Собачі війни. В Івано-Франківську господар собаки, якого у дворі покусав пітбультер'єр, звернувся до міліції

 

 

В Івано-Франківську господар французького бульдога, якого під час прогулянки у дворі покусав пітбультер'єр, звернувся із заявою до міліції. Чи вдасться притягнути до відповідальності винуватця цього інциденту? Коли собаки стають агресивними? Чому в Івано-Франківську не виконуються затверджені міськвиконкомом правила вигулу собак? Відповіді на ці запитання шукав журналіст "Галицького кореспондента".

 

 

Напад пітбуля

 

Домашній улюбленець Джимко вперше за свої неповні два роки зіштовхнувся з такою агресією. Минулої неділі під час прогулянки у дворі на вулиці Хоткевича на нього накинувся пітбультер'єр, раптово вирвавшись із рук свого господаря.

 

"Ще як тільки ми з Джимком вийшли гуляти, цей пітбуль уже поводився якось агресивно, - розповідав репортерові "ГК" власник французького бульдога Юрій В. - Він гарчав і рвався до зграї дворняжок, які тоді саме бігали на вулиці. А коли побачив мого песика, то зірвався із повідка і побіг у наш бік. Я ледве встиг підхопити Джимка на руки, потягнувши його до себе за повідок із упряжкою. Якби він лишився на землі, то вже, напевно, був би неживий".

 

 

Навіть коли Джимко уже був на руках свого господаря, пітбуль все-таки зумів кілька разів цапнути його і врешті-решт вхопити зубами за лапу. Вгамувати збудженого пса не вдалося навіть його власникові, який підбіг до нього, але не міг втихомирити ні вигуками "фу!", ні ляпасами по морді. Тільки коли господар бульдога бризнув на пітбуля з газового балончика, той відсахнувся і випустив з пащі лапу переляканого песика.

 

 

"Вся куртка, в якій я вигулюю собаку, була у собачій крові, - згадував пан Юрій. - Тому я не став відразу з'ясовувати стосунки із власником пітбуля, треба було не зволікаючи обробити рани мого песика. Наступного дня ветеринар підтвердив, що допомогу було надано правильно, інакше рани довго би гоїлися".

 

Власник французького бульдога стверджує, що після цього випадку йому так і не вдалося зустрітися із господарем агресивного пітбультер'єра і почути від нього бодай вибачення за той інцидент. Сподіваючись притягнути винуватця до відповідальності, пан Юрій звернувся із заявою до Вовчинецького відділення міліції. Заяву у власника покусаного собаки прийняли, але досі не повідомили про результати її розгляду.

 

"Я недавно бачив, що цього собаку без намордника і жорсткого повідка вигулювали на подвір'ї дев'ятнадцятої школи! - обурюється пан Юрій. - Подумати страшно, що на місці мого песика може опинитися чиясь дитина. Пітбуль, як мені здалося, тоді біг на нас просто вбивати. Ця порода, до речі, належить до так званих "бійцівських собак", я не виключаю, що у випадку з нападом на Джимка було таке собі тренування перед собачими боями...".

 

До речі, нацьковування однієї собаки на іншу, згідно з чинним законодавством, є злочином, за який передбачено кримінальну відповідальність за статтею 299 ККУ (жорстоке поводження з тваринами). За такі зловмисні дії передбачено покарання у вигляді штрафу або арешту власника агресивної собаки. Щоправда, в СГЗ УМВСУ в Івано-Франківській області не змогли пригадати жодного випадку, коли б останнім часом за цією статтею було порушено кримінальну справу.

 

 

Собака буває кусючий...

 

Як пояснили в івано-франківському осередку Кінологічної спілки України "Станіславів", такого поняття, як "бійцівська порода", не існує взагалі. Чистопородні та добре видресирувані пітбультер'єри чи стаффордські тер'єри, яких найчастіше зараховують до "бійцівських" собак, на собачих виставках не мають нічого спільного із тими тваринами-убивцями, якими малює їх уява.

 

"Боятися треба пітоподібних та стафоподібних собак, які з'являються на вулицях міста, - пояснила відповідальний секретар кінологічного осередку Любомира Бажалюк. - Вони зовнішньо подібні на породистих собак, але насправді мають якісь генетичні відхилення. Треба дивитися не тільки на зовнішні ознаки, але й на поведінку собаки, адже занадто агресивний, як і занадто лякливий собака не допускається до розведення. Тому дуже важливо знати родовід собаки, дбати про чистоту породи".

 

За словами івано-франківських кінологів, до придбання побутової техніки у нас все ще ставляться значно вимогливіше, ніж до вибору собаки. Бо навіть купуючи недорогий кухонний прилад, йдуть до фірмового магазину, звертають увагу на відому марку, вимагають гарантію. Коли ж купують собаку, то часто роблять це на базарі, без розбору і порад спеціалістів.

 

"Якщо це чиста порода, то пітбультер'єри - хороші компаньйони, які добре вживаються з дітьми та іншими тваринами, - стверджує пані Любомира. - Вони фізично сильні і дуже активні, з ними легко працювати і в спорті, і в дресурі, на змаганнях вони показують гарні результати. Однак дуже часто замість справжніх пітбультер'єрів йдеться про пітоподібного собаку, часто сумнівного походження - від невідомих батьків, в якому генетично закладено невідомо що. Та й в голові його господаря може творитися все, що завгодно".

 

Кінологи звертають увагу на те, що на другому кінці повідка завжди перебуває людина - власник собаки, який і відповідає за його поведінку. Окрім генетичних закладень, зроблених батьками собаки, велике значення має його подальше виховання. Якщо собакою не займатися, а навпаки розпускати його, тоді й виникають проблеми.

 

"Дуже часто до нас звертаються з проханням навчити охороняти подвір'я, - розповідала Любомира Бажалюк. - Але наші інструктори спочатку проводять загальний курс дресування і тільки після досягнення собакою певного віку починають навчати "на захист". Якщо ж піврічне цуценя відразу нацьковувати і хвалити тільки за це, то собака буде кусати тільки для того, щоб господар його похвалив. Собаку потрібно правильно спрямувати".

 

 

Нема місця

 

На думку керівника кінологічного осередку "Станіславів" Віталія Яворського, однією з причин низької культури утримання собак в Івано-Франківську є відсутність місць для вигулу домашніх тварин та майданчиків для дресування. "Якби були відведені місця, то власники собак могли б спілкуватися з нашими спеціалістами, отримувати якісь консультації та поради, - говорить він. - Ми ж досі займаємося на плацу поруйнованого військового містечка або шукаємо собі місця біля річки".

 

Виявляється, ще у 2000 році міськвиконком затвердив правила утримання собак в Івано-Франківську із переліком аж 14 (!) місць, призначених для вигулу домашніх тварин. Цими правилами також визначено, що у міському помешканні не можна утримувати більше трьох дорослих собак, усі вони обов'язково повинні бути зареєстровані та щеплені від сказу, на прогулянці власник зобов'язаний мати ветпаспорт на собаку, а також лопатку і відерко для прибирання його екскрементів. У мерії навіть визначили перелік порід, які можуть з дозволу ветлікаря вигулюватися без намордника. На жаль, ці правила тепер не діють, більшість місць для вигулу - забудовані.

 

За словами собаководів, в місті стає дедалі небезпечніше вигулювати домашніх тварин, але не тільки через загрозу сутички з агресивною твариною. Якщо такі інциденти трапляються, то їх здебільшого вирішують на рівні відшкодування певних витрат на ветеринарне обслуговування. Значно гірше, коли собака пораниться через побутове сміття у дворі чи у парку. Кінологи зізнаються, що на вихідних воліють поїхати на прогулянку із собакою ближче до гір, які ще не так засмічені, як місто.

Богдан СКАВРОН

 
 
 
До теми

А як у них?

Серед європейських країн найдорожчим і найклопітнішим є утримання собак у Німеччині: за статистикою, 8,9% німецьких сімей тримають вдома одного, рідше декількох чотириногих і витрачають на своїх вихованців близько 5 млрд. євро на рік. Ці гроші йдуть на купівлю цуценяти, корм, медичне обслуговування та супутні товари. Одна з основних статей витрат - податок на утримання: при купівлі пса в Німеччині потрібно вносити до держскарбниці 150 євро на рік. Якщо ж у людини не один собака, а декілька, то сума податку підвищується до 300 євро на кожну. Кожен зареєстрований собака повинен мати медичну страховку і відвідувати ветеринара.

 

Власникам собак певних порід, які можуть виявляти агресію і бути небезпечними для людей, у Німеччині доводиться платити ще більший податок - до 650 євро. Окрім того, власник такого собаки повинен оплатити обов'язкову страховку від нападу на людей і укусів, отримати спеціальний дозвіл, а собака - пройти тест на "благонадійність". До єдиної думки щодо того, який собака небезпечний, а який - ні, у Німеччині поки що не дійшли. Влада кожної федеральної землі веде власні списки "небезпечних" порід, в які найчастіше записує пітбультер'єрів, американських стаффордширських тер'єрів і бультер'єрів.

 
 
 


12.03.2012 Богдан СКАВРОН 3450 11
Коментарі (11)

101 2012.03.12, 22:40
з вигулом і правилами утримання собак треба наводити порядок. якщо вже так дивимося на Європу, то вже треба послідовно брати приклад і в цьому питанні. До речі, закордоном Ви ніколи не зустрінете на вулиці бездомних собак - їх там просто нема. А в нас пройти скоро буде страшно. В багатьох дворах, мікрорайонах собачі зграї стають такими собі господарями території. Чому відповідні міські служби не наводять з цим порядок! Любов до тварин - це добре. Але при цьому на першому місті все ж повинна бути безпека і здоровя людей і в першу чергу - дітей.
так от 2012.03.13, 19:10
стаття - піар ксу "станіслав". А слова їх брехливі! Пітбуль він і в Африці пітбуль, незалежно породистий чи ні. Це уроди в світі собак бо в них клеми в голові не вистарчає і вони часто і на власних господарів кидаються. В багатьох цивілізованих країнах подібні породи заборонені. І вже у всякому разі заборонено їх вигул в межах міста посеред людей. Заводять їх люди з проблемами самооцінки, які прагнуть виглядати "крутими" і хочуть щоб їх боялися. А взагалі собак порід схильних до агресії (ротвейлери, добермани, нім. вівчарки) необхідно вигулювати тільки в намордниках! А хто то робить в нас? А хто в місті повинен слідкувати за порядком? Де вони?
Факт 2012.03.14, 15:28
Винуватцеві вищеописаної події належить сплатити штраф від 51 до 85 грн. Це результат розгляду справи міліцією! Платімо і далі податки на її утримання!!!
я 2012.03.14, 17:54
в статті піднята правильна тема - відсутність у місті місця вигулу собак. Але у нас і сквери вже всі позабудовували..
Микола 2012.03.18, 08:44
До так от! Хто тобі сказав що нім вівчарка є агресором! це охоронець! А пес і в африці пес! А то що вмісті треба штрафувати за вигул без намордника і без повідка я згоден на всі 200% А не адекватних вистачає і серед псів і не менше серед людей!
Віктор 2012.03.18, 08:51
Такса теж яйця може відкусити! Все залежить від хазяїна як він виховує собаку! Так як пишуть що собаки для понтів (підбуль чи будь-яка бійцівська порода) то це правда! Бо деякі хазяїни і свого пса боїться!
Так от до Миколи 2012.03.18, 18:34
Нім. вівчарка дійсно не є агресором а охоронцем. Але з приміткою - по відношенню щодо людей! І вона перебуваючи на своїй території чудово її охороняє. І отже це собака заміських будинків з огородженим двором. А гуляючи по цетру міста без намордника і поводка, та ще і не пройшовши відповідну школу дресури, вона поводиться відповідно до свойого розуміння ситуації, а саме кидається на декоративних песиків що вигулюються жінками чи дітьми.. І не треба бла-бла-бла.. Нім. вівчарка однозначно не собака для міста. І тільки дебіл може тримати таку собаку в малогабаритній квартирі і вигулювати на клумбах сквериків..
Світлана 2012.03.19, 12:37
у нас нема де вигулювати домашніх собак, і це порушення прав їх власників, для яких собака- член родини, хочу і буду тримати собаку і маю право і моя чиста і благородна собака має право гуляти у чистому місці, всюди- шприци наркоманів бите шкло, захаркані пияками- туберкульозниками лавочки і дитячі пісочниці, і ніхто цього не помічає, людина здатна подбати про себе і свою дитину, а собака про себе- ні, влада мала би виділити чисті місця для вигулу, та вона надто жадібна до грошей, щоб землю роздавати, у нас дика влада, ми не цивілізовані, за кордоном паркі для вигулу собак, собаки роблять світ добрішим, діти зараз жорстокі виростають, а раніше нам Білого Біма показувавли, як приклад любові та гуманності, ці якості вирізняють Людинцу і істоту на 2 ногах
Микола 2012.03.19, 15:04
Згоден з світланою! Звертаюсь до так от! А який пес без дресирування і безпритульний не кидається?- цитую "поводиться відповідно до свойого розуміння ситуації"!Будь-який пес буде охороняти свою територію! Ми перейшли на тему безпритульних собак! А стаття про псів та хазяїна. Я в квартирі і не тримав би, але це справа особиста.
так от Миколі 2012.03.19, 18:04
ти вже вибач.. я може того.. троха зарізко :) Але якщо по темі: далеко не кожен пес буде захищати свою територію і взагалі проявляти агресивність (в усякому разі імовірність такої поведінки у різних порід різна) Лабрадори наприклад дуже ласкаві, сенбернари теж. Але у людей внаслідок стресу а також браку культури у самих агресивності багато і тому вони заводять псів під стать собі і водять по місту всяких вівчарок-пітбулів-ротвейлерів. А була би в нас служба по підтриманню правопорядку а не тільки пусті балачки в міськвиконкомі то навели би порядок..
Ольга 2012.05.24, 09:52
В мене теж була ситуація,коли я з маленьким однорічни французьким бульдожиком, якого вигулюю завжди на повідку і прибираю зроблене в пакетики - бо сама часто буваю в НІмеччині - і там без цього не обійтись. так от - прогулюючись вранці біля дому , побачила як бігла вівчарка із господрем. вони щоранку роблять пробіжку через мій двір. ця вівчарка здалеку побачила мене -почала шалено гнатись з оскалом -я встигла підягнути на повідку свого собаку і взяти на руки. кажу до того дядька - ти чого без повідка???!!! а він з ухмилочкою - я зараз на тебе його вдягну. ну не дибіл?? таким взягалі не можна давати в руки тварину! які там місця для вигулу! яка безпека! от такі в нас люди. Велкам ту Юкрейн! і до тих пір поки таке буде заводити псів, в країні буде безлад з цього питання - бо для нього закон неписаний. а ті хто його написав - їм байдуже - ще нікого не притягнули чи покарали за те що без намордника вигулює і навіть без повідка!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

627
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2243
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1992
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2016
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6025 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2295 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

172

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

985

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

986

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1235
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

467
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1922
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3824
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26337
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

419
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10332 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7873
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

424
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

424
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

507
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1436
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

1027