Роман Ярий: Турне відбулося на високому рівні

 

/data/blog/68868/01414097c7c7997f41ca4f8d98a547f6.jpg

 

Під час зимових канікул, з 12 по 23 січня, вихованці ДЮСШ "Ураган" 2004 -2005 р.н. на чолі зі спортивним директором клубу Романом Ярим у міжнародному тренувальному турне пізнавали європейські футзальні простори.

 

Краків, Падуя, Венеція, Барселона, Валенсія, Париж, Прага - ось такий маршрут подолали десятирічні "ураганівці", щоб не тільки побачити Європу, а й позмагатися з однолітками та повчитися в кращих футзальних тренерів. Отож, по приїзду іванофранківців додому ми вирішили поспілкуватися із Романом Ярим, капітаном маленьких "драконів", батьком одного із вихованців та поцікавитися враженнями…

 

Роман ЯРИЙ: "ТУРНЕ ВІДБУЛОСЯ НА ВИСОКОМУ РІВНІ"

- Нещодавно вихованці ДЮСШ "Ураган" 2004-2005 р.н. під вашим керівництвом повернулися із десятиденного міжнародного турне. Розкажіть, як враження?
Ми отримали те, за чим і їхали - безцінний досвід. Тому враження від міжнародного турне тільки найкращі. Воно відбулося на високому рівні, і в якій країні ми б не були, всюди нас приймали гостинно, організовуючи для нас різноманітні спортивні заходи.

- Як вдалося організувати поїздку?
Організатор поїздки - ліцензований FIFA агент "Training Trips" з Нідерландів, який займається організаціями тренувальних таборів, товариських та офіційних турнірів та змагань, передсезонних зборів з футболу та футзалу. Ще восени 2014 року ми з головним редактором сайту Sport.if.ua Марією Чалою контактували із директором "Training Trips" - Leonardo Mouwen, який й запропонував нам різноманітні варіанти тренувальних турів. Ми обрали тур до Валенсії, який передбачав перебування групи з 15 по 20 січня 2015 року на базі Residencia La Petxina.

Окрім того, завдяки особистим контактам вдалося домовитися про товариський матч із дитячо-юнацькою групою клубу "Wisla Krakbet". А за сприяння отця Олексія Саранчука в Італії отець Ярослав Чайківський із Тернопільщини провів для нас екскурсію Венецією. В Парижі, по дорозі додому, нас зустрів Ігор Яків'як, який провів з нами цілий день, і показав ледь не всі відомі пам'ятки французької столиці.

- Які завдання ставили перед собою на дану поїздку?
Завдань було кілька. Насамперед - представити ДЮСШ "Ураган" на міжнародній арені з найкращої сторони в ігровому плані. По-друге - провести спаринги, щоб порівняти футзальні школи. І не менш важлива мету, яку ми переслідували, - напрацювати нові контакти для подальшої співпраці з командами провідних футзальних закордонних клубів.

- Чи все вдалося, що було заплановане на турне?
Поставленні завдання на поїздку виконані. Маршрут був заздалегідь запланований, тож турне, як і передбачалося, виявилося максимально насиченим спортивними подіями та екскурсіями. Скажу, що ми гідно представили ДЮСШ "Ураган" на міжнародному рівні, налагодили зв'язки із футзальними академіями. Зауважу, що не тільки "Ураган" отримав користь від міжнародних спарингів, а й самі іспанці, які відзначали, що діти відкривають себе по-новому в матчах проти гравців із інших країн. Єдине, що не вдалося - зіграти матч із "Sporting Paris" через сумнозвісні події, які передували нашому приїзду (теракти в столиці Франції - авт.).

- Перший етап поїздки - спаринг з однолітками із "Wisla Krakbet"...
Господарі нас дуже привітно та гостинно зустріли. Перед матчем провели нетривалу екскурсію на стадіоні "Wisla", дітям все дуже сподобалося. Щодо самого спарингу, то почали гру ми дещо невдало - поступалися господарям 3:0, але до кінця тайму переламали хід подій і пішли на перерву з рахунком 3:2. Після коректив наші вихованці переграли в тактичному плані господарів і заслужено перемогли з рахунком 8:5. По дорозі додому ми планували зіграти ще один матч, але не вдалося, оскільки два спортивні зали господарів були заняті змаганнями із баскетболу та гандболу.

- Що скажете про футзальну Валенсію?
У Валенсію ми прибули 15 січня, нас відразу зустрів представник "Training Trips", який допоміг із розселенням. Кожен ранок ми розпочинали із зарядки, далі по плану - сніданок, тренування або гра, вільний час та вечеря. 17 січня ми побували на екскурсії на стадіоні "Mestalla" і на матчі Примери "Валенсія" - "Альмерія". На стадіоні 44000 глядачів і неймовірна атмосфера футбольної арени…

18 січня ми провели спаринг з командою "Auto Real FS", що входить до клубної структури футбольного "Вільярреалу". Хоча ми поступились з рахунком 3:1, гра наших вихованців, напрацювання з п'ятим польовим, приємно здивувала господарів. Після матчу нас прийняли в клубному ресторанчику. Діти знайшли спільну мову дуже швидко, весело перекрикуючи один одного, фотографувались, ділились враженнями. А 19 січня відбувся турнір між трьома командами: "Ураган", "Valencia", "Red Blu". Турнір ми виграли, тож дуже задоволені не тільки результатом, а й продемонстрованою змістовною грою.

- Для "ураганівців" тренування провів Хав'єр Арнау - головний тренер футзальної академії "Валенсії". Що цікавого продемонстрував наставник іспанців?
Головний тренер академії футзалу "Валенсії" після того, як побачив, що наші гравці в такому юному віці забили гол з напрацьованого аута, побажав прийти і провести майстер-клас з нашими дітьми. Хав'єр Арнау зазначив, що ми дійсно грали у футзал, і це приємно його вразило. Спершу він спостерігав за нашим тренуванням, а потім долучився і сам. Арнау показав нову стратегію при захисті воріт двома захисниками проти трьох нападаючих, також кілька цікавих ігрових вправ на розвиток мислення гравців. Скажу, що тренування було дуже насиченим та цікавим.

- Як, загалом, працює дитячо-юнацький напрям у футзальних академіях Європи?
Практично кожна футзальна академія входить у структуру потужного футбольного клубу. Тож майже до 15-річного віку вихованці академій займаються паралельно як футболом, так і футзалом. З кожною віковою групою до 13 років працюють три тренери, а з 13 - два. Зокрема, у "Вільяреалі" третій тренер - жінка. Всі наставники під час тренувального процесу та змагань доповнюють один одного. А загалом, всі молоді та повні азарту до своєї роботи, до того ж, умови праці та забезпечення відповідні.

- Що з побаченого в Іспанії запроваджуватимете в ДЮСШ "Ураган"?
Буквально цієї п'ятниці, 6 лютого, ми проведемо внутрішній семінар для всіх тренерів НФК "Ураган", на якому поділимося отриманим досвідом проведення навчально-тренувального процесу з різними віковими категоріями дітей. Ми повинні налагодити клубну систему підготовки молодих гравців до основної команди. Наші тренери теж приїхали із семінару, який у Києві проводив головний тренер збірної Іспанії Хосе Венансіо Лопес, я маю також важливу інформацію, отриману в Іспанії, тож проведення семінару для всіх клубних тренерів є не тільки необхідністю, а й вимогою часу. Ми повинні розвиватися швидкими темпами.

- Як плануєте підтримувати співпрацю надалі?
Зі всіма представниками клубів, з якими ми провели спаринги, ми обмінялися контактами, тож, безумовно, що підтримуватимемо зв'язок через електронну пошту та соціальні мережі.

- Чи є вже якісь задуми на наступні поїздки?
Ми вже написали кілька листів іспанським клубам, зв'язалася із "Віслою" стосовно домовленостей щодо проведення міжнародного турніру у Польщі на весні цього року. Як правило, всі команди виявляють бажання взяти участь у турнірі. На разі потрібно узгодити терміни проведення, використовуючи періоди шкільних канікул, щоб не відривати дітей від навчально-виховного процесу.

Павло СКІЦКО, вихованець ДЮСШ "Ураган" 2004-2005 р.н., капітан команди:

- Нам всім дуже сподобалася поїздка, я дуже задоволений. Цікаво було грати проти однолітків зі інших країн, познайомитися з ними. На мою думку, найсильнішими нашими суперниками були хлопці із Польщі, "VILLA-REAL" - теж сильна команда. Також мене вразили екскурсії, ми побачили багато стадіонів, але найбільше мені сподобався Париж, Ейфелева вежа та Венеція.

Роман ТАТУМІРАК, батько вихованця ДЮСШ "Ураган" 2004-2005 р.н.:

- Ми дуже задоволені турне, тому хочу подякувати НФК "Ураган", Олександру Олександровичу Бубену та батьківському комітету за таку поїздку, її ми організували спільними зусиллями. Побачили ми дуже багато: європейські столиці, видатні пам'ятки архітектури, величні храми, великі стадіони, і найголовніше, за чим і їхали - європейські футзальні академії та провели товариські матчі. Скажу, що рівень футзалу у Європі дуже високий, матеріальне забезпечення відповідне, наші діти тренувалися на таких майданчиках, що може позаздрити будь-яка доросла команда. Дуже сподобалося тренування, яке провів Хав'єр Арнау, це професіонал своєї справи, який показав багато цікавого. Скажу, що поїздка була дуже "насиченою" і завдяки її організатору Роману Ярому, який не тільки детально спланував турне, а й спілкувався англійською, що дозволяло легко знаходити спільну мову в будь-якій країні.

У Європі футзальні академії дуже розвинені, зокрема вони набирають 12 груп, і в кожній 20-30 вихованців. Хочу, щоб і НФК "Ураган" вдалося побудувати таку Академію. Вразило те, що в кожної команди три тренери, які доповнюють одне одного. Я вже висловлював Роману Олексійовичу бажання батьків, щоб хоча б один раз в тиждень він приєднувався до тренера нашої групи Дмитра Мельниченка, гадаю, заняття із двома наставниками були б максимально результативні.

Також звернув увагу, що в молодших групах третій тренер - жінка, яка по-материнському няньчиться з дітьми, витирає соплі, сльози. Не знаю, чому, можливо через специфіку менталітету, але наші батьки, українські, хочуть все і зразу: хочуть, щоб діти по-дорослому підходили до гри, забивали голи, вигравали. Можливо, таким чином ми крадемо у дітей дитинство, вимагаємо від них дорослих рішень і поведінки. А, загалом, від поїздки тільки позитивні враження.

 

Розмовляла Христина ЧУЛОВСЬКА, прес-служба НФК "Ураган"


05.02.2015 1114 0
Коментарі (0)

07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

811
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

5258 5
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

1708
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1725
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2862
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

2498

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

431

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1640

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2375

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

3111
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

195
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

747
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи дають поради про особливості харчування після операції.

928
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

503
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

685
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

16161
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

3043
08.10.2024

У програмі концерту — добре знайомі та незабутні пісні Володимира Івасюка, Мирослава Скорика, Богдана Весоловського, Кузьми Скрябіна, Ігоря Білозіра, Володимира Якимця, Ярослава Нудика, повідомили організатори.   

328
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

1162
27.09.2024

Пропозиції Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2025 підтримав Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 26 вересня 2024 року.  

1010 2
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

809