Ринки Івано-Франківська: антисанітарія й безконтрольність

 
 
 
За даними управління торгівлі виконкому Івано-Франківської міськради, у місті зареєстровано 15 ринків, де налічується 4290 робочих місць. Більшість з них працюють зі значними порушеннями закону щодо санітарних та гігієнічних вимог.
 
 
Брудні руки та відсутність медогляду у продавців, нестача чи й відсутність умивальників та санвузлів, недотримання умов зберігання продукції… А контроль за діяльністю підприємців на ринках практично не ведеться.
 

Ринок від ринку різниться

 

На ринку «Центральному» на Дністровській, 5, що має офіційну назву ТзОВ «Торговий сервіс», за даними управління торгівлі, зареєстровано 1246 місць. На таку кількість персоналу є два санвузли та 5-6 окремих умивальників. Туалети – платні: 2 грн. платять всі, винятків для підприємців немає. Працівники скаржаться, що платять за оренду торгового місця й окремо – за санвузол, а за день це додаткових 6-8 гривень, пише Галицький кореспондент

 

Оренда обходиться дорого. У підвалах, де також ведеться торгівля, підприємці раз на місяць сплачують кошти за оренду приміщення, крім того, є щоденна плата за місце. Сума залежить від площі. Розкласти невеличкий столик між «критим ринком» та універмагом «Прикарпаття» коштуватиме 108 гривень. За кожен наступний стіл – доплата.

 

Та продавці попереджають: щоб стати, треба питати дозволу в адміністрації –   охочих багато. Тут реалізують овочі, фрукти, саджанці, печиво. В сусідів на столах – насіння, отрута для комах та гризунів, поліетиленові пакети та все, на що є попит. З іншого боку ринку – жива птиця. Попри дорогу – намети з одягом. На «Центральному» ринку можна одягнутися, придбати побутову хімію, продукти харчування й готові кондитерські вироби.

 

Більшість продавців на ринку без санітарного одягу – халатів, головних уборів, фартухів. Овочі, фрукти, ягоди накидають голими руками, без рукавичок. Крім того, часто тут порушують умови зберігання продукції. Скажімо, свіже м’ясо необхідно зберігати при температурі від +2 до -4 градусів, а далеко не у всіх підприємців на ринку є холодильні чи морозильні камери. Те ж стосується і молока, молочної продукції, сирів та багато іншого.

 

Один з найменш облаштованих ринків у місті – на вул. Короля Данила. Тут санвузол має вигляд біотуалету в кущах поблизу житлових будинків, мешканці яких скаржаться на антисанітарію та сморід. А умивальника взагалі немає, тож навіть помити руки продавцям за цілий день не вдасться. За даними міськради,  тут 72 торгових місця.

 

На ринку «Східний», що на вул. Стуса, ситуація інша. Тут облаштовані 353 торгові місця, є контрольна вага, санвузол, касовий апарат, прописані правила роботи ринку і ціни за оренду торгових площ. Хоча донедавна територія була неасфальтована, у період дощів утворювалося суцільне болото. Нині ж по периметру бруківка.

 

«Щодня ми збираємо проби на експертизу, перевіряємо сертифікати якості та відповідності продукції, – розповідає лікар ринку «Східний» Ірина Савіцька. – Людина, що приїхала на ринок торгувати, повинна мати сертифікати, довідку від ветлікаря по місцю проживання, паспорт на худобу. Продукцію перевіряємо в лабораторії, рослинну продукцію перевіряємо на вміст нітратів, проводимо біохімічний аналіз м’ясної продукції, перевіряємо її на свіжість».

 

На ринку зобов’язані надати місце для торгівлі, документи перевіряють інші органи, кажуть в адміністрації. Прейскурант цін за орендоване місце розміщений на склі в адмінкорпусі. Тут також – і контрольна вага. Всі ваги на території ринку повірені, зауважень щодо роботи ваг не було.

 

«Люди, які приїжджають з сіл торгувати сільськогосподарською продукцією, стають на вільні місця. Ті, з якими укладені договори, повинні мати реєстраційну виписку з податкової та копію свідоцтва. Вимог щодо медичного огляду продавців немає, адже це не заклад громадського харчування», – розповідає директор ринку «Східний» Надія Гринишин.

 

Керівник зауважує, що на всіх ринках міста за користування санвузлом продавці сплачують окремо. На «Східному» ціна соціальна – 1 грн. 50 коп. Є мило, сушки для рук, сантехніка у робочому стані, працює бойлер, тож є і гаряча вода. Продавці мають вільний і безплатний доступ до води, щоб помити руки чи набрати воду для прибирання. Зробити санвузол повністю безплатним не можна через високі ціни на воду, газ та електрику.

 

Директор ринку на вул. Коновальця, 100 Ігор Остап’юк розповідає, що на території розміщений санвузол, який є безплатний для працівників. Орендарі лише оплачують витрати за користування водою та електроенергією. З підприємцями на ринку укладають договори оренди на ту чи іншу площу. Решту документів, наприклад, наявність у продавця медичної книжки, перевіряє санстанція і за їх відсутності накладає штраф.

 

А у нас – мораторій!

У держсанепідемслужбі останню інформацію спростовують, кажуть, уже два роки діє мораторій, тому жодних перевірок працівники санстанції не здійснюють і штрафів не накладають.

 

«Питання інспектування чи нагляду не входять в нашу компетенцію. Це юрисдикція Державної служби України з питань безпечності продуктів харчування та захисту споживачів. Крім того, ми два роки живемо в режимі мораторію», – зауважує директор держустанови «Івано-Франківський обласний лабораторний центр» держсанепідемслужби України Руслан Савчук.

 

Наразі в установі надають послуги щодо проходження медичних оглядів підприємцями ринків та інших організацій. Крім того, Савчук зазначає, що медичні книжки старого взірця не діють впродовж двох років. Наразі особа, яка бажає пройти медичне обстеження, звертається в поліклініку, отримує бланк і проходить необхідне обстеження.

 

У держпродспоживслужбі також знімають з себе відповідальність, зауважуючи, що до торгівлі на території має допускати адміністрація ринку.

 

«Адміністрація має видати людині вагу, санітарний одяг, перевірити медичну книжку або інший документ, у якому є відомості про стан здоров’я продавця. Коли ми проводили рейдові перевірки, перевіряли і медичні книжки. Хоча в останні роки діє мораторій на перевірки. Оскільки особа, яка продає на ринку, є фізичною особою-підприємцем, перевіряти її діяльність не можна», – каже Віталій Фіглевський, начальник управління дотримання санітарного законодавства держспоживслужби в Івано-Франківській області.

 

Закон, якого не дотримуються

Головним документом, де прописані санітарні вимоги до території, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря, утримання ринків, продажу продукції, а також обов’язки дирекції ринків, є ветеринарно-санітарні правила для ринків, затверджені наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 4 червня 1996 р. № 23 (зареєстровані у Мін’юсті України 19 червня 1996 р. за № 314/1339).

 

Згідно з ними, ринок як торговельне підприємство повинен мати відповідно обладнані торговельні місця, лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи, упорядковану територію, громадські санітарні вузли, достатню кількість води, електроенергії, зв’язок, тепло. Санвузли повинні мати зручні, вимощені і освітлені підходи. Територія ринку має бути огородженою, під’їзні шляхи і підходи до нього – асфальтованими. Ринок повинні прибирати щоденно після  закінчення торгівлі з обов’язковим в теплу пору року поливанням (миттям)   всієї території. Взимку проїзди, проходи очищають від снігу та льоду. Поточне прибирання ринку має проводиться безперервно протягом всього дня для запобігання забрудненню продуктів. На території ринку обладнують фонтанчики для питної води, умивальники, приміщення для миття торговельного інвентаря, фруктів, овочів. Для зберігання особистих речей працівників ринку обладнують гардероби, а для зберігання торговельного інвентаря виділяється спеціальне приміщення.

 

На ринку, де реалізується продукція з обмеженим строком зберігання, забезпечується короткочасне зберігання її в холодильних камерах, за роботу яких несе відповідальність дирекція ринку. Сміття з території вивозять щоденно. Санітарні вузли й умивальники утримуються справними, чистими.

 

Живі тварини та птиця допускаються до продажу тільки після огляду і дозволу держветнагляду на спеціально відведеній території, не зв’язаній з торговельною зоною, на відстані від неї та житлових будинків не менше, ніж 200 метрів. Розміри території встановлюються з розрахунку 1,5 кв.м на одну тварину.

 

Молоко і молочні продукти реалізуються на критих ринках, у спеціально обладнаних павільйонах, і допускаються до ветсанекспертизи за наявності у власника «особистої медичної книжки» та довідки місцевої установи державної ветеринарної медицини про клінічний огляд тварини. Продаж овочів, зелені, свіжих грибів, фруктів проводиться зі столів, машин, ящиків, корзин, мішків, які розміщуються на підставках, настилах або піддонах. Торгівля з землі чи підлоги забороняється. Спільний продаж на прилавках, столах свіжих овочів, фруктів і ягід з соліннями, квашеною, маринованою плодоовочевою продукцією забороняється.

 

На жаль, більшість цих правил на ринках не виконується як з боку орендодавців, так і з боку орендарів торгівельних площ. Надавши місце для торгівлі, адміністрація ринків знімає з себе відповідальність за наслідки і не забезпечує підприємців усім необхідним. А продавці, до прикладу, молочних продуктів реалізують їх далеко від критих приміщень, іноді поблизу проїжджої частини. Овочі, фрукти, ягоди продають з землі, до того ж накладають їх голими руками. Поряд з готовою продукцією продають, скажімо, курчат і отруту для гризунів та комах. Та й самі покупці не гребують купувати молоко, сир, полуницю чи інші продукти з землі, з не зовсім чистих і не зовсім безпечних рук. Контроль за такою діяльністю з боку державних органів практично не здійснюється. Ринок живе своїм життям, у якому правил – немає…

 

Ірина Федоляк


11.06.2016 Ірина Федоляк 1815 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

649
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1891 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1123 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

546
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6898 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11379 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

326

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1062

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1107

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1102
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

271
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1073
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

843
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

737
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2944
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4432
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18435
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

306
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

346
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

658
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

764