Проституція у Івано-Франківську: яке їхало…

 

/data/blog/38185/fd58b13cc1b0a268ba82114f87c290da.jpg

 

 

Один паризький богемний божок свого часу зауважив: «Проституція є правдивим дзеркалом суспільства». В цих словах чимала доля правди. Спробуємо ж подивитись на рідне місто за допомогою «дзеркала» місцевого ринку сексуальних послуг.


В Україні проституція заборонена. Точніше – виведена дотіньового сектору економіки. Адже неможливо заборонити бізнес, який базується на щоденних потребах. Бізнес, на майданах якого ніколи не згасає вогонь пропозиції. Те, скільки суспільство втрачає на дешевому моралізмі (маразмі?) «заборонщиків» - тема для окремої дискусії.


Як би там не було, але проституція у Франківську квітне. У різноманітних формах, переважно мало естетичних та мало гігієнічних. Й це, до речі, перший наслідок заборони. Але не останній.


Вуличних проституток, як у 90-их, в теперішньому Івано-Франківську практично немає. Проституція тепер базується на секс-хатах.


«Бордель по-франківськи» може мати кілька формальних втілень.


Зазвичай це орендована квартира, де живе від двох до шести дівчат-квартиранток віком від 17 до 26 роківЧасто-густо – це приїжджі з сіл та містечок області. Серед них переважають студенткиАле багато й тих, хто просто пішов з батьківської міської квартири у «вільне життя». Деякі з дівчат не працюють ніде, окрім панелі, але значна частина має роботу (студентки у тому рахунку). Продавчині, офіціантки, доглядальниці, рекламні агенти, працівниці мережевих бізнес-структур – варіантів офіційного працевлаштування є багато. Але головний свій прибуток вони отримують «з клієнтів».


Внутрішня структура франківського секс-гуртожитка також має кілька варіантів. Найрозповсюдженіший з них той, коли одна з дівчат виконує роль диспетчера (використаємо це слово, бо до позиції класичної бордельної «бандерші» такій квартирній лідерці далекувато). Іноді дівчата мають сутенерів. Але це рідко. Роль принагідних охоронців та транспортні функції, як правило, виконують знайомі таксисти. З ними частіше розплачуються грошима, аніж послугами. Так безпечніше.


Досвідчені дівчата кажуть: «Таксьора приручати – западло».


Дівчина-диспетчер опікає своїх товарок, шукає їм клієнтів, завідує спільним господарством секс-гуртожитку. Більшість дівчат-диспетчерів – з села. Новоспечені франківчанки сільського походження більш підприємливі, жорсткі й більш стійкі до побутових негараздів та психологічних проблем.


Іноді саме диспетчер є найпопулярнішою серед клієнтури альфа-дівчиною у цій компанії. Але частіше красуня-«альфа» займає окрему позицію. Дівчина-диспетчер виступає по відношенню до «альфи» в ролі покровительки (рідко – коханки-кобли). «Альфа» отримує більше грошей, вона в центрі уваги і має право на «понти». Навпаки, якщо бета-дівчата спробують понтуватися, то оперативно отримують по пиці.


«Альфі» дозволяється мати «свого хлопця», який поза спільним бізнесом. «Альфа» займає найкраще приміщення (найпрестижніше місце) у секс-хаті. Її знайомлять з тими клієнтами, яких знайшли «бети», при цьому «бетам» за поняттями заборонено перешкоджати такому знайомству.


Обслуговування клієнтів відбувається, як правило, «на виїзді». В самій секс-хаті обслуговують клієнтів з розрядів «приятелів» та «постійних добрих папіків». Як кажуть самі франківські жриці кохання, за їхнім досвідом у 70% клієнтів бажання далі банального міньєту не йдуть. «Клієнтів з фантазіями» дівчата бояться, називають їх «маньячними». Намагаються після першого разу їх уникати. Плата за секс-послуги коливається від 50 гривень до 100 євро. При тому сума іноді залежить не від реальної «конфігурації послуг», а від настрою дівчини й від клієнта.


В дівчат, що живуть на секс-хатах, є свої «понятія» і свої корпоративні ритуали. Перші повязані з дотриманням ієрархії та конспірації, другі сприяють відчуттю спільноти. Найчастіше з корпоративних ритуалів франківських юних путан зустрічаються спільні «п’янки до останнього», коли дівчата впиваються до втрати свідомості, попередньо щиро наплакавшись та багаторазово присягнувши на вірність компанії. Рідше – це лесбійські оргії(переважно, якщо серед дівчат є старші за віком і з тюремним досвідом). В останній час популярними ритуалами стали запрошення на секс-хати «гарних хлопчиків» і організація веселих «груповушок» не з гроші, а для розваги та зміцнення корпоративної єдності.


Населення описаних самодіяльних борделів дуже мобільне. Одні дівчата з’їжджають (виходять заміж, знаходять постійного «папіка», який знімає їм персональну квартиру, «лапають» венеричну хворобу, попадають в СІЗО, мандрують до моря тощо). Інші займають їхнє місце. Влітку та перед Новим роком до секс-хат підселяються приїжджі з Києва і Сходу України, які «підтягуються» до туристичних грошових ужинків. Тоді у квартирах стає тісно і з клієнтами зустрічаються виключно «на виїзді».


Часто-густо «класичні» франківські секс-хати поступово перетворюються на бридкі притони, де горілка і наркотики витісняють власне сексуальну складову. Мешканки таких притонів переважностарші за віком, некрасиві і «опущені». Там панують антисанітарія,«бєспрєдєл», бійки та побутова кримінальщина.


Інший тип борделю (який у нас рідше зустрічається) – квартира з охоронцем та «альбомом», куди дівчат привозять. Тут і путани кваліфікованіші і клієнти солідніші. Можна замовити ексклюзив – чорношкіру, школярку або модель. Ціни, відповідно, від 50 євро й далі- необмежено. Знаючі люди кажуть, що таких борделів в місті ніколи не було більше трьох-чотирьох. Адже клієнтська база для такого бізнесу впровінційному місті досить вузька. Майже три чверті клієнтів – іноземці, які ведуть свої бізнес-справи в Івано-Франківську.


Але з розвитком сусідніх курортів ситуація змінюється. Деякі відпочиваючі, не задоволені «гастролерками» на гірських схилах, їдуть до обласного центру в пошуках «грамотного сексу». Поступово в місті формується ринок елітної проституції, який – як подейкують – має надійний «дах».


Якщо спробувати охарактеризувати певними епітетами франківську проституцію, то першими на пам'ять впадають «вбога», «самодіяльна», «студентська», «під’їзна», «голіма». Пропозицію формують дівчата, які ставляться до секс-бізнесу не як до професії, а до вимушеного (й «прикольного») тимчасового приробітку. Таке ставлення веде не лише до розквіту венеричних захворювань, але й до низької якості послуг. Незадоволення клієнта таким «ерзац-путанам», як то кажуть «по барабану». Адже вони критично не залежать від панельних заробітків і не позиціонують себе як путани. Вони «просто живуть». Як всі.


Такий різновид проституції є дуже соціально небезпечним. Він розмиває кордон між суспільною позицією проститутки і «звичайної дівчини». Проституція проникає в молодіжне середовище як «звичне супроводжуюче явище», як необхідний і прийнятний елемент життя. Звідси і відчуття тотальної проституїзованості українського соціуму. Політики, які продаються за гроші (тушки), продажні чиновники, правоохоронці, лікарі, вчителі, священики-бізнесмени – все це ніби виправдовує дівчину, яка заробила собі «на шубку» тим, що втішила чергового «папіка».


Адже – яке їде, таке й здибає...

 

 

Аналітична група "Фіртка-Магус"


Коментарі (32)

Super 2013.07.18, 12:45
GLYBOKE DOSLIDZHENNIA!!! Super!
ОГО 2013.07.18, 12:56
Гуд джоб!
&&& 2013.07.18, 13:35
Глибоко дрсліджували Магуси... ))))))
оо 2013.07.18, 13:56
Щось про готельні заклади забули...
Тізер 2013.07.18, 15:04
Дуже загально й поверхово. Те саме можна сказати практично будь-яке місто від райцентру на 30 тищ до облцентрів на 200-500 тищ жителів. А обіцяллося ж про Івано-Франківськ. Трійка з мінусом, словом.
Мазер 2013.07.18, 15:46
А дядько тізер думав, шо йому зараз викладуть адреси борделів, фамілії путан та номери їхніх телефонів. дядько, йдіть на порносайти. Усьо там.
XXX 2013.07.18, 16:31
ГОлімий фуфіл ... автора на мило
Як?????? 2013.07.18, 16:38
Як таке можна писати про наших дівчат? Наші дівчата зовсім не такі,вони щонеділі ходять до сповіді, вони чемні греко-католички і православні правильного патріархату. В їхніх очах ясніє правдива цнота і передчуття великого щирого кохання. А все що тут написано є про зайд зі Сходу, які несуть нам ментальність клятої Орди.
франківчанка 2013.07.18, 17:34
більше конкретики б не завалило, я не маю на увазі адреси і телефони, але про приміські сауни-мотелі забули а ще думаю провінційному місто бракує сексуальної освіти на жаль
Вимушені, бо за навчання пл 2013.07.18, 19:08
В Ізралі ДІВЧАТА- йдуть в армію. І там захищають БАТЬКІВЩИНУ.
до ЯК========= 2013.07.18, 20:37
братчику!наші дівоньки,і ті що ходять до церкви,сповіді так грамотно беруть,що в очах темніє.але вміють кінаа грати перед татом,мамою і перед знайомими людьми.І не оправдовуючи мушу сказати,що світ вже не той про який пишуть писаки і всякі фантазьори,бо хочуть когось потішити.НІ світ пішов вперед,дівчата і хлопці зрозуміли,що кохатися це не тільки вночі і не по рабочєму.Є бажання і правильно роблять.бо в ні в 40,чи 50 того не буде....Всьо файне треба робити замолоду,а не пердіти в старості.(ну так,щоб пострашити свою бабку хіба,але не дуже сильно!!!!!!!!!!!!)
Мирон 2013.07.18, 21:00
щось схоже на копіювання з якоїсь статті, з додаванням галицьких ноток))) короче пук в небо)))
uf 2013.07.18, 22:44
ЖАБА ДАВИТЬ - МИРОСЬКО КАКАЄ
Наталя 2013.07.19, 00:24
Цікава стаття... Ніколи не думала, наївна я певно???, що в нас є це явище. Якось в своєму життя не зустрічаю проявів, і здається що його немає... Побільше таких досліджень з різних галузей життя міста! Сподабалася стаття, одним словом
Наталя 2013.07.19, 11:00
І, що би це мало означати, авторів на мило, та після цієї дурнуватої статті, люди почнуть упереджено ставитися, до квартирантів і взагалі, шукають сенсанцію, а пишуть повну..*йню, вибачте, але інакше не скажеш, не журналітиска, а повний декаданс..., не знаю, чи хтось з квартирантів не підходить під цю "ЧУДОВУ" статтю..сумно
Оля 2013.07.19, 11:20
А мені здається, що саме такою і повинна бути журналістика, а не вічно про політику, опозицію і покращення. Пишіть про реальне життя, про проблеми людей, а не все життя про вітю і Юлю!
вася 2013.07.19, 15:25
ще забули про одиначок, індивідуалок, також студентки переважно.Загалом вони всі простітутки, природа їх така ...
Курви 2013.07.19, 16:48
всі бабси одинакові, як би себе подорожче продати
Мирон 2013.07.19, 22:12
А я і не шукав, навіщо !? Я просто виказав свою думку, що стаття як на мою думку повне Г, бракована копія професійного журналістського розслідування, зроблена на ранок після перепою, студентом 2-го курсу, інституту Данили Галицького. Альфи-Бети, безхребетні таксисти з якими працювати-западло, ніякої конкретикі, тим більше фактів немає, назвіть прізвища країна має знати своїх героїв)) чи в колінки трясуться)))))))))
Мирон 2013.07.19, 19:37
Аналітична група "Фіртка-Магус" ви хоч розумієте, що таке аналітика і з чим її їдять, тут я бачу звичайний висер, зроблений за усними байками однієї із дешевих вокзальних або саунних шльондр яка в своїх фантазіях намагалась набити собі ціну, де факти, де хто кришує, кому платять, цього стане і не треба навіть називати адреси тих розносників сифілісу та гонореї, а так вибачте за тофтологію це просто пук в небо, або ОБС (одна бабуся сказала). )))))))))))))))
Сумно 2013.07.19, 19:38
Я думаю що такі теми мають обговорюватись. А не замовчуватись! Українці завжди привикли проблеми тримати дома. Так сказати щоб мусор з хати не виносити. А насправді всі закриваєм очі на реальну ситуацію, думаючи що вона нас не торкнеться! Забули ще розкрити тему дівчат з дитячих будинків, які у свої 14-17 років займаються таким самим підзаробітком, але цього ніхто не бачить і чути не хоче, а такі ДІТИ обслуговують за 100грн. 2-4 хлопців які просто не мають поваги до себе і це ральні речі про які замовчують. А що виросте з цієїї дитини??? Мої колишні друзі неодноразово заказували собі дівчину з дитячого будинку: платити мало, а виконує все що хочеш!!! О так і живем...
Мирон до Сумно 2013.07.19, 19:45
сумно не в тому, що ваші друзі заказували інтернатівських малоліток, а сумно в тому, що це робилось з вашої мовчазної згоди "най тішаться мене то шкребе" ось вам і наше життєве українське кредо "Моя хата скраю нічого не знаю" оце сумно.
Ф-Магус 2013.07.19, 21:02
Мироськови. Злив зарахований. Пошук в Гуглі результатів не дав - "Копіювання з якоїсь статті" - не проконало, то в хід пішли ОБС і пухлощокі повчання що є аналітика...
Ф-Магус 2013.07.19, 23:01
Мироськови. Ну ніхто і не сумнівався... )))))))))))) Щирий українець!
Сумно 2013.07.21, 01:55
Мирон, мені тоді було 17 років все що я зробила то перестала спілкуватись з ними..тоді це був єдиний вихід як на мою думку-я ще була занадто дитина...
+++ 2013.07.21, 16:05
класна стаття,
Моя хата з краю, я бабло кле 2013.07.22, 18:01
Оце й стаття... Отака собі розповідь "З власного досвіду!" дівки яка пройшла ту школу :) уквітчана красномовними фразами! А що тут поробиш? Поки будуть ті, хто надає такі послуги і ті, що ними користуються - бізнес процвітатиме! А бізнес то вигідний, тим більше для дівчат, які приїхали з провінційних місцин, з сімей бідних не багатих! Які також хочуть бути схожі на тих фіф, що стометрівкою гуляють, не обмежувати себе ні в чому, хочуть легкого хліба... І попадають у цю "соціальну діру"
Станіславів 2013.07.23, 23:11
Правда очі колить тому мене блокуєте
АРТУР 2013.07.24, 08:31
Ніколи не міг подумати що таке може відбуватися у моєму рідному місті. Я тоже не святий і знаю де такі речі поставлені на професійному рівні тобто віднесені в сектор тіньової економіки але це як правило в так званих містах мегаполісах але щоб у провінції НОВИНА. Як на мене стаття дуже потрібна і частіше про це потрібно говорити але з іменами адресами і прийняти ми мірами
Я 2013.07.24, 14:20
Понад 3700 переглядів - це, певно, рекорд для Фіртки. А отже тема найактуальніша. Шкода, що "малинка" завжди цікавить більше ніж реальне облаштування кращого життя..
Саня 2013.10.07, 02:05
Цікаво а що буде далі? До чого це доведе наш Франківськ?
Демократ 2014.04.04, 22:32
Я за легалізацію цього бізнесу!!! Тоді і небуде такого стрімкого розповсюдження венеричних хвороб,і додаткове надходження до бюджету буде за рахунок сплати податків борделями
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

533
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11041 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1844
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1744
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2746
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4602

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

344

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1045

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1456

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1329
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1707
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1516
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1231
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

600
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

676
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1871
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2106 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20370
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

348
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

699 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

734
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1080