Проводити, не можна скасувати: впливові прикарпатці стали на захист ЗНО

Минулого тижня омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що він отримав інформацію відразу з трьох незалежних джерел, що у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО загалом.

Таке повідомлення викликало неабияке занепокоєння у суспільстві. А в соцмережах розпочався флешмоб #РукиГетьВідЗНО, пише Фіртка.

Так, хоч влада сьогодні поспішає заспокоїти українців, тривожний дзвінок для багатьох вже пролунав.

Впливові прикарпатці категорично виступили проти скасування ЗНО і наголошують, що є різні варіанти безпечно провести оцінювання.


Богдан Томенчук, директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти 

Безумовно, якщо пандемічна ситуація не стабілізується, то є потреба прийняти рішення про зміщення ЗНО в часі проведення, але аж ніяк не про його скасування. Рішення дуже просте: можна пізніше розпочати навчальний рік і відповідно пізніше його закінчити. У наступному навчальному році є дуже багато часових люфтів, щоб його поставити на місце.

Сьогодні головне – рівно вийти із цієї пандемічної ситуації. Безумовно, плани  дій мали обговорюватися заздалегідь – але маємо те, що є. Беззастережно сьогодні говорити, що "давайте проводити ЗНО" - я б не став, адже ми бачимо, як росте кількість інфікованих. Але й казати про те, що скасовуємо його, я б теж не став. Пересуваймо початок навчального року, вступної кампанії й відповідно ЗНО.


Едуард Прощук, народний депутат України

Вважаю, зовнішнє незалежне оцінювання потужним етапом освітньої реформи в Україні. Це ефективний та, на мою думку, найоптимальніший формат вступу для абітурієнтів. ЗНО ставить усіх в рівні умови. Тестування дає можливість обдарованим дітям вступити до кращих вишів країни. Мова йде про знання, а не про фінансове становище.

Я підтримую ЗНО, воно сприяє боротьбі з корупцією під час вступу. Сьогодні непроста ситуація з пандемією, але як запевняють в Міністерстві освіти і науки планів скасовувати зовнішнє оцінювання немає, як цього року так і загалом. На мою думку, це єдиний правильний механізм чесної вступної кампанії. Я певен, якщо будуть причини для перенесення чи скасування незалежного оцінювання через коронавірус, Міністерство охорони здоров’я оперативно про це повідомить.


Ігор Цепенда, доктор політичних наук, професор, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника 

Протягом останнього часу почастішали думки про скасування ЗНО у зв'язку з пандемією COVID-19. Всі ми одностайні в думці, що головним завданням у сьогоднішніх умовах є збереження здоров'я людини. Весь світ бореться з пандемією, але водночас докладає чималих зусиль, щоб втримати ті процеси, які дають поступ до розвитку і зміцнення держави. Серед них, пріоритетним є здобуття освіти.

Введення ЗНО в нашій країні не тільки зняло недовіру суспільства до українських закладів вищої освіти, але насамперед, зміцнило їх, оскільки в університети прийшла мотивована до здобуття знань молодь. Для тих, хто має сумніви щодо доцільності проведення ЗНО в теперішніх умовах наведу порівняльний приклад епідеміологічної ситуації в Україні та Республіці Польща станом на 13 червня 2020 року. В Україні виявили зараження у більш, ніж 33 тис осіб, у Польщі близько 31 тис осіб. В Україні померло 943 осіб, у Польщі - 1 276. Як бачимо, епідеміологічна ситуація майже однакова, але уряд Польщі не тільки не скасував проведення свого ЗНО, але й також проводить відповідник нашої державної підсумкової атестації для учнів 9-х класів. У цій ситуації звертаюсь до наших колег з Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти, що Прикарпатський університет, як і у попередні роки, готовий надати всебічну підтримку для успішного і безпечного проведення ЗНО на Прикарпатті.


Ігор Фріс, народний депутат України

ЗНО скасовувати не можна. Єдиний варіант - перенесення. Скасувати можна було раніше, коли абітурієнти мали можливість працювати над атестатами та балами в них. Зараз це вже пізно робити. Як не крути, ЗНО сьогодні – це рівний і справедливий доступ талановитої молоді до вищої освіти. Це - однакові шанси вступити до найпрестижніших університетів завдяки знанням, а не хабарю за екзамен. Діти готувалися декілька років, щоб мати змогу вступити до ВИШу. Не варто цим нехтувати й знову повертатися до темряви.


Оксана Савчук, народна депутатка України 

Питання скасування ЗНО має отримати різкий спротив в освіті та серед громадськості. Чому? Бо занадто великі ризики. Скасування ЗНО - це дати привід зробити це знову. І тоді вже безповоротно. Звичайно, право випускників на вищу освіту і безпека та фаховість учителів має бути в пріоритеті. Скасування цьогорічного ЗНО може назавжди скасувати і можливість, яку отримали випускники різних соціальних і майнових станів. Говорю про навчання бюджетним коштом. Однозначно я за те, щоб ЗНО було, оскільки це реальний шанс вступникам отримати доступ до якісної вищої освіти.


Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська

Підстав для скасування зовнішнього незалежного оцінювання немає. На днях прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час брифінгу повідомив, що розмови про скасування ЗНО є чутками та офіційно спростував їх. Проведення зовнішнього незалежного оцінювання стартує 25 червня з дотриманням всіх карантинних норм.

Незалежне всеукраїнське тестування є необхідним для вступників, адже воно гарантує, що діти матимуть рівний доступ до освіти. Є чіткі критерії від МОЗ, які визначають чи можна проводити зовнішнє незалежне оцінювання, чи ні. На сьогодні, визначені критерії дозволяють провести тестування.


Варто наголосити, що днями прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ніхто не збирається скасовувати ЗНО, і причин для перенесення оцінювання на серпень наразі немає. Якщо такі причини будуть, то Міністерство охорони здоров’я та головний санітарний лікар повідомлять про це.

Крім того, останні дані свідчать про зростання в Україні кількості людей, у яких виявляють COVID-19.

А ще у середу, 17 червня, Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт №3669 згідно з яким, запропонований варіант звільнити випускників шкіл від проходження державної підсумкової атестації через пандемію коронавірусу, але дозволити пройти ЗНО за бажанням.


17.06.2020 10951
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1893
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1828
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1824
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5375 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2123 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1484

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

695

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

749

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

942

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

979
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1727
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3644
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10218
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26094
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10147 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7684
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

868
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1369
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

352
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1246
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

845
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1048