Прокурор міста Калуша: заступник міського голови Радецька порушила Закон

Богдан БУРАК, прокурор міста Калуша, старший радник юстиції повідомляє:

 

Повідомляю, що прокуратурою міста Калуша в порядку здійснення правозахисної діяльності за результатами ознайомлення з публікаціями у засобах масової інформації проведено перевірку з приводу етики поведінки зі сторони державного службовця органу місцевого самоврядування заступника міського голови Радецької В.Б. Перевіркою встановлено, що рішенням сесії Калуської міської ради від 17.03.2011 року №247 "Про затвердження заступника міського голови" вирішено — затвердити на посаді міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Радецьку В.Б.

 

Згідно розпорядження міського голови від 18.03.2011 року №105-К/04-03/01 Радецьку В.Б. призначено на посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради з 18.03.2011 року із присвоєнням 9 рангу посадової особи місцевого самоврядування 4 категорії посад, відповідно до ст.15 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування".

 

У відповідності до витягу з додатку №1 до розпорядження міського голови від 28.04.2011 року №69/04-03/03 заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Радецька В.Б. відповідає за ефективне використання бюджетних коштів в закладах охорони здоров’я, веде питання охорони здоров’я, ветеринарії, керує діяльністю комунальним закладом "Центральна районна лікарня Калуської міської і районної рад Івано-Франківської області", координує діяльність закладів охорони здоров’я, санітарно-епідеміологічної станції, управління ветеринарної медицини. Згідно статті ст. 5 Закону України "Про державну службу" державний службовець повинен сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної служби чи негативно вплинути на репутацію державного службовця. В силу ст. 8 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" основними обов’язками посадових осіб місцевого самоврядування є додержання Конституції і законів України, інших нормативно-правових актів, актів органів місцевого самоврядування, забезпечення відповідно до їх повноважень ефективної діяльності органів місцевого самоврядування, додержання прав та свобод людини і громадянина,шанобливе ставлення до громадян та їх звернень до органів місцевого самоврядування, турбота про високий рівень культури, спілкування і поведінки, авторитет органів та посадових осіб місцевого самоврядування. В ході перевірки виявлено, що Радецька В. Б. порушила вимоги цих законів. Так, 15.04.2011 року за розпорядженням та погодження з головним лікарем Калуської ЦРЛ головною медичною сестрою лікувального закладу Демус Р.А. в актовому залі установи проводилась виробнича нарада з старшими медсестрами відділень Калуської ЦРЛ з питань дотримання санітарно-епідеміологічного режиму та медикаментозного забезпечення хворих у присутності головного лікаря Калуської ЦРЛ Красійчука І.О. По закінченні наради до залу зайшла заступник міського голови Радецька В.Б., яка, будучи в емоційно-збудженому стані, почала висловлювати свої претензії до старшої медсестри дитячого відділення лікарні.

 

В подальшому, виражаючи неповагу до медичних працівників, Радецька В.Б. у зневажливій та цинічній формі, стукаючи кулаком по столу, на недержавній мові та у підвищеному тоні почала висловлювати образливі слова в адресу присутніх працівників медустанови, принижуючи при цьому їхню честь та гідність. Така поведінка Радецької В.Б. викликала гостре обурення зі сторони медичних працівників Калуської ЦРЛ, громадськості, політичних партій (об’єднань), громадських організацій міста Калуша та Івано-Франківської області, а в подальшому набула загальнодержавного резонансу. Факт нетактовної поведінки Радецької В. Б. в ході опитування підтвердили всі 21 медпрацівник Калуської ЦРЛ, які були присутні на нараді.

 

На час проведення прокурорської перевірки Радецька В. Б. знаходилась на лікарняному, тому прийняти будь-яке рішення було неможливо.

 

Враховуючи те, що 24.05.2011 р. сесією Калуської міської ради Радецьку В.Б. звільнено з посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради на підставі ст. 38 КЗпП України, підстав для прокурорського реагування не вбачається.

 

ОСТРІВ


05.06.2011 2563 3
Коментарі (3)

Василь І. 2011.06.05, 19:35
Прокуратура відреагувала формально. 15 квітня сталась ця резонансна подія. 24 травня Радецьку звільнили. Не перевірено "липовий" лікарняний. Не звернулась прокуратура до місцевого суду для захисту принижених медиків... Не знайдено підстав порушити дисциплінарне провадження та(або) адміністративне. Добре й так... P.S. Чому мовчали профспілки ? А міський голова Насалик ? Схоже, що лише журналістська братія була зацікавлена дати належну оцінку такому явищу. На жаль таке ставлення до громадян, колег в трудових колективах є дуже поширеним.
Я 2011.06.06, 10:35
А я вам скажу чому мовчали. Бо на тій нараді Радецька зайшла й закинула медперсоналу, що без навідь елементарного хабаря у вигляді 5 гривень чи шоколадки медсестри на хворого і не подивляться. Що калуська медицина з головою зайшла в багно корупції. Що йдучи в неділю до церкви і показуючи усій Україні свою набожність та праведність з понеділки вони виходять до роботи і вимагають у хворих людей гроші...гроші...гроші... І що саме в цьому іхня двулика сутність - немитих галичан, без страху і совісті... Можливо виступ і був надто емоційним, але по-суті своїй був правильним. І злякались лікарі, то почне ця мадам їхні конюшні розгрібати... і полетять голови, і лишаться без насиджених місць і звичних грошових доходів. То в чому ж була не права Радецька?
Я 2011.06.06, 10:39
Я так розумію, пане Василю І., що ви є мабудь медик? Тоді ваше бажання помсти зрозуміле. А якщо ви не медик - то просто мабудь недосвідчена людина. Спробуйте когось із родичів покласти в лікарню... Особливо, не молоду людину... А я потім послухаю, якими словами ВИ будете говорити про калуських медиків.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1255
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2550
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2126
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2182
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6579 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2467 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

358

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1169

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1298

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1424
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

294
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

141
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

596
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

55
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26526
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

563
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10477 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

44
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

45
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

418
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

557
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

633