Рік Януковича на Західній Україні - бідність і радикалізація

У свої владні права новобраний президент України Віктор Янукович вступив 25 лютого 2010 року. Річниця президентських виборів стала приводом зробити перші висновки. І висновки ці дуже невтішні, зокрема:
 
 

в політиці

 


 
Політичні настрої в Західній Україні та в Галичині зокрема за час президентства Януковича максимально радикалізувалися. Політика Януковича щодо перегляду газових угод та продовження терміну перебування російського флоту в Криму, відміна указу про присвоєння звання героя України Степанові Бандері спричинили до зростання націоналізму та екстремізму. Внаслідок чого на минулих місцевих виборах (2010 року) до місцевих рад впевнену перемогу здобула крайньо радикальна партія ВО «Свобода». Саме її лідери очолили обласні ради в Львівській, Івано-Франківській та Тернопільcькій областях. Так само і більшість депутатів у районних та міських радах Галичини складають представники саме цієї політичної партії.
 
Проте певну перемогу здобула й Партія регіонів, яка зуміла провести своїх депутатів практично у всі місцеві ради і створити там свої партійні фракції. І хоча вони перебувають в повній меншості, проте через обласні та районні адміністрації, керівництво яких напряму призначається президентом України, регіонали отримали значний вплив на управління фінансовими та матеріальними ресурсами в крупних містах Західної України.
 
Важливо відмітити на цьому фоні повний провал всіх національно-демократичних партій, особливо дрібних. Після місцевих виборів абсолютна більшість цих партій випадають з громадсько-політичної активності, їх провідні лідери поспішно переходить в лави «Свободи» та ПР. Переслідування БЮТ та численні штучні розколи в цій політичній партії, яка домінувала протягом 4 останніх років в усіх радах Галичини, а також відсутність реальних перспектив проходження до влади від цієї політичної сили, повністю відбивають охоту місцевих бізнесменів вкладати кошти в розвиток не тільки БЮТу, але й інших «мало перспективних» партійних проектів.  Політичні акції, починаючи з листопада 2010 року відбуваються в Галичині здебільшого за кошти з київських центральних партійних офісів.
 
Тим часом рейтинг «Свободи» зростає. Ніхто не перешкоджає їм висловлювати радикальні гасла, лякати Схід України «походом бандерівської армії на Донбас». Більше того, арешти активістів «Тризубу», одного з сателітів «Свободи», а також періодичні виклики депутатів «свободівців» до прокуратури приваблюють до цієї політичної партії нових адептів і активістів.
 
Впродовж 2010 року в Західній Україні точилася віртуальна політична боротьба з Табачником, російським патріархом Кирилом, податковим проектом урядом Азарова, який зневажливо обізвали КАТом (Кодексом Азарова-Тігіпка).
 
Десятки міських, районних та обласних рад Західної України протягом минулого року регулярно направляли заяви до Європарламенту з вимогою визнати Степан Бандеру та воїнів УПА героями. Жодної позитивної відповіді з ЄС так і не було отримано. Натомість ЗМІ країн Євросоюзу періодично висловлювали побоювання про зростання радикального націоналізм на заході України, а галицькі депутати не раз вступали в суперечливі дискусії з євро парламентарями щодо визвольної діяльності УПА та формувань СС «Галичина» в роки другої світової війни. Тим часом галицькі власті впали в так звану «бандероманію», встановлюючи сотні пам’ятників Бандері та героям УПА та СС «Галичина» в усіх населених пунктах. Наприкінці 2010 року і на початку 2011-го почали масово перейменовувати вулиці Бандери та Шухевича в галицьких містах та селах на вулиці … «Героя України Бандери» та «Героя України Шухевича».
 
24 січня 2011 року глави Львівської, Івано-Франківського та Тернопільського облрад Олег Панькевич, Олександр Сич та Олексій Кайда в ультимативній формі передали лист президенту України Віктору Януковичу з вимогами припинити відновлення політики сталінізму в Україні та припинити переслідування за політичними мотивами.
 
«Репресії проти опонентів чинної влади набули колосального характеру. У кабінетах слідчих побували вже тисячі українців. Об'єктами репресій стала патріотична молодь, інтелігенція, письменники, журналісти, історики та викладачі, які не приховують своїх патріотичних переконань і відверто висловлюють свою незгоду з діями влади. Прикриваючись «боротьбою з тероризмом», міліція ініціює масове залучення до кримінальної відповідальності учасників акцій протесту проти підписання принизливих «харківських угод», проти духовної експансії з боку московської церкви, проти українофоба Табачника, проти Податкового кодексу і проти відродження політики сталінізму в Україну», - йдеться в листі.
 
В Галичині за останній рік практично зникала з ужитку риторика щодо приєднання України до НАТО, зближення з ЄС і розбудови демократії та громадського суспільства. Цікаво також що за цілий рік не піднімалася проблема альтернативних джерел опалення, що раніше з неймовірною істерією насаджувалася владою з метою відмовлятися від споживання російського газу й переходити на опалення дровами, соломою та кізяками.
 


 
  в економіці

 



В економічні площі влада весь рік годує населення західноукраїнських областей обіцянками про покращення життя. Причому місцевою владою  регулярно проголошуються все нові і нові прожекти: побудови доріг та мостів, залучення інвестицій в промисловість та сільське господарство, збільшення кількості робочих місць, а ще - капітальну перебудову всієї інфраструктури західноукраїнського регіону задля участі в інтегральних проектах Євро-2012 та подачі заявки на Зимову Олімпіаду 2022 в Карпатах.
Однак в цілому, не зважаючи на голосні заяви та оптимістичні звіти влади, життя мешканців західної України в економічному аспекті тільки погіршувалося.
 
Однак влада рапортує про зростання рівня середніх зарплат та суттєве покращення соціально-економічних показників. Так, наприклад, влада Івано-Франківщини всіляко  вихваляється «небувалим досягненням» - 5-те місце у загальнодержавній комплексній оцінці соціально-економічного розвитку регіонів України для Івано-Франківської області за підсумками 2010 року. Щоправда «досягнення» раніше були і вищі: за цими ж показниками в цій же ж оцінці за урядування Ю.Тимошенко у 1-му кварталі 2009 року Івано-Франківська область зайняла 1 місце серед 27 областей і міст України.


А ось за рейтингами тижневика «Коментарі», сусідня Львівщина опинилася на передостанньому місці по Україні за соціально-економічними показниками. Найбільша область Західної України лідирує за рівнем вимушеної неповної зайнятості, посідає друге місце в Україні за скороченням офіційно працюючих і третє – за показниками інфляції. Також Львівщина опинилася серед шести регіонів, що допустили спад промислового виробництва й найменше зростання реальної зарплати. Безробітних у Львівській області у 2010 році налічувалося 23 тис, тобто 8,3% від працездатного населення.
 
Колосальні проблеми виникли у будівельній галузі: темпи будівництва знизилася на 20% за офіційними даними управління статистики. Проте реальні обсяги занепаду в цій сфері, яка впродовж останньої п’ятирічки було головною по забезпеченню робочих місць, просто критичні. Чисельні об’єкти будівництва заморожені, за землі, захоплені гектарами під перспективне  будівництво, нараховуються шалені орендні плати та пеня, які місцеві органи самоуправління намагаються стягувати через суди.
 
Головна спортивна арена Західної України - Львівський стадіон до ЄВРО-2012 був переданий в управління державі в обмін на фінансування 100% вартості будівництва стадіону та навколишньої інфраструктури. Там тепер основні капітальні будівельні робити за рахунок державних інвестицій ведуть київські та донецькі будівельні компанії. Галицьким будівельникам відведене «почесне право» облицювальних робіт та прибирання території. Є численні випадки порушення виплати заробітної плати будівельниками на протязі 2010 року, з приводу чого відбувалися страйки, пікети, прес-конференції скривджених робітників.
 
По суті справи в Західній Україні за останній рік склалася тенденція випрошування фінансових подачок уряду. Влада намагається залучати державні гроші з Києва, а приватні інвестиції – через київські та донецькі структури.
 
Будівельні магнати та скоробагатьки Західної України, що збагатилися  при помаранчевій владі, масово перебігають в Партію регіонів та влаштовуються в держадміністрації з надією на освоєння ресурсів з державної скарбниці. Саме там вони бачать для себе широке поле для розвитку свого бізнесу. Адже Уряд виділив кошти на добудову незавершених житлових будинків. Зокрема, в держбюджеті передбачалося близько 2 мільярдів гривень на зменшення кредитних ставок для забудовників. Про це заявляв міністр Володимир Яцуба на розширеній нараді в Івано-Франківську, де він зустрівся з  керівниками 7 областей Західної України з проблем будівництва житла, яке потребує додаткового фінансування.
 
Протекцію з боку українського Уряду отримав також Львівський автобусний завод, зокрема у березні 2010 року Кабінет Міністрів і ЛАЗ підписали меморандум про співпрацю в рамках підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. За цим документом, ЛАЗ підтвердив спроможність виробити 1500 автобусів та 500 тролейбусів для міст-господарів єврочемпіонату — Києва, Харкова, Донецька і Львова на суму близько 3,5 мільярда гривень.
 
Щодо ж до туризму, який найменше потерпів від економічної кризи, Уряд Януковича одразу після свого призначення взявся за найбільші відомий курорт «Буковель» і на весні минулого року влаштував «наїзд» у стилі «маски-шоу». Представники правоохоронних органів обшукували приватні будинки працівників гірськолижного курорту "Буковель" та місцевих землевпорядників. Свої дії правоохоронці мотивували тим, що земельні ділянки села Паляниця, де знаходиться ГК "Буковель", свого часу були відведені "в неправильному порядку". Коли ж губернатор Прикарпаття М.Вишиванюк попросив президента Януковича взяти ситуацію під свій особистий контроль, ситуація довкола «Буковеля» одразу «нормалізувалася» і стала більш «правильною». Щоправда, критична ситуація в туристичній галузі в цілому тільки усугубилася, насамперед за рахунок загрози колосальних екологічних проблем: новітні бізнесмени від туризму не будують очисні споруди і масово скидають нечистоти у гірські потоки.
 
Ще гірша ситуація на селі – там процвітає безробіття та убогість.

«На передньому плані — зайнятість сільського населення, — каже голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. — Це найголовніше. А оскільки, зрозуміло, нові заводи й фабрики не побудуємо, додаткові робочі місця потрібно, отже, створювати на землі». Проте  прорахунки влади на державному і регіональному рівнях довели  до того, що в Галичині вдвоє скоротилося поголів’я корів, а отже, зменшився й обсяг заготівель молока і випуску молочних продуктів. У світлі останніх урядових постанов виглядає, що нині українських корів на владному Олімпі цінують на вагу золота. Звісно, живих, а не мертвих, і навіть готові платити селянинові по тисячі гривень за кожну корову, яку він утримує. А за нову корову, вирощену з телиці, обіцяють платити й по п’ять тис. грн. 
 
Проте галицькі селяни не спішать відгукувати на декларативні заяви уряду, але масово здають худобу на м’ясокомбінати, бо їм потрібні оборотні кошти для елементарного виживання.
 
Власне виживанням займалося все населення за рік правління президента Януковича, щораз зменшуючи свої витрати через шалене здорочання всіх товарів та послуг, а головно продуктів харчування. 13% мешканців західних регіонів країни з задоволенням виїхали б за кордон на заробітки - такий результат досліджень інституту соціології НАН України.
 
Розраховувати на розвиток малого та середнього бізнесу в Західній Україні, де власне традиційно розвивався саме цей сектор, стало значне важче з останніми урядовими ініціативами щодо запровадження нового податкового кодексу. В Галичині відмічається значне скорочення інвестування в цій галузі, а також значна кількість закриття суб’єктів малого підприємництва. Відсутність гарантій з боку Уряду Азова щодо спрощеного оподаткування відбиває всіляке бажання у галичан відкривати нові об’єкти, а також змушує скорочувати видатки на утримування існуючих закладів малого та середнього бізнесу.
 
Галичина все більше стає краєм субсидентів і пільговиків. Здорожчання комунальних послуг спричинило до звертання десятків тисяч громадян за субсидіями. Ситуація з тарифами може спричинити до того, що 60% мешканців Прикарпаття будуть жити на … субсидіях. Таку цифру наводив у літку 2010 року голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк.
 
Тим часом внаслідок півтора разового підвищення відпускних цін на газ для населення різко зростають борги за спожитий газ підприємствами теплокомуненерго. Загальна заборгованість тепловиків Прикарпаття на сьогодні перевищує 130 млн. грн.
 
В боротьбі з корупцією в Західній Україні спостерігається така ситуація, що майже кожного тижня виявляють і арештовують хабариків. Проте з огляду на посади затриманих (а це як правило рядові судді, пересічні слідчі правоохоронних органів, декани вузів, та сільські голови) складається враження, що депутати облрад та рад обласних центів, високопосадові чиновники держадміністрацій та міськвиконкомів, а також вище керівництво судів, правоохоронних органів та вузів - кристально чисті люди, що постійно мають справу з дрібними негідниками. З огляду на вище зазначене говорити про зниження рівня корумпованості в Західній Україні говорити не доводиться.
 
 

  в культурі


 
Якщо раніше Галичина в культурному відношенні зближувалася з Європою, то за останній рік здебільшого з Донецькою областю. Зрештою, це можна було б навіть розцінити як позитивний фактор і навіть як найбільше досягнення, якби до справи не були замішені ідеологічні аспекти адміністрації Януковича, а західноукраїнські власті не вимальовували б ці заходи для своїх виборців в якості націоналістичної просвіти Лівобережжя.
 
Найбільш характерним явищем слід відмітити культурологічний проект «Схід - Захід» за підтримки дружини президента Людмили Янукович між Галичиною та Донбасом.
 
 
22 грудня 2010 року в Івано-Франківській обласній філармонії урочисто відкрили дитячу балетну школу імені Вадима Писарєва. Цьому передувала ціла низка культоролігних акцій.

Об’єднання країни розпочалося з культурної експансії донецьких на Захід. Донецький національний театр опери і балету ім. А.Солов’яненка місяць гастролював західними містами. В. Писарєв розповів про підсумки цих гастролей:

«Розумієте, немає театрів опери і балету в таких містах, як Тернопіль, Луцьк, Чернівці... Немає таких класичних спектаклів, як «Спляча красуня», «Лебедине озеро», «Дон Кіхот», «Жизель», «Аїда», «Набукко». У Львові, знаєте, не такий уже й багатий балетний репертуар... Тому наші гастролі прийняли на ура. Публіка вітала нас стоячи. Ми привезли на Захід спектаклі «Пер Гюнт» і «Тисяча і одна ніч». Із цими спектаклями й гастролювали в Луцьку, Рівному, Хмельницькому, Чернівцях, Івано-Франківську...

Не виникало жодних «національних» питань на кшталт — «хто звідки приїхав?». Нас приймали з любов’ю. Жодна наша афіша не була зірвана, попри те що там було написано: «програма президента», «під патронатом Людмили Олександрівни Янукович», «за підтримки Міністерства культури», а спонсори — донецькі компанії... Плакати, афіші висіли по всій Західній Україні».

В той же час галицькі актори змогли побувати на Донбасі та в Києві, де презентували свої театральні постановки: «Нація», «Солодка Даруся». Як твердять представники місцевої влади, галичан щиро вітали в Донецькій опері масовими привітаннями «Слава Україні – Героям Слава», а також всі плакали від переживання згаданих постановок про трагічні події в Галичині після остаточної окупації цієї території радянськими військами в 1944 році.Колеги в Донецьку таких зворушливих метаморфоз не спостерігали. У кожного своя правда ...

 


 
Андрій Микитин, «ОстроВ»


Коментарі (2)

Пепа 2011.02.25, 16:29
Цікаво, а що би робив би автор, якби рапом очолив цю владу зараз сам, а в наслідство від Ющи і жЮльки отримав ту руїну, яка поки що ще називається Україною? І - "хто винен?" - відомо, а от "що робити?"
dido 2011.02.26, 07:17
ПОЛЮБИЛА РАДИ КАЛА ....
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

721
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2284
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2008
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2034
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6114 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2320 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

193

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1005

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1002

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1261
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

105
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

489
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1950
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26377
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

436
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10349 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7894
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

442
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

290
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

450
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

520
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1454