Радецька заперечує "нечесаних циган" і всіх прощає

Віталіну Радецьку захищала вся владна команда. Крім Насалика - none  

 

Скандал навколо заступника міського голови Віталіни Радецької спалахнув минулого тижня на сторінках одного з місцевих видань. Воно опублікувало лист від працівників Калуської ЦРЛ, які стверджували, що заступниця міського голови зверталася до них в образливому тоні. Віталіна Радецька з відповіддю — не забарилася. Однак, зробила це з оригінальністю, притаманною керівництву міста: скликала брифінг на тему… гемодіалізу.

 

Віталіна Радецька заступила на посаду заступника міського голови наприкінці березня. Як обіцяв тоді Ігор Насалик — на кілька місяців, щоб допомогти йому, як столичний фахівець, налагодити функціонування системи безкоштовної медицини. Разом із Віталіною Радецькою у Калуші працюють ще кілька її столичних колег, які допомагають місцевим медикам із закупленою апаратурою, а також — знайомлять із новітніми технологіями.

Скандальний лист калуських медиків був оприлюднений на сторінках газети "Західний вісник" 29 квітня. У ньому працівники Калуської ЦРЛ, присутні на одному із засідань за головуванням Віталіни Радецької, заявляють про відверті образи, які пролунали з уст заступниці міського голови.

 

"Гримаючи кулаком по столі в актовому залі Калуської ЦРЛ, вона ставила "діагноз" виборцям нашого мера: "Вы — генетически недоразвитый регион…, цыгане вы немытые и нечесаные…, мне говорили, что в этом регионе была зона (зеків — Авт.), теперь понятно, откуда такие гены…, вы разбиваете себе лбы, когда бьете поклоны в церкви, а ничего в  душе святого у вас нет..., пишите заявления об увольнении, всех уволю, уволю за саботаж руководителей любого уровня", — йшлося у листі.

 

Сама Віталіна Радецька закиди проти неї на шпальтах газети — заперечує, оскільки, це суперечить її поглядам і, зокрема, принципам професійної етики.

 

— Професія лікаря обумовлює у собі величезне людське начало. Людина, яка складає клятву Гіппократа, повинна любити людей незалежно від того, якою мовою ця людина розмовляє, якого у неї кольору шкіра, яка її партійна належність чи яка у неї релігія. Це є суто любов’ю, — відреагувала на публікацію Віталіна Радецька. — Мені б хотілося сказати кілька слів про резонансну статтю, яка вийшла у день мого народження, 29 квітня, у "Західному віснику". Я хочу сказати, що будь-які зміни, що відбуваються чи зачіпають певні приватні інтереси певних функціонерів, вони, звичайно, призводять до стану емоційної нестабільності. Але річ у тому, що вони йдуть урозріз із інтересами мешканців Калуша і району. Тому, не зважаючи на будь-які проблеми, на будь-які публікації, які є чи будуть, у нас є основні задачі. Тому відволікатися на подібні речі, думаю, не є принциповим. 

 

Загалом, Віталіна Радецька стверджує, що на статтю не звернула великої уваги, оскільки наразі має проблеми важливіші — реформування калуської медицини. Загалом, позиватися до суду  на газетярів наміру — не має, як, власне, і спростовувати написане, і вибачатися перед калушанами.

 

— Те, що написано у газеті, я можу відповісти на це питання: на парканах теж пишуть. Я що, сказала, що це — правда? Кореспондент, який написав цю статтю, повинен був провести зі мною зустріч і взяти відповідь на це питання. Так можна про будь-кого таке написати, що можна просто взятися за голову, — зазначила Віталіна Радецька. 

 

Що стосується міського голови Ігоря Насалика, то наразі його реакція на події — невідома. Але свою солідарність із Віталіною Радецькою засвідчили заступники міського голови Ігор Матвійчук і Галина Романко та керуючий справами виконкому Наталія Бабій — своєю присутністю, а голова райради Василь Дзундза — ще і словом.

 

— Нехай критикують. Від тої критики головне — аби було тільки краще. Щоб надалі ми змогли зробити так, щоб наша медицина розвивалася, — зазначив голова райради.

У згаданому листі медиків обурює те, що разом із Віталіною Радецькою у Калуській ЦРЛ працюють і столичні спеціалісти.

 

"Щотижня до Калуша їдуть "великі" київські специ: без імені та офіційного представлення проводять перевірку медичних установ, перевіряють медичні протоколи та ведення медичної документації, тримають медичних працівників після 24-годинного чергування на станції швидкої медичної допомоги по 2-3 години, перевіряючи медичну документацію, складену за попередню добу. Добродії, ви хто? А де дотримання Кодексу Законів про працю в Україні? Вони (бо, окрім заступника мера Радецької, ніхто офіційно не працює в Калуській ЦРЛ) вже "реформують" лікарню у Войнилові на денний стаціонар, а "зайвих" будуть звільняти", — наголосили медики у листі до редакції "Західного вісника".

 

Київські медики, ймовірно, вже з червня будуть офіційно працевлаштованими у Калуській ЦРЛ, — парирувала заступник міського голови.

 

— Калуські медики —  високопрофесійні і грамотні, тож, нічого поганого не можу про них сказати. Але була закуплена нова апаратура. Це є нові методики і технології.

 

Для того, щоб провести оцінку, як це зробити, і чи можна це зробити правильно, і жодна людина, яка приїжджала з Києва, а приїжджали провідні фахівці, навіть не просто з клінік, а з інститутів: із інститутів Стражеску, Амосова, Яновського, ніхто не сказав жодного поганого слова. Наприклад, малоінвазивні операції потребують чимало спеціалістів. У нас — нове обладнання, яке потрібно опановувати. Тут калуським медикам допоможуть досвідчені медики зі столиці, — зазначила Віталіна Радецька. — Ендоскопічні операції будуть тут проводитися. Але для того, щоб хірург став за операційний стіл, він має право на юридичні моменти. Від повинен бути оформлений на роботу хоча б на чверть ставки. Для того, щоб ці ставки ми мали і могли оформити людину, для цього потрібно розширити штат. Хоча б — на десять посад. Тому це так швидко не робиться. А затвердження штатів буде першого червня. І тільки тоді, коли люди будуть офіційно влаштовані на роботу, вони зможуть ставати за операційний стіл і оперувати. І це буде навчання на робочому місці. Коли людина їде в інститут удосконалення у Києві, вона проходить лекційний матеріал. Вона стоїть за операційним столом. Але їй ніхто не дозволяє стати й оперувати. А тут — навпаки: людина стає, оперує — ваш хірург. А за його спиною стоїть людина, яка завжди підстрахує у будь-яку секунду, його вчитель. Це — трошки різні речі. 

 

Загалом, невідомо, як поєднуватимуть столичні медики офіційну роботу у Калуській ЦРЛ, а також — у провідним медичних наукових установах країни та у клініці патології легень, якою завідує Віталіна Радецька у Києві. 

 

Клініка Віталіни Радецької працює тільки з січня, а ліцензію на діяльність отримала у грудні минулого року. Як повідомила заступник міського голови, вона готова надати всі ліцензії на діяльність клініки з тим, щоб калушани не мали сумнівів з приводу кваліфікації і законності роботи працівників. Проте, під час брифінгу жодних документів, що стосуються клініки патології легень, журналісти не побачили.

 

Юлія Баліцька, журналіст, Вікна


06.05.2011 2420 4
Коментарі (4)

Роман 2011.05.07, 11:12
В обласному центрі достатньо квалифікованих спеціалістів,щоб допомогти калушанам.Проте нездорова конкуренція, некваліфіковане управління охороною здоровя області,непрфесійність,а часто просто непоряднісь окремих обласних спеціалістів привело до того ,що меру Калуша прийшлось шукати спеціалістів на стороні.А де вчені з медуніверситету,?
Роман 2011.05.07, 11:43
Пані Віталіна повинна вибачитись публічно перед галичанами та всіма українцями, нацією яка є расотворчим началом всієї білої раси та всіх індоєвропейських мов, за тверженням більшості вчених світу.А п.Насалику "великому українцю" слід пібирати кадри з місцевих ,а не варягів.
Ольга 2011.05.07, 18:44
А ким ця чорнорота Радецька Насалику приходиться, що він її приволік сюди галичан ображати? Родичка чи любовниця?
Сергій 2011.05.17, 12:56
Віталіна Радецька, дякую Вам !!! Можливо нарешті це бидло в халатах буде знати своє місце ! Більшість Калуських лікарів крім показування дешевих понтів нічого не вміють ! Вони чітко знають тарифи на свої послуги але лікувати не вміють !
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1965
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1862
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1859
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5507 47
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2155 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1512

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

747

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

800

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1002

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1006
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1773
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3685
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10260
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26151
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10189 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7716
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

900
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

211
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

266
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

384
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1279
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

886