Реформа "Укрпошти" в дії: у гірських селах Івано-Франківщини людям доведеться долати до 15 км, щоб отримати пенсію (ВІДЕО)

Внаслідок реформи "Укрпошти" гірські села, зокрема Голошина і Гринява у Білоберізькій громаді, що на Івано-Франківщині, менш як за місяць залишаться без листоноші.

Через це пенсіонери та люди з інвалідністю, які там проживають, не зможуть вчасно отримувати поштові послуги, продукти та ліки.

Відстані від населених пунктів до єдиного у громаді стаціонарного відділення "Укрпошти" можуть сягати 15 км, а пересувні відділення або не доїжджають через погані дороги, або працюють лише упродовж двох годин. Як живуть люди у гірських селах та чому їм необхідний листоноша, читайте у матеріалі Суспільного, передає Фіртка.


15 км по пенсію


Жителька Голошини Василина Паучак працювала листоношею "Укрпошти" 35 років. Вона вимагає залишити цю посаду в їхньому селі. Інакше, каже жінка, отримувати пенсії, листи, газети, продукти, ліки або сплачувати комунальні послуги жителям села буде дуже складно, а для когось — і зовсім неможливо.

Жителька села Голошина Василина Паучак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Та як нас тут залишити, як бідних? Одну людину не можуть уже утримати! Та до чого ця організація уже?" — запитує Василина.

Жителі села Голошина вимагають не скорочувати посаду листоноші. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У селі Голошина, що має протяжність 30 км, проживають понад 400 людей. Місцеві кажуть, що пересувні відділення "Укрпошти" не доїжджають сюди через погані дороги й складне розташування села, а до єдиного у громаді стаціонарного пункту в селі Гринява треба йти пішки 15 км.

"Ну та я вже не годна в ту Гриняву йти, я вам кажу, що не годна і все", — говорить Василина Паучак.

"То не те, що лише ти. То всі не годні", — додає житель села Юрій Дроняк


Листоноша Оксана Шарабуряк: 24 км гірських доріг пішки та 3 тис. грн зарплати


Листоношею в селі Голошина наразі працює Оксана Шарабуряк. Жінка розносить людям пошту та інші необхідні речі упродовж 20 років. Вона обслуговує 435 жителів, зокрема 42 пенсіонерів, з яких десятьом — більш як 80 років. Працює Оксана Шарабуряк щовівторка і щоп’ятниці із 7:00 до 16:00.

"Приїжджаю на пошту, отримую гроші, товари першої необхідності: макарони, олію. У людей вдома беремо за електроенергію. Деколи буває, що в сільську раду навіть оплачуємо податки", — каже Оксана Шарабуряк.

Маршрут Оксани Шарабуряк — це 24 км гірських доріг, які вона долає переважно пішки. Він, зі слів жінки, починається у Гриняві й завершується у присілку Гостівець, де мешкають четверо пенсіонерів.

Жінка працюватиме листоношею ще менш як місяць. Після цього, розповідає, посаду із зарплатою орієнтовно 3 тис. грн скоротять.

"Там, поміж хати, треба ще до кожного перейти. Бо є такі старі пенсіонери, що вони не виходять на вулицю. Їм потрібно принести все додому. З Голошини автобуса немає.

Якщо мене скоротять, я навіть не знаю, хто буде ходити за цими грішми в Гриняву", — каже Оксана Шарабуряк.

Жителька Гриняви Василина Грималюк завдяки листоноші отримувала газети, ліки, пенсію і продукти. Сама піти в стаціонарний пункт "Укрпошти" жінка вже не в змозі.

"Що ми варті без листоноші? Та й газети повиплачували до нового року. Я шість екземплярів виписала, та й що? Та й хто мені газету принесе? Та ми без листоноші, як без рук, залишаємося", — говорить Василина Грималюк.


Відділення "Укрпошти" у селі Гринява: скорочення листонош призвело до навантаження на поштовий пункт


Стаціонарне відділення "Укрпошти" у селі Гринява обслуговує понад півтори тисячі людей з усієї громади, розповіла начальниця відділення Ольга Федорчак. З її слів, через скорочення листонош зросло і навантаження на поштовий пункт. Люди з віддалених сіл та присілків пішки долають від 1 до 5 км, аби отримати посилки, сплатити за електроенергію, поповнити мобільний рахунок. Інтернету в тих місцях немає, а найближчий банкомат — у селі Устеріки.

Світлана Рубаняк живе у селі Гринява. Щоб добратися до відділення "Укрпошти" жінці потрібно зійти з гори 2 км.

Стаціонарне відділення "Укрпошти" у селі Гринява обслуговує понад півтори тисячі людей з усієї громади. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Я з коштуром можу йти дві-три години. До того нам приносила листоноша газети, квитанції. Навіть могла продукти нам винести — тим, у кого нема нікого. Люди живуть одинокі, неходячі. Жінка з пошти все передавала", — ділиться Світлана Рубаняк.

Газети — чи не єдиний для місцевих жителів спосіб дізнатися новини, розповіла начальниця відділення Ольга Федорчак. Загалом тут виписують майже пів тисячі примірників щопівроку. Житель Білої Річки Дмитро Федорчук, який також прийшов на "Укрпошту" пішки, бере газети й для сусідів.

"Підписку взяли, все взяли. Ніхто людей не попередив, що не буде листоноші. Люди гроші заплатили, тепер самі мусять ходити", — говорить Дмитро Федорчук.

Василина Рубаняк ішла від присілка Гостівець 5 км, щоб узяти пенсію.

Василина Рубаняк ішла від присілка Гостівець 5 км, щоб узяти пенсію. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"А там — моя сестра, чоловік лежачий. Як вона може піти сюди й пенсію забрати? І вони обоє перестарілі", — каже Василина Рубаняк.


Під час реформи "Укрпошти" не зважили на специфіку гірських районів


Голова Білоберізької громади Дмитро Іванюк розповідає, що в 17 населених пунктах, розташованих у її межах, мешкають 8 600 людей. Відстань між двома крайніми селами — Білоберізкою і Перкалабою — становить 70 км.

Голова громади додає, що достатньо великими є відстані між усіма селами й присілками. Через гірську місцевість сполучення між ними дуже складне. Два роки тому в громаді працювали два стаціонарні відділення "Укрпошти" — у Білоберізці та Гриняві. Також донедавна пошту в гірських селах розносили двоє листонош.

Голова Білоберізької громади Дмитро Іванюк. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Колись у сільраді можна було дати довіреність — секретар мав такі повноваження. Ці довіреності вже повинні заноситися у Державний реєстр. Цю людину з інвалідністю привезти — 60 км у Верховину до нотаріуса і назад, щоб вона довірила комусь пенсію отримувати. Це просто зараз нереально", — говорить Дмитро Іванюк.

Голова Білоберізької громади також сказав, що заява представників "Укрпошти" про те, що підприємство зазнає збитків, бо люди припинили передоплату газет, є некоректною:

"Для прикладу, я працюю, жінка працює. І графік пересувної пошти — по дві години чекає авто двічі на тиждень у селі. У той період, коли ми на роботі. Звичайно, я не буду виписувати газети. Бо отримуватиму їх через місяць, два тижні. І для чого мені та застаріла інформація?"

Дмитро Іванюк каже: під час реформи "Укрпошти" не зважили на специфіку гірських районів.

"Я думаю: це — знущання з гуцульського народу. Бо проходила децентралізація, де було анонсовано, що мають бути доступні послуги для населення", — пояснює Дмитро Іванюк.

Щоб розв'язати проблему, голова Білоберізької громади звертався як до керівника "Укрпошти" в Івано-Франківській області Михайла Рудого, так і до представників обласної військової адміністрації, однак поки результату немає.


"Інформаційна безпека. "Укрпошта" залишила без такої послуги населення"


Голова Верховинської районної військової адміністрації під час наради в голови ОВА 13 липня 2023 року розповів, що загалом у Верховинському районі працюють дев’ять стаціонарних та чотири переїзні відділення поштового зв’язку, які обслуговують понад три тисячі людей. Зокрема, забезпечують їх газетами.

Село Голошина Білоберізької громади. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Якщо зважати на воєнний стан — це ж інформаційна безпека. Фактично, "Укрпошта" залишила без такої послуги населення", — говорить Бровчук.

Журналісти звернулись за коментарем до заступника директора обласної дирекції "Укрпошти" Тараса Біжика. Він порадив залишити своє запитання на головному сайті підприємства, адже питання реформи — це компетенція центральної дирекції.


Пояснення керівника обласної дирекції "Укрпошти" Михайла Рудого


13 липня під час наради в голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації керівник обласної дирекції "Укрпошти" Михайло Рудий розповів, що в межах другої хвилі реформи на Прикарпатті закрили 22 відділення поштового зв’язку.

"Працюють 345 відділень поштового зв’язку, з яких 61 — міське та 237 — у селах. У 231 населеному пункті працюють 47 пересувних бригад поштового зв’язку. 22 відділення закрили", — каже Рудий.

З його слів, станом на перший квартал 2023 року всі відділення були автоматизованими, однак різко впала кількість послуг, тому довелося проводити оптимізацію.

"Першорядним у визначенні кількості штатних працівників — операторів і начальників відділень, листонош — є обсяги роботи та попит населення на послуги, які надаються в "Укрпошті", — повідомив керівник обласної дирекції "Укрпошти" Михайло Рудий.

Керівник обласної дирекції "Укрпошти" Михайло Рудий. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Також він додав, що штат працівників і кількість відділень змінювали щоквартально до пандемії COVID-19 і початку повномасштабної війни. З його слів, більшість працівників поштових пунктів написали заяви на звільнення за згодою сторін.

"Підприємство надає виплату в розмірі від одного до трьох-чотирьох посадових окладів, якщо людина сама напише заяву на звільнення. Ніхто не змушує", — говорить Рудий.

Після звільнень працівників і зменшення кількості відділень в "Укрпошті" ухвалили рішення змінити графік роботи стаціонарних пунктів на п’ятиденний — від ранку до обіду.


"Зробіть реформу в інтересах людей", — Онищук


Голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук доручила заступниці Людмилі Сірко підготувати листи до керівництва "Укрпошти" і Кабінету міністрів України щодо ситуації у гірських селах регіону.

"Звертаюся до вас, як голова ОВА, зробіть реформу в інтересах людей, враховуючи особливості нашої області — гірські території й соціальні верстви населення", — сказала Онищук.

Суспільне звернулося за коментарем до заступниці голови обласної військової адміністрації Людмили Сірко. Однак вона перебуває у відпустці.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Коментарі ()

10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

4266 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1507
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1382
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2418
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4080
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2958

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

752

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1173

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1094

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

2094
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1444
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1186
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

974
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

390
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1611
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1322 4
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

758
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20095
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

426 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

489
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

832
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

762