Система і її вороги

 

Недавно відбулися два показові судові процеси, які значно точніше і переконливіше, ніж відомі на увесь світ вироки Тимошенко й Луценку, продемонстрували суть нинішнього суспільно-політичного укладу в Україні. 



Віталій Запорожець із села Семиполки отримав 14 років ув'язнення. Захищаючись від п'яного дільничного міліціонера, який прийшов до нього додому і побив його, Віталій застрелив кривдника з рушниці. Мешканці Семиполків розповідають, що цей міліціонер тероризував усе село, звинувачують його у побиттях, здирництві та гвалтуванні дівчат. Запорожця односельчани вважають героєм, вони самі збирали кошти на адвоката для нього, влаштовували пікети судових засідань і навіть спробували визволити Віталія, вступивши в сутичку із загоном «Беркута». Суд не взяв до уваги покази свідків і аргументи захисту. Коли оголошували вирок, кілька семиполчан пообіцяли повторити «подвиг Запорожця».



Мешканці Ніжина Влад і Анатолій Поповичі, Сергій Ярмоленко, Андрій Бондаренко, Дмитро Волик і Рустам Уразгельдієв отримали від 7 до 12 років  тюрми кожен. Якось молодшого брата Влада місцеві наркоторговці пригостили маковим трунком. Хлопець ледве прийшов до тями після двох днів марень. Влад з друзями почали власне розслідування. Під виглядом покупців вони виходили на дилерів, вибивали з них зізнання, виявляли постачальників, записували їхні свідчення на відео. За якихось два місяці «народні слідчі» викрили цілу наркомережу включно з її міліцейським дахом і звільнили місто від наркоторговців. Міліція не спромоглася цього зробити за двадцять років. Про результати свого розслідування хлопці розповіли на прес-конференції, продемонстрували відеодокази. Громадськість і преса назвала їх «ніжинськими робінгудами». Правоохоронні органи і суд – організованим бандитським угрупуванням. Викриті хлопцями наркоторговці фігурують в матеріалах справи як потерпілі підприємці. Міліціонери, які кришували торгівлю наркотиками, залишилися на роботі. А «робінгуди» опинилися в тюрмі. Ще й мусять компенсувати збитки наркоторговцям.



Давайте чесно. Усі, хто справді хоче купити траву й інші наркотики, знають , де це зробити. Знають це й працівники міліції. Але ринок наркоти росте. Бо він – частина системи і одна з її ресурсних баз.


 

Найбільш стабільна система в Україні – силові структури. Прокуратура, міліція, СБУ та ще суди. Не треба мати ілюзій, що їх контролює політична влада. При будь-якій владі силові структури зберігають свій вплив та інтереси. З ними намагаються дружити – принаймні остерігаються конфліктувати – і чинна влада, і опозиція. Зрештою, вони є лише елементами системи в цілому.



Система володіє монополією на насильство, не терпить конкурентів і оберігає свої джерела доходів. «Ніжинські робінгуди» сидять не тому, що, наслідуючи ментів, били наркоторговців, а тому, що зазіхнули на ресурсну базу системи і спробували з нею конкурувати.



Запорожець сів не за вбивство, а за те, що відмовився від ролі «терпіли», яку система відвела для звичайних громадян, чим поставив її могутність під сумнів.



Система безжально ліквідувала ці «збої». Незважаючи на жодні докази, свідчення, здоровий глузд і громадську думку. Вона керувалася не доказами, а інстинктом самозбереження.

Чи можна це змінити? Скільки для цього потрібно «ворогів системи» і яких?



Одним із перших кроків Саакашвілі в Грузії було тотальне звільнення усіх силовиків. Але це - як зрубати бур'ян, з часом він неодмінно відновиться. Потрібно висмикнути корені. Тому негайно були проведені реформи зі спрощення всіх регуляторних процедур для бізнесу. Так систему спершу обезголовили, потім перекрили живлення. І раптом усі органи почали займатися саме тим, що записано в посадових інструкціях. Захищати громаду, наприклад, боротися з хабарниками, бандитами, наркоділками, а не кришувати їх. Звісно, я дещо спрощую картину, але суть така. Тому сьогодні навіть поліцейські зі США приїздять вчитися в грузинів поважати і дбати про права громадян.



Систему нереально підремонтувати, покращити, підлатати, підрихтувати. Одиночні прояви непокори не зможуть її серйозно похитнути. З системою неможливо ефективно боротися її методами, як це зробили «робінгуди» і Запорожець. Систему треба ламати усю й одразу. Для цього потрібно, щоб від ролі «терпіл» відмовилася більшість громадян. Щоб ворогом системи стало усе суспільство.


 

Петро ШКУТЯК,

депутат Івано-Франківської обласної ради

 


http://gk-press.if.ua/node/7183


27.07.2012 Петро Шкутяк 957 18
Коментарі (18)

Роман 2012.07.27, 12:56
Петре, молодець, великого досвіду не має, але написав правильно. Якщо б усе написане помножити на 100, то і це не показало, що таке система, що живиться ще сталінськими традиціями. З нею боротись не можливо, її треба ліквідувати, звільнивши усіх поголовно, від лейтенанта до генерала, тоді, набравши нових, дивитись, кого з колишніх можна залишити в якості консультантів. І це ще не означатиме, що систему знищено. Погляньмо, молоді хлопці, дівчата закінчують юрфаки. Хабарі за екзамени, хабарі за курсові, за заліки. "Ну, цей викладач обнаглів, хоче за залік 30 баксів. Я за екзамен платив стільки!- чути від молоді. А потім ці молоді люди стають слідчими, прокурорами, суддями і так само беруть хабарі. А ми так само - даємо хабарі і ще шукаємо, кому б дати їх. Висновок? Напевно треба міняти нас усіх. Бо кожна політична сила захищає своїх хабарників.
Я 2012.07.27, 13:57
+1000%. Раз на працює суд і немає ПРАВОСУДДЯ, народ отримує право на САМОСУД! 1. Зібрати на "чорний" список дані суддів, ментів, прокурорів і т. д., які причетні до фактичного знищення ПРАВОСУДДЯ, з коротким описом конкретних їх діянь. Це буде висіти над їх головами до часу приходу до влади народу і люстрації. Одночасно оголосити їм і їх родичам бойкот. 2. Зайнятись нарешті добуттям ПРАВА НА ЗБРОЮ для усіх громадян України, тому що ні "наша армія", ні інші силовики в кризовий час народ не захистять! 3. Вести виборнісь суддів, яким народ (а не держава чи політики) довіряє право вершити долі ЛЮДЕЙ! 4. Саме головне на даний час - об'єднатись, мобілізуватись і усунути цю "владу" від влади!
Я 2012.07.27, 14:01
Риба гниє з голови! Цю мудрість ніхто ще не спростував. І успіх починається з голови. Маємо обидва приклади - Уркаїну і Грузію. Думаймо!
газда 2012.07.27, 15:20
П.Романе, давайте будемо тішитись прозрінням "молодця без великого досвіду" - вчорашнього голови РДА. А систему ламати треба конче, лиш не помаранчеві мажори це зроблять, доста байочок.
Іван 2012.07.29, 16:56
Усе вірно, як би не те але? Як би це написав хтось інший а не Петро Шкутяк , міг би повірити в щирість його слів. А його батько де був, чи не при владі ? А хто продавав землю на всі боки під забудову в м. Івано- Франківську? Перед виборами робить із себе пухнастого і білого. НЕ ВІРТЕ ЦИМ НЕ ЧЕСНИМ ЛЮДІШКАМ. Це пройдисвіти продадуть все і усіх!
Іван 2012.07.29, 17:00
Цілком нових людей до влади і у парламент. Не біда, що не мають досвіду, все можна набути. Як що дуже хочеться працювати а не красти.
Іванові 2012.07.29, 19:13
А ти друже сталініст? В тебе тоже син відповідає за батька?? Я за те, щоби у владі Шкутяк-молодший замінив старшого, обтяженого партноменклаткрним минулим. Петро молодий порядний чоловік, для якого мораль не пустий звук. Поки всі старші депутати на Багамах пуза свої вигрівали разом з фронтменами Шкварком і іншими, Петро очолював голодування в Києві під Українським домом. ДЕ БУЛИ СИЧІ, МАРЦИНИ, ШКВАРКИ, ШЛЕМКИ- КОМУНЯКИ? Тому не треба про Петра лялякати.
Роман 2012.07.30, 11:41
Панове, а ви пишете просто так, аби щось написати, чи хочете щось конкретне сказати? Бо вас тяжко зрозуміти. Ось "статечний газда каже, що "систему ламати треба конче, лиш не помаранчеві мажори це зроблять". А чому ви не пишете, хто це зробить: ПР, комуністи, чи може Юлька з Шлемком? Можна трохи конкретики? В усіх партіях є люди з минулим, котре комусь не подобається. Інший пише: "А хто продавав землю на всі боки під забудову в м. Івано- Франківську"? Дійсно, ахто? Ви пане знаєте, що це робила сесія міської ради, котра приймає рішення більшістю голосів, а не особисто Шкутяк? А назвіть мені хоч одне місто чи село, де землю не продавали. Навіть пан, котрий намагався захистити молодого Шкутяка і то написав: "обтяженого партноменклаткрним минулим". А яким це партноменклатурним минулим обтяжений Шкутяк? Я працював 13 років на ТОСі і знаю Шкутяка від тоді. Був він на різних посадах, і начальником цеху, і навіть робітники його директором обрали. А ось партноменклатурою він не був ніколи. Хіба би вважати партноменклатурою те, що він організовував Майдан в Києві, впрошував у бізнесменів гроші, щоб відправити нас з вами на Майдан. Вже кого, кого звинувачувати, але Шкутяка можуть звинуватити тільки комуністи: москалі і жиди, та секретар обкому КПРС -Шлемко. А його Петро, то взагалі дуже порядний хлопець. Я вже чув про Шкутяка, про те, що він поганий, коли ж почав випитувати, чому він поганий, то виявлялось, що комусь не дав землі, чи приміщення, тому і поганий.
газда 2012.07.31, 00:47
Пане Романе, відповім виключно з поваги до Вас, як дописувача розумного і відвертого, який заслуговує на адекватну відповідь. У "прозріння" людини, котра кілька років працювала на систему на одному з вищих її щаблів, не повірю ніколи, старого Шкутяка лишимо наразі в спокої. У жертовність чоловіка, котрий приїхав не 3го чи 4го липня БИТИСЯ за Український Дім з беркутами, а за кілька днів - голодувати, разом з дівчатами, на цьому майданчику, відстояному для протестів тими, кого він не раз обсирав, - не повірю, і Вам не раджу. Конкретики хочете? Ніхто не досконалий, але наразі відповіді, гідної виклику, кинутому Українцям ПеРевертнями, окрім "Свободи" немає. Всі здорові сили нації повинні зібратись зараз під її прапором, далі як буде - знає Господь.
Роман 2012.07.31, 09:51
Пане Газдо, я вірю, що у Свободі є багато, можна сказати - найбільше молодих патріотів України. Та в Свободі, як і в інших є багато користолюбців, пристосуванців. Не буду переходити на особистості та перераховувати їх.Біда усіх партій в тому, що вони не шукають з ким об"єднатись, а шукають з поміж себе ворогів. Я пригадую 1988-89 роки, багатьох із сьогоднішніх ура-патріотів тоді не було видно, а сьогодні вони "великі націоналісти. Подумайте, Свобода буде міцніша коли об"єднається з іншими патріотами, чи слабша? Просто у людей чомусь партійні амбіції чтають вищі за національні. Я вже про це писав: якщо Свобода, та блок Наша Україна об"єднаються на ці вибори і отримають більше 10%, або будуть боротись між собою і не пройдуть ні одні, ні другі. Що краще для України?
Я 2012.07.31, 11:56
Згодний і з Газдою і з Романом. Який тепер у нас вихід? Перед реальною загрозою відновлення совка в найгірших проявах та втратою України ми мусимо визначити пріорітети і відповідно діяти. 1. Ворог відомий і добре вкорінився. Стратегічна ціль - усунути його від влади, поки не пізно, для чого необхідне ОБ`ЄДНАННЯ. 2. Дрібніші проблеми, як то сумнівне минуле чи сьогодення багатьох активних членів опозиційних партій відсунути з переднього краю полеміки, вирішувати ці проблеми в середині партій поступово "засуваючи" проходимців подалі від ключових лідерських позицій та висуваючи вперед моральних авторитетів. Завжди з нами так, що поки гриземось між собою, хто більший патріот, - виграє антиукраїнська монолітна сила і робить з нами що захоче. Допоки?
Щукар 2012.07.31, 12:34
Подивимось на це з іншого боку: якщо Свобода об,єднається з НУ,яка має надто низький рейтинг, то до ВР не пройде ніхто з них.
Щукар 2012.07.31, 12:36
Відомо,з ким виборці будуть асоціювати НУ.
% 2012.07.31, 13:08
Газдо, я вас прошу, не смішіть мої капці )))) Свобода захистила укрдім - іду ридати))) Тягнибок на першому слуханні мовного закону взагалі в Америку злиняв з сімєю на відпочинок)) А під укрдомом єдине реальне значення мало якраз ГОЛОДУВАННЯ, а не борюкання з ментами, після якого на другий день вже не було ні Тягнибока, ні Кличка ні апазіції. Ну а нащо? Фотосесію зробили, в камери поали, яка на фіг мова? І до речі, аби ви знали, там кожен день голодування були сутички з ментами, але камери не мали за ким бігати - бо ні одного політика, крім Донія, на площі не було. Ця акція голодуючих може і неефективна була, бо масової підтримки не вийшло, через таких героїв як Сєня і Тягнибакс. Але вона багатьом відкрила очі на "професійних патріотів". І це дуже добре.
Роман 2012.07.31, 15:15
Пане Щукар, я згідний з вами, що Наша Україна має низький рейтинг. Та погляньмо на це з іншого боку. Свобода має приблизно 5%, але їй цих 5% ЦВК не дасть ніколи, дадуть десь 4.99% Наша Україна, КУН, УНП разом мають приблизно 2.3%. Якщо представники цих партій призупинять членство в своїх партіях і Свобода висуне їх кандидатами, і усі ці партії працюватимуть на списки від Свободи, то Свобода набере біля 10%. А потім можуть поновлювати своє членство в партіях. Тоді ЦВК не зможе сфальшувати голосування. Але, це мої мрії та фантазії, вони не об"єднаються, а навіть якщо б об"єднались, то це ще не означає, що ці партії виберуть патріотів. Пройдуть олігархи місцевого розливу, такі як Ігор Олійник, Ольгу Бабійку пропхають, бо вона ура-патріот, що виконує вказівки Вишиванюка, та інше болото. І це тільки в нашій області.
Гоша 2012.08.04, 09:14
П.Шкутяк - син злодія, мера Івано-Франківська. Що крав З.Шкутяк – землю, нерухомість, бюджет. Хто йому це голосував – фракція «Наша Україна» головою якої він був. Звідки взявся П.Шкутяк на керівних посадах у РДА у Калуші, а потім у Долині? Це не батько, це геніальність самого Петра допомогла йому… Як П.Шкутяк опинився у команді В.Януковича, головою Долинської РДА? Ніхто не знає… Мабуть випадково… бо дуже відомий, професійний, досвідчений. ха, ха, ха. Хлопцю було 25 чи 27 років. Як він член «Нашої України», голова Долинської РДА імені Януковича-Азарова-Вишиванюка балотувався і виграв? Мабуть випадково…
Гоша 2012.08.04, 09:29
Як могло настати таке роздвоєння особистості: голова РДА і член «Нашої України»? П.Шкутяк - член команди Януковича, а тато З.Шкутяк - «опозиційний депутат ВР України. І Петро перемагає на виборах до обласної ради по 14 в/о, від Партії регіонів по цьому в/о претендентів не було…
Роман 2012.08.04, 11:40
Гоша, а що це за ім"я таке, невже українське? Тому і не дивно, що ти Шкутяка оббріхуєш. Якби Шкутяк крав, то була б порушена кримінальна справа. В той час, коли він був мером, правив цар Леонід-2. А Шкутяк очолював опозицію, якби було за що, вони б його з потрохами з"їли. Усі бачуть роботу Шкутяка: Вічевий майдан, стометрівку,фонтан, люди приїзджали з інших областей і дивувались, казали, що це Європа. Ніхто до нього і після нього стільки не зробив для міста, як Шкутяк. Ми легко все забуваємо.А Петра Вишиванюк залишив на посаді за Петрову порядність. Петро написав заяву на звільнення з посади, мотивуючи тим, що він в опозиції до ПР. Про це, між іншим і на "Фіртці" не раз писали.Та Вишиванюк довго не хотів її підписувати, бо знав про Петрову чесність та порядність. Тож, Гошо, гавкай, гавкай, може господар кістку кине.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

635
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1836 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

536
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6890 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11359 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

319

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1053

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1098

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1094
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

263
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1066
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

832
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

726
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2930
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4422
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18424
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

294
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

339
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

649
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

754