Скільки потрібно ще збудувати церков в Івано-Франківську, щоб їх кількість визнали достатньою?

 

Питання, як кажуть, на засипку. Скільки потрібно ще збудувати церков в Івано-Франківську, щоб їх кількість визнали достатньою й перестали нарешті будувати.

Боюся, що на це питання не здатен дати відповіді ніхто. Церковні семінарії випускають в світ Божий священиків, а священик без парафії, як корабель без вітрил. А є церква – є парафія.

Нещодавно (8 січня) за участі Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського Кир Володимира Війтишина та Його Преосвященства Томаса Галіксона, нунція Вселенського Архиєрея Папи Римського в Україні було освячено Собор Преображення господнього в мікрорайоні Пасічна.

Цю церкву будували з квітня 1997 року й витратили на будівництво 14 мільйонів гривень. В тому числі 7 мільйонів з міського бюджету. Тобто з кишень тих платників податків, які згаданий собор можливо ніколи в житті й не відвідають. Та збудували й збудували. Най стоїть, най правлять службу, най люди моляться. І може на тому вже варто спинитися? Але ж ні.

На розі вулиць Лепкого-Гаркуші почали будівництво ще одного храму. На цей раз «Святого пророка Іллі».

Скільки потрібно ще збудувати церков в Івано-Франківську, щоб їх кількість визнали достатньою?

І знову за благодійні кошти. Бо от уже все є в місті, лишень церкви пророка Іллі не вистачає. А так все в нормі. Тому скидайся громадо, хто на банківський рахунок, хто в спеціальну скриньку, щоб ще один випускник семінарії мав власну парафію.

І Бог благословить вам за вашу «жертвенність», як з помилкою написано на рекламному плакаті, на якому хтось дописав цілком слушний заклик «Будуй школи та лікарні!».

Скільки потрібно ще збудувати церков в Івано-Франківську, щоб їх кількість визнали достатньою?

Ну, не залежить духовність, чесність, порядність і жертовність відкількості церков на квадратний метр. Від цього залежить лише кількість парафій і працевлаштованих священників. І хворі люди не стануть здоровішими від того, що в місті з’явиться чергова церква. І чиновники не перестануть красти й вимагати хабарі. І лікарі не згадають про свій обов’язок – лікувати, а не обдирати.

Скільки потрібно ще збудувати церков в Івано-Франківську, щоб їх кількість визнали достатньою?

Бо присутність Бога вимірюється зовсім не кількістю цегляних споруд з хрестами на дахах.


Володимир МУЛИК, Анонс контракт


10.01.2014 Володимир МУЛИК 2152 32
Коментарі (32)

t: 2014.01.11, 09:27
про Бога у наших церквах ніколи і не йшлося. Це абсолютно бізнес структура. Саме таких розганяв Ісус колись у храмах.... "річний оборот готівки в приходах і єпархіях церков Київського та Московського патріархатів – щонайменше $500 млн у кожній. Плюс ще $200 – 250 млн неконвертованих у готівку пожертвувань з боку приватних осіб і держави. На думку Ростислава Іщенка, віце-президента Центру корпоративних відносин, сумарний бюджет УПЦ МП і УПЦ КП сягає близько $20 млрд. Щодо римо-католицької та греко-католицької церков, то тут може йтися про сотні мільйонів доларів, у автокефалів – десятки мільйонів на рік. http://www.religion.in.ua/zmi/1422-cerkva-iyerarxi-biznes-i-doxodi.html
Ната 2014.01.11, 13:37
Згідна на 100%
gryc 2014.01.11, 13:58
На жєль, церква пророка Іллі не буде останньою.На Вовчинецькій добудовують, на Миколайчука. Захоплюють частину парку на Молодіжній-Івасюка, замуровують прохід на Гарбарській, попередньо передавши "Ярковиці" землю під будівництво.... Отці, майте Бога в череві!!! Люди, думайте, куди йдуть ваші пожертви!
Бабця 2014.01.11, 15:37
Проблема доволі гостра і потребує тверезого погляду всієї громади міста. Добре, що автор порушив її. Було б непогано привернути до неї увагу мешканців і в цьому мала би першість тримати міська рада. Можна би винести на обговорення питання про ДОЦІЛЬНІСТЬ та НЕОБХІДНІСТЬ такої кількості храмових споруд. Скоро у нас на кожний квадратний кілометр буде по церкві та капличці. Я людина віруюча, однак з тими церквами - явний перебор...
Володимир 2014.01.11, 16:49
"Ну, не залежить духовність, чесність, порядність і жертовність відкількості церков на квадратний метр. Від цього залежить лише кількість парафій і працевлаштованих священників. І хворі люди не стануть здоровішими від того, що в місті з’явиться чергова церква. І чиновники не перестануть красти й вимагати хабарі. І лікарі не згадають про свій обов’язок – лікувати, а не обдирати. Бо присутність Бога вимірюється зовсім не кількістю цегляних споруд з хрестами на дахах." Чи може хоч один священнослужитель, особливо єпископ (який все благословляє, зокрема будови храмів), пояснити, чому за всі роки незалежності кількість храмів збільшується, а духовність і мораль катастрофічно паде? Чому, наприклад, всі добре знаємо про хабарництво в нас, жахливе ставлення лікарів до бідних, своїх же земляків, і не було ні одного звернення митрополитів з закликами про милосердне, турботливе ставлення до хворих? Або, на вул. Чорновола біля пологового будинку є храм УГКЦ. Скільки разів приходили духовні отці з цього храму до полог. буд., до Прикарпатського унівеситету, який зовсім поруч, благаючи лікарів та професорів бути чесними, справедливими, співчутливими до вагітних, хворих та студентів??? Хіба не це основна місія духовних отців? А про що говорити, якщо студенти семінарії УГКЦ жаліються, що ні разу не мали відкритої зустрічі зі своїм митрополитом В. Війтишином, на якій могли б обговорити різні хвилюючі питання сьогодення?
Парафіянин 2014.01.11, 21:13
Дурниці тут автор пише так і не поцікавившись, що це не просто церква, а "комплекс" і його спеціалізацією буде робота із дітьми... А от порізаний брезент оголошення дещо може сказати про зацікавлених забудовників, котрі "втратили" пару соток землі... не для садочку чи лікарні звісно, а для торгових центрів та іншого непотребу... Може і храмів багато в місті... а може ми просто туди не ходимо такими великими натовпами як на барахолку?
Павло 2014.01.11, 21:43
Церкву на вул. Лепкого будує такий собі попрошайка "професор" Горбань. Він дістав уже усіх державних чиновників. Називає себе професором і просить гроші.
док 2014.01.11, 22:21
итання не однозначне. Пропоную: 1 ЦЕРКВА-1 ШКОЛА-1 ЛІКАРНЯ-1 САДОЧОК, МАГАЗИНИ-2!
Анна 2014.01.11, 23:47
Це не церква св. Іллі а церква проффесора доктора Ричарда Жебрака Горбаня
????????????????? 2014.01.12, 13:46
Ніхто-Нікого не заставляє і не вимагає давати гроші на церкви,інша справа,що кожен із малих чи більших бізнесменів думають,якщо дав 200$,і його прізвище оголосили в цекві-то йому простив Господь гріхи.Гріхи за гроші не відпускають,і за брехливу сповідь не відпускають.і за нелюдяність не відпускають.
????????????????? 2014.01.12, 13:47
Ніхто-Нікого не заставляє і не вимагає давати гроші на церкви,інша справа,що кожен із малих чи більших бізнесменів думають,якщо дав 200$,і його прізвище оголосили в цекві-то йому простив Господь гріхи.Гріхи за гроші не відпускають,і за брехливу сповідь не відпускають.і за нелюдяність не відпускають.
свідок Вови 2014.01.12, 14:12
Для повної "духовності" Станіславова, нестає ще 21 церкви, трьох мечетів, та чотирьох синагог.)))
Ростислав 2014.01.12, 14:42
Цілком згідний з автором статті. Поряд зі мною вже три церкви, храм протестантів та божниця Свідків Єгови. Думаю, що їх цілком достатньо. А знесення скверів, парків, вирубка дерев і знищення місць відпочинку дітей цілком аморальна.
НИК 2014.01.12, 15:12
нема серед коментарів тих, що бувают в церкові. а в Мулика се не вперше. Тому не лізьте не в свою парафію. Єпископи будуют церкви, а Анчоус -школи і садки, тому Мулик мав би до него скерувати свої бздури, тим більше, шо він піє в себе на сайті, шо він не Анчоуса не любит. А наслідком сего є слова сатани, що Бог помочи не дає. А таке слово сказане не собі під коцом, а багатьом, є гріхом великим - до гріха навертати !!!
Парафіянин 2014.01.12, 19:40
Не думаю, що для отця-доктора Річарда, що здобув ступінь у Європі і зараз є проректором з наукової роботи Теологічної Академії думка вбогих розумом, особливо щодо питання будівництва храму є предметом розгляду. То так і напишіть, що захланні забудівники а також інші зависники проти... не то побудови храму, не то проти самого парафіяльного настоятеля...
Анна 2014.01.12, 19:48
Проффесор Ричард Горбань сидить під ніком Парафіянин. Сам себе захищає від імені інших. Проффесор ти наш!!
Зеник 2014.01.12, 20:59
Як на мене то хай вже на вокзалі буде церква ніж побудують якусь наливайку яких на вокзалі хоч греблю гати ( це навіть якщо не рахувати бабок з горілкою яких на щоденному чергуванні десь півтора десятка. Бо іноді соромно перед гостями міста які вийшовши на вокзал бачать тільки одні п'яні морди та всяку бомжоту.
Парафіянин 2014.01.12, 22:09
По IP, Анно, можете зі мною познайомитись... і дуже здивуватися... І перечитайте що НИК пише...
віруючий 2014.01.12, 23:31
дякую автору за хорошу статтю, Згідний з автором і більшістю коментарів.Конкретний перебір церков в франківську. Ксьондзи не хочуть робити, за-то добре заробляють і живуть на землі як в раю. Скажіть будь ласка яка такса в ксьондзів за похорон, христини, весілля, освятити машину... і інший абсурд)) Знаю ксьондза на вовчинецькій біля велесу на території церкви зробив автостоянку
віруючий 2014.01.12, 23:35
автостоянку а з другої сторони продають будівельні матеріали і і так далі. Отак бідують наші ксьондзи...
Місцева 2014.01.13, 10:33
Храм біля вокзалу потрібно збудувати але невеликий. А попа Горбаня мешканці району знають дуже добре - тому краще нехай керівництво церкви перенесе це " шляхетне" чудо науки кудись у інше місто, бажано у кінець області.
Олександр 2014.01.13, 13:51
Є категорія людей в нашому місці, яка абсолютно нічим не задоволена, будують Церкву, вони піднімають шум що погано, але якщоб там був ресторан, бар, ринок це нормально. Насувається питання чому? Та тому що дані люди пишуть статі на замовлення і їх не цікавить, що кругом в даному районі живуть багато людей, частина із них є старші а до найблищого Храму пішки йти далеко і тому будується Храм. Відсно пожертв то ніхто нікого не заставляє, хочеш дати дай, не хочеш не давай, але назагал найбільше говорять про це ті що за ціле своє життя не дали не тощо однієї гривні, але однієї копійки. Тому авторові я співчуваю що він пише статі на замовлення.
Петро 2014.01.13, 13:56
Я підтримую Олександра адже моя бабуся живе в даному районі і вона є рада що будується Храм. Тут не має що дивуватися, погані сили виступали і будуть виступати проти Храмів. Ми маємо приклад суспільства де виховувались люди без Храмів, без моралі і тепер бачимо що Україна є на першому місці по числі абортів.
Джексон 2014.01.13, 16:22
"Бабуся живе в даному районі"! А давайте кожній бабусі на подвір'ї церкву збудуємо, щоб не ходили старенькі далеко, а молилися просто з балкону, або з вікна кухні.
Оля Федорців 2016.04.04, 16:55
Добре, що будуються Церкви, але буде дуже сумно, якщо станеться так, як писав о.д-р Д. Блажейовський: "В Україні шириться кримінальність, пияцтво, страшне вбивство дітей у лоні матерів, через що населення України не приростає, а маліє...Що роблять українські владики і українське духовенство? Творять нові Церкви(!) і ширять церковний розгардіяш та церковне гуляйполе, а не мають часу або знання, щоб зайнятися християнським вихованням українського народу"...
volodumur 2014.01.13, 15:23
в нас релігія потихеньку перетворилаль в прибутковий бізнес.якщо люди масово з цим погоджуються... така наша доля, надіюсь з часом суспільство це переросте.
Олександр 2014.01.13, 16:57
Я думаю, що допомога старшим людям відносно їх релійних почутів це є нормальною практикою. Мало декларувати, що ми допомагаємо старшим людям, необхідно реально робити. Як бачимо Церква намагається це робити;Церква робить добру справу, але є "люди" яким і це неподобається. На це звичайно не потрібно зважати. Необхідно робити добрі діла не звертаючи увагу на те що хтось буде критикувати. Провокатори були і нажаль ще є у нашому суспільстві.
Жителі 2014.01.13, 21:39
Звертаємося до керівництва Церки, якщо вони читають цей сайт із прохання забрати із нашої парафіі св. Луки шляхетного проффесора та доктора Ричарда Горбання. Ми на жаль не настільки розумні та шляхетні, щоб мати такого священика. Дайте нам простого, порядного, чесного та нормально отця.
1 2014.01.14, 11:45
церква на церкві церквою поганяє. а як же ген план міста? де якась організація, де головний архітектор, де міська рада? всі куплені попами?
степан 2014.01.14, 18:54
У Надвірнянському районі з під носа у міліції за допомогою карети швидкої допомоги викрали дитину. Стаття про це є на сайті West-info.if.ua
Віруюча 2014.01.14, 21:01
Церков у Франківську справді досить, а от сквериків, де мами можуть погуляти з дітьми, катастрофічно мало, тим більше, що нові житлові будинки зводять на таких клаптиках, що про двір і не йдеться.Діти, що в церквах будуть свіжим повітрям дихати? Я розумію, що за місце на скверик владі ніхто нічого не дасть, от тому їх і не будують.
Християнка 2014.04.03, 18:29
Так як кожен випускник світського вузу хоче мати роботу за спеціальністю, так кожен семінарист хоче мати парафію. Це цілком природньо, не намарно ж він мав вчитись 7 років. Священики такі ж люди як і ми, їм потрібно те що і нам. Тому і будують церкви де можуть. А кому не подобається - не жертвуйте на церкву. Також кому не подобається той чи інший ксьндз - не їдіть у церкву, де він служить! Церков у місті багато, думаю десь знайдеться священик, котрий вам догодить. А наговорювати на священика нащо? Він також може помилятись, і від осудження кращим не стане, лиш ви згіришите.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

765
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

591
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1660
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2973
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2443
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2426

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

471

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

586

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1444

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1515
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

548
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

408
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

784
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

171
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

278
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26912
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

742
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

302
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

303
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

628
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

987 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

829