, начебто, й підштовхнули його до вбивства. Окрім вчинення вбивства, підсудному інкримінується ще цілий ряд майнових злочинів щодо Михайла Слободяна, зокрема, викрадення та знищення його автомобіля з метою приховати скоєний злочин.


Андрій Ониськів був затриманий наступного дня після вбивства, коли до міліції надійшла заява про зникнення Михайла Слободяна, а на околиці Івано-Франківська було виявлено його спалений автомобіль. Син колишнього високопосадовця виявився одним з останніх, з ким спілкувався зниклий безвісти молодий чоловік.



На судовому процесі, який тривав цілих два роки, Андрій Ониськів заперечував свою причетність до скоєного злочину. До того ж він офіційно заявив про недозволені методи слідства, фізичний та психологічний тиск, який на нього чинився правоохоронцями. Заперечуючи свою вину, підсудний стверджував, що він дійсно виїхав того дня з Івано-Франківська разом з Михайлом Слободяном, але на прохання Михайла залишив його на околиці села Завій Калуського району в компанії невідомих йому людей. Ониськів також зрікся своєї причетності до знищення автомобіля убитого, пояснивши, що каністри з бензином, які він придбав на автозаправці, були призначені зовсім не для спалення автівки, а для потреб суботника, який проводив його батько перед Вербною неділею на належній йому автостоянці на вулиці Івасюка.



Під час судового слідства з підсудним проводилася спеціальна слідча дія із виїздом до села Завій для того, щоб він точно вказав місце, де залишив Михайла Слободяна із невідомими особами. Разом з тим за допомогою дослідження, проведеного фахівцями у сфері мобільного зв’язку, за допомогою вхідних та вихідних дзвінків з телефону Андрія Ониськіва було встановлено його справжнє місце перебування у день, коли було скоєне вбивство.


"Заяви підсудного про те, що він залишив потерпілого в селі Завій з невідомими особами, спростовуються матеріалами виконаного судового доручення щодо встановлення конкретного місця перебування підсудного з врахуванням наявної інформації про вхідні та вихідні дзвінки на його мобільний телефон", - заявила під час свого виступу на судових дебатах представник прокуратури області, яка представляє на суді державне обвинувачення. За її словами, фахівець з електрозв’язку, який проводив дослідження, "чітко і достовірно пояснив, що Андрій Ониськів 27 березня 2010 року під час телефонних переговорів з абонентами перебував на виїзді з лісосмуги від колишньої закинутої військової частини в селі Грабівка", оскільки тільки на цьому відрізку дороги одночасно працюють обидва оператори, сім-карти яких були того дня в телефоні Ониськіва. "Оскільки дзвінки з телефону Ониськіва були здійснені майже одночасно, з інтервалом одна хвилина, це виключає можливість перебування Ониськіва між селами Завій та Бережниця, як він вказував", - відзначила прокурор.



На думку державного обвинувачення, спроби перекласти вину на інших осіб викликані бажанням підсудного уникнути справедливого покарання за скоєне. Так само як спосіб уникнути відповідальності були розцінені прокурором покази Ониськіва на суді про застосування до нього недозволених методів слідства. "Заяви підсудного були достатньо перевірені і свого об’єктивного підтвердження не знайшли, - запевнила прокурор. - Було проведено перевірку під час судового слідства, але підстав для порушення кримінальної справи до працівників міліції, які начебто психологічно та фізично тиснули на обвинуваченого, не виявлено".



Завершуючи свій виступ на судових дебатах, представник прокуратури повністю підтримала обвинувачення Андрія Ониськіва у скоєнні злочинів, передбачених семи статтями Кримінального кодексу - навмисне вбивство з корисливих мотивів, заволодіння чужим майном шляхом обману, незаконне володіння зброєю, крадіжка чужого майна, заволодіння автотранспортом, умисне знищення майна шляхом підпалу, заволодіння важливими документами. На думку прокурора, доказів вини підсудного більше, ніж достатньо. Прокурор попросила суд визнати Андрія Ониськіва винним за всіма статтями КК, за якими йому пред’явлено обвинувачення, і шляхом поглинання меншого покарання більшим остаточно призначити йому кару у вигляді 14 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна, а також зобов’язати його оплатити судові витрати та витрати на проведення експертиз у розмірі понад 10 тисяч гривень і частково задовольнити цивільний позов матері убитого.


Натомість троє адвокатів, які захищають на судовому процесі Андрія Ониськіва, висловили сумніви у достатності доказів вини підсудного. Ті ж докази, які були зібрані слідством, захисники назвали недостатньо достовірними для того, щоб лягти в основу обвинувального вироку.



Адвокати звернули увагу суду на те, що в матеріалах справи немає документальних підтверджень боргових зобов’язань Ониськіва перед Слободяном, слідству не вдалося також знайти знаряддя злочину - пістолет браунінг іспанського виробництва типу "мартін" калібру 7,65, з якого було вбито потерпілого.



"Слідством не здобуто доказів, що Ониськів володів пістолетом, але йому пред’явлено звинувачення у незаконному придбанні і носінні зброї, - говорив один з адвокатів. - Якщо ж він не мав зброї, то в який спосіб скоїв убивство?"


Відсутність у матеріалах справи боргових записок чи інших документів, які б свідчили про фінансові взаємостосунки Ониськіва і Слободяна, на думку захисту, заперечують можливість здійснення їхнім підзахисним шахрайства і виключають корисливий мотив в його діях.



У своїх промовах адвокати просили суд постановити виправдальний вирок, попри те, що кількість таких судових вердиктів із загальної кількості справ не перевищує одного відсотка. Андрія Ониськіва захисники просять звільнити з-під варти і поновити всі його громадянські права.



Позицію захисту розділив і батько підсудного Богдан Ониськів, який виступав на процесі як громадський захисник. Під час судових дебатів він запевняв суд, що його син постраждав через довірливість, коли брав кредит під заставу нерухомості - приміщень на вулиці Мазепи площею понад 130 квадратних метрів. "Працівники банку, справа стосовно яких тепер перебуває в міському суді, шахрайським способом змусили його підписати, бо він довірливий до людей, а потім показали фігуру з трьох пальців, - пояснював Богдан Ониськів. - Будучи в товариських стосунках з Слободяном, він попросив його як колектора, щоб вибити ці гроші з банкірів, бо з ними не міг справитися. На той злощасний день мала вирішитися та справа. Міша за певний відсоток мав цю справу вирішити. Зрозуміло, кому було вигідно убрати Мішу, а цього - запакувати на 15-20 років".



Колишній високопосадовець також сказав, що не вірить, ніби його син міг позичити гроші в сумі 87 тисяч доларів і не оформити жодного документа на таку позику. Він стверджує, що йому телефонували невідомі, вимагали повернути гроші з "общака" і навіть, щоб залякати, вивезли в ліс біля Павлівки.



Підсудний на дебатах не тільки не визнав своєї вини, але й звинуватив у причетності до скоєння злочину начальника карного розшуку УМВСУ в Івано-Франківській області Ігоря Баб’юка та його першого заступника, які безпосередньо брали участь у розкритті цього злочину. "Їхній виїзд на місце злочину був здійснений з метою затирання слідів, якщо не своїх, то виконавців убивства", - несподівано заявив Андрій Ониськів. Він також вважає, що його шахрайські дії не доказані, а покази свідків - "неякісна брехня з граматичними і логічними помилками".



Звинувачений також звернув увагу суду на те, що його стан здоров’я після 2,5 років перебування в слідчому ізоляторі значно погіршився, на його утриманні - двоє неповнолітніх дітей, батьки - пенсіонери, які заледве утримують себе, до того ж батько має інвалідність.



"Я в злочинах не винуватий, прошу мене виправдати і випустити з-за ґрат", - підсумував підсудний.



10 жовтня цього року в Богородчанському районному суді прозвучить останнє слово підсудного, після чого суд перейде в нарадчу кімнату для постановлення вироку.

 

"Галицький кореспондент", Богдан СКАВРОН


24.09.2012 Богдан СКАВРОН 1074 18
Коментарі (18)

ff 2012.09.24, 14:19
@батьки ледве утримують себе@. Це, блін, із заправкою на івасбка вони себе ледве утримують!?
Dj 2012.09.25, 11:51
Це ж треба, яке воно біднятко "здоров"я погіршилось". Нехай гниє далі у в"язниці за вбивство. Коли його зразу після вбивства затримала міліця, то у відділку щебетав, як соловейко і розповів все, як на сповіді. А потім батьки найняли ТРЬОХ (!!!) адвокатів і хлопчик зразу порозумнішав ((( Тварюка !
Назар 2012.09.25, 18:35
Дай Боже, щоб усі батьки-пенсіонери отримували пенсію в розмірі заступника міського голови. Не рахуючи вже інше. А як батькам загиблого?!
Памятливий 2012.09.26, 22:08
То тій родинці Бозя платить. А Татко багато людям кривди зробив і багато неправди за собою посіяв. І синочка такого певно виховав, що той аж такого гріха припустився. А тепер ниє про погіршення здоровя. І все то - тота тюрма і вбивство - від тих нечесно зароблених грошей. Бо якби жив чесно як тато так син, то не міг би собі позволити зичити - не зичити 87 тисяч. ну нє?
читач 2012.09.27, 20:06
смієшся з чужого -заплачеш від свого не радій від свого хамства
***** 2012.09.27, 20:31
Де ж ви були "дружки", коли треба було спамятовувати загиблого (Боже прости)від брудних справ,зброї, наркотиків... Чи не одного поля ви ягідки??? Бачу що і надалі йдете тим же шляхом: пишете гадості і потираєте руки, думаючи що не знати яку мудрість написали...А чи не краще стряхнути з себе злість, остудити свій розум... бо не знати котрий з вас наступний за грати піде і місця думаю там хватить на всіх... лиш не до лиття бруду там буде.Бажаю і вам спробувати "того доброго" якнайскоріше! А мої слова часто бувають пророчі, ой часто... переконаєтесь!
іпаівппс 2012.09.28, 11:14
Хай простить вас Бог! бо всі знають хто був наркоманом(Ониськів А.)і хто стріляв з незареєстрованої зброї. Нажаль ми на землі!!!
******* 2012.09.28, 13:12
заділо за живе- значить я був правий, "дружки" і "подруженька". Ще одне: якщо Андрій дійсно би заборгував Михайлові таку суму і її треба би було повернути як казав батько Микола дружкам чи в "общак", то за які такі шиши потерпіли гонять шаленим темпом свою віллу енповерхову... чи не за ті 50 тис.$ які знайшли МНС-ники під розвалинами їхнього будинку, цікаво звідки у таких "чесних" Слободянів такі бабки??? Виявляється є!!! Не одних колотив їх синочок, не одному дорогу перейшов, не одну душу потряс.... А тепер трублять що газконтора їм помагає, та ще й по тєліку реклама кличе по допомогу... Щось лише їх наказав Господь, адже в сусідів теж були проблеми з газом, а кивнули пальцем тільки їм чесним і добрим Поясни!!!!
Роман 2012.09.28, 13:22
Я був на розборці завалин.Шок! Бабу не шукайте, кричав дідо, головне гроші ГРОШІ знайдіть. Ми всі були шоковані - такої сімї де ГРОШІ є саме головне ми не бачили, а були не раз на подібних роботах. Перераховували сто раз, а в той час нещасна МАТИ можливо ще дихала під завалинами.Не знаю ні того пацана, ні другого, але про потерпілих склалося ФЕ-відношення.Захищайте їх ваше діло
для іпаівппс 2012.09.28, 19:09
а мені жаль що такі як ти є ще на жаль на землі.як тобі тільки язик повертається таке казати.Щоб Андрієві таке було властиве та ніколи. Знаю його віддавна - рубаха парень як то кажуть , останнім би поділився, як допомогти то він перший тут як тут.Вина його лише в тому , що знався з такою шваллю як ви писателі, бо тільки є пару таких підляків дружків які пишуть постійно гадості.Видно ще не доросли до чогось мудрішого Чомусь люди думаючі таке не говорять Ще раз жаль що ви є ще на жаль на землі!
митмью 2012.10.02, 16:57
а ти що з рубахою паренєм пробухував татові бабки, що він з тобою ділився чи тоже нарік?
ваи 2012.10.02, 17:04
в тебе тоже є душа!!! ???
ооооооооооооо 2012.10.03, 07:56
аділо за живе- значить я був правий, "дружки" і "подруженька". Ще одне: якщо Андрій дійсно би заборгував Михайлові таку суму і її треба би було повернути як казав батько Микола дружкам чи в "общак", то за які такі шиши потерпіли гонять шаленим темпом свою віллу енповерхову... чи не за ті 50 тис.$ які знайшли МНС-ники під розвалинами їхнього будинку, цікаво звідки у таких "чесних" Слободянів такі бабки??? Виявляється є!!! Не одних колотив їх синочок, не одному дорогу перейшов, не одну душу потряс.... А тепер трублять що газконтора їм помагає, та ще й по тєліку реклама кличе по допомогу... Щось лише їх наказав Господь, адже в сусідів теж були проблеми з газом, а кивнули пальцем тільки їм чесним і добрим Поясни!!!! дивне співпадіння справа на закінченні і не на користь Ониськіва і тут зривається будинок у потерпілих!!! може і дійсно вибух був не від газу, можливо Ониськіви вирішили будь якою ціною і любими методами витянути синочка з тюряги, і коли гроші не допомогли тоді повбивати тих хто мішає правильному закінченню справи!!! Моя порада якщо володієте якоюсь інформацією цінною посповідайтесь дільничому!!!!
читач 2012.10.10, 11:36
для оооооо а як же висновок експертизи, чи такий документ висмоктується з пальця?????
читач 2012.10.10, 11:47
для оооооо А як же висновок експертизи, чи такий документ висмоктується з пальця????? Невже хтось просто так би взяв на себе вину і відповідальність - це я про газконтору. Ти "соображаєш" хоч чуть чуть! Чомусь Слободяни не судяться з ними, а чом би й ні : смерть матері поміняли на мани-мани з газконтори, що там МАМА, а тут можна ситуацією скористатися вдало-нову віллу як писали нижче зафасувати надурняк. А що- "слабо", тут подоїв газовиків, там Ониськіва, там ще когось надує . А що може і собі приклад взяти з них, не задумувався???
ред 2012.10.10, 15:54
для читача мені дуже б хотілось щоб ви побували у їхньому становичі, інтересно щоб тоді ви писали!!!
читач 2012.10.10, 21:31
Кожен має своє, своє становище, своє покарання чи похвалу Не треба мені твоїх побажань! Просто гидко стало читати оту злобу людську, однобоку причому. Сякі, такі, так їм і треба... Треба було вчасно читати мораль, і тому кому треба, можливо не сталося б того, що сталося, А то будучи "дружками" - потакали, а тепер хочете бути не при ділах - валите на Андрія, Думаю, що дехто з вас напевне знає винуватця, але так легше: зробили винуватим Андрія, то й ми підтримаєм, і голову нам ТОЙ ІНШИЙ не знесе Тягніть-тягніть свою брехню по життю
рпр 2012.10.15, 07:52
ну чому ж не требе, закосили би трохи бабок, а на рахунок злоби, просто вже всім набридло що мажори роблять все що хочуть і їм сходить зрук! і ніхто не робить з нього без вини виноватого! виноватий хай відповідає як і всі!
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

684
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1965 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1140 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

562
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6909 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11407 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

344

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1095

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1120

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1115
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

83
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

292
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1095
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

763
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2958
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4454
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18448
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

88
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

329
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

360
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670