Продуктовий ринок вже "окупував" шмат дороги і продовжує захоплювати територію Івано-Франківська (фото)

 

 

 

Івано-Франківський міський продуктовий ринок наступає на місто. Він вже давно вийшов за відведену йому громадою обласного центру територію і тепер, як спрут, розпускає свої щупальця, забираючи у цієї громади все нові і нові території.

 

З самого початку конструкція ринкових стендів була побудована так, щоб залишити досить широку полосу тротуару між територією ринку і проїжджою частиною вулиці Дністровської. Втім, вже невдовзі тротуарну доріжку окупували торгівельні намети з одягом та взуттям. При цьому і власникам ринку, і міській владі чомусь виявилось наплювати на ту обставину, що товар, який продається у цих наметах – м’яко кажучи, не формат для продуктового ринку. Паралельно ринковий «десант» впевнено «освоїв» площу перед універмагом «Прикарпаття» та прилеглі двори.

 

Втім, зупинятись на досягнутих рубежах ринок-«окупант», як виявилось, не збирався. Вже цього літа він захопив новий «плацдарм» - чималу частину проїжджої частини вулиці Дністровської, де з десяток підприємців ще місяць тому розгорнули жваву торгівлю помідорами та іншими овочами.

 

 

Те, що паркову зайняли торгівельні лотки, не заважає водієві "дев'ятки" припаркувати свою красуню просто на дорозі

В міському управлінні торгівлі про те, що міські ринки «обростають» стихійною торгівлею, знають, але визнають, що вдіяти з цим нічого не можуть. Мовляв, штрафи замалі. «Центральна частина міста – це велике скупчення людей, - прокоментував БРІЗу ситуацію виконувач обов’язків начальника управління торгівлі Івано-Франківського міськвиконкому Віктор Рараговський, - той рівень штрафів, який сьогодні передбачений статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (за перше правопорушення це від 17 до 126 гривень – ред.), людей не лякає. Люди сплачують штраф і далі йдуть торгувати. Той прибуток, який вони отримають, все одно покриє той штраф. Тож їм краще заплатити штраф і все одно їм дешевше, коли вони на вулиці товар продають». Зі слів чиновника, на самому ринку – дуже великі побори, на його «стихійній» периферії людям торгувати дешевше.

 

 

... як, власне, і водієві цього білого буса

Хоча назвати стихійною торгівлю овочами на проїжджій частині вулиці Дністровської було б, напевно, невірно. Тут обладнані торгові прилавки, розміщено урни, а сам «майданчик» «стихійної» торгівлі огороджено мотузкою. Тож, вочевидь, адміністрація ринку, як то кажуть, «в темі».

 

Припаркувався просто посеред дороги

Офіційно вважається, що люди торгують помідорами і овочами не на проїжджій частині, а на території паркувального майданчика міського ринку. Щоправда, власне на паркмайданчику, тобто у заїзній кишені, розташовано лише торгові лотки, але ж для повноцінної торгівлі цього замало: треба ще чималий простір для покупців. Тож огороджений мотузкою майданчик – хочуть організатори такої торгівлі цього чи не хочуть – все-таки забирає частину дороги, пише бріз. Крім того, від того, що у заїзній кишені ринкової стоянки розмістилися торгові прилавки, машин на ринку менше не стало і усі вони відповідно потребують місця для паркування. От і виходить, що сама парковка – так чи інакше змістилася (ну принаймні деякі водії так вважають і паркуються) на проїжджу частину – майже до її середини. Тож і виходить, що не вдовольнившись тротуаром і стоянкою, ринок правдами і неправдами окупував і практично половину дороги по вулиці Дністровській.

 

... а цей ще й розвантажується

«Те, що коїться на стоянці (це їхня стоянка), - коментує ситуацію Віктор Рараговський, - це самоуправство ринку». Зі слів чиновника, дозволу ані ринку, ані конкретним торгівцям на право торгівлі на паркувальному майданчику по вулиці Дністровській міськвиконком не давав.

 

Дешеві овочі змушують не думати про власну безпеку

Втім, як вже зазначалося вище, при тих малих сумах штрафів, які передбачає сьогодні Закон, вплинути якось на це міська влада не може. Питання, можливо, могло б вирішити вилучення товару у порушників. Але і це, зі слів пана Рараговського, виявилось проблематичним. Справа в тому, що вилучення мають виконувати співробітники міліції – зазвичай, прості дільничні. Але вони часто-густо просто не мають спеціальних приміщень для зберігання вилученого майна. Та й побоюються міліціонери брати на себе відповідальність за збереження дороговартісного товару…

 

Можливо, своє слово ще мала б сказати Державна автоінспекція? Адже торгівля помідорами на дорозі напряму загрожує безпеці дорожнього руху…




02.08.2013 558 15
Коментарі (15)

гуцулик 2013.08.02, 19:00
Яка Влада такий і порядок! Нічого Влада не може вирішити))). То на який х.... така Влада??? Нащо утримувати таку кагалу і на них робити? Коли вони не можуть нічого вирішити? Поясніть мені дурному))) При оласній з десять чоловік лишити, щоб перебирав папірці від імені міської, а решта повиганяти на заробітки до інших держав. Нащо вони?!
? 2013.08.02, 20:14
Цей як ви кажете спрут збирає досить великі суми з підприємців за межами ринку і попробуй не плати- не дадуть працювати. Влада про це знає але ім легше не зв'язуватись з бандою
Софія 2013.08.02, 20:14
Ну хто спрут в нашому місті вже давно ясно і які цікаві щупальця червоних "демократів" опинились кулями в тілі депутата -регіонала І.Халаменди теж всі знають. От тільки коли в тюрмі вже нарешті ці покидьки опиняться ніяк люди не дочекаються.
Мао 2013.08.02, 20:23
До гуцулика, ти правельно сказав пояснити тобі дурному...))) боюсь що такому вже не поясниш що таке анархія... Те що влада нічого не може це того що не має важелів впливу, а не того що їхня робота не потрібна.Згадайте що сталось з колгоспами коли влади не стало, приставте що буде з містом..., нехай крадуть потрохи, головне що не дають красти всім іншим...Смішно але правда
? 2013.08.02, 20:26
До речі,спрут збиває бабло по всій новгородській, по шпитальній. Там взагалі цікаво- зоноі сторони шістки спрута з другоі шістки партизана по 40 грн в день з кожного. Отакі в людей бізнеси, а ще державі заплати!
Чанкайши 2013.08.02, 20:38
Мао, ти вчився писати китайською? Цікаво що ти правЕльно знаєш про анархію? А то ПРИСТАВЛЯЄШ я ніц не знаю.
Петро до мао 2013.08.02, 22:49
Я бачу, що ти, не мудріший від гуцулика! Хай би в Китаю так поступили, що хто, що хоче робить, я прожив два роки - їм би мало не показалось. Всі важелі впливу у Влади і вона використовує їх не зважаючи чи то брат,чи сусід))) Тільки не треба доказувати про дрібні негаразди, які не впливають на життя суспільства!
паша 2013.08.03, 00:20
якщо не помиляюсь головний міський регианал має ринок, тобто тримає його. Дутко чи як його?
цамбзап 2013.08.03, 01:21
а хто сумнівався шо бидлригіанал базаром керує, гопобанда 90-их, як в старі добрі часи. Люди ж вибирали ))) стадо
Василь 2013.08.03, 09:16
Це просто жах. Всюди в нормальних країнах будують автостоянки біля супермаркетів і ринків, щоб покупцям було зручно і всюди вонибезплатні а тут набудували торгових центрів і деруть з одного боку мафіозі за стоянку на дорозі а з другого боку міліцейська мафія, якщо спинився з другого боку а вся дорога в суцільних ямах. Оце так влада, одні здирники.
Chieftl до Василя 2013.08.03, 10:47
От тільки не треба казок розказувати. Допустимо, в Празі всі торгові центри в центрі мають платну парковку. Тільки наші люди так люблять халяву.
? 2013.08.03, 10:57
Про які казки ви говорите? Про 2.-3 тис грн зміся за межами ринку не тільки продуктового , але й траяна? Порахуйте! І по 1200 з того ж таки місця траяну
Я 2013.08.03, 11:10
Що ще когось дивує?! Бандюки давно зрослись з ментами і владою. Ліві готівкові необліковані доходи від нелегальних зборів-поборів запросто "закривають і очі і рота" усім владам і ментам. Цей "продуктовий" ринок - кормушка регіаналів, - купу площі віддав під торгівлю шмотками, а тепер вилазить на найбільш завантажену дорогу в центрі міста. Тепер допоможе лише план НАПАЛМ по знищенню усіх структур ментів-судів-прокурорів. А також повна зміна самих принципів устрою нашої держави. Читайте докладніше на сайті ТРЕТЯ РЕСПУБЛІКА! (гугл допоможе) Приєднуйтесь!
оглядач 2013.08.03, 11:52
А що краще щоб ці люди торгували на валах чи біля білого дому чи в іншому необладнаному місці тоді це взагалі місто базар та і проїзду вони не мішають вони ніші ринку та і все тимчасово треба ж селянам продати свій товар і людям купляти вигідно !!! Люди включились в обговорення нерозуміючи що це заказна стаття ! А не щирі переживання за місто і людей !!!
Я 2013.08.04, 12:42
Оглядачу ти наш, недалекоглядний. Тобі хіба не видно, що тротуару по Дністровській з боку ринку НЕМАЄ? Весь, до бровки заставлений палатками, а пішоходи змушені протискатись крізь них і покупців. А ввечері взагалі територія перекрита і проходу по тротуару немає. А місця для торгівлі продуктами бракує тому, що на "продуктовому" ринку десятки палаток цілорічно торгують шмотками. То тепер ще відгородили прохід на проїжджій частині для покупців, а за стрічкою майже посеред дороги ще припарковані автомобілі. І залишилась одна смуга для проїзду. Сотні авто і автобусів протискаються по 1 км на годину, залишаючи хмари вихлопних газів. Чекаємо поки хтось потрапить під колеса?! Все халаменді з регіаналами грошей мало?!
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10715 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1782
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1677
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2696
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4531
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3178

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

260

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

995

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1399

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1288
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1661
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1455
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1180
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

545
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

621
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1822
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1950 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20315
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

296
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

649 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

688
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1031